Autor Wątek: Toyota Yaris IV - rozładowany akumulator  (Przeczytany 90447 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

pireus

• Gość
Odp: Toyota Yaris IV - rozładowany akumulator
« Odpowiedź #105 dnia: 24 Lipca 2023, 20:12:53 »
Znając pobór prądu można oszacować na jak długo wystarczy prądu w akumulatorze, zakładając 50% jego pojemności do wykorzystania. Serio takie to trudne?
Ty tak serio, czy sobie żartujesz? Może jeszcze jeszcze 3 razy dziennie sprawdzać akumulator jakimś urządzeniem, z ostatnim pomiarem najlepiej o 3-4 w nocy, żeby mieć pewność, że rano wyjedzie się do pracy. Bo jak nie to zamawiać z wyprzedzeniem złotówę albo innego Ubera.
Majac garaż co stoi na przeszkodzie raz na 3 tygodnie doładować akumlator ładowarka impulsową.
Kolejny dowcipniś i wujek Dobra Rada. A jak ktoś nie ma garażu, to po prostu kabel z 8 piętra zrzucić i sobie podładować. Też nic nie stoi na przeszkodzie.
« Ostatnia zmiana: 24 Lipca 2023, 20:17:38 wysłana przez pireus »

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #106 dnia: 24 Lipca 2023, 20:42:17 »
Myśleć trzeba jeśli jeszcze jest czym.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #107 dnia: 24 Lipca 2023, 21:05:15 »
Myśleć trzeba jeśli jeszcze jest czym.
Jestem tego samego zdania po przeczytaniu Twoich postów.

Offline hindus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Yaris IV
« Odpowiedź #108 dnia: 25 Lipca 2023, 10:01:10 »
Serio takie to trudne?
Problem polega zupełnie na czymś innym.
Przeczytaj:
TY4 Hybrid RM 22 wersja Selection Style odebrana koniec sierpnia zeszłego roku przebieg do tej pory 22800, zainstalowany zalecany przez nich alarm oraz kamerka Garmin wszystko w ASO bez ingerencji z zewnątrz przed odbiorem. Auto cieszylo do prewnego momentu...owszem przetrwało w maju kilkudniowy przestój odpaliło jeździło...ale już wakacji i 5 dniowego przestoju nie przetrwało skutek w ciągu tygodnia 4 razy wzywana pomoc drogowa
A co to oznacza? Że przez pierwszy rok problemu nie było wcale. Zaczął się nagle i pomimo eksploatacji, akumulator rozładowywał się dalej w ciągu tygodnia - wielokrotnie!
Więc A) albo uszkodzony jest akumulator (faktyczna pojemność to jakiś ułamek znamionowej - ale na testerze oczywiście parametry będą super) albo B) od jakiegoś czasu któryś z modułów nie zasypia więc rozładowuje naładowany akumulator. Rozwiązaniem A) to wymiana akumulatora (trzeba zmusić do tego ASO). Natomiast jeśli mamy do czynienia z B) to wymiana akumulatora nawet na 100Ah nic nie pomoże bo ciągle zostaniemy z ujemnym bilansem energetycznym. Po prostu problem ujawni się znacznie później. I to faktyczny poważny problem.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #109 dnia: 25 Lipca 2023, 10:48:27 »
Całe szczęście, że w benzynowej odmianie nie wiem co to problrm z aku. Mam cobrę i kamerę, czasem auto stoi 15 dni i zero problemów przez trzy lata. Jeżdżę ravką mało (ok.12kkm/rok)
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline ghost2255

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: C-HR II
« Odpowiedź #110 dnia: 25 Lipca 2023, 20:06:58 »
czasem auto stoi 15 dni i zero problemów przez trzy lata. Jeżdżę ravką mało (ok.12kkm/rok)

Zauważyłeś, że wątek dotyczy Yarisa IV?

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #111 dnia: 25 Lipca 2023, 20:40:00 »
Tak, ale problrm z akumulatorami w Toyotach hybrydowych wykracza poza to autko i jest dużo większy. W innych działach można poznać sporo cennych, a wspólnych dla problemu informacji.

Offline ghost2255

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: C-HR II
« Odpowiedź #112 dnia: 25 Lipca 2023, 20:51:33 »
problrm z akumulatorami w Toyotach hybrydowych wykracza poza to autko i jest dużo większy. W innych działach można poznać sporo cennych, a wspólnych dla problemu informacji.

Trochę racji w tym jest, ale stwierdzenie w wątku o problemach w Yarisie IV w wersji hybrydowej że nie występują one w RAV4  w wersji benzynowej zbyt wiele nie wnosi do dyskusji.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #113 dnia: 25 Lipca 2023, 21:52:05 »
...to tak z "radości", że choć moją to ominęło ;)

Offline pluto

• Toyot Chodzacy
    • Auris
  • Samochód:: Toyota, BYD
« Odpowiedź #114 dnia: 25 Lipca 2023, 22:43:51 »
TY4 Hybrid RM 22 wersja Selection Style z 20 lipca 2022r. alarm Cobra, (użytkowana sporadycznie, jako III w rodzinie - postoje często powyżej 2 tygodni) - żadnych problemów z akumulatorem.

Toyota Yaris Cross HEV Executive FL MY2024 130 KM
BYD SEAL U DM-i PHEV Boost 2025r. 218KM 18,3 kWh LFP

MÓJ BYD:
https://forum.elektrowoz.pl/threads/byd-seal-u-dm-i-boost-2025r-218km-18-3-kwh-netto-lfp-komfortowa-hybryda-phev.8810/

Offline damzac

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: TY4 HB
« Odpowiedź #115 dnia: 29 Lipca 2023, 22:55:12 »
Auto po tygodniu w ASO wróciło z wymianą Aku na nowy...praktycznie żadnej przyczyny nie ustalili ...czyli mam jeszcze rok...

Offline marx50

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Y IV & YC
« Odpowiedź #116 dnia: 04 Sierpnia 2023, 13:04:08 »
Hej dołączam do Waszego grona, czekam na odbiór Y IV. Dość szeroko interesuje sie technikaliami motoryzacyjnymi. Przeczytałem ten wątek i w sumie tak sobie myślę że na tle innych problemów ze współczesnymi autami to ten wydaje się marginalny i łatwy do rozwiązania. Tzn wiem że lepiej gdyby go nie było ale z drugiej strony dobór wielkości akumulatora przez toyotę jest wynikiem wielu za i przeciw. 

pireus

• Gość
« Odpowiedź #117 dnia: 04 Sierpnia 2023, 19:13:12 »
z drugiej strony dobór wielkości akumulatora przez toyotę jest wynikiem wielu za i przeciw. 
To może wymień te wiele za i przeciw.

Offline hindus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Yaris IV
« Odpowiedź #118 dnia: 04 Sierpnia 2023, 22:54:53 »
Zalety są trzy. Niższa waga, mniejsze gabaryty, niższa cena. Z naciskiem na to ostatnie ;)

pireus

• Gość
« Odpowiedź #119 dnia: 05 Sierpnia 2023, 08:48:23 »
Zalety są trzy. Niższa waga, mniejsze gabaryty, niższa cena
Słabe te argumenty, a ten o niższej cenie w samochodzie za worek pieniędzy  :shock: To o ile więcej by kosztował ten samochód ? 200-300 zł? Lepszy akumulator też nie musi więcej ważyć ani być większy. Jeszcze wymienisz jakieś inne zalety? Bo ja ich nie widzę.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl