Autor Wątek: Toyota Yaris IV - rozładowany akumulator  (Przeczytany 90384 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Online Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
Odp: Toyota Yaris IV - rozładowany akumulator
« Odpowiedź #135 dnia: 06 Sierpnia 2023, 21:14:52 »
Raz na dwa lata zmienisz ogra z uszczelką smarując śrubki pastą ceramiczną a potem same już będą się odkręcać
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline marx50

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Y IV & YC
« Odpowiedź #136 dnia: 06 Sierpnia 2023, 21:23:39 »
No tam temat jest głębszy bo egr chłodzony cieczą, chlor z paliwa przegryza ścianki i mamy chłodzone cieczą wnętrze cylindrów a wiadomo czym to grozi. Wymiana jak sądzę nietrudna ale żeby to robić co 2 lata to przesada. Raportują że może pojawić się po kilkudziesięciu kkm ale dotyczyło to wybranych rynków (chyba Włochy i jakieś Bałkany) wlasnie ze względu na zachlorowaną benzynę. Gdzie indziej pisze że gdzieniegdzie jest zwyczaj czyszczenia chlorem zbiorników i to dlatego.Ale to temat na inny wątek.
« Ostatnia zmiana: 06 Sierpnia 2023, 21:39:57 wysłana przez marx50 »

Offline novi61

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: yaris hybrid IV
« Odpowiedź #137 dnia: 11 Sierpnia 2023, 19:18:09 »
Dzisiaj odebrałem Hybrid w wersji comfort dla żonki, i powiem, że jak siadłem popatrzyłem to jestem zdegustowany poziomem plastyków i elementów bagażnika totalnie jak na auto za 100kzł. Czytam o akumulatorze - dostęp do niego jest fatalny - pod tylną kanapą. Żonka jeździ sporadycznie, i ma pytanie - czy ten aku można zmienić na większy? Czy wymianę oleju zrobić po 1000km?
ps tablicę rejestracyjną tylną dałem na dwa rzepy dwustronnie klejące i już tak nie telepie przy zamykaniu. Zagłówki tylne wyjąłem (i tak z tyłu nikt się nie zmieści)= lepsza widoczność.
co jeszcze zmienic, poprawić ? brak takiego wątku chyba

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #138 dnia: 11 Sierpnia 2023, 21:14:28 »
Ja przetestowałem dwa swoje i nadal twierdzę, nie montujcie tych śmieciowych alarmów od TCE. Jeden stał 3 tyg, pracownica po urlopie odpaliła bez problemu. Drugi używany raz na 2-3 tyg, zero problemów z akumulatorem.
Jak przyzwyczaiłem wszystkich do krytykowania Toyoty. To z oceną marx50 kompletnie się nie zgadzam. Każdy kto przejechał się yarisem był zaskoczony na plus.
Auto dynamiczne a pali tyle co nic.
Na drzwiach fajny materiał a nie skajowaty syf…
Jedyne co ludzi śmieszy to fakt, ze w uboższych poprzednich wersjach które mamy, odpala się przyciskiem. Auto nowsze a trzeba kręcić kluczykiem :).

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #139 dnia: 11 Sierpnia 2023, 21:57:01 »
Przecieram oczy ze zdumienia...

Offline marx50

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #140 dnia: 12 Sierpnia 2023, 08:36:46 »
KubaCamry -ja nie krytykuję toyoty (przynajmniej nie jakoś nadmiernie ;-). Co do materiałów nie czuję zaskoczenia ani to luksus ani jakiś badziew. Choć nie podobają mi się inklinacje producentów we wsadzaniu czegoś eko do środka, i podkreślania że mamy tapicerkę zrobioną z odpadów wyłowionych z morza. Ten filc na drzwiach mi to przypomina. Ale wystarczy wsiąść np do puga 308 żeby centralnie na kokpicie zobaczyć wykładzinę rodem z prl, no rzygłem tam. U mnie na pewno do upgrade'u razem z wygłuszeniem idzie ta szmatka z bagażnika.może nawet drugą podłogę dorobię(choć nie wiem czy chcę dokładać masy).

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #141 dnia: 12 Sierpnia 2023, 15:48:25 »
Przepraszam, chodziło mi o wpis użytkownika novi61.

Offline ghost2255

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: C-HR II
« Odpowiedź #142 dnia: 13 Sierpnia 2023, 16:21:52 »
jak siadłem popatrzyłem to jestem zdegustowany poziomem plastyków i elementów bagażnika totalnie jak na auto za 100kzł.

Kupiłeś auto przez internet bez oglądania? Bo na to wygląda.
Masz zastrzeżenia do rzeczy, którą można zauważyć nawet wchodząc na 3 minuty do salonu, bez jazdy próbnej.

Jestem na różnych grupach i forach internetowych i wielu nowych właścicieli narzeka na wygłuszenie, plastiki, jakieś skrzypienia z foteli itp.

Ale jakoś wieloletni użytkownicy Toyot mają już zupełnie odmienne opinie. Chwalą bezawaryjność i przewidywalność eksploatacji i wydatków. Są łatwe o serwisowaniu, nie ma dziwnych rozwiązań elektroniki (np. ochrona komponenty=u w VAG), konieczności ciągłych update'ów software jak w BMW, setek wersji części w zależności od miesiąca produkcji itd....
. Po prostu działają i łatwo się je naprawia.

Te samochody po prostu nie urzekają wnętrzem czy wyposażeniem, ale zyskują przy dłuższej eksploatacji i taniej obsłudze.

Wróć za 6-7 lat i podsumuj eksploatację i porównaj z konkurencją.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #143 dnia: 13 Sierpnia 2023, 16:43:35 »
taniej obsłudze.
Tania obsługa ? To ponad 900 zł za pierwszy przegląd Aygo X i 1049 zł za MB 35AMG   :grin:

Offline marx50

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #144 dnia: 13 Sierpnia 2023, 17:08:41 »
Za Yarisa wstepnie wolają 800. No nie jest to raczej okazja. Co do stylistyki-mi się to podoba, oczywiscie na tle innych aut dla kowalskiego. Może nie ma wodotrysków ale nie wieje  efekciarską tandetą jak w pugach cytrynach oplach itp. Fotele wyglądają naprawdę fajnie, zegary w tubach też jakaś odmiana. Tylko ten pokraczny tablet mógłby być schowany w kokpicie ale taga głupia moda. Z zewnątrz chyba nie można jej odmówić pazura.

Offline ghost2255

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #145 dnia: 13 Sierpnia 2023, 17:24:06 »
taniej obsłudze.
Tania obsługa ? To ponad 900 zł za pierwszy przegląd Aygo X i 1049 zł za MB 35AMG   :grin:

Poza ASO też jest świat.

Przeczytaj co napisałem-traktowało to o długookresowej eksploatacji, a po gwarancji mało kto serwisuje w ASO.

Poza tym ceny ASO Toyota nie odbiegają jakoś szczególnie od innych marek. A jak auto ma prostą budowę i się nie psuje-to jest tanie w obsłudze :-)

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #146 dnia: 13 Sierpnia 2023, 17:54:53 »
Mnie wszyscy pytają czemu ten tablet jest zwrócony w stronę pasażera?
Tez to zauważyliście?

Offline marx50

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #147 dnia: 13 Sierpnia 2023, 18:21:06 »
Ja dodam jeszcze ze auto nie jest mułem a nie ma dwumasy, nie ma turbiny, nie ma wielotarczowego sprzęgła i wgl sprzęgła, nie ma paska rozrządu (u siebie w turbobenzynie  właśnie wymieniałem choć auto ma 60 tys przebiegu ale 6 lat więc trzeba wiec czy stoi czy jezdzi generuje koszt) i tak dalej. Ma inne rzeczy ale co do zasady niezużywalne. Pomijam wspomniane juz wczesniej wady konstrukcyjne nieobce dzisiaj wszędzie. I co najgorsze te gow...ne rozwiązania są promowane a te padaki są okrzykiwane silnikami roku. I potem ci bardziej świadomi wloką się potem prawym pasek równo z tirami żeby podczas autostradowej jazdy nie nawyrężyć tego litrowego cacuszka.
« Ostatnia zmiana: 13 Sierpnia 2023, 18:26:34 wysłana przez marx50 »

pireus

• Gość
« Odpowiedź #148 dnia: 13 Sierpnia 2023, 18:23:33 »

Przeczytaj co napisałem-traktowało to o długookresowej eksploatacji, a po gwarancji mało kto serwisuje w ASO
Ja serwisuję zawsze w ASO,bo wykupuje gwarancję na 5 lat w każdej marce, a potem sprzedaję
Cytat: ghost2255 link=topic= 52595.msg788651#msg788651 date=1691940246
A jak auto ma prostą budowę i się nie psuje-to jest tanie w obsłudze :-)

Żadne moje w tym czasie też się nie popsuło, a jakby co to naprawią bezpatnie w ramach gwarancji.
To w którym punkcie Toyota jest tańsza w eksploatacji. Chyba tylko w spalaniu ?
Ja dodam jeszcze ze auto nie jest mułem
Przecież to typowy dziadkowóz.
« Ostatnia zmiana: 13 Sierpnia 2023, 18:31:36 wysłana przez pireus »

Offline ghost2255

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #149 dnia: 13 Sierpnia 2023, 18:34:39 »
Przeczytaj co napisałem-traktowało to o długookresowej eksploatacji, a po gwarancji mało kto serwisuje w ASO
Ja serwisuję zawsze w ASO,o wykupuje gwarancję na 5 lat w każdej marce, a potem sprzedaję
Cytat: ghost2255 link=topic= 52595.msg788651#msg788651 date=1691940246
A jak auto ma prostą budowę i się nie psuje-to jest tanie w obsłudze :-)

Żadne moje w tym czasie też się nie popsuło, a jakby co to naprawią bezpatnie w ramach gwarancji.
To w którym punkcie Toyota jest tańsza w eksploatacji. Chyba tylko w spalaniu ?

Zdajesz sobie sprawę, że są ludzie, którzy trzymają auto dłużej i nie wykupują pakietów?

Zresztą zastosuję twoje argumenty: wystarczy zrezygnować z gwarancji(sam pisałeś, że nic się nie zepsuje przez 5 lat) i serwisować poza ASO-czyli tanio, a skoro nie będzie usterek to eksploatacja będzie bardzo tania.

Ja piszę o ogólnym obrazie marki a ty o swoich doświadczeniach.
Statystyka oparta na próbie n=1 jest niezbyt miarodajna :-)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl