Autor Wątek: Warto kupić całe koła na zimę?  (Przeczytany 32717 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline grubar

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V
Odp: Warto kupić całe koła na zimę?
« Odpowiedź #60 dnia: 09 Września 2022, 07:11:25 »
ja mam zamiar zaadoptować felgi z qashqaia 18', obecnie auto na 19' trochę się z tym gryzę czy 225/60 będzie  ok (bo na takim rozmiarze wychodziły 18tki)
Nie znam prostej odpowiedzi, musisz dotrzeć do homologacji. Bo najważniejsze, czy ubezpieczyciel nie odmówi wypłaty odszkodowania w razie kolizji (gdyby się okazało, że opony w złym wymiarze).

Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka

Offline mleni

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Selection 4x4
« Odpowiedź #61 dnia: 10 Września 2022, 15:25:53 »
Cytat:  link=topic=52922.msg752646#msg752646 date=1662627728
To prawda, ale jak masz 2 komplety kół to też trzeba je wyważać co zmiana (chyba, że nie robisz 10tys). Poza tym jak masz 2 komplety (tak jak np ja mam) to przy przekładce kół mechanik nie zobaczy z kolei czy coś się nie dzieje z oponą od "środka". Tylko wypuści powietrze przez wentyl i sprawdzi wyważenie. Są plusy i minusy obu rozwiązań.
Nigdy nie wyważam jeśli koła zachowują się normalnie (brak bicia itp) a dwóch  kompletów używam w 2- 3 autach od wielu lat.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Dokładnie i nie ma sensu wyważać jak wtedy można sprawdzić czy biją powyżej 100km/h
Dla mnie argumentem jest też to, że zawsze w okresie zmiany kół są kolejki u wulkanizatorów, trzeba się umawiać, swoje odstać itp. Oczywiście wiem, że "można to zrobić wcześniej" ale dobre rady, dobrymi radami, a życie jest życiem. Ja to robię pod domem (wiem że nie wszyscy mają taką mozliwość) i w sumie więcej roboty jest z umyciem felg i poukładaniem kół w garażu niż z samą przekładką. Przy okazji mogę zerknąć na stan tarcz, klocków, czy prowadnice zacisków nie zapieczone. Takie szybkie sprawdzenie.

A wyważanie co 5kkm ??? No to już gruba przesada.

:cool: Szczersze dla mnie to duża przyjemność jak dbasz o swoje auto. Gruba przesada z wyważeniem ;-)
« Ostatnia zmiana: 10 Września 2022, 15:33:15 wysłana przez mleni »

Offline fastw

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #62 dnia: 11 Września 2022, 09:47:26 »
Takie pytanko laika, na felgę R19 na której mam obecnie opony letnie 235/55 będzie pasowała zimowa 225/55 R19?

Sent from my iPhone using Tapatalk

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Cupra Leon ST
« Odpowiedź #63 dnia: 11 Września 2022, 12:42:13 »
Takie pytanko laika, na felgę R19 na której mam obecnie opony letnie 235/55 będzie pasowała zimowa 225/55 R19?

pasować będzie, pytanie tylko, po co dawać węższą oponę, skoro z reguły (dla takiego samego modelu opony) daje to gorszą przyczepność.

Offline fastw

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #64 dnia: 11 Września 2022, 16:50:02 »

pasować będzie, pytanie tylko, po co dawać węższą oponę, skoro z reguły (dla takiego samego modelu opony) daje to gorszą przyczepność.
Są głosy za i są głosy przeciw węższym oponom. Ja zdecydowałem się na takie. Z drugiej strony to tylko 1 cm mniej i nie spodziewam się diametralnej różnicy.

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Cupra Leon ST
« Odpowiedź #65 dnia: 11 Września 2022, 18:10:07 »
Są głosy za i są głosy przeciw węższym oponom.
Oczywiście, że węższe opony są lepsze zima... Ale w półmetrowym puchu, przy normalnej eksploatacji na asfalcie, czy to suchym, mokrym, czy pokrytym lodem i błotem po śniegowym, szersza opona ma większą powierzchnię styku, więc jest mniejsza szansa na utratę przyczepności.

Offline grubar

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V
« Odpowiedź #66 dnia: 12 Września 2022, 08:06:22 »
szersza opona ma większą powierzchnię styku, więc jest mniejsza szansa na utratę przyczepności.
Większa powierzchnia styku oznacza mniejszy nacisk na cm2. Kiedyś dlatego zimówki były węższe, żeby nacisk był większy i lepiej się wgryzały w śnieg. W Outlanderze mam firmowe 2 komplety i zimowy jest 1cm węższy. Oczywiście to tylko teoria, bo powierzchnia bierznika może być większa lub mniejsza zależnie od opony, więc ten argument już odpada.

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #67 dnia: 12 Września 2022, 08:42:18 »
To nie teoria, to praktyka.

Offline diabliz

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: rav4
« Odpowiedź #68 dnia: 12 Września 2022, 09:02:28 »
Panowie, szukam opon zimowych 235/55R19, zastanawiam się nad dwoma modelami:

1. Yokohama BluEarth Winter V905 235/55 R19 105  659 zł szt.
2. Bridgestone Blizzak LM005 235/55 R19 105 V XL 892 zł szt.

Może coś innego polecicie z kl. premium?

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #69 dnia: 12 Września 2022, 09:06:42 »
Tak, ale dawniej. Teraz ze  względu na mnogość elektroniki/systemów bezpieczeństwa,  zaleca się używać tego samego rozmiaru.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline stalowy22

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Slection
« Odpowiedź #70 dnia: 12 Września 2022, 09:36:01 »
Bridgestone Blizzak LM005 235/55 R19 105 V XL 892 zł szt.

Z mojego doświadczenia na innym rozmiarze - szczerze nie polecam. Kiepskie pod każdym względem.
RAV 4 Selection - 222 KM

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #71 dnia: 12 Września 2022, 11:29:56 »
Może coś innego polecicie z kl. premium?
235/55 x19 Michelin Alpin Pilot

Offline JKrakus

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4V2l.man4x4
« Odpowiedź #72 dnia: 12 Września 2022, 21:07:12 »
Tak, ale dawniej. Teraz ze  względu na mnogość elektroniki/systemów bezpieczeństwa,  zaleca się używać tego samego rozmiaru.
Też zakupiłem ten sam rozmiar zimówek , wymiana  kół to koszt u zaprzyjaźnionego wulkanizatora z myciem  i wyważaniem tylko 60 zł -Kraków tego roku wiosną.
Poza tym to dobry dodatek przy sprzedaży auta , "koła zimowe z oponami gratis" - jak to przekonuje kupca wiem z doświadczenia. 

Offline Ralff

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #73 dnia: 13 Września 2022, 11:31:39 »
Zastanawiam się czy mogę zastosować opony zimowe z homologacją mercedesa, model Bridgestone Blizzak LM005 235/55R19 105 H MO. Moim zdaniem mają lepsze parametry od opony bez oznaczenia MO, przede wszystkim są cichsze 70DB. W instrukcji nic nie mam na ten temat, a nie wiem jak jest w homologacji samochodu.
Co o tym myślicie ??

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry Exec 2020
« Odpowiedź #74 dnia: 13 Września 2022, 12:23:13 »
Zastanawiam się czy mogę zastosować opony zimowe z homologacją mercedesa, model Bridgestone Blizzak LM005 235/55R19 105 H MO. Moim zdaniem mają lepsze parametry od opony bez oznaczenia MO, przede wszystkim są cichsze 70DB. W instrukcji nic nie mam na ten temat, a nie wiem jak jest w homologacji samochodu.
Co o tym myślicie ??
Ja mam letnie Micheliny Primacy 4 z homologacją do Volvo i na naklejce wszystkie parametry są inne niż w homologacji uniwersalnej, ale zasadniczo to nie powoduje niemożności zastosowania w innej marce. Wybrałem je, bo właśnie były cichsze. Ale jeśli chodzi o Mercedesa i jego mnogość konstrukcji zawieszenia to lepiej się upewnić, ponieważ mogą uwzględniać jakieś cechy zawieszenia modeli do których są przeznaczone i np mogą być twardsze. Warto sprawdzić w jakich modelach Mercedesa ten rozmiar jest używany. Jaskrawym przykładem jest opona run flat, która może być używana w zawieszeniu przystosowanym do niej i na tym zawieszeniu nie należy stosować opon tradycyjnych.

A jeśli chodzi o dobór rozmiaru na zimę, to z olbrzymiego rozrzutu osiągów (w zależności od ceny i producenta) jasno wynika, że raczej nie rozmiar +-1cm a konstrukcja i skład mieszanki gumowej ma kluczowe znaczenie.
« Ostatnia zmiana: 13 Września 2022, 12:25:20 wysłana przez surrender »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl