Autor Wątek: Jaka ładowarka do akumulatora 12V  (Przeczytany 26303 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline lukas13

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla ts 1.8
Odp: Jaka ładowarka do akumulatora 12V
« Odpowiedź #90 dnia: 23 Września 2025, 21:18:29 »
 Jak rozwali elektronikę, to nie pójdzie żadne napięcie i tyle w temacie.
« Ostatnia zmiana: 23 Września 2025, 21:22:08 wysłana przez lukas13 »

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #91 dnia: 23 Września 2025, 22:55:05 »
.
« Ostatnia zmiana: 23 Września 2025, 23:00:38 wysłana przez fynooh »
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #92 dnia: 23 Września 2025, 23:01:19 »
Miło się zrobiło, a nikt tu nie pomyślał, że taka ładowarka też może mieć z czasem usterkę, powodującą np. skoki nspiecia które w dooopę rozwalą delikatną elektronikę?

Tak, może mieć skoki, ale ładowarki droższe, markowe, zawsze są bezpieczniejsze, mają pewne zabezpieczenia i jeżeli będę dysponował dobrą, markową ładowarką, gdzie w instrukcji podane, że jest przystosowana do ładowania bez odpinania klem, np. jakoś model firmy CTEK, to zawsze jest większa pewność i bezpieczeństwo, choć i tu 100% bezpieczniej jest jednak odpiąć klemy. A kolega powyżej nawet nie wie, jaką ma ładowarkę, przypuszczam, że coś taniego i prostego i jeśli naprawdę ładował ileś aut, bez odpinania klem i bez konsekwencji, to miał po prostu szczęście, albo ładował auta starej daty, co nie mają czułej elektroniki.
« Ostatnia zmiana: 23 Września 2025, 23:05:27 wysłana przez fynooh »

Offline alpha540i

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: E21
« Odpowiedź #93 dnia: 24 Września 2025, 09:44:33 »
Po raz ostatni napiszę, nie trzeba odpinać klem. Mało tego naprawiałem auta gdzie właśnie przyczyną uszkodzenia było odpinanie klem do ładowania, wymiany akumulatora. To zwarcie zrobione kluczem przy odkręcaniu, to odłożenie + przewodu na - auta bezpośrednio po jego odpięciu, wysypane synchronizacje pomiędzy modułami. Zajmuję sie tym codziennie, zawodowo. Po 2-3 auta dziennie podpinam do ładowania, podtrzymania na ładowarki 120A i nigdy klem nie ściągam. I tak już 20 lat.
Wiadomo tylko że urządzenie musi być bezpieczne, markowe.

Offline bbbb

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla 1.5
« Odpowiedź #94 dnia: 24 Września 2025, 09:53:36 »
Koledzy/koleżanki, o co właściwie ta cała kłótnia??? Kolega kupił ładowarkę i sprawdza mu się. Ja też 2 lata temu kupiłem CTEK'a i teraz możecie mnie zabić, ale nie pamiętam jaki model. Interesowało mnie to gdy decydowałem się na zakup. Jeżeli ktoś ma prostownik transformatorowy, gdzie można regulować natężenie(A) to z zasady podczas ładowania nie można przekroczyć 1/10 pojemności akumulatora. Oczywiście można mniejszym amperażem(nawet zdrowo dla aku), ale potrwa to po prostu dłużej. Z prostownikami i współczesnymi autami jest tylko taki problem, że gdy spada natężenie to rośnie napięcie(wynika to z prawa Ohma) i trzeba kontrolować żeby nie przekroczyło pewnej granicy - moim zdaniem tą granicą jest 14,6V(ale mogę się mylić). W przypadku ładowarek mikroprocesorowych ten problem w zasadzie znika, bo takie ładowarki same ustalają jakim prądem(A) i jakim napięciem(V) ładować. Pamiętać tylko trzeba aby na ładowarce ustawić właściwy tryb ładowania. I uważam, że tak w jednym(prostownik) jak i drugim(ładowarka) przypadku należy przestrzegać pewnych zasad, a nic złego się nie stanie. Proszę zwrócić uwagę, że prostownik to nie to samo co ładowarka mikroprocesorowa.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #95 dnia: 24 Września 2025, 13:27:22 »
Wiadomo tylko że urządzenie musi być bezpieczne, markowe.
No i po co tyle tłumaczenia, i cała ta dyskusja, jak to jedno zdanie wszystko wyjaśnia. Pytałem gościa powyżej, jaką ma ładowarkę, to nie wiedział. Gdyby podał jakiś konkretny sprzęt, nie byłoby całej tej głupiej konwersacji. Ale ludzie mają różne pomysły. Szukają najtańszych rzeczy, ładują byle czym, byle jak, robią iskrzenie, zawarcia i uważają, że nie ma problemu. W wielu przypadkach rzeczywiście nic złego się nie dzieje, ale to jest trochę loteria i rozsądniej jest być zabezpieczonym dobrym sprzętem.
To może chociaż Ty, alpha540 powiesz, czym ładujesz akumulatory, utniesz tym wszelkie bezsensowne spekulacje. Jak czytam, jesteś zawodowcem, więc chyba nie będzie problemu z tą informacją.
« Ostatnia zmiana: 24 Września 2025, 14:26:05 wysłana przez fynooh »

Offline lukas13

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla ts 1.8
« Odpowiedź #96 dnia: 24 Września 2025, 18:51:35 »
Widocznie Tobie trzeba tłumaczyć kilka razy żeby dotarło, ale zaraz pewnie oczywiście znowu z czymś wypalisz.

Offline koles91

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #97 dnia: 07 Marca 2026, 14:43:44 »
Dzień dobry,

Planuję sobie podładować akumulator ładowarką CTEK w trybie recond. Co się stanie jak odłączę klemy? Do ustawienia będę miał tylko zegarek czy coś jeszcze? Samochód Toyota Corolla 1.8 140km?
Toyota Land Cruiser 150 3.0 D-4D 2010
Toyota Auris Hatchback 1.33 2016
Toyota Corolla XII Sedan 1.6 2019
Toyota Corolla XII Kombi 1.8 2024

Offline DarekGaTS

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla TS1,8
« Odpowiedź #98 dnia: 07 Marca 2026, 15:29:35 »
Będzie coś jeszcze czyli elektryczne szyby, radio, Bluetooth, kamera cofania linie pomocnicze na ekranie mogą zniknąć ale kalibrują się one automatycznie po przejechaniu krótkiego dystansu lub pełnym skręcie kierownicą na postoju, system wspomagania kierownicy po ruszeniu może zaświecić się kontrolka wspomagania ale wystarczy przejechać kilkadziesiąt metrów lub skręcić kierownicą do oporu w obie strony, aby system się skalibrował, falowanie obrotów komputer traci tzw. adaptację przepustnicy. Aby wróciło do normy silnik musi popracować kilka minut na postoju bez włączonej klimatyzacji, a następnie przejedź kilka kilometrów w normalnym ruchu, aby komputer złapał parametry pracy na nowo.
Właśnie też podładowuję akumulator CTEK-iem i nie odłączam klem i wszystko działa bez problemu więc śmiało możesz działać.
« Ostatnia zmiana: 07 Marca 2026, 15:31:57 wysłana przez DarekGaTS »
3miasto duże i małe :-)

Offline koles91

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #99 dnia: 07 Marca 2026, 15:32:54 »
Trybem recond?

Offline DarekGaTS

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #100 dnia: 07 Marca 2026, 15:37:09 »
Jak najbardziej bo to jest tryb z niskim natężeniem u mnie 2A i napięciem 14,7V Lecz nie musisz go używać gdyż akumulator cały czas pracuje w samochodzie a ten tryb w zasadzie jest do akumulatorów, które stały długo nie używane. Obecnie mam tryb Normal czyli 5A i 14,4V i wszystko jest OK

Offline koles91

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #101 dnia: 07 Marca 2026, 15:48:50 »
Ale  u mnie tryb recond ma 0,8A i 15,8V

Offline DarekGaTS

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #102 dnia: 07 Marca 2026, 15:58:40 »
Wybierz więc tryb Normal i wszystko będzie OK a przy natężeniu 0,8 A to będzie się ładował i ładował. Zapewne samochód jeździ normalnie tzn. co dzień lub co kilka dni i tryb Recond jest zupełnie zbyteczny w takim przypadku. Z prostownikiem masz zapewne złączkę dedykowaną do przyłączenia do akumulatora na stałe i ją załóż i bez problemu możesz ładować akumulator bez odpinania klem.
« Ostatnia zmiana: 07 Marca 2026, 16:01:47 wysłana przez DarekGaTS »

Offline ceikam

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla TS 1.8
« Odpowiedź #103 dnia: 07 Marca 2026, 16:21:05 »
Co się stanie jak odłączę klemy? Do ustawienia będę miał tylko zegarek czy coś jeszcze? Samochód Toyota Corolla 1.8 140km?
Odpinanałem, nic nie musiałem ustawiać po podłączeniu.

Wybierz więc tryb Normal i wszystko będzie OK a przy natężeniu 0,8 A to będzie się ładował i ładował.
To masz tego cteka  i właśnie nim ładujesz czy z ejaja wiedzę czerpiesz?

Offline Yaaho

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #104 dnia: 07 Marca 2026, 18:26:23 »
Witam, też kiedys wpadłem na pomysł doładowywania aku 12v i też latam tylko trasy ok 2 x 60 km dziennie.
Niestety po doładowaniu niby wszystko OK tylko....moja corolla krótko po odpaleniu (kilka minut jazdy) stwierdzała, że nie musi ładować aku bo jest naładowany. Napięcie ładowania spadało do 12.4 V czyli wcale nie ładowała a wręcz czerpała prąd z akumulatora bo jego monitor pokazywał spadające z każdym kilometrem SoC.
Ja u siebie odpiąłem wtyczkę z IBS i mam cały czas ładowanie 13.9-14.1 V.
Oczywiście nie namawiam cię do takiego rozwiązania ale warto zapoznać się z tematem:
https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=59873.0
Corolla Comfort Style+Tech

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl