Wszyscy mądrze prawią:)) Ja często spotykam się z narzekaniem zwolenników innych marek, że w hybrydach toyoty skrzynia CVT powoduje wycie silnika przy przyśpieszaniu i że to jest nie do zniesienia i dyskwalifikuje taki samochód. Potem kupują Kia czy Hyundaia, albo Mercedesa hybrydę i okazuje się, że nic nie wyje, ale oprócz mniejszego bagażnika i mniejszej emisji CO2 na papierze, ich hybryda nie jest ani oszczędna, ani bezawaryjna. I tu przychodzi prawda, trudna do przełknięcia. Jeżeli ktoś myśli o hybrydzie, to Toyota/Lexus a potem przepaść. Jeżeli Toyota od 25 lat montuje do hybryd CVT i nie zmienia na inną skrzynię, to znaczy, że to ma sens. Jeżeli wychodzi nowa skrzynia, lepsza, szybsza, bardziej ekonomiczna, to dalej jest to CVT. I tak samo uważam w kwestii trybów jazdy. Nie myślę, że tryb EKO Toyota wymyśliła po to, żeby panewki się szybciej zużywały, czy gładź cylindrowa. To też zostało okupione wieloma latami badań i poprawek. Gwarancja jest rzeczywiście trzy lata, ale można przedłużyć do pięciu lat. Przy przedłużaniu gwarancji nie sprawdzają, czy klient nie jest miłośnikiem trybu eko. Ja raczej w Eko jeździć nie planuję, bo przy testowaniu samochodu sprawdziłem, że jazda w tym trybie jest dla cierpliwych i w momencie, kiedy nikt za nami nie jedzie i możemy być takim zawalidrogą, ale jeżeli ktoś ma czas i chęci, to czemu nie? Szerokości w trybie EKO, NORMAL i SPORT

)