Autor Wątek: Corolla 1.8 Hybrid LPG , Gwarancja , Przegląd , Montaż- Opinie  (Przeczytany 53208 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Meriva

• Gość
Witam
Korzysta ktoś z was ? Obecnie chyba tylko Stag oferuje instalacje lpg z gwarancja na naprawę silnika ( pula 20 tys pomniejszona o naprawy ).  W zasadzie jest to dodatkowe ubezpieczenie w zewnetrznej firmie. Na uber i taxi spotyka się wiele corolli .

Offline przmor

• Toyot Spamer
Odp: Corolla 1.8 Hybrid LPG , Gwarancja , Przegląd , Montaż- Opinie
« Odpowiedź #1 dnia: 16 Marca 2022, 20:11:18 »
Gaz powyżej 4zl za litr a będzie jeszcze drożej. Opłacalność montażu LPG w hybrydzie nawet w przypadku taxi stoi pod znakiem zapytania.

Offline Paweł_Gdańsk

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Suzuki Swace
« Odpowiedź #2 dnia: 16 Marca 2022, 20:32:44 »
Opłacalność montażu instalacji gazowej obecnie jest wyższa niż wcześniej. Przy kalkulacji opłacalności bardziej liczy się różnica ceny pomiędzy gazem niż benzyną (a ta obecnie jest rekordowo duża) niż sama cena gazu.
Co do samego montażu ja zdecydowałem się zrezygnować z gwarancji na układ napędowy i zamontować gaz.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3 dnia: 16 Marca 2022, 20:44:55 »
Może porozmawiaj z dostawcami gazu LPG do ogrzewania domów co się dzieje na rynku i jakie są prognozy, to ten sam gaz tylko inaczej opodatkowany. Co do różnicy cen LPG vs Pb to dziś na stacji było 4.07 do 6.79, o jakim rekordzie mowa? Chyba drożyzny LPG.

Offline Paweł_Gdańsk

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 16 Marca 2022, 20:51:01 »
Jeśli mowa o prognozach cen to zgodzę się że jest to ryzyko. Koszt instalacji nie zwraca się w 5 minut. Możemy tylko trzymać kciuki że nie będzie tak źle :)

Offline toranaga

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #5 dnia: 16 Marca 2022, 21:02:10 »
Zgadzam się z Paweł_Gdańsk. Istotna jest różnica w cenie, a nie sama cena. To właśnie różnica w cenie powoduje zwrot z inwestycji, a później wielkość oszczędności. A według moich obserwacji różnica pomiędzy ceną benzyny a LPG od dawna wynosi w granicach  2,70 zł.

Ja zamontowałem gaz po 1,5 roku (ZENIT - taki jak używa korporacja TAXI w Radomiu, a ich auta, z tym silnikiem, zrobiły już setki tysięcy na gazie) i nie żałuję. Zostało mi jeszcze 10 miesięcy gwarancji na auto.
Corolla TS 1.8 Hybrid 122KM,2019,Executive,Phantom Brown poprzednio:
Corolla 1,6 132KM,CVT,sedan,2014
Corolla 1,6 125KM,sedan 2006
Corolla 1,4 86KM Liftback 1998
Włącz Kuba Wątły TV, niezależne Medium Obywatelskie.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #6 dnia: 16 Marca 2022, 21:02:16 »
W przypadku hybrydy spalającej 5 litrów Pb (ok.34zl/100km) spalanie gazu wyniesie z uwzględnieniem dodatkowego spalania benzyny 7 litrów LPG (ok.28zl/100km). Załóżmy przebieg miesięczny 4 tys.km co daje oszczędność 240zl. Moim zdaniem gra nie warta świeczki.

Offline Paweł_Gdańsk

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 16 Marca 2022, 21:10:34 »
Odniosłem się do opłacalności montażu LPG w kontekście rosnącej ceny gazu. Co do polemiki ile komuś spala gazu, ile benzyny, gdzie i jak jeździ - to już tak indywidualna sprawa, że ciężko o uogólnione kalkulacje. Z mojej obserwacji wynika że zwolennikom LPG zawsze wychodzi ten biznes na "+" a przeciwnikom na "-".
Moja instalacja to Landi Renzo. Koszt 3 tys zł. Przy mojej jeździe wychodzi na "+" :)

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #8 dnia: 16 Marca 2022, 21:16:37 »
Nie jestem przeciwnikiem LPG. Moje poprzednie auta miały LPG. Obecna hybryda niestety nie bo leasingodawca no wyrażał zgody na montaż. Kiedy leasing się skończył przyszedł lockdown i raz że mniej jeździłem to cena Pb mocno spadła. Po wybuchu wojny zacząłem myśleć o zainstalowaniu LPG ale po rozmowie ze sprzedawcą LPG na temat sytuacji na rynku odpuściłem temat.

Offline cyklista

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Auris Hybrid
« Odpowiedź #9 dnia: 18 Marca 2022, 10:23:47 »
Zawsze decydujące jest nie ile kto jeździ a ile przejedzie tym samochodem po zamontowaniu gazu.

Nawet przyjmując oszczędność 240zł na 4 tyś przebiegu to nam daje zwrot całkowity instalacji po 40-50tysiach.  (a w zasadzie to gazownicy i ci co używają określają zwrot kosztu instalacji w hybrydzie na 20-30tyś kilometrów).

Ja mam lpg bo po pierwsze ekonomia (jeśli ktoś zamierza jeździć kolejne 100tys tym samochodem po założeniu lpg) po drugie zasięg zwiększony o kolejne 500km bez tankowania, po trzecie ekologia.
Minusem dla mnie to jedynie mniejszy o tą butle bagażnik (i to nieważne czy się mieści w miejsce koła czy nie - zajęta przestrzeń jest zajętą)

Offline talib1990

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 19 Marca 2022, 21:37:32 »
Nie jestem przeciwnikiem LPG. Moje poprzednie auta miały LPG. Obecna hybryda niestety nie bo leasingodawca no wyrażał zgody na montaż. Kiedy leasing się skończył przyszedł lockdown i raz że mniej jeździłem to cena Pb mocno spadła. Po wybuchu wojny zacząłem myśleć o zainstalowaniu LPG ale po rozmowie ze sprzedawcą LPG na temat sytuacji na rynku odpuściłem temat.
Ty teoretyzujesz ,ja napiszę z praktyki
Spalanie PB 4.5 L + 6.79  = 30.5 zł
Spalanie LPG 5.5 x 3.69 = 20.3 zł
+ Benzyna ( przy temperaturze w okolicach 0*C przełączenie następuje po około 1 km -30*C płyn chłodniczy ) więc jest to ilość raz na 10 zbiorników gazu - 5l PB . W zaokrągleniu oszczędzamy na każdym 100 km 9 zł , na 10 tys 900 zł w kieszeni . Przy 30 tys następuje zwrot kosztu instalacji ( jeżdżę prywatnie - 30 -35 tys km ) potem już" zarabiamy ". Pamiętaj, że gazu nie motuje się bo gaz jest tani. LPG się montuje z powodu wysokiej ceny benzyny. Tendencja jest wzrostowa , ale równo idzie benzyna vs gaz także będzie wszystko równo drożeć , lub równo tanieć. Jeśli napiszesz , że trzeba dużo jeździć aby się to zwróciło i nie opłaca się montować jak ktoś mało jeździ ... Jak ktoś mało jeździ to nie opłaca się aby kupował hybrydę za różnice pomiędzy 1.2t , 1.5 , 1.6 vs hybryda zostanie mu na kilka lat paliwa AMEN . Sprzedawcy gazu będą piepr*yć kocopoły aby ci teraz wcisnąć LPG za 2.6 zł  do zbiornika przy domu ( również mi próbowali wcisnąć )  . Analogiczna sytuacja jak była w 2 dzień wojny - strach generuje zyski ... Jak wyrówna się podaż z popytem sytuacja się unormuje

Wysłane z mojego S20 FE 5G przy użyciu Tapatalka
« Ostatnia zmiana: 19 Marca 2022, 21:42:01 wysłana przez talib1990 »

Offline Paweł_Gdańsk

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 19 Marca 2022, 21:43:07 »
Uczciwie obliczając należy jeszcze dodać koszt przeglądów technicznych. W ciągu 5 lat zamiast 2x100 zł trzeba zapłacić 5x160 zł więc 600 zł więcej.

Offline talib1990

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 19 Marca 2022, 21:49:34 »
Uczciwie obliczając należy jeszcze dodać koszt przeglądów technicznych. W ciągu 5 lat zamiast 2x100 zł trzeba zapłacić 5x160 zł więc 600 zł więcej.
Zgadza się + przeglądy instalacji. Ja patrzę na instalację też w inny sposób trochę - mamy podwójny zasięg . W wakacje planuje do Rzymu na strzała dojechać dzięki temu ;)

Offline Paweł_Gdańsk

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 19 Marca 2022, 21:58:31 »
Tak, ja ogólnie lubię instalację gazową (oprócz oszczędności) z tego powodu że mam 2 paliwa i nigdy nie martwię się o rezerwę - zawsze jest benzyna.
Druga sprawa to zauważyłem w trasie że hybrydy zawsze jadą wolno :) Może wynika to z faktu że widząc w mieście spalanie 5 l kierowcy ciężko jest zaakceptować 7,5 l przy 140 km/h. Ja niestety nie lubię wlec się wolno i patrzeć na średnie spalanie.
W dieslu nie ma takiego problemu, tam spalanie nie wzrasta tak gwałtownie. W Mondeo przy jeździe 150 km/h miałem spalanie 6l/100 a jazda wolna to 5l.

Offline talib1990

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 19 Marca 2022, 22:02:57 »
Tak, ja ogólnie lubię instalację gazową (oprócz oszczędności) z tego powodu że mam 2 paliwa i nigdy nie martwię się o rezerwę - zawsze jest benzyna.
Druga sprawa to zauważyłem w trasie że hybrydy zawsze jadą wolno :) Może wynika to z faktu że widząc w mieście spalanie 5 l kierowcy ciężko jest zaakceptować 7,5 l przy 140 km/h. Ja niestety nie lubię wlec się wolno i patrzeć na średnie spalanie.
W dieslu nie ma takiego problemu, tam spalanie nie wzrasta tak gwałtownie. W Mondeo przy jeździe 150 km/h miałem spalanie 6l/100 a jazda wolna to 5l.
Ja poprzednim autem jeździłem na zasadzie but but i spalanie było jak szalone . Teraz staram się jechać dynamicznie, równo , bez nagłych szarpnięć etc. Hybryda mnie nauczyła , że to daje duże oszczędności . Na trasie Śląsk - trójmiasto zajechałem 15 minut później za połowę kosztów ,a co najważniejsze byłem podczas jazdy taki wyluzowany , że wysiadłem wypoczęty i mogłem od razu cieszyć się urlopem :)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl