Autor Wątek: Sygnał dźwiękowy, klakson.  (Przeczytany 15673 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
Sygnał dźwiękowy, klakson.
« dnia: 23 Lutego 2022, 01:10:28 »
Może ktoś już to przerabiał w Aurisie, a jednocześnie ma wiedzę od strony elektrycznej.

Chodzi o moc dźwięku klaksona, no nie jest jakaś mocna, ani dosadna. Na moje ucho i preferencje za słaba. Bo jest tylko jeden, a przeważnie widziałem dwa w innych autach. Ciekawy jestem, czy ktoś w tym temacie coś u siebie zmieniał. Bo na słupku przed chłodnicami, z drugiej strony jest identyczne miejsce na jeszcze jeden. Można szukać używki, lub zamiennika nowego.

https://allegro.pl/listing?string=klakson%20auris

Jednak zastanawia mnie rozwiązanie podłączenia, do kostki idzie przewód jednożyłowy raczej, masa jest po metalu słupka ?
Jak rozwiązać, wpiąć się w przewód oryginalnego i czy musi być jakaś kostka ?
No i jeszcze sprawa, wzrostów wartości elektrycznych, względem bezpiecznika, da radę czy jest to jakoś ograniczone ?

Za odp. w temacie dzięki.  :-)

Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline Tenkitten

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Sygnał dźwiękowy, klakson.
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Lutego 2022, 07:02:09 »
Zacznij od stanięcia przed autem w odległości 20m z przodu i niech ktoś cię strąbi. Jak się będzie nie podobało to zacznij dopiero majstrować.

Offline cyklista

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Auris Hybrid
« Odpowiedź #2 dnia: 23 Lutego 2022, 10:45:51 »
Ja zrobiłem zmiany bo na autostradzie przy 120 jak chciałem zatrąbić to go nie słyszałem (3latek, kupiony po lesingu)
Więc zakupiłem dodatkowy i podłączyłem równolegle z istniejącym. Potem po jakiejś wizycie w aso całkiem przestał mi działać więc po reklamacji tego oglądnęli i nie mieli uwag do mojego dodatkowego ale wymienili oryginalny bo stwierdzili że po prostu styki zardzewiały. Teraz uważam że sygnał jest w końcu taki jaki powinien być dla osóbki.

Offline trutlen

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 23 Lutego 2022, 11:08:37 »
U siebie wymieniłem na taki zestaw.
Jak piszesz - z drugiej strony słupka przykręciłem drugi, kabel zasilający rozgałęziony do obu. Minus z klaksonów podłączony pod śrubą do masy.

Offline b-bar01

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Auris II TS 1,6
« Odpowiedź #4 dnia: 23 Lutego 2022, 11:19:36 »
Też będę "przerabiał", ma już wszystko, czekam tylko na lepsza pogodę:
- klakson nisko tonowy (akurat został mi po Octavii)
- wtyczka pasująca do tej co już jest przy oryginalnym
- kable z konektorami
niestety kabelek zasilający to jakaś cienizna więc jeśli trzeba zastosuję opcję z przekaźnikiem.
TGMO5W30->Millers0W20->EneosXprime0W20->??

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #5 dnia: 23 Lutego 2022, 11:55:03 »
Dzięki panowie za wpisy w temacie. <brawo>

@ Tenkitten w drugim aucie mam dwa takie elementy i jak żona czasem dla jaj mnie strąbi, to zdarza mi się często aż wzdrygnąć. W przypadku Aurisa nie słyszę aż takiej mocy popłochu.

@ cyklista też mam wrażenie, że trąbiąc na Tira nie jestem słyszany, a jak już jednocześnie to zagłuszony. Nie chodzi aby zagłuszyć Tira, chodzi o moje poczucie, że mocy tam nie ma. A mam poczucie, że właśnie za słabe to jest jak na osobówkę. Jak podłączałeś, co przerabiałeś i czy nadal bezpiecznik masz ten sam ?

@ trutlen jak rozgałęziłeś kabel, dobrze myślę że tam ori jest jedna żyła do kostki ? Rozumiem, że wymieniłeś i masz dwa inne, a ori w szufladzie ?Minus z klaksonów pod śrubą na tym słupku ? Bo jeśli do kostki idzie jedna żyła, to ten ori masę bierze z blachy słupka chyba, jak to widzisz ?  Bezpiecznik ori daję radę ?

@ b-bar01 czyli jednak nie jestem sam, a tematu tu o tym nie znalazłem. Czyli jakoś wepniesz się z zewnątrz przez izolację ori kabla co idzie do wtyczki i to dodatkowe poleci do drugiego klaksona ?

Może ktoś pokusi się o fotorelację (miejsca zmian), ja jak przerobię to bankowo zrobię. 
« Ostatnia zmiana: 23 Lutego 2022, 11:57:27 wysłana przez Rademenes »

Offline b-bar01

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Auris II TS 1,6
« Odpowiedź #6 dnia: 23 Lutego 2022, 12:42:01 »
Czyli jakoś wepniesz się z zewnątrz przez izolację ori kabla co idzie do wtyczki
Nie, wypnę ori wtyczkę z klaksonu, do wypiętej ori przypnę wtyczkę (męską do żeńskiej lub na odwrót) tą co mam i z tej dopiero pociągnę kabel do zasilania dwóch trąbek, jeśli trzeba będzie, przez przekaźnik.
Do ori klaksonu idzie 1 żyła z "+" dość cienka jak na kabel zasilający, a "-" jest z karoserii, w tym wypadku z nakrętki mocującej klakson.
« Ostatnia zmiana: 23 Lutego 2022, 12:45:11 wysłana przez b-bar01 »
TGMO5W30->Millers0W20->EneosXprime0W20->??

Offline trutlen

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 23 Lutego 2022, 14:15:26 »
W oryginalnym kablu jest 1 żyła. Uciąłem wtyczkę (nie chciała wyjść ze starego klaksonu ;) ) i zacisnąłem nową wsuwkę, do której wpiąłem wcześniej przygotowany kabelek od klaksonów. Do jednego we wsuwce zacisnąłem 2 kable - pierwszy idący do zasilania, drugi - do drugiego klaksonu. Podobny kabelek zrobiłem do masy, czyli 2 wsuwki do klaksonów i oczko pod śrubę.

Też zastanawiałem się, czy ten oryginalny nie jest za cienki, ale zostawiłem. Doszedłem do wniosku (może niesłusznie), że klaksonu używa się chwilę - sekundę, dwie… Nie przegrzeje się. Skoro tak samo cienkie kable dają do zapalniczki to klakson raczej wytrzyma.

Offline cyklista

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 23 Lutego 2022, 21:14:11 »
Bezpiecznik taki sam, po prostu przewód przedłużony do drugiego, a masa że śrubki

Wysłane z mojego POCO F2 Pro przy użyciu Tapatalka

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #9 dnia: 23 Lutego 2022, 21:54:33 »
Dzięki panowie, teraz wiem więcej. :-) No i wiem, że nie tylko ja mam taki pomysł.

@cyklista dzięki za foto.

Widzę, że to świeże projekty/pomysły. A nikt się nie pochwalił wcześniej no ! 

Dobra czyli tak.

Bezpiecznik zostaje ori, czy dodam jeden nowy czy dwa nowe. Skoro u Was nic się nie dzieje.
Wtyczka od ori mi ładnie wychodzi.
Planuję wydostać z wtyczki wsuwkę i wymienić ją na nową. A w nowej zagnieść stary przewód i nowy dodatkowy do drugiego klaksonu. Dalej nowa wsuwka ponownie do ori wtyczki. Edit przy dwóch nowych nie potrzebna jest wtyczka. Wtedy na gołe wsuwki poleci rurka termokurcz.
Jak widzę u @cyklista pin - klaksonu jest wolny, bo masa jest od karoserii, przez blaszkę i jakoś po metalu klaksonu dochodzi gdzie trzeba. 

Czy przy montażu/podpinaniu jakoś trzeba uważać, względem złączenia - z +. Nie wiem najpierw przymocować klakson, potem wsuwka +. Zwracaliście na to jakąś uwagę ?

No i które wybrać. Pierwsze to zestaw, drugi pojedyncza sztuka.

https://allegro.pl/oferta/klakson-blast-tone-335-400hz-115db-epman-czarny-9752894507
https://allegro.pl/oferta/uniwersalny-sygnal-dzwiekowy-klakson-glosny-105db-11294347146

Pierwsze mocniejsze i lepsza ocena, @trutlen wielkością i blaszkami pasowały bez problemu ?
Może czerwone, aby tam coś z pod maski dla innych było widocznie ciekawe.  :shock:
« Ostatnia zmiana: 23 Lutego 2022, 22:01:18 wysłana przez Rademenes »

Offline cyklista

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 24 Lutego 2022, 10:41:05 »
Z podłączeniem elektryki to problemu nie ma, pewnie jak na odwrót podłączysz to tez będzie dobrze, jedyne co może się stać to wywali ci bezpiecznik jak coś pozwierasz. Z mocowaniem klaksonu to większy problem, oryginalny ma mocowanie z takim wcięciem/ząbkiem który blokuje się o słupek i zapobiega opadaniu klaksonu. Klakson jednak swoje waży i trzeba bardzo mocno dokręcić albo zrobić taki sam patent żeby klakson nie opadał bo jak zacznie dotykać do słupka to już dźwięk nie będzie taki jak ma być. Jak mi się zepsuje albo zacznie źle działać to u siebie też zrobię modyfikację mocowania (a póki działa to się nie chce bo wcale łatwo nie jest tą osłonę od góry demontować i trochę schodzi żeby nie uszkodzić.

Jaki sobie klakson zamontujesz to już nikt ci nie doradzi, zamontuj dwa rożne i zrób sobie przełącznik do nich :)

Offline trutlen

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 24 Lutego 2022, 13:28:10 »
@trutlen wielkością i blaszkami pasowały bez problemu ?

Z wielkością nie było problemu. Konektory chyba te klasyczne, 6,4 mm bodajże, ale na 100% nie powiem, już nie pamiętam.

Biegunowości chyba na klaksonie nie było zaznaczonej i podpinałem dowolnie + z -, zwróciłem tylko uwagę, żeby na obu klaksonach podpiąć tak samo. Pewnie niepotrzebnie, ale…

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #12 dnia: 26 Lutego 2022, 00:18:10 »
@cyklista muszę zobaczyć tą ori blaszkę. Jeśli w ori blaszce jest od dołu jakiś uskok na ząb, to w nowych tak na spokojnie nawet pilnikiem się wystruga i pomaluje. Nie no jak, jeśli klakson łapie - po metalu słupka, to opadając i dotykając nic się nie stanie, póki nie dotknie wsuwką + do słupka. Mam szczęście, od góry nie mam osłony dostępu do klaksonu.

Pytanie, jakie Ty zamontowałeś, bo nie podałeś, ani nie dopytałem, co teraz czynię ?
Wielkością widać weszły, pozytywna zmiana między jednym a dwoma klaksonami jest ?

@tutlen czyli tak, masz nadal ori i drugi z zakupionego zestawu ?
Czy jesteś zadowolony, czy jest wyraźna różnica, pomiędzy jeden ori, a dwa (jeden z zestawu) ?

Tak jak patrzę od przodu, chyba nawet lepiej jak nowych blaszki są krótsze. Bo wtedy schowane będą bardziej za dużym znakiem Toyoty. Ori wystaje i w tym miejscu pojawia się ruda, a dla słyszalności nie będzie miało to znaczącego wpływu.     

Offline trutlen

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: 26 Lutego 2022, 15:35:17 »
@tutlen czyli tak, masz nadal ori i drugi z zakupionego zestawu ?
Nie, oryginalny wywaliłem i założyłem oba nowe.

Z tym opadaniem mimo braku trzymającego 'ząbka' bym nie demonizował - tam jest spora śruba, duża powierzchnia styku blachy... Mocno dokręcić i będzie trzymało. Ten klakson jest lekki, nie będzie dużej dźwigni, dlaczego ma opadać...

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #14 dnia: 27 Lutego 2022, 00:23:34 »
Jesteś z nich zadowolony, jest spora różnica na ucho ?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl