Autor Wątek: Mandaty  (Przeczytany 4375 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline jk7149521

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Mandaty
« Odpowiedź #15 dnia: 09 Kwietnia 2022, 23:11:55 »
Co ma wspólnego wysokość mandatów Polsce z zabijaniem ludzi "na" Ukrainie?

Z pewnością masz rację. hazet3 głupio wyskoczył z tym tekstem. No i panowie, mam nagranie z kamery, jak mnie patrol łapie. Oglądam to sobie i widzę, że policjant wyskoczył w ostatniej chwili, niemal z krzaków, a radiowóz zobaczyłem dopiero z odległości 100 - 150 metrów, czyli też w ostatniej chwili. Kontrola była w miejscu, gdzie po jednej stronie jest las. Moglibyście se obejrzeć ten filmik, tylko nie wiem, gdzie i jak go wstawić, bo on waży 309 MB, 3 minutowy odcinek. I widzę, że nie przyjęło się chwalenie się mandatami, szkoda :-(
YouTube?

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #16 dnia: 09 Kwietnia 2022, 23:24:38 »
YouTube?

Nigdy tego nie robiłem na YT, nie umiem :-(, no, ale poczytam i może dam radę, to zamieszczę tu link  :-)
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #17 dnia: 09 Kwietnia 2022, 23:40:22 »
Udało się. Proszę bardzo, moja przygoda z policją na drodze. Że też mieli czelność i sumienie łapać taką śliczną, nową Corollę   :grin:

https://www.youtube.com/watch?v=ovTsv-U1llI&ab_channel=Darek
« Ostatnia zmiana: 10 Kwietnia 2022, 00:39:34 wysłana przez fynooh »

Offline josef

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #18 dnia: 10 Kwietnia 2022, 07:25:02 »
Ja nie widzę, żeby policjant wyskakiwał w ostatniej chwili, niemal z krzaków. Wyszedł na drogę niemal spacerowym krokiem. Ja go zauważyłem znacznie szybciej niż samochód. Wyjątkowo bezpieczna i zgodna z zasadami reakcja policjanta. Pochwal się powodem przeprowadzonej kontroli. :grin:

Offline HerrMajki

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #19 dnia: 10 Kwietnia 2022, 19:50:59 »
Ja nie widzę, żeby policjant wyskakiwał w ostatniej chwili, niemal z krzaków. Wyszedł na drogę niemal spacerowym krokiem. Ja go zauważyłem znacznie szybciej niż samochód. Wyjątkowo bezpieczna i zgodna z zasadami reakcja policjanta. Pochwal się powodem przeprowadzonej kontroli. :grin:
Generalnie z wyskakiwaniem to niewiele miało wspólnego jednak kilka lat temu dosyć głośno mówiło się o tym, że Policja przestanie siedzieć w krzakach i polować. Przez pewien czas faktycznie stali w widocznych miejscach i nawet czasami mieli włączone bomby. Niestety te czasy minęły, a z chwilą podniesienia mandatów Policjanci znowu wylądowali w krzakach, za górkami, za przystankami itp. Znowu niestety zaczęło się polowanie na czarownice i zamiast działać prewencyjnie czyli kierowcy widzą z daleka i zwalniają to niestety jest reperowanie budżetu. Znowu stoją w miejscach gdzie ktoś zapomniał zdjąć znak ograniczenia albo w lesie zamiast rzeczywiście tam gdzie ich obecność i widoczność ma pozytywny wpływ na prędkość pojazdów.

Offline al2357

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Auris, Corolla
« Odpowiedź #20 dnia: 10 Kwietnia 2022, 22:46:16 »
0 punktów / 0 zł od ok. 2 dekad. Raczej nie przekraczam ograniczeń prędkości chyba, że są one naprawdę nielogiczne i poza obszarem zabudowanym - to sporadycznie może się zdarzyć błąd pomiarowy 5-10 km/h. Jest jeszcze jeden wyjątek - tir na tylnym zderzaku a takie się zdarzają; wtedy trzeba zjechać z drogi. Wielu pewnie na mnie przeklina bo często jestem wyprzedzany w zabudowanym.

Taka jazda to często mentalna walka z samym sobą, trening cierpliwości, by nie przyspieszać mimo pośpiechu, owczego pędu na drodze i "sprzyjających" warunków.

Offline marekw

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #21 dnia: 11 Kwietnia 2022, 21:47:28 »
Mój ostatni mandat za przekroczenie prędkości to było 104/50. Licytacja zaczęła się od 200 zł, skończyła na 40 zł bo nie mieli bloczków z mniejszymi nominałami. Punktów jeszcze wtedy nie było

Offline marekw

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #22 dnia: 11 Kwietnia 2022, 21:47:48 »
Mój ostatni mandat za przekroczenie prędkości to było 104/50. Licytacja zaczęła się od 200 zł, skończyła na 40 zł bo nie mieli bloczków z mniejszymi nominałami. Punktów jeszcze wtedy nie było

Offline dziadek_tadeusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #23 dnia: 11 Kwietnia 2022, 22:01:00 »
Udało się. Proszę bardzo, moja przygoda z policją na drodze. Że też mieli czelność i sumienie łapać taką śliczną, nową Corollę   :grin:

https://www.youtube.com/watch?v=ovTsv-U1llI&ab_channel=Darek

Bo Toyota na C to Camry, a nie jakieś piździdło. Dobrze, że nie zaczął strzelać jak zobaczył Corollę  :grin:

Offline grzeto

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #24 dnia: 12 Kwietnia 2022, 11:01:24 »
Wielu pewnie na mnie przeklina bo często jestem wyprzedzany w zabudowanym.
al2357 - niestety jesteśmy w mniejszości. Większość kierowców jeździ o wiele za szybko i denerwują się jak ktoś jedzie jak należy.
Ciekawe, czy to się zmieni jakiś czas po wprowadzeniu nowych taryfikatorów. Bo za granicą nasi kierowcy jeżdżą już jakoś wszyscy grzecznie.
Zauważyłem nowe zjawisko: w okolicach fotoradarów zwalniają teraz nadmiernie. Jest np. u nas taki jeden nowy na Al. JPII z ograniczeniem do 50 (słusznie, bo jest tam przejście dla pieszych), to zwalniają do 30... Tworzą się tam zatory. Po minięciu znów rozpędzają jak zwykle grubo powyżej dopuszczalnej.

Pozdrawiam
AURIS II FL, 2018, 1,8 HSD

Offline dudi__

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 Exe
« Odpowiedź #25 dnia: 12 Kwietnia 2022, 11:28:43 »
al2357 - niestety jesteśmy w mniejszości.
Na szczęście jest nas coraz więcej. Jak jest zabudowany, a już szczególnie przez wiochy, to się jedzie 50 i już. To nie tylko kwestia dziecka wyskakującego na ulicę za piłką czy psa z podwórka, ale też drgań i hałasu, który jest uciążliwy dla mieszkających wzdłuż drogi. Czasem warto spojrzeć dalej niż na własny nos.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #26 dnia: 12 Kwietnia 2022, 22:17:42 »
Pochwal się powodem przeprowadzonej kontroli

No, przecież napisałem wyżej, że jechałem 65 km/h w terenie zabudowanym i złapali mnie na suszarkę.

Ja nie widzę, żeby policjant wyskakiwał w ostatniej chwili, niemal z krzaków.

No, wyszedł z krzaków, Napisałem w przenośni, że wyskoczył, musisz mnie łapać za słówka? Przecież wiadomo, że policjant nie żaba i nie skacze, tylko chodzi. Prawdą jest, że byli ukryci w krzakach razem z radiowozem.

I panowie, dostałem dziś pismo z ITD z fotoradaru stacjonarnego pod Radomiem i bardzo się ucieszyłem, bo zamiast spodziewanego przekroczenia prędkości o ponad 80 km/h i 800 zł mandatu, fotoradar zarejestrował moją prędkość 69 km/h, czyli o 19 za dużo, dostanę więc 200 zł kary i 2 punkty karne. Będę miał więc w sumie 4 punkty. Da się żyć ;-) Chcę dodać dla niezorientowanych, że nie jestem jakimś piratem drogowym. Od zawsze jeżdżę dość ostrożnie z umiarkowanymi prędkościami, tylko że dotychczas zdarzało mi się na ogół jeździć nieznacznie szybciej, niż ślamazarne 50 km/h w jakimś luźnym, powtarzam - luźnym - terenie zabudowanym. No nic, trza teraz karnie 3mać się przepisów.

Bo Toyota na C to Camry, a nie jakieś piździdło

Głupoty wypisujesz. Camry, to Camry, a Corolla, to Corolla, a nie żadne piździdło. Choćbyś mi dawał za darmo, nie chciałbym jeździć Camry. A nie jest przypadkiem tak, że ty wyżej srasz, niż d**ę masz, bo pewnie jeździsz Camry i wszystko inne, mniejsze, to dla ciebie piździdła i patrzysz na nich z góry, jak jakiś wielki jaśnie pon? Gdybyś nazwał piździdłem Smarta, to ok., w ostateczności Aygo, nie byłoby problemu  :-P
« Ostatnia zmiana: 12 Kwietnia 2022, 22:37:26 wysłana przez fynooh »

Offline Rauxel

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #27 dnia: 12 Kwietnia 2022, 23:02:46 »
Widzicie ? Szlachetnymi intencjami jest piekło wybrukowane. Z tematu zrobił się grajdołek do obrzucania się błotem.

Jako instruktor nauki jazdy otrzymałem w życiu 1 mandat, za przekroczenie prędkości o 12 km/h w zabudowanym (52 km/h na B-33 "40"). Podłe miejsce, bo jadąc krajową "15" w miejscowości Zduny jest przed jej końcem taka duża górka. Puściłem swoje ówczesne auto na wybiegu z zapiętym wysokim przełożeniem i się rozpędziło psiakostka a jak na złość, mundurowi stali na dole. Chyba stówkę zapłaciłem i 2 pkt dostałem, może 1 pkt... Nie pamiętam. Dawno temu było, z 10 lat.

Nie przystoi mi jako instruktorowi, wyłapywać mandaty. Poza tym uważam, że wystarczy jeździć przepisowo a mandaty wreszcie są adekwatne do tego, co niektóre bezmózgi prezentują na drodze. Nie chce się płacić to trzeba trzymać się zasad. Howgh.

Offline josef

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #28 dnia: 13 Kwietnia 2022, 07:49:20 »
Cytat: fynooh

No, przecież napisałem wyżej, że jechałem 65 km/h w terenie zabudowanym i złapali mnie na suszarkę.

Cytat: flynooh

No, wyszedł z krzaków, Napisałem w przenośni, że wyskoczył, musisz mnie łapać za słówka? Przecież wiadomo, że policjant nie żaba i nie skacze, tylko chodzi. Prawdą jest, że byli ukryci w krzakach razem z radiowozem.
Z całym szacunkiem, ale takimi stwierdzeniami bez jakichkolwiek sugestii, że to tylko przenośnie, budujesz nieusprawiedliwiony wizerunek innych. Chować się w krzakach, to można w czasie zabawy w chowanego. Chyba stać Cię na napisanie, że np. byli zasłonięci krzakami. Wyszedł zza krzaków.
A swoją drogą: jak czułbyś się, gdyby o Tobie ktoś użył takie "przenośnie" niekoniecznie będąc policjantem.
Sądząc po Twoich poprzednich wypowiedziach masz już "swoje lata". Wydaje się, że nabrałeś trochę więcej dystansu do życia. A tu takie...... :-( :grin:

Offline obwd-crash

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #29 dnia: 13 Kwietnia 2022, 08:49:01 »
Gdybyś nazwał piździdłem Smarta, to ok., w ostateczności Aygo, nie byłoby problemu  :-P

No wypraszam sobie piździdło w odniesieniu do Smart ;-) gdyż pokonałem jednym Smartem Fortwo ponad 260 tys. km i jężdżę nim nadal - byłem nim nawet w Gibraltarze, a razem wszystkimi jakie miałem (7 szt.) przejechałem ponad 350 tys. km :-)
Auris II HSD 2013 Prestige

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl