Autor Wątek: odbieram auto - prośba o doradzenie ubezpieczenia i GAP  (Przeczytany 9305 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline filnak

• Toyot Leżący
  • *
odbieram auto - prośba o doradzenie ubezpieczenia i GAP
« dnia: 17 Stycznia 2022, 10:44:12 »
drodzy Forumowicze, jutro rejestruję wyczekaną Ravcię exe

dostałem propozycję z Toyoty, pakietu dealerskiego za bagatela 6500zł (allianz)... nie widzę ubezpieczenia szyb, assistance podstawowy

pytanie do osób które ubezpieczały ravkę w ostanim czasie:

Ile placiliscie za ubezpiecznie, u kogo ubezpieczaliscie, czy braliscie ubezpieczeni szyb, zdrzenia ze zwierzętami i itd.

No i GAP, ile za ten gap i na jak długo?

Dzięki za porady

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
Odp: odbieram auto - prośba o doradzenie ubezpieczenia i GAP
« Odpowiedź #1 dnia: 17 Stycznia 2022, 11:39:19 »
weź pełne autocasco w Pzu i nie kombinuj. cena zależy od zniżek ,więc u każdego jest inaczej.
RAV4 2.5 hybrid

Offline parasite85

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Auris I, RAV4 V
« Odpowiedź #2 dnia: 17 Stycznia 2022, 11:42:19 »
Jak zamawiałem, to dostałem ofertę na GAP - na 5 lat 3026 do kwoty 80k lub 4543 do kwoty 120k
Oferta na ubezpieczenie to:
PZU 5444 (z assistance do 150km lub + 150 zł i assistance do 1200)
HESTIA 3999 - assistance do 500km
WARTA 6372 assistance (800 zł PL i 300 EUR EU)
Jeszcze nie wnikałem w warunki (chciałem się tylko zorientować) ale osobno szyby mogą być spoko bo nie stracisz zniżki na AC jak Ci kamień szybę rozwali (a oryginał podgrzewany pewnie kosztuje trochę)

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #3 dnia: 17 Stycznia 2022, 11:50:03 »
U mnie pełen pakiet dealerski w PZU to było 3% wartości auta, za dodatkowy alarm, historię, wiek itp. dostałem zniżkę 0.6% i wyszło 2.4% - Szczecin bo miasto też ma znaczenie.
GAP opłaca się poszukać w firmach zewnętrznych, w tym się specjalizujących.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline pustynny lis

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 17 Stycznia 2022, 12:06:28 »
Odnośnie GAP dostałem ofertę w salonie na sumę ubezpieczenia 120tys- składka 4,5 tys(5 lat), nie było mowy o niższej sumie ubezpieczenia. Warto jednak śledzić forum ,dzwonię do salonu i owszem mogę ubezpieczyć do wysokości 80tys, co w pełni mnie zadowala- składka 3tys. Do odbioru mam jeszcze ok 1miesiąc ale już chce mieć trochę spraw ogarniętych. Dzięki "parasite85" bo niepotrzebnie brałbym gap na 120tys. OC,AC- PZU, 5,5tys.

Wysłane z mojego moto g(7) power przy użyciu Tapatalka

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #5 dnia: 17 Stycznia 2022, 13:52:47 »
Tak czy siak drogo. 100-150kpln  można kupić fakturowe za ok.2200-2400 na 5 lat

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Offline parasite85

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 17 Stycznia 2022, 13:58:07 »
ale to nie tak - powiedzmy przy GAP do 80k faktura będzie na 180k, auto w dniu szkody całkowitej będzie wyceniane na 80k - z AC dostanie 80k, z GAP 80k - jest 20k w plecy. Jeśli weźmie do 120, to dostanie 100k z GAP + 80 z AC. Ale zapytam też poza dilerem jak się koszty kształtują....ale to jak będzie bliżej

Offline filnak

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 17 Stycznia 2022, 14:17:43 »
Dostałem gap 36 m 1929 zł
48 m 2461 zł
60 m 4543 zł a ubezpieczenie z szybami

Co myślicie?

Wysłane z mojego M2010J19SY przy użyciu Tapatalka

Offline pustynny lis

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 17 Stycznia 2022, 14:30:50 »
Nie sądzę, by nawet w piątym roku auto było wyceniane na mniej niż połowę wartości, stąd GAP do 80tys.

« Ostatnia zmiana: 17 Stycznia 2022, 14:45:52 wysłana przez pustynny lis »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #9 dnia: 17 Stycznia 2022, 14:51:34 »
Nie sądzę, by w ciągu pięciu lat auto straciło połowę wartości, stąd GAP do 80tys.
Czy Ty aby na pewno dobrze rozumiesz zasadę wypłacania odszkodowania z GAP?  (różnica między wartością auta po szkodzie a sumą ubezpieczenia gap)
Jeśli kupisz GAP na 80kPLN w wersji najdroższej (fakturowa) to gdy w chwili kradzieży auto będzie warte 80kPLN i tyle wypłacie ubezpieczyciel, to moim zdaniem nie dostaniesz ani złotówki z GAP.
Auto nowe 180k GAP fakturowy na 180k, np. po 3 latch ukradli. Ubezpieczyciel wycenił wartość po 3 latch 100kPLN - GAP dopłaca 80kPLN.
Tak mi to przedstawiono i ja tak to rozumiem, być może nie mam racji.
edit:
Zresztą poczytaj, strona przypadkowa:
https://mubi.pl/poradniki/ubezpieczenie-gap/
« Ostatnia zmiana: 17 Stycznia 2022, 14:55:06 wysłana przez Krisman »

Offline pustynny lis

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 17 Stycznia 2022, 15:02:21 »
No tak, uważam, że w moim przypadku nawet w piątym roku gap 80tys pokryje w zupełności różnicę między kwotą zakupu z faktury, a wysokością odszkodowania AC bądź OC sprawcy przy szkodzie całkowitej(też kradzieży czy spalenia)

Offline parasite85

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 17 Stycznia 2022, 15:15:40 »
Nie sądzę, by w ciągu pięciu lat auto straciło połowę wartości, stąd GAP do 80tys.
Czy Ty aby na pewno dobrze rozumiesz zasadę wypłacania odszkodowania z GAP?  (różnica między wartością auta po szkodzie a sumą ubezpieczenia gap)
Jeśli kupisz GAP na 80kPLN w wersji najdroższej (fakturowa) to gdy w chwili kradzieży auto będzie warte 80kPLN i tyle wypłacie ubezpieczyciel, to moim zdaniem nie dostaniesz ani złotówki z GAP.
Auto nowe 180k GAP fakturowy na 180k, np. po 3 latch ukradli. Ubezpieczyciel wycenił wartość po 3 latch 100kPLN - GAP dopłaca 80kPLN.
edit:
Ale GAP się opłaca od różnicy między wartością fakturową a wartością auta, a nie od fakturowej wartości auta.

Offline anyone

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #12 dnia: 17 Stycznia 2022, 15:50:14 »
edit:

właśnie - przeczytaj :)
tam jest dobrze opisane a Ty opisujesz coś dziwnego co nie jest ubezpieczeniem GAP (i zapewne nawet nie istnieje)

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #13 dnia: 17 Stycznia 2022, 18:17:29 »
Macie rację, zakręciłem się na maxa.

Offline krzychook

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 17 Stycznia 2022, 18:24:24 »
CZesc,

nie wiem ile zamierzasz pojezdzic, ale Warta oferuje utrzymanie wartosci fakturowej przez 3 lata.
W zeszlym roku za polise Warta na kwote 141700 zaplacilem 3233.
W tym roku otrzymalem oferte kontynuacji (kwota ubezpieczenia taka sama) na 3332. Jak porównałem OC wzrosło ok 80pln i podniesiona jest kwota ubezpieczenia szyb do 5k.
Dostalem jeszcze oferty z Hestii 126k pln wartosc auta, skladka 3692 i z PZU kwota ubezpeczenia 115k PLN, skladka 4023.

Jesli chodzi o GAP to fakturowy - najdrozszy wypłaca Ci róznicę między wartoscia auta z dnia szkody/kwota wyplacona z AC, a kwota jaka masz na fakturze. Wystepuje jedynie limit 80/120k pln wyplaty z GAP.
Czyli jezeli masz GAP fakturowy na 80k PLN (wartosc auta z faktury 150k pln) i w 5 roku ktos Ci buchnie auto, czego nikomu nie zycze, to z AC dostaniesz powiedzmy 80k PLN (wartosc auta w 5 roku) + z GAP 70k PLN jako różnica miedzy kwota z AC i kwota z faktury.

W zeszlym roku za GAP fakturowy z limitem 80k PLN na 5 lat placilem 2800. Ale progi mieli do 150 i powyzej, wiec jak masz wartosc auta >150k pln skladka moze byc wieksza, choc nie wiem czy nie zmienili progów.

Pozdrawiam

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl