Autor Wątek: Toyota Yaris IV - rozładowany akumulator  (Przeczytany 90542 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline marx50

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Y IV & YC
Odp: Toyota Yaris IV - rozładowany akumulator
« Odpowiedź #150 dnia: 13 Sierpnia 2023, 18:54:49 »
Pierus ale pierdzielisz farmazony. Piszą ci tu że traktują auto w długiej perspektywie jako tańsze w obsłudze to wyjeżdzasz ze no przeciez co 5 lat sie wymienia auto albo kupuje pakiety. To wszystko to jest wlasnie koszt.  Obecny Yaris (i technicznie i stylistycznie rozny od poprzednich jak wiadomo) jest zwawszy od większości prawdziwych dziadkowozów jakimi są suvy-auta stworzone dla starzików żeby mogli łatwiej wsiadać. Nie przeszkadza im to ze takie auto sie nie trzyma drogi bo i tak zamulają prawym pasem ani to że buda o aerodynamice kiosku ruchu hałasuje jak nie wiem przy wyzszych predkosciach bo i tak glusi i tak szybko nie jezdzą. I żeby nie było: wiem co mówię-przez kilka lat latałem z katowic do portów gdańsk i świnoujście różnymi  i niczym się tak zle nie jezdzilo jak suvami. Nawet astrą w sedanie. Takim np. XC60 się fajnie jezdzi po składzie węglowym w porcie i na ogrodki dzialkowe ale nie mlodemu czlowiekowi po miescie w srodku europy i po autostradzie. Kloc mial 5 garów w dieslu i rozpędzał się jak ta toyota a drugi slabszy 4 cylindrowy przegrywal z grande punto mojej żony.
« Ostatnia zmiana: 13 Sierpnia 2023, 19:12:53 wysłana przez marx50 »

pireus

• Gość
« Odpowiedź #151 dnia: 13 Sierpnia 2023, 19:08:01 »
Takim np. XC60 się fajnie jezdzi po składzie węglowym w porcie i na ogrodki dzialkowe ale nie mlodemu czlowiekowi po miescie w srodku europy i po autostradzie.
Dziękuję nie mam więcej pytań, jeżeli Yaris porównujesz z XC 60. Miałem w swoim czasie obydwa samochody. Yaris oprócz tocznie się po mieście, do czego mi służył, do niczego innego się nie nadaje, a Ty piszesz o autostradzie. A tak na marginesie, więcej w Yaris widzę starszych kobiet niż młodzieńców ze środka Europy.

Offline marx50

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #152 dnia: 13 Sierpnia 2023, 19:15:47 »
 Czy my piszemy o YIV wgl i jej przyspieszeniu? Opisalem Ci powyzej  jakie są fakty... Bylo pare innych sluzbowych wozidel ale wlasnie ten mnie uderzyl kijowym prowadzeniem. Nie zebym twierdzil ze Yaris sie nadaje w trase ale kredens jest kredensem rowniez w miescie i tak samo tam daje d... Oczywiscie mozemy brnąć dalej i sięgać po 2,4 w turbobenzynie (ten miala glowna ksiegowa i oczywiscie kopa mial lepszego) ale twierdzenie ze Y IV to dziadkowoz w kontkście tego że zawija sie szybciej niż bozyszcze ludu jakim jest wspomniane volvo to nadużycie. O roznych entry levelach typu formentor z 1.5 tsi z 11 sek do setki i dynamice wspomnianego punto  nie wspominając.  przy czym wgl należy zauważyć ze w miescie gdzie ma glownie jezdzic jest wazniejsze  0-50 0-70. I tu już bije wszystkie "cywilne" kredensy wgl dzięki charakterystyce elektryka.  A YIV 130 na 2024 ma juz blizej 9s do setki no ale 130 kpln za pół sekundy szybciej to juz przesada
« Ostatnia zmiana: 13 Sierpnia 2023, 19:35:35 wysłana przez marx50 »

Offline novi61

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: yaris hybrid IV
« Odpowiedź #153 dnia: 30 Sierpnia 2023, 10:48:42 »
jak siadłem popatrzyłem to jestem zdegustowany poziomem plastyków i elementów bagażnika totalnie jak na auto za 100kzł.

Kupiłeś auto przez internet bez oglądania? Bo na to wygląda.

Ale jakoś wieloletni użytkownicy Toyot mają już zupełnie odmienne opinie.

Wróć za 6-7 lat i podsumuj eksploatację i porównaj z konkurencją.
Wiedziałem co brałem, ale zdania nie zmienię - o plastikach. Żona właśnie się przesiadła z Avensis z 2001r / kupionej w tym samym salonie. Jedna poważniejsza naprawa to wymiana pierścieni na tłokach ( po zalaniu po roku wadliwego oleju Castrol w tymże salonie). Było głośno o tej sprawie. Kilka razy mnie zwodzili ze sprawdzaniem brania oleju zamiast przyznać się do sprawy. Wreszcie po kilku latach brania oleju prywatnie wymieniłem pierścienie i było OK. Autko 22 lata i chodziło pięknie , 1.6 silnik ale blacha już trochę w nadkolach się sypała - żałuję że dodatkowo nie zabezpieczałem spodu.
Ale wygłuszenie miała OK. Może nie takie jak Accord w dieslu co mam drugi, ale też spokojnie. W Yarisie, i wiem, że i w Corolli Hybrid, jest głośno przy szybszej jeździe.

Offline ghost2255

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: C-HR II
« Odpowiedź #154 dnia: 30 Sierpnia 2023, 15:33:07 »
Ale wygłuszenie miała OK. Może nie takie jak Accord w dieslu co mam drugi, ale też spokojnie. W Yarisie, i wiem, że i w Corolli Hybrid, jest głośno przy szybszej jeździe.

Porównuj jabłka z jabłkami.
Avensis to 2 klasy wyżej od Yarisa. Konkurencją będzie i20, Polo, Fiesta. Nie Passat, Mondeo czy Peugeot 508.

Równie niedorzecznym porównaniem byłoby np. zestawienie zużycia paliwa przez Yarisa iV Hybrid i np. Superb 2.0TSI w mieście.

Offline novi61

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: yaris hybrid IV
« Odpowiedź #155 dnia: 30 Sierpnia 2023, 21:28:14 »
....

tu chodzi abv niewielkim kosztem było zrobione wygłuszenie budy fabrycznie ... a za mały akumulator to również cięcie kosztów o grosze.

Offline marx50

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #156 dnia: 02 Września 2023, 21:08:44 »
Jest taki kanał na YT topaudio i tam na toyotach się nieźle wyżywają że skandal, brak wygluszenia itp. No i to prawda że gołe boczki, sama blacha itp. No ale rozbierają arteona lexusa jakieś audi i tam rownież nie ma nic. Trzeba wydać sporo więcej żeby liczyć na kawalek filcu w drzwiach. Wiec obstawiam ze porownanie z podobnymi autami w klasie nie wykaże jakiejś przewagi maluchów z segmentu B. Ja akurat jestem pewien że będę yariskę wyciszał tak jak to robiłem z kazdym moim autem w mniejszym lub wiekszym stopniu. A pierwszą akcją po wyjezdzie z salonu bedzie wjazd na kanał i malowanko podwozia .  Zrobiłem tak z moim obecnym autem i po 6 latach spód jest idealny. Ale to najlepiej zrobić jak auto nowe bez extra mycia odrdzewiania tego co juz sie pojawi. To są dwa słabe punkty tego auta tzn tak samo słabe jak innych w tym segmencie ale łatwe do ogarnięcia.

Offline wladyslaw.ha

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Yaris IV Hybrid
« Odpowiedź #157 dnia: 04 Września 2023, 11:14:22 »
Widzę że odbiegamy od tematu. A ja dobijam do paczki narzekających na Toyotę. Mam Yaris Hybrid z lutego tego roku i po 5 dniach stania nie zastartowała elektronika. W serwisie doradzają kupno PowerBanka z Boost starterem. Hahaha, Hihi, Hej że hola. Toyota dziadzieje. Poza tym wszystko ok.

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #158 dnia: 04 Września 2023, 11:15:21 »
W serwisie doradzają kupno PowerBanka z Boost

Gwarant stawia!
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline wladyslaw.ha

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Yaris IV Hybrid
« Odpowiedź #159 dnia: 04 Września 2023, 21:19:27 »
Gwarant stawia!
Byłoby miło

Offline marx50

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #160 dnia: 04 Września 2023, 21:46:48 »
Ciekawe jak by się sprawdził aku od alarmów/zabawek itp. Pewnie by dał radę. No to trzebaby znalezc dla niego miejsce dołożyć kontroler ładowania i switch dołączający go tylko na "rozruch". Nie mógłby ulec rozładowaniu bo by nie był na stałe podłączony. Całość idzie zamknąć w cenie zestawu sushi dla jednej osoby.
« Ostatnia zmiana: 04 Września 2023, 21:55:43 wysłana przez marx50 »

Offline hindus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Yaris IV
« Odpowiedź #161 dnia: 04 Września 2023, 21:53:01 »
Ale gdzie byś go chciał wstawić?

Offline marx50

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #162 dnia: 04 Września 2023, 21:58:00 »
Nie mam jeszcze auta więc brak wizji lokalnej ale gdzieś w pobliżu terminala który służy do podłączenia rezerwowego zasilania. Dorabiamy specjalny knefelek specjalnego przeznaczenia ala top gun z klapką i gitara.i nawet przekaznik czasowy co by nie trzeba pamietac o jego odlaczeniu. Normalnie konroler pilnuje żeby był naladowany a w razie padu aku styki są przełączane z tego knefelka na określony czas, bateryjka dzwiga caly system po czym wraca do punktu wyjscia czyli ładowania. Problem solved ;-). I takie coś powinni defaultowo instalować zamiast badziewnego alarmu.
« Ostatnia zmiana: 04 Września 2023, 22:04:23 wysłana przez marx50 »

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #163 dnia: 15 Listopada 2023, 22:02:10 »
Będzie zmiana dostawcy akumulatorów z tureckiego syfu M na Yuase
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #164 dnia: 28 Listopada 2023, 15:26:37 »
U mnie dziś pierwsza odmowa uruchomienia.
Ale pracownik miał pilne rzeczy do załatwienia i nie było czasu żeby czekać na assistance.
Dzięki Colin za szybką podpowiedź gdzie się, bez konieczności „szarpania” siedziska. :)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl