Autor Wątek: Korozja przewodu do napędu tylnego hybrydy  (Przeczytany 229447 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline 3com3

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 V
Odp: Korozja przewodu do napędu tylnego hybrydy
« Odpowiedź #1170 dnia: 10 Lutego 2026, 16:24:08 »
Trochę dziwne bo mnie nie było problemu z tą kampanią. Dwa tygodnie temu byłem na przeglądzie, olej itp, i po sprawdzeniu wiązki wyszło że jest z nią wszystko w porządku więc naprawa będzie polegała na jej zabezpieczeniu. Powiedzieli że muszą zamówić części i przed chwilą zostawiłem Toyotę w ASO. Widocznie co ASO to obyczaj

Offline jakubsiemaszko

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 MY25 EXE
« Odpowiedź #1171 dnia: 10 Lutego 2026, 16:51:46 »
Jestem wściekły. Mam Toyotę RAV4 i kampanię na wiązkę (hybryda/elektryk). Wyskoczył mi komunikat o usterce hybrydowego układu napędowego – „niezwłocznie do serwisu”, a auto może w każdej chwili stanąć i nie ruszyć. Super.
Dzwonię do ASO i słyszę: nie ma wiązek, nie ma terminów dostawy, nie wiadomo kiedy będą. I żeby było jasne — to nie jest wina konkretnego serwisu, tylko Toyota Polska nie potrafi zapewnić części do własnej kampanii. Czyli co? Kupujesz samochód za ~200 tys. zł i potem nie możesz nim jeździć, bo fabryczna wada + brak części na rynku.

Najlepsze, że jak auto stanie albo muszę je odstawić, to zostaję bez samochodu na nieokreślony czas, a auta zastępczego brak albo „może się coś znajdzie”. Mam jechać na ferie i mam ryzykować, że stanę z rodziną na trasie? To jest jakaś kpina.
Toyota była dla mnie marką „niezawodną”, a tu widzę, że procesy nie działają, części nie ma, a klient zostaje z problemem sam. Gdzie tu dbanie o klienta? Gdzie ta legendarna japońska jakość i odpowiedzialność?
Jeśli ktoś ma podobny temat z wiązką / kampanią — dajcie znać, jak to rozwiązaliście i czy Toyota faktycznie zapewniła jakąkolwiek sensowną mobilność.
Totalnie Ci się nie dziwię i polecam wywieranie presji, napisz TCE, że jak Ci się auto rozkraczy to nagłościsz sprawę w mediach motoryzacyjnych i nalegasz na możliwość odstawienia auta do ASO, auto zastępcze na cały okres i jak najszybsze ogarnięcie tej wiązki. Może też można równolegle docisnąć ASO o to auto zastępcze na czas naprawy i też ich postraszyć, że zrobisz z tego większą awanturę. Niestety, ale polubowne gadanie z nimi donikąd zmierza, bo mają Cię wtedy w jeszcze większej d, więc raczej trzeba z nimi ostrzej rozmawiać, zwłaszcza, że to jest kolejna paranoja Toyoty. Myślę, że warto też kupując dane auto zaznajomić się z potencjalnymi bolączkami i postarać się do nich przygotować, bo niestety ten temat jest od dawna znany i faktycznie konserwacją można go zminimalizować.

Offline gamblerpl

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1172 dnia: 10 Lutego 2026, 17:01:24 »
Obdzwoniłem parę ASO w Polsce -wszędzie potwierdzają, że brak dostępności przewodów w całym kraju.
Termin przybliżony - BRAK/Nieznany! - pozostawiając  użytkownika z problemem! ("mamy kampanie na przewody, ale nie mamy przewodów.")

Samochód uziemiony :/ - PARODIA !

Tak wygląda szanująca się marka automotive w Polsce i podejście do klienta  :(

Offline jakubsiemaszko

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 MY25 EXE
« Odpowiedź #1173 dnia: 10 Lutego 2026, 17:28:50 »
Obdzwoniłem parę ASO w Polsce -wszędzie potwierdzają, że brak dostępności przewodów w całym kraju.
Termin przybliżony - BRAK/Nieznany! - pozostawiając  użytkownika z problemem! ("mamy kampanie na przewody, ale nie mamy przewodów.")

Samochód uziemiony :/ - PARODIA !

Tak wygląda szanująca się marka automotive w Polsce i podejście do klienta  :(
No parodia, pewnie trochę osób się rzuciło na tą kampanię, bo już chwilę trwa i im się skończyły, ciekawe w sumie kiedy uzupełnią zapasy. Warto też śledzić w miarę możliwości na bieżąco to forum i może jednak wcześniej się na takie kampanie zgłaszać, żeby uniknąć podobnych sytuacji.

Offline Roe

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1174 dnia: 10 Lutego 2026, 19:02:00 »
Na pewno kampania ich przerosła. Ja miałem termin na początek stycznia ale odwołali z wiadomych powodów. Kondolencje.

Offline mordimer

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Lexus NX
« Odpowiedź #1175 dnia: 10 Lutego 2026, 19:57:39 »
Może to nie pocieszenie ale użytkownicy Sienny też mają problem, dzisiaj nawet trafiłem na polski poradnik jak to samemu zabezpieczyć.
Tylko dziwi mnie że jeszcze jest cicho wśród użytkowników nowego NXa, może tam to złącze jest bardziej osłonięte od błota i soli?

https://www.youtube.com/watch?v=CEUU5sthd7o

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #1176 dnia: 10 Lutego 2026, 22:01:17 »
Ilość dni w których stosowali chlorek/sól tej zimy jest ogromna, co znacząco przyspieszy procesy "rozkładu".

Na Polskę przydzielonych jest tylko kilka alokacji od dostawcy miesięcznie więc kampania będzie trwać i trwać. Przydział odbywa się według priorytetów, są kraje ważne i ważniejsze ;)
« Ostatnia zmiana: 10 Lutego 2026, 22:07:04 wysłana przez Colin »
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1177 dnia: 10 Lutego 2026, 22:58:22 »
Tylko dziwi mnie że jeszcze jest cicho wśród użytkowników nowego NXa, może tam to złącze jest bardziej osłonięte od błota i soli?

https://www.youtube.com/watch?v=CEUU5sthd7o

Już były poruszane filmiki tego pana i nas na forum i biorąc pod uwagę te wcześniejsze to trudno je traktować za poważne.

Offline p50waw

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: C-HR 2.0 PHEV
« Odpowiedź #1178 dnia: 11 Lutego 2026, 08:54:58 »
Przydział odbywa się według priorytetów, są kraje ważne i ważniejsze
Jak komuś padła RAVka i auto stoi to pozostaje kabel dorobić w manufakturze, zamontować w zakładzie które ma certyfikację ale niekoniecznie w ASO, fakturę za usługę wysłać do TCE razem z pismem od prawnika, i iść do Wyborczej.

Gwarantuję że bez focha sprawa by się "sama rozwiązała".

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1179 dnia: 11 Lutego 2026, 09:54:27 »
Gwarantuję że bez focha sprawa by się "sama rozwiązała".
To tyle teorii  :-)

Offline p50waw

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1180 dnia: 11 Lutego 2026, 10:06:57 »
To tyle teorii  :-)
Przecież kabli nie robią krasnoludki na Alfa Centauri, gniazda i wtyczki też można dorobić - tak jak wszystko - na profesjonalnej drukareczce 3D - albo i zakupić na rynku bo nie sądzę aby to były rozwiązania tak customowe że niedostępne.
A następnie rachunek TCE wraz z pismem od prawnika i szybciutko by się okazało że sprawa nie tak się miała, a to jakieś małe drobne nieporozumienie :D i na pewno da się wyjaśnić.

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #1181 dnia: 11 Lutego 2026, 10:22:16 »
I cokolwiek potem się stanie z napędem hybrydowym winna będzie dorabiana wiązka.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #1182 dnia: 11 Lutego 2026, 10:29:14 »
Z tym dorabianiem kabli, wtyczek, gniazd sprawa nie jest wcale tak banalna jeśli to ma być lepsze od oryginału. Dobór odpowiednich materiałów, uzyskanie szczelności, trwałość, wytrzymałość mechaniczna.
Te elementy pracują w bardzo trudnych warunkach.

Wysłane z mojego SM-A566B przy użyciu Tapatalka
« Ostatnia zmiana: 11 Lutego 2026, 10:31:26 wysłana przez Markid »

Offline p50waw

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1183 dnia: 11 Lutego 2026, 10:40:35 »
I cokolwiek potem się stanie z napędem hybrydowym winna będzie dorabiana wiązka.
Bierzesz z zakładu który takie wiązki robi. Razem z charakterystyką - są normy ISO na izolację i szczelność, co do przewodności, tłumienia sygnałów etc - bierzesz wyniki z pomiarów w zakładzie.
Co do trwałości mechanicznej to wyszłoby w praniu, ale gwarantuję że nie byłoby gorzej niż z fabryki.

Wiem bo kiedyś też dorabiałem takie wiązki tylko do czegoś innego, też japońskiego, i Japończycy byli w szoku a na kolejne zamówienia dali rabat żeby wyszło na zero, bo rozumieli konieczność utrzymania maszyn w ruchu.

PS - to był jakiś zakład w PL, dawno temu to było, ale kable robili naprawdę prima sort. 50-pinowe do kart specjalistycznych, tam było trochę TWCz bo częstotliwości były konkretne na owe czasy, i działały jak złoto.
« Ostatnia zmiana: 11 Lutego 2026, 10:43:52 wysłana przez p50waw »

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
« Odpowiedź #1184 dnia: 11 Lutego 2026, 10:42:17 »
Narzekacie że Toyota nic nie robi z problemem, ogłosiła program przywoławczy i znowu narzekacie że wiązki się skończyły i trzeba czekać. No to jest skutek programu, mogli siedzieć cicho i wymieniać jak ktoś będzie miał problem w ramach gestu, tylko tym co płacą krocie za przeglądy w ASO. Na moje to i tak nieźle się zachowali, Stelantis na pewno nawet by nie poprawiało tej wiązki po cichu tylko udało że problemu nie ma. Realnie problem prawie nie dotyczy klientów Toyoty, bo oni już dawno zmienili auto na nowe, ten pozostały promil można było indywidualnie ogarniać.
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl