Autor Wątek: Awaria elektrycznej klapy bagażnika w modelu 2013+  (Przeczytany 16840 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline snieznyjanek

• Początkujący
  • Samochód:: RAV4 2013
Awaria elektrycznej klapy bagażnika w modelu 2013+
« dnia: 14 Lutego 2022, 10:22:45 »
Cześć wszystkim,
Zgłaszam się z pierwszą awarią, którą mam z ravką. Po niemal 8 latach bezproblemowej eksploatacji "padła" mi klapa od bagażnika. Ogólnie korzystam z niej raz na jakiś czas, stąd też problem lekko zbagatelizowałem, jako że szykuje mi się wyjazd to potrzebuję to naprawić.
Problem objawia się następująco - przycisk wciśnięty na klapie działa, tzn. zamek puszcza i klapę można na siłę pociągnąć do góry. Wciśnięcie u góry nic nie powoduje, nie pamiętam w sumie czy jest jakiś odgłos czy "piknięcie".
Szukałem informacji o tym co mogło się stać i poza sugestią o bezpiecznikach i regulacji wysokości nic nie znalazłem. Myślałem że rzeczywiście był problem z regulacją, ponieważ krótko przed awarią musiałem zahamować klapę ręką aby w trakcie otwierania nie uderzyła w ścianę. Tyle że wtedy klapa zamknęła się i o wszystkim zapomniałem.
Bezpieczniki sprawdziłem pod maską i w środku, aczkolwiek nie robiłem tego jeszcze zbyt dokładnie. Raz że lista, która jest w instrukcji nie jest dla mnie wystarczająco przejrzysta, dwa że bezpieczniki w kabinie są w takim miejscu że nie ma do nich zbyt dobrego dojścia, trzy żaden nie wyglądał na ewidentnie spalony.
Czy ktoś spotkał się z podobnym problemem i może podzielić się sugestią który bezpiecznik sprawdzać? Auto to diesel 2.0, model po lifcie z 2013 roku tj. "20th anniversary" z kołem w środku a nie na klapie.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
Odp: Awaria elektrycznej klapy bagażnika w modelu 2013+
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Lutego 2022, 09:47:20 »
Ktoś niedawno opisywał podobny problem i padnięte były chyba  siłowniki.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2 dnia: 19 Lutego 2022, 15:39:07 »
kilka lat temu była akcja serwisowa związana z wymiana sterownika klapy. pewnie wciąż obowiązuje, więc proszę sprawdzić..

Offline bulit73

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 IV 2.0 PB
« Odpowiedź #3 dnia: 19 Lutego 2022, 22:37:01 »
Ktoś niedawno opisywał podobny problem i padnięte były chyba  siłowniki.

U mnie nie było żadnego z objawów opisanego przez kolegę. Po prostu jeden z siłowników skrzypiał i się "pocił".

Offline grubar

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V
« Odpowiedź #4 dnia: 17 Grudnia 2022, 09:30:50 »
Podbijam, ojcu padł napęd klapy RAV4 diesel, 2014. Tzn. otwiera się i zamyka co któryś raz bez problemu, a za innym razem zaczyna się otwierać, piszczy po chwil i zatrzymuje się tylko na ok 20cm. Albo jest już otwarta i też raz piszczy i nie chce w ogóle się zamknąć. Zamknięte ręcznie domyka się ładnie. Pod akcję serwisową nie podpada, akumulator nowy. To samo przy zapalonym czy zgaszonym silniku.

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #5 dnia: 17 Grudnia 2022, 14:50:03 »
Do weryfikacji który siłownik padł a są dość drogie
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline grubar

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V
« Odpowiedź #6 dnia: 17 Grudnia 2022, 15:21:44 »
Auć, dzięki za info. Mikołaj będzie musiał przynieść

Offline bulit73

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 IV 2.0 PB
« Odpowiedź #7 dnia: 17 Grudnia 2022, 17:00:39 »
Do weryfikacji który siłownik padł a są dość drogie
Drogie to są w ASO, 3 tyś. sztuka. Używkę dostaniesz od 250zł.

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #8 dnia: 17 Grudnia 2022, 19:27:22 »
Albo tak samo uszkodzony albo trzeszczący przy zamykaniu / otwieraniu.
Może któryś z kolei siądzie.
Co kto woli
« Ostatnia zmiana: 17 Grudnia 2022, 19:56:07 wysłana przez Colin »
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline piotruśpan

• Prawie Toyot
  • Samochód:: RAV4
« Odpowiedź #10 dnia: 19 Lutego 2023, 12:30:11 »
Witam
Mam RAV4 z 2021roku i po roku zaczęły się problemy z otwieraniem tylnej klapy a mianowicie po naciśnięciu przycisku na klapie zamek odpuszcza klapa delikatnie się unosi i staje oraz przez chwilę piszczy sygnał, klapę trzeba na siłę pchać do góry i na siłę zamykać po dopchnięciu do dołu zamek dociąga klapę. Najgorsze jest to że problem jest przejściowy, mam wrażenie że wtedy gdy temperatura jest niska około 5 stopni i niżej. Byłem z tym problemem w serwisie bo akurat przejeżdżałem niedaleko, człowiek z serwisu sprawdził coś w ustawieniach na kierownicy popykał pilotem i poprosił abym się umówił na serwis. Odczekałem dwa miesiące do przeglądu ( w międzyczasie problem występował cały czas ) podczas przeglądu koleś od komputera stwierdził pojedynczy błąd siłownika i wykasował, samochód umyli i wykonali w mojej obecności z 20 prób otwarcia klapy z przycisku pilota z kabiny i wszystko było dobrze (powiedzieli że nie ma problemu i na siłę nie będą nic wymieniać . Za dwa dni problem się powtarza raz dział a raz nie działa. Z opisów na forum objawy są podobne i wskazują na uszkodzenie siłowników elektrycznych. Nie wiem co z tym robić czy czekać aż definitywnie padnie i się udac do serwisu ale może już być po gwarancji bo został jeszcze rok.

Offline Ruda Wredna

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 V EXE AWDi
« Odpowiedź #11 dnia: 19 Lutego 2023, 12:41:47 »
Ja bym nie czekała tylko jechała od razu z reklamacja poprzedniej usługi. Żeby nie było, że jak będziesz czekał to Ci powiedzą, że to Twoja wina.

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #12 dnia: 19 Lutego 2023, 12:51:37 »
Najlepiej nagraj filmik jak nie funkcjonuje poprawnie. I wtedy z reklamacją.

NieToyota

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #13 dnia: 19 Lutego 2023, 14:09:30 »
Dokładnie, nie daj się zbyć.

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #14 dnia: 19 Lutego 2023, 14:12:03 »
Witam
Mam RAV4 z 2021roku i po roku zaczęły się problemy z otwieraniem tylnej klapy a mianowicie po naciśnięciu przycisku na klapie zamek odpuszcza klapa delikatnie się unosi i staje oraz przez chwilę piszczy sygnał, klapę trzeba na
Witaj na forum.

Miałem to samo. Auto z końca 2021. Najpierw były przejsciowe problemy przy otwieraniu. Potem pojawiły się przy zamykaniu. Klapa albo w ogóle się zatrzymywała od razu albo jechała na dół i w dolnej fazie prawy siłownik wyrażnie skrzypiał. Za pierwszym razem facio z ASO posciemniał że była nieskalibrowana czy cuś. Przpechnął na siłę, powiedział że zaprogramował i sie nie powtórzyło (przy nim - bo na drugi dzień owszem). Po jakims czasie jak znalazłem czas pojechałem w nastroju bojowym ponownie, ale bez problemów uznali reklamację. Wymiana prawego silownika - czekałem jakieś dwa tygodnie aż sprowadzą. Przy odbierze mówił mi że jest troche takich zgłoszeń i niewykluczone że będzie jakaś kampania ale póki co to jedź i reklamuj.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl