Autor Wątek: Jaka ładowarka do akumulatora 12V  (Przeczytany 26328 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline lukasz1983

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Jaka ładowarka do akumulatora 12V
« Odpowiedź #45 dnia: 02 Lutego 2022, 23:06:48 »
Pytanie.

Mimo naładowania baterii ( dużej) na maxa podczas jazdy silnik spalinowy zalacza sie co chwile bez sensu. Czy jest możliwe że robi to dlatego,  że doładowuje ciągle 12v aku ??
Jeśli tak to jest jakaz porażka. Wynikało by z tego ze od cholery urzadzen pobiera prąd z aku 12v zamiast z bateri.

Offline bbart79

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: TS GR Sport 2.0
« Odpowiedź #46 dnia: 02 Lutego 2022, 23:54:52 »
Bateria 12V ładowana jest bezpośrednio z baterii trakcyjnej a silnik spalinowy podczas tegoż ładowania potrzebny jest jedynie w sytuacji kiedy brakuje energii w dużej baterii.

Silnik spalinowy ogrzewa wnętrze samochodu. Jeśli masz włączone ogrzewanie w aucie to pomimo pełnej baterii trakcyjnej silnik włączy się co jakiś czas na chwilę aby utrzymać odpowiednią temperaturę płynu chłodzącego ogrzewającego wnętrze pojazdu.

Zaobserwowałem również coś innego. Czasami pomimo pełnej baterii trakcyjnej i wyłączonego ogrzewania wnętrza silnik również się włącza. Podczas takiego włączenia jednak osiąga on niewielkie obroty a zużycie paliwa wynosi 0 l/100km co sugerowałoby, że tak naprawdę nie pracuje a generuje dodatkowe obciążenie dla układu napędowego. Być może z powodu zbyt naładowanej baterii układ sterujący spina silnik spalinowy tylko po to aby poprzez większe obciążenie całego układu napędowego skonsumować nadmiar wyprodukowanej energii elektrycznej.
« Ostatnia zmiana: 03 Lutego 2022, 00:03:07 wysłana przez bbart79 »

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #47 dnia: 03 Lutego 2022, 00:02:07 »
Zapewne załącza się z powodu ogrzewania. Drugi powód to rozładowywanie zbyt mocno naładowanej baterii trakcyjnej, wchodzi wtedy na wysokie obroty.

Offline bbart79

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #48 dnia: 03 Lutego 2022, 00:04:56 »
Drugi powód to rozładowywanie zbyt mocno naładowanej baterii trakcyjnej, wchodzi wtedy na wysokie obroty.

No właśnie zaobserwowałem trochę inne zachowanie, tzn. silnik wchodzi na niskie obroty a zużycie paliwa wynosi 0. Być może jest to coś innego jednak miałem już tak kilka razy.

Offline talib1990

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #49 dnia: 03 Lutego 2022, 06:46:19 »
Dokładnie chodzi o rozładowanie nadmiaru baterii, widać to bardzo dobrze po zjeździe w górach . Wtedy silnik elektryczny obraca silnikiem spalinowym bez podawania paliwa

Wysłane z mojego S20 FE 5G przy użyciu Tapatalka

Offline lukikow

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla e21 1.8
« Odpowiedź #50 dnia: 03 Lutego 2022, 07:29:42 »
Pytanie.

Mimo naładowania baterii ( dużej) na maxa podczas jazdy silnik spalinowy zalacza sie co chwile bez sensu. Czy jest możliwe że robi to dlatego,  że doładowuje ciągle 12v aku ??
Jeśli tak to jest jakaz porażka. Wynikało by z tego ze od cholery urzadzen pobiera prąd z aku 12v zamiast z bateri.
Napisz w jakiej sytuacji silnik się uruchamiał. Rozpędzałeś się? Dryfowałeś? Zjeżdżałeś z góry?
Podczas rozpędzania, przy zbyt dużym obciążeniu silnik spalinowy się uruchamia.
Podczas zjeżdżania z góry przy przepełnionej baterii, silnik się uruchamia żeby wspomóc hamowanie i zmniejszy odzysk energii (bateria nie może już przyjąć większej ilości).
Podczas jazdy/postoju temperatura silnika spadła poniżej 40stopni przy wyłączonym ogrzewaniu, bądź temperatura silnika spadła poniżej 70 stopni (tu nie pamiętam dokładnie wartości) przy włączonym ogrzewaniu. Ogrzewanie kabiny w trakcie jazdy bardzo szybko wytrąca temperaturę silnika.
Podczas jazdy silnik może się nie wyłączyć gdy jest w trakcie przechodzenia ze stanu S3 na S4,

Edit
Zimą na początku jazdy warto trochę pomęczyć baterię żeby zwiększyć jej temperaturę. Im mniejsza tym mniej energii potrafi przyjąć. Plus jest taki, że nie tracić swojej temperatury na postoju tak szybko jak silnik.
« Ostatnia zmiana: 03 Lutego 2022, 07:48:19 wysłana przez lukikow »
Corolla TS 1.8 HSD, 2021, Executive, Manhattan Grey

Offline lukikow

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla e21 1.8
« Odpowiedź #51 dnia: 03 Lutego 2022, 07:56:02 »
Dokładnie chodzi o rozładowanie nadmiaru baterii, widać to bardzo dobrze po zjeździe w górach . Wtedy silnik elektryczny obraca silnikiem spalinowym bez podawania paliwa

Źle to interpretujesz. Silnik elektryczny nie kreci spalinowym. To spalinowy wchodzi na wyższe obroty aby wspomóc hamowanie gdy bateria jest w pełni naładowana. To takie hamowanie silnikiem. W aucie konwencjonalnym hamowanie silnikiem też nie zużywa paliwa.
Corolla TS 1.8 HSD, 2021, Executive, Manhattan Grey

Offline cyklista

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Auris Hybrid
« Odpowiedź #52 dnia: 03 Lutego 2022, 08:33:20 »
Drugi powód to rozładowywanie zbyt mocno naładowanej baterii trakcyjnej, wchodzi wtedy na wysokie obroty.

No właśnie zaobserwowałem trochę inne zachowanie, tzn. silnik wchodzi na niskie obroty a zużycie paliwa wynosi 0. Być może jest to coś innego jednak miałem już tak kilka razy.

a jaki tryb miałeś wtedy włączony? D czy B?

Offline bbart79

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #53 dnia: 03 Lutego 2022, 12:40:38 »
W GR Sport nie ma trybu B. Jest za to tryb S. Sytuacja ta miała jednak miejsce podczas jazdy po płaskim terenie na tempomacie ze stałą prędkością w trybie D. Silnik miał wtedy ok. 1000 obr/min. Występowało to zawsze bezpośrednio (lub chwilę) po "ostrej" jeździe w trybie D lub po jeździe w trybie S, która to wymuszała praktycznie stałą pracę silnika spalinowego.
« Ostatnia zmiana: 03 Lutego 2022, 12:45:01 wysłana przez bbart79 »

Offline bbart79

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #54 dnia: 03 Lutego 2022, 18:28:51 »
Tymczasem wracając do tematu wątku dzisiaj wymieniłem akumulator w aucie. Wydaje się, że jest to bardzo proste jednak kable są tak krótkie, że aby wyciągnąć baterię i nie zewrzeć plusa i minusa to trzeba się trochę nagimnastykować. Udało mi się to pozostawiając klemę plusową zamontowaną na akumulatorze a sam akumulator musiałem lekko przekręcić na bok aby wyszedł przez wąską wnękę.

Do podtrzymania pamięci użyłem boostera, o którym wcześniej wspominałem. Wszystko zadziałało jak należy. Co do oryginalnego akumulatora to po wyjęciu z auta miał on 12.39 V. Podłączyłem go do ładowarki i zobaczymy co z tego wyniknie.

Jeśli chodzi natomiast o odpowietrzenie to jestem lekko zdezorientowany. Oryginalny akumulator miał otwór po lewej stronie a prawa strona była zatkana koreczkiem. Yuasa natomiast pełny koreczek miała po lewej stronie a zgodnie z zaleceniami sprzedawcy powinienem wyciągnąć czerwony koreczek, który znajdował się po prawej stronie akumulatora i był wymagany jedynie do transportu. Aby podłączyć wąż odprowadzający opary elektrolitu wyciągnąłem ten lewy koreczek i wsunąłem końcówkę wężyka. Prawego otworu natomiast nie zatykałem. Czy są one takie same tylko umieszczone po obu stronach i należy jeden zatkać, czy też różnią się czymś i służą do czego innego?
« Ostatnia zmiana: 03 Lutego 2022, 18:32:05 wysłana przez bbart79 »

Offline Pawel.Kwa

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #55 dnia: 03 Lutego 2022, 21:02:01 »
W GR Sport nie ma trybu B.
W Corolli nie ma ,jest w aurisie

Offline Pawel.Kwa

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #56 dnia: 03 Lutego 2022, 21:04:37 »
Tymczasem wracając do tematu wątku dzisiaj wymieniłem akumulator w aucie
A ile ten twój samochód ma lat że wymieniasz akumulator.To chyba jakaś fanaberią.Moj ma 3 lata I nawet nie myślę o wymianie

Offline talib1990

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #57 dnia: 03 Lutego 2022, 21:10:32 »
W GR Sport nie ma trybu B.
W Corolli nie ma ,jest w aurisie
Nieprawda . Tryb B jest w 1.8 Auris / corolla etc. W 2.0 corolli nie ma trybu B tylko wirtualne biegi i S.

Offline Pawel.Kwa

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #58 dnia: 03 Lutego 2022, 22:14:19 »
Ale ja piszę o nowej Corolli tam nie ma

Offline talib1990

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #59 dnia: 03 Lutego 2022, 23:16:31 »
Ale ja piszę o nowej Corolli tam nie ma