Autor Wątek: corolla 1.5 vvti  (Przeczytany 144966 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline topoll

• Toyot Spamer
Odp: corolla 1.5 vvti
« Odpowiedź #300 dnia: 29 Czerwca 2023, 12:27:26 »
Silniki S15/S150 zostały skonstruowane do Syreny, potem powstał silnik S15m dostosowany do motopompy strażackiej M800 Polonia
Nie znam całej historii Syreny, ale czy to zmienia fakt, że Syrena miała silnik z motopompy? To tak jakby zapytać co było pierwsze-jajko czy kura. Nawiasem mówiąc całkiem fajne egzotyczne i pakowne auto. Wyjątkowo awaryjne przeguby naprawiało się na drodze przysłowiowym gwoździem, a jak ktoś miał znajomości to załatwiał sobie przeguby od ZIŁa(chyba). Dobra koniec z offtopem. Temat dotyczy silnika 1.5 Toyoty. Nawiasem mówiąc rozmawiałem z pracownikiem ASO w sprawie wyświetlania się na liczniku komunikatu "Brak gotowości do jazdy"(założony osobny temat) i podczas luźnej rozmowy powiedział mi, że sam jeździ taką Corollą i przeleciał już 150 tys. km i póki co nie miał problemów. Nie wiem na ile mówił prawdę, a na ile wpuszczał mnie w maliny, ale szczerze mówiąc do tej pory nie słyszałem aby te silniki rozpadały się hurtowo.
Tu nie ma dylematu co pierwsze. S-15 (Syrena) -> S-15m (motopompa).
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

pireus

• Gość
« Odpowiedź #301 dnia: 29 Czerwca 2023, 12:40:15 »
Nie znam całej historii Syreny, ale czy to zmienia fakt, że Syrena miała silnik z motopompy?
To motopompa miła silnik od Syreny. To wszystko zmienia.

Offline bbbb

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla 1.5
« Odpowiedź #302 dnia: 29 Czerwca 2023, 13:27:13 »
No dobra idźmy na kompromis. Motopompa i Syrena miały wspólny silnik :-P

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #303 dnia: 29 Czerwca 2023, 13:28:20 »
No dobra idźmy na kompromis. Motopompa i Syrena miały wspólny silnik :-P
Nie, motopompa miała zmodyfikowany silnik Syreny

Offline bbbb

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla 1.5
« Odpowiedź #304 dnia: 29 Czerwca 2023, 19:20:54 »
Nie, motopompa miała zmodyfikowany silnik Syreny
Jeżeli postawimy obok siebie Syrenę i ową motopompę to zobaczysz pod maską te same silniki czy dwa różne? Nie mówię o modyfikacjach wymaganych do potrzeb obu tych urządzeń. F125p i Polonez też miały różne silniki? To były te same silniki jedynie zmodyfikowane. VAG z legendarnymi silnikami 1.9 to miały różne silniki czy tą samą konstrukcję jedynie zmodyfikowaną najczęściej dla potrzeb emisji spalin. F126p 600/650(osobiście zremontowałem kilka z nich) to niemal bliźniacze konstrukcje po odpowiednich modyfikacjach. Można tak długo, ale geneza i konstrukcja jest wspólna. Oczywistym jest, że nikt nie wyjął silnika z motopompy i nie włożył go do Syreny bo po prostu by nie pasowały, dlatego trzeba było go dostosować. I chyba niezaprzeczalnym faktem jest to, że motopompa i Syrena mają silniki wywodzące się z wspólnej konstrukcji jedynie dostosowanej do konkretnych potrzeb gdzie miały pracować. Współczesne silniki często też są pochodną poprzednich konstrukcji lecz dostosowane(czyt. przeprojektowane) do potrzeb emisji Euro. Dobra, ja już kończę dyskusję na ten temat w tym wątku bo nie tego dotyczy, a jeżeli ktoś ma ochotę niech dalej udowadnia, że Syrena miała innowacyjną(jak na tamte czasy) konstrukcję silnika.

Tak z ciekawości, jak duże macie przebiegi? I czy były jakieś problemy?
« Ostatnia zmiana: 29 Czerwca 2023, 19:25:29 wysłana przez bbbb »

pireus

• Gość
« Odpowiedź #305 dnia: 29 Czerwca 2023, 19:51:52 »
jeżeli ktoś ma ochotę niech dalej udowadnia, że Syrena miała innowacyjną(jak na tamte czasy) konstrukcję silnika.
Nikt tego nie udowadnia, tylko po prostu silnik z Syreny zastosowano w motopompie a nie na odwrót. Tzn.  ze nie Syrena miała silnika motopompy, tylko motopompa  miała silnik Syreny.
Oczywistym jest, że nikt nie wyjął silnika z motopompy i nie włożył go do Syreny bo po prostu by nie pasowały, dlatego trzeba było go dostosować.
Nikt nie wyjął, bo jeszcze takiego silnika nie było. Dopiero jak go stworzono dla Syreny to zastosowano w motopompie. Tylko tyle i aż tyle. Jeżeli np. silnik z Volvo znajdziesz w motopompie to napiszesz, że Volvo ma silnik motopompy, czy też , że w motopompie zastosowano silnik Volvo ? Sorry, ale logika się kłania.

Offline Jacek_63

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla 1,5
« Odpowiedź #306 dnia: 29 Czerwca 2023, 20:42:26 »
Ten wątek jest o Corolli 1.5 vvti!!
I żeby takim pozostal proponuję założyć nowy wątek i tam rozkminiać o silniku z Syreny, motopompy albo diabli wiedzą skąd.

Offline topoll

• Toyot Spamer
corolla 1.5 vvti
« Odpowiedź #307 dnia: 29 Czerwca 2023, 20:43:44 »
A jeżeli ktoś założy silnik S-15m do Corolli???

;)
« Ostatnia zmiana: 29 Czerwca 2023, 20:48:54 wysłana przez topoll »

Offline Jacek_63

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #308 dnia: 29 Czerwca 2023, 20:48:09 »
To założy wątek pod tytułem "Corolla S-15m" :green:

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #309 dnia: 29 Czerwca 2023, 20:49:30 »
Może i mosz recht ;)

Offline Jacek_63

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #310 dnia: 29 Czerwca 2023, 20:52:10 »
No terozki to dobrze godasz

Offline Kruk1916

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota Corolla
« Odpowiedź #311 dnia: 19 Lipca 2023, 22:50:40 »
Witajcie, kilka moich spostrzeżen po 4 miesiącach od zakupu auta Corolla e21 sedan 1.5 comfort poleasingowego 1,5 rocznego. Wg mnie spore znaczenie ma z jakiego auta się przesiadamy, ja z ceeda 1.4 100km 4 cylindry wolnossący, więc dynamika nie zrobiła na mnie złego wrażenia a wręcz corolla trochę na plus, natomiast do dźwięku 3 cylindrów faktycznie przez tydzien musiałem się przyzwyczaić i aktualnie dla mnie już dosyć standardowa jazda (dokupione wyciszenie maski ale różnica znikoma). Dźwięk i dynamika to bardzo indywidualne doznania, więc każdy musi zdecydować sam (wcześniejsza jazda testowa, bądź najlepiej wypożyczenie auta). Ja jestem zadowolony z ogólnego komfortu podróżowania. Jazda głównie po mieście i sporadycznie trasy - spalanie pokozuje 6,8 ale to już trzeba by podać dokładnie ile km i gdzie, aby wyniki były miarodajne. W poprzednim aucie miałem ok 8 l/100km, więc narazie jestem zadowolony. Czy ponownie kupiłbym to auto? Tak ale nie dlatego, że to fantastyczne auto, lepsze od hybrydy z pakietami tech i style, tylko dlatego, że stosunek ceny 75 tys.zl do otrzymanej jakości jest na satysfakcjonujacym poziomie. Robiąc ok 10 tys. przebiegu rocznie i niechcąc wydać majątku uważam, że to była dobra decyzja (miał być ceed ale przez budę padło na corolle  ;) Podsumowujac auto i silnik nadaje się do normalnej, spokojnej i komfortowej jazdy, ale to oczywiście subiektywne odczucia. Znam osoby, które nawet nie chca słyszeć o autach 3 cylindrowych i też jestem w stanie je zrozumieć ;)

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #312 dnia: 20 Lipca 2023, 12:27:52 »
Ja to się zastanawiam, dlaczego uparli się na ten 3-cylindrowy silnik 1,5 w sedanach, a nie montują 4-cylindrowego 2.0, który w hybrydzie ma 150 KM. Ten 3-cylindrowy bardziej pasuje do Yarisa, a do większych sedanów w sam raz byłby 4-cylindrowy 2.0.
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline KeriM36

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #313 dnia: 20 Lipca 2023, 12:34:36 »
Ja to się zastanawiam, dlaczego uparli się na ten 3-cylindrowy silnik 1,5 w sedanach, a nie montują 4-cylindrowego 2.0, który w hybrydzie ma 150 KM. Ten 3-cylindrowy bardziej pasuje do Yarisa, a do większych sedanów w sam raz byłby 4-cylindrowy 2.0.
przynajmniej dają 1.5, w przypadku fiata tipo czy np hyundaya i30 masz całe 1.0 turbo
Toyota Corolla 2019 1.8 Hybrid Sedan Comfort
Fiat Punto Classic 2009 1,2 benzyna
Ford Ka II Titanium+ 2009 1,2 benzyna ->> DO SPRZEDANIA

pireus

• Gość
« Odpowiedź #314 dnia: 20 Lipca 2023, 12:50:12 »
Ja to się zastanawiam, dlaczego uparli się na ten 3-cylindrowy silnik 1,5 w sedanach,
Żeby było taniej, i samochód był bardziej dostępny dla osób mniej zamożnych

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl