Autor Wątek: [RAV4 V 2019 Hybrid] Holownik, ciągniecie przyczepy kempingowej  (Przeczytany 5648 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline StellarMan

• Toyot Leżący
  • *
Drodzy forumowicze

Nasza Toyota ma możliwość ciągnięcia przyczep z hamulcem do 1650 DMC.
To niewiele lecz wystarczy aby pociągnąć w miarę mała przyczepę kampingową np Tabbert/Fendt lub większa np Hobby.

Prośba aby podzielić się doświadczeniami w takim zaprzęgu.

Interesuje mnie:
Zużycie paliwa
Zachowanie auta (w sumienia Toyota jest w miarę lekka i może bujać)
Potencjalna potrzeba montażu chłodnicy do skrzyni?
Wpływ przyczepy na skrzynie e-CVT.

Dziękuje.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
Odp: [RAV4 V 2019 Hybrid] Holownik, ciągniecie przyczepy kempingowej
« Odpowiedź #1 dnia: 27 Stycznia 2022, 15:32:50 »
RAV4 2.5 hybrid

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #2 dnia: 27 Stycznia 2022, 16:14:18 »
Tu jest filmik gdzie autor opowiada o swoich doświadczeniach: https://youtu.be/dROMEzvXDgk
Ja zrobiłem podobnie jak autor filmu, kupiłem i założyłem hak Westfalii.
« Ostatnia zmiana: 27 Stycznia 2022, 16:18:51 wysłana przez Markid »

Offline StellarMan

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 27 Stycznia 2022, 22:42:44 »
Jakie masz spalanie przy stałej jeździe 80km/h po Polsce i 100km/h w innych krajach?

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #4 dnia: 27 Stycznia 2022, 23:23:03 »
Przecież jadąc na wakacje z kampingiem , nie robisz tego co miesiąc. To co tak przezywasz to spalanie ? Nawet jak weźmie 12 litrów , to chyba warto poświęcić trochę grosza na wypoczynek.
RAV4 2.5 hybrid

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #5 dnia: 28 Stycznia 2022, 09:43:41 »
Ja nie jeżdżę z przyczepą kempingową, a jedynie od czasu do czasu ze zwykłą przyczepką skrzyniową do przewożenia różności (materiały budowlane, kosiarka, ziemia ogrodnicza, ...) i najczęściej na krótkich odcinkach 30..60 km. Raz do tej pory jechałem z przyczepą na trasie ok 400 km (spalanie było wyższe ok 2 litry).
Częściej jeżdżę z bagażnikiem rowerowym na hak - spalanie nie rośnie więcej niż o litr przy przepisowej jeździe. rowery na haku w małym stopniu wpływają na opory powietrza.
W ubiegłym roku miałem kilka takich wyjazdów z rowerami, najdłuższy ok 3 tys km - bez problemów.
Autor filmu na YT z mojego linku powyżej podaje m.in. informacje n/t jak mu wzrasta spalanie ale tak jak pisał Darek - wyjazdy na wakacje są 1..2 razy w roku i trzeba przyjąć że spalanie przy ciągnięciu przyczepy wzrośnie o 1..3 litrów, podobnie jak przy założeniu rowerów na hak lub boxu dachowego.
Bardziej bym się przejmował tym co pisali forumowicze w wątku podanym przez Darka, tzn. tym, że ciągnięcie np. 2..3 tys km dużej przyczepy kempingowej mocno wpływa na zużycie tylnych amortyzatorów.
No ale coś za coś.
« Ostatnia zmiana: 28 Stycznia 2022, 09:45:29 wysłana przez Markid »

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #6 dnia: 28 Stycznia 2022, 10:49:10 »
Trochę nie rozumiem skąd to zużycie amortyzatorów. Przecież jedyne co w kontekście amortyzatorów zmienia przyczepa to większ obciążenie tyłu. W/g danych technicznych na haku może być  max 70kg. Zakładając do tego pełny bagażnik ćzy jest to masa która może niszczyć amorki co 2-3 tys km??? Normalnie przecież wytrzymują ponad 100 tys zapewne. W corolli z 2006 tylne mam od nowości czyli ok 230kkm. Tak pytam bo nie widze za bardzo związku
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #7 dnia: 28 Stycznia 2022, 10:55:43 »
To może niech autor wspomnianej przeze mnie wypowiedzi się wytłumaczy ;) tzn. Darek.

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #8 dnia: 28 Stycznia 2022, 11:48:17 »
To może niech autor wspomnianej przeze mnie wypowiedzi się wytłumaczy ;) tzn. Darek.
z czego mam się wytłumaczyć??????????????
RAV4 2.5 hybrid

Offline StellarMan

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 28 Stycznia 2022, 11:53:40 »
Przecież jadąc na wakacje z kampingiem , nie robisz tego co miesiąc. To co tak przezywasz to spalanie ? Nawet jak weźmie 12 litrów , to chyba warto poświęcić trochę grosza na wypoczynek.
Skąd wiesz gdzie jeżdżę i jak często? Komentarz aby „coś napisać” jest kompletnie nieprzedmiotowy.

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #10 dnia: 28 Stycznia 2022, 11:56:23 »
Skąd wiesz gdzie jeżdżę i jak często? Komentarz aby „coś napisać” jest kompletnie nieprzedmiotowy.

Miałczenie o zużyciu paliwa jest też śmieszne
RAV4 2.5 hybrid

Offline StellarMan

• Toyot Leżący
  • *
[RAV4 V 2019 Hybrid] Holownik, ciągniecie przyczepy kempingowej
« Odpowiedź #11 dnia: 28 Stycznia 2022, 12:00:49 »
Miałczenie o zużyciu paliwa jest też śmieszne
Dbanie o planetę i portfel jest mądre i rozsądne. Dorośnij człowieku i bądź świadomy.

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #12 dnia: 28 Stycznia 2022, 13:06:05 »
z czego mam się wytłumaczyć??????????????
Z tego stwierdzenia:
... Co roku po wyjeździe  i przejechaniu 3tys kilometrów, amortyzatory tylnie do wymiany, niezależnie czy 20 lat temu ciągnął przyczepę mercedesem w124 , czy tak jak ostatnio toyota rav4 PB. ....

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #13 dnia: 28 Stycznia 2022, 13:16:22 »
StellarMan, oczywiście masz rację, o planetę trzeba dbać - jest jedna, drugiej nie będzie. Portfel i priorytety wydawania pieniędzy to obszar indywidualny dla każdego. Jednak.
Każde auto będzie palić więcej gdy będziemy ciągnąć przyczepę. I to raczej od przyczepy zależy ile więcej auto spali - opływowość, opony, inne opory, masa (a może nawet i jej rozkład), etc. To fizyka i koniec. Sama RAV4 5gen na super opływowe auto nie wygląda, więc tu już zaczyna więcej palić.
Auto ma raczej nie za bardzo wysilony silnik, więc nie będzie pracował zbyt mocno - nie powinien palić więcej niż inne bardziej wysilone (jak 1.5T ~200Hp, który będzie prawdopodobnie rżnięty ). Ale ile będzie palić - nie wiem.
Oczywiście możesz mieć codzienne życie związane z ciągnięciem przyczepy (choć do głowy przychodzi mi tylko zawód cyrkowca lub praca w wesołym miasteczku - co nikomu niczego nie ujmuje), albo wozisz za sobą przyczepę z końmi, nie wiem. Ale dla takiego rozwiązania jednak chyba najlepszym wyborem będzie hybryda z dieslem, który w sam w sobie od samego dołu dysponuje dużym momentem. IMHO w hybrydzie z benzyną od razu będziesz korzystał z silnika benzynowego, bo będziesz już od początku potrzebował dużego momentu. A obecne diesle chyba nie są już tak bardzo szkodliwe, choć zdecydowanie bardziej skomplikowane od benzyn (przez co i pewnie bardziej usterkowe).
Takie moje przemyślenia odnośnie konieczności częstego ciągnięcia ciężkich przyczep.
Bo jeśli robisz to sporadycznie - to chyba nie ma sensu zwracać zbytniej uwagi, który silnik spali litr czy dwa (na 100km) więcej podczas okazjonalnych wyjazdów. Większą wagę osobiście przywiązywałbym do zużycia paliwa w standardowych warunkach, awaryjności, indywidualnych preferencji estetycznych.
To tak.
Natomiast ile więcej pali - nie mam pojęcia... 
« Ostatnia zmiana: 28 Stycznia 2022, 13:18:49 wysłana przez Kiełek »

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #14 dnia: 28 Stycznia 2022, 17:08:29 »
fakt szkoda że ravki przestały być produkowane z dieslami.  Żeby mieć mocnego diesla ,trzeba by sporo dołożyć i kupić Land Cruisera z silnikiem 2.8 d i mocy 177KM,
RAV4 2.5 hybrid

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl