Autor Wątek: Korozja przewodu do napędu tylnego hybrydy  (Przeczytany 229460 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V AWD
Odp: Korozja przewodu do napędu tylnego hybrydy
« Odpowiedź #765 dnia: 19 Listopada 2023, 18:35:26 »
Wolę jak to mówisz zapłacić 1300zł (nie wiek czy tyle jest, przywołuję kwotę z postu wyżej) rocznie i mieć wymienione filtry, olej i gwarancję na ten element przez 10 lat, niż zmieniać olej sam i na tym oszczędzić a później zapłacić kilka tyś dolarów za nowa wiązkę :)

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #766 dnia: 19 Listopada 2023, 18:38:16 »
Wolę jak to mówisz zapłacić 1300zł (nie wiek czy tyle jest, przywołuję kwotę z postu wyżej) rocznie i mieć wymienione filtry, olej i gwarancję na ten element przez 10 lat, niż zmieniać olej sam i na tym oszczędzić a później zapłacić kilka tyś dolarów za nowa wiązkę :)
Jak każde ubezpieczenie, jest zakładem z losem, albo się wygra albo nie. Tylko w tym wypadku przegrana jest bolesna i finansowo dotkliwa... oraz droższa niż koszt gwarancji na dodatkowe 5 lat.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline Wokul

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 V hybryda
« Odpowiedź #767 dnia: 19 Listopada 2023, 18:40:17 »
Sorry Topoll, nie wiem dlaczego cię pomyliłem z Kenny.

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #768 dnia: 19 Listopada 2023, 18:41:08 »
OK

Offline Wokul

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #769 dnia: 19 Listopada 2023, 18:49:00 »
Podejrzewam serwis u Józka w 'Barn-service", przecież nie ma "nie po kolei w głowie" by płacić za fachowy serwis (niekoniecznie w ASO)
To może podam ci adres serwisu i powiesz to właścicielowi?

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #770 dnia: 19 Listopada 2023, 18:53:06 »
A po co mi on? Ty wybrałeś jak serwisujesz swój samochód i tyle. Skoro masz problem z gwarancją najwyraźniej nie trzymał wytycznych Toyoty. Jakie one są itp to może kol. Colin Ci wyjaśni. On jest serwisantem Toyot i temat ma w małym paluszku, jak podejrzewam.

Offline Wokul

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #771 dnia: 19 Listopada 2023, 19:24:53 »
Warunki gwarancji są jakie są i nie o to mam pretensji do Toyoty. Jak już pisałem, problem tego złącza powinien być już dawno rozwiązany poza gwarancją w ramach akcji przywoławczej i nie ma żadnego usprawiedliwienia dla Toyoty, bo wiedzą o problemie od lat. Jest to wynik głupiego błędu konstrukcyjnego, łatwego do usunięcia zresztą, a mającego poważne konsekwencje dla użytkownika. Wstawiłem tutaj fot., jako kolejny przykład, żeby ludzie widzieli jaki jest problem z "niezawodną" Toyotą i jak skandaliczne jest podejście Toyoty do tego problemu (dla tych co się  pytają po co tu przyszedłem). Tu i ówdzie powstawiałem odnośniki do tego wątku na tym forum. Umieszczę jeszcze odpowiednie opinie na odpowiednich portalach.  Jak im sprzedaż zacznie spadać to może zmądrzeją. A wy tu sobie wykupujcie płatne gwarancje i dalej bądźcie wyznawcami Toyoty. Miałem kilka marek, ale tak kompromitującego błędu, w nie tak tanim aucie, jeszcze nie widziałem. Błędy mogą się każdemu zdażyć, również takie głupie, ale że przez tyle czasu tego nie rozwiązali jest SKANDALICZNE!

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #772 dnia: 19 Listopada 2023, 19:30:57 »
Warunki gwarancji są jakie są i nie o to mam pretensji do Toyoty. Jak już pisałem, problem tego złącza powinien być już dawno rozwiązany poza gwarancją w ramach akcji przywoławczej i nie ma żadnego usprawiedliwienia dla Toyoty, bo wiedzą o problemie od lat. Jest to wynik głupiego błędu konstrukcyjnego, łatwego do usunięcia zresztą, a mającego poważne konsekwencje dla użytkownika. Wstawiłem tutaj fot., jako kolejny przykład, żeby ludzie widzieli jaki jest problem z "niezawodną" Toyotą i jak skandaliczne jest podejście Toyoty do tego problemu (dla tych co się  pytają po co tu przyszedłem). Tu i ówdzie powstawiałem odnośniki do tego wątku na tym forum. Umieszczę jeszcze odpowiednie opinie na odpowiednich portalach.  Jak im sprzedaż zacznie spadać to może zmądrzeją. A wy tu sobie wykupujcie płatne gwarancje i dalej bądźcie wyznawcami Toyoty. Miałem kilka marek, ale tak kompromitującego błędu, w nie tak tanim aucie, jeszcze nie widziałem. Błędy mogą się każdemu zdażyć, również takie głupie, ale że przez tyle czasu tego nie rozwiązali jest SKANDALICZNE!
Nikt tego nie kwestionuje i nie uważam siebie za jakiegoś ślepego wyznawcę toyoty. Natomiast plucie po innych, którzy chcą pomóc, jak się ma samemu problem jest niedojrzałe. Spieprzyli to gniazdo, poprosiłem by mi je zabezpieczyli jak odbierałem auto - czy to coś da to trudno powiedzieć, miejmy nadzieję.

Offline OBI_FMJ_PL

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 AWD HYBRID
« Odpowiedź #773 dnia: 19 Listopada 2023, 19:34:52 »
Oczywiście że tak, trzeci przegląd rozszerzony (ok.200zl więcej) i spokój na czwarty rok.

Piszę o slynnym złączu i silniku tylnym.

5 lat i 100000 km jest gwarancji na układ hybrydowy także jeżeli przeglądy były zgodnie z wytycznymi Toyoty

To o czym piszesz, bo jak zwykle na forum widzę niekonsekwencję, której nikt nie koryguje i HGW co myśleć.
A wpisałem sprawdzanie akumulatora, bo po 5 latach właśnie jakieś 200 pln ma kosztować.

OK, reasumując - tak jak Colin pisze, dalej 5 lat spokoju, potem tylko RELAX.
Czy też nie, bo głosy chyba były podzielone...

Styczeń niedługo, pierwszy przegląd się zbliża.
RAV4 C+S, AWD, hybrid, Tokyo RED - zamówienie z 18.02.2022 r. - 20.01.2023 - odebrany!

Offline Wokul

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #774 dnia: 19 Listopada 2023, 19:42:50 »
Kenny, nie miałem zamiaru kogolwiek opluć. Ja byłem przekonany, że jesteś pracownikiem Toyoty od PR i proponowanie wykupu płatnej gwarancji w takiej sytuacji uznałem za kpinę. Dziękuję wszystkim za próbę pomocy. Na razie kończę temat, żeby nie zaśmiecać. Po wizycie w serwisie Toyoty pewnie napisze coś więcej.

Offline pustynny lis

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #775 dnia: 19 Listopada 2023, 19:49:11 »
.
« Ostatnia zmiana: 19 Listopada 2023, 20:12:02 wysłana przez pustynny lis »

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #776 dnia: 19 Listopada 2023, 20:09:55 »
Trzeba mieć nie pokolei w głowie, żeby płacić za gwarancję, w dodatku obwarowaną setką warunków. Przecież to jest płacenie z góry za ewentualne naprawy, skalkulowane tak przez producenta, że prawdopodobieństwo zyskania na tym jest takie jak zysk na grze w totolotka.

Zapytam z ciekawości - AC kupujesz?

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #777 dnia: 19 Listopada 2023, 20:58:45 »
Umieszczę jeszcze odpowiednie opinie na odpowiednich portalach.  Jak im sprzedaż zacznie spadać to może zmądrzeją.
Przez ostatnich kilka lat jakoś ich to bardzo nie ruszyło.
W US była nawet CableGate bez spektakularnego przełomu, a Polska czy nawet Europa to dla nich pikuś jest.
Mimo tego u nas po RAVki stoi 9 mc kolejka.
Ale mimo to działaj - kropla drąży kamień.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #778 dnia: 19 Listopada 2023, 21:27:48 »
Oczywiście że tak, trzeci przegląd rozszerzony (ok.200zl więcej) i spokój na czwarty rok.

5 lat i 100000 km jest gwarancji na układ hybrydowy także jeżeli przeglądy były zgodnie z wytycznymi Toyoty

To o czym piszesz, bo jak zwykle na forum widzę niekonsekwencję, której nikt nie koryguje i HGW co myśleć.
A wpisałem sprawdzanie akumulatora, bo po 5 latach właśnie jakieś 200 ...
Trzeci przegląd 1200+ 200 za rozszerzony do RELAX.
Teraz rozumiesz?
W relax jest zapis o tym kablu.
W gwarancji na układ nie.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #779 dnia: 19 Listopada 2023, 21:30:16 »

A wpisałem sprawdzanie akumulatora, bo po 5 latach właśnie jakieś 200 pln ma kosztować.

OK, reasumując - tak jak Colin pisze, dalej 5 lat spokoju, potem tylko RELAX.
Czy też nie, bo głosy chyba były podzielone...

Styczeń niedługo, pierwszy przegląd się zbliża.
Wydaje mi się, że 3 lata i później już musisz mieć relax. Ta gwarancja na układ hybrydowy chyba tego nie obejmuje. Tak przynajmniej to rozumiem patrząc po tym co wysłał Bartek:

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl