Autor Wątek: [RAV4 2019 Hybrid AWD] Tryb ECO vs Normal  (Przeczytany 8278 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
Odp: [RAV4 2019 Hybrid AWD] Tryb ECO vs Normal
« Odpowiedź #15 dnia: 25 Stycznia 2022, 13:04:09 »
Niestety jazda tylko w trybie eko (czyli też na niskich obrotach) nie jest zdrowa dla zespołu napędowego - powstają większe naprężenia, tłok w cylindrze wyciera bardziej ścianki w osi korbowodu, uboga mieszkanka powoduje większą temperaturę spalania, inną dynamikę spalania, inną energię gazów, a też intensywniejsze powstawanie nagarów.
Skąd masz informacje o ubogiej mieszance?  Bo wg mnie nie może to być prawdą. Nie może być utrzymywana uboższa mieszanka, gdyż wszystkie obecne silniki benzynowe konstruowane są do pracy na mieszankach stechiometrycznych, bazując o wskazania wąskopasmowych sond lambda. One są tylko do przeznaczenia w pracy pętli sprzężenia zwrotnego wokół stechiometrycznego procesu spalania. Musi tak być by zachować normy emisji spalin i warunki prawidłowej katalizy i oczyszczania spalin. Nie zauważyłem też by silnik w trybie ECO pracował jakoś na innych obrotach. Wg mnie różnice zużycia silnika w trybie ECO a NORMAL są kompletnie niemierzalne. Natomiast tak jak już pisałem być może następować większe eksploatowanie akumulatora trakcyjnego. Sterownik w trybie ECO może pozwalać głębiej go rozładowywać i maksymalniej go ładować, bardziej obciążać a to już może mieć znaczenie na długość jego życia. To drugie oczywiście moja techniczna dywagacja która mi się nasuwa, nie musi być prawdą.
« Ostatnia zmiana: 25 Stycznia 2022, 13:07:59 wysłana przez wszim »

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #16 dnia: 25 Stycznia 2022, 13:05:23 »
Wszyscy mądrze prawią:)) Ja często spotykam się z narzekaniem zwolenników innych marek, że w hybrydach toyoty skrzynia CVT powoduje wycie silnika przy przyśpieszaniu i że to jest nie do zniesienia i dyskwalifikuje taki samochód. Potem kupują Kia czy Hyundaia, albo Mercedesa hybrydę i okazuje się, że nic nie wyje, ale oprócz mniejszego bagażnika i mniejszej emisji CO2 na papierze, ich hybryda nie jest ani oszczędna, ani bezawaryjna. I tu przychodzi prawda, trudna do przełknięcia. Jeżeli ktoś myśli o hybrydzie, to Toyota/Lexus a potem przepaść. Jeżeli Toyota od 25 lat montuje do hybryd CVT i nie zmienia na inną skrzynię, to znaczy, że to ma sens. Jeżeli wychodzi nowa skrzynia, lepsza, szybsza, bardziej ekonomiczna, to dalej jest to CVT. I tak samo uważam w kwestii trybów jazdy. Nie myślę, że tryb EKO Toyota wymyśliła po to, żeby panewki się szybciej zużywały, czy gładź cylindrowa. To też zostało okupione wieloma latami badań i poprawek. Gwarancja jest rzeczywiście trzy lata, ale można przedłużyć do pięciu lat. Przy przedłużaniu gwarancji nie sprawdzają, czy klient nie jest miłośnikiem trybu eko. Ja raczej w Eko jeździć nie planuję, bo przy testowaniu samochodu sprawdziłem, że jazda w tym trybie jest dla cierpliwych i w momencie, kiedy nikt za nami nie jedzie i możemy być takim zawalidrogą, ale jeżeli ktoś ma czas i chęci, to czemu nie? Szerokości w trybie EKO, NORMAL i SPORT :))

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #17 dnia: 25 Stycznia 2022, 13:06:08 »
Krisman, zadanie domowe "Jak działa napęd HSD Toyoty". W niemal każdej dyskusji na temat hybrydy próbujesz dyskutować o czymś o czym nie masz wiedzy.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #18 dnia: 25 Stycznia 2022, 13:14:01 »
Taaaa, silnik spalinowy w hybrydzie nie ma dolnych i górnych zakresów pracy w zależności od obciążenia napędu hybrydowego, bo koła napędza elektryk a prąd bierze z baterii...a bateria się ładuje z...?

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #19 dnia: 25 Stycznia 2022, 13:14:54 »
Z panewkami to trochę nie tak bo w hybrydzie jest silnik elektryczny, który napędza koła. Silnik spalinowy bezpośrednio kół nie napędza.
W e-CVT nie da się określić, że tylko silnik elektryczny napędza koła. Koła napędzają obydwa silniki równocześnie albo tylko jeden z nich. Więc może być w danym momencie sytuacja, że tylko silnik spalinowy napędza koła. W e-CVT są zresztą 2 silniki elektryczne, jeden może robić za prądnicę. W każdym razie moment obrotowy może być przenoszony na koła zarówno od silnika elektrycznego jak i spalinowego albo jakiejś sumy z obydwu na raz.
« Ostatnia zmiana: 25 Stycznia 2022, 13:17:19 wysłana przez wszim »

Offline sleepy

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #20 dnia: 25 Stycznia 2022, 13:18:28 »
Chodzi o obciążenie wału silnika spalinowego
Przepraszam, o jakim wale mówisz? Chyba nie do końca rozumiesz napęd tego auta. Tył - O.K. napędza wyłącznie silnik elektryczny (o ile w akumulatorach jest nagromadzona energia), natomiast przód napędza silnik spalinowy i/albo silnik elektryczny, który poprzez przekładnię bezstopniową napędza przednie koła - i tyle w temacie.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #21 dnia: 25 Stycznia 2022, 13:29:29 »
Panowie, ja się z dyskusji wycofuję bo dopóki nie uzupełnicie wiedzy na temat napędu HSD nie ma ona najmniejszego sensu. Jest dużo materiałów w sieci na ten temat.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #22 dnia: 25 Stycznia 2022, 13:48:55 »
A to nie jest tak że w e-CVT nie da się jeździć na niskich obrotach?
Da się - można włączyć tryb S i zmieniać wirtualne przełożenia +/- lub manetkami przy kierownicy.
Ale w trybie automatycznym D komputer sam steruje przepływem energii w układzie napędowym i zależnie od sytuacji napęd auta może być elektryczny, mieszany (spalinowy i elektryczny), czysto spalinowy, hamowanie w trybie odzyskiwania energii, napęd spalinowy z równoczesnym ładowaniem - wszystkie możliwe kombinacje.
Piszę oczywiście o napędzie przedniej osi. Z tyłu jest prościej bo silnik elektryczny może napędzać (obydwa koła lub selektywnie), nie napędzać lub odzyskiwać energię (hamować).

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #23 dnia: 25 Stycznia 2022, 14:08:45 »
Panowie, ja się z dyskusji wycofuję bo dopóki nie uzupełnicie wiedzy na temat napędu HSD nie ma ona najmniejszego sensu. Jest dużo materiałów w sieci na ten temat.
https://youtu.be/PEJnnZhOaGI
https://youtu.be/O61WihMRdjM
https://youtu.be/-dHeRJdrnI8

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #24 dnia: 25 Stycznia 2022, 14:53:57 »
Skąd masz informacje o ubogiej mieszance?  Bo wg mnie nie może to być prawdą. Nie może być utrzymywana uboższa mieszanka, gdyż wszystkie obecne silniki benzynowe konstruowane są do pracy na mieszankach stechiometrycznych, bazując o wskazania wąskopasmowych sond lambda. One są tylko do przeznaczenia w pracy pętli sprzężenia zwrotnego wokół stechiometrycznego procesu spalania. Musi tak być by zachować normy emisji spalin i warunki prawidłowej katalizy i oczyszczania spalin.

Wszystko prawda, ale trzeba nałożyć na to filtr "ma mało palić". Więc muszą walnąć więcej powietrza -> wyższa temperatura spalania -> gniazda zaworowe. Pewnie dalej wszystko będzie w normie eko i "gwarancyjnej", ale jestem wewnętrznie przekonany, że nie są to optymalne warunki pracy silnika spalinowego.
A czy pracuje w taki samym zakresie obrotów/obciążenia/dynamice - wciśnij mocno gaz i zobacz z jakim momentem to auto będzie przyspieszać i jak długo ten moment będzie przykładany do napędu. IMHO nie jest to zdrowe, a w bardziej wyrafinowanych/zmodyfikowanych autach powoduje ukręcanie wszystkiego co popadnie i nie jest wzmocnione. No dobra - korba bokiem wychodzi w innego powodu.

P.S.
A po co dawać szerokopasmowe? Technicznie i ekonomicznie nieuzasadnione w seryjnych "ulicznych" autach.

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #25 dnia: 25 Stycznia 2022, 15:11:59 »
Bo tylko szerokopasmowe umożliwiają precyzyjne sterowanie i jazdę na ubogiej mieszance. Dlatego wg mnie nie masz racji z tą teorią ubogiej mieszanki, jestem o tym bardzo przekonany. Jeżeli się jednak mylę to skąd wiesz o takim rozwiązaniu w silniku toyoty? Praca benzyniaka na ubogiej mieszance wcale nie jest ekonomiczna bo bardzo spada moment obrotowy ale za to rośnie temperatura (czyli spada sprawność) dodatkowo wzrasta znacznie emisja tlenków azotu a na to nie można sobie pozwolić przy Euro 6.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #26 dnia: 25 Stycznia 2022, 15:45:57 »
Sporo się dowiedziałem przy okazji kolegów dyskusji, zerkając dodatkowo tu i ówdzie do źródeł. Dzięki za inspirację. ;)
Tym niemniej częsta praca nie nagrzanego do właściwej temperatury silnika zapewne nie jest dla niego dobra pod względem trwałości.
Tu się chyba zgodzimy ? ;)

Offline StellarMan

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #27 dnia: 25 Stycznia 2022, 18:25:18 »
Dziękuje za wszystkie opinie.

Wracając do pytania to nie chodzi mi tylko o silnik lecz generalnie cały samochód.
Jak wyglada np kwestia klimatyzacji? W ECO cały układ chyba pracuje dużo słabiej/mniej. Mam wrażenie ze na ECO szybciej klimatyzacja zaczyna „śmierdzieć” i jest bardziej wilgotno.

Co do drugiego mojego pytania. Macie pomierzone i potwierdzone niższe spalanie na ECO? Jakie to są wartości w porównaniu do Normal?

Sent from my iPhone using Tapatalk

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #28 dnia: 25 Stycznia 2022, 21:30:32 »
Tym niemniej częsta praca nie nagrzanego do właściwej temperatury silnika zapewne nie jest dla niego dobra pod względem trwałości.
Tu się chyba zgodzimy ? ;)
Niekoniecznie  :cheesy: . Tu chyba daje radę olej 0W16, który dobrze się sprawuje w silniku niedogrzanym.

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #29 dnia: 26 Stycznia 2022, 07:43:36 »
Bo tylko szerokopasmowe umożliwiają precyzyjne sterowanie i jazdę na ubogiej mieszance. Dlatego wg mnie nie masz racji z tą teorią ubogiej mieszanki, jestem o tym bardzo przekonany. Jeżeli się jednak mylę to skąd wiesz o takim rozwiązaniu w silniku toyoty? Praca benzyniaka na ubogiej mieszance wcale nie jest ekonomiczna bo bardzo spada moment obrotowy ale za to rośnie temperatura (czyli spada sprawność) dodatkowo wzrasta znacznie emisja tlenków azotu a na to nie można sobie pozwolić przy Euro 6.

Szerokopasmowe umożliwiają sterowanie każdej mieszanki, bo są szerokopasmowe... Do wielkoseryjnego silnika wystarczą takie, które pozwalają na sterowanie silnikiem +/- żeby zachować normę. Nie jest to wyrafinowany silnik, nie potrzebuje nie wiadomo czego.

Ale norma Euro6 nie mówi o składzie spalin w punkt, tylko daje przedział. I Toyota to wykorzystuje do minimalizacji spalania. Jak każdy inny producent samochodów wielkoseryjnych. Minimalne spalanie, które pozwala na spełnienie Euro6, nie oznacza optymalnych warunków pracy dla silnika, co napisaliśmy oboje - wyższa temperatura spalania (bo więcej tlenu), przez co mniejsza sprawność.
I naprawdę nie trzeba tego udowadniać inżyniersko, bo takie założenie jest odgórnie narzucone przez marketing i księgowość.
Najlepiej byłoby włożyć w wydech szerokopasmową i sprawdzić. Niestety moje zabawki z czasów pisania softów już mają nowego właściciela (lub już ich nie ma) -> może dlatego, że nie wycinałem katalizatorów, DPFów i trzymałem normy eko.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl