Autor Wątek: Płyn chłodniczy do Yaris HSD  (Przeczytany 5858 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline emigrant

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Yaris HSD 2015
Odp: Płyn chłodniczy do Yaris HSD
« Odpowiedź #15 dnia: 23 Kwietnia 2022, 21:04:39 »
Nie wiem co jest grane, ale nie mogę pisać na forum. Test.
« Ostatnia zmiana: 23 Kwietnia 2022, 21:06:30 wysłana przez emigrant »

Offline emigrant

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #16 dnia: 23 Kwietnia 2022, 21:07:38 »
Błąd bazy danych. Spróbuj ponownie. Jeśli powrócisz do tego komunikatu, zgłoś błąd administratorowi.

Offline emigrant

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #17 dnia: 15 Maja 2022, 20:27:54 »
Jednak płyn chłodniczy wymienię za rok. Za to pojadę wymienić płyn hamulcowy, bo minęło 2 lata. Od razu drugi problem. Nie wiem, czy to tylko w naszym Yarysie HSD tak jest, ale rok temu były czyszczone jarzma, prowadnice hamulców, bo w tylnych kołach klocki szurały o tarczę. Niby zapieczone, czy zabrudzone, już nie pamiętam. Mija rok i znowu to samo. Znowu klocki szurają o tarcze podczas jazdy na EV, bo wtedy to słychać. Tarcze nie są pokrzywione. Tak jakby nie odbijał do końca tłoczek. To jest normalne w Yarisach, czy raczej nie? Nie wiem, czy to zgłaszać jako reklamację, czy znowu za to zapłacić, bo ten "typ tak ma".

Offline Wojak WRO

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #18 dnia: 16 Maja 2022, 11:11:54 »
Płyn Toyota SLLC ma zupełnie inną specyfikację niż płyny innych producentów. Zawiera przede wszystkim dużo fosforanów, które konserwują aluminium.
W Yarisie będącym pod moim nadzorem płyn był wymieniany po 10 latach - powierzchnie w pompie wody IDEALNIE czyste - błyszczące.
To samo u mnie w Corolli - pierwsza, częściowa wymiana przy montażu LPG (po 6 latach), potem po 10 latach, potem w ubiegłym roku (17 lat przy wymianie termostatu).
Kto pyta nie błądzi, kto pyta za dużo może oberwać - Julian Staniszewski, nauczyciel rysunku technicznego w LZN Wrocław

Offline emigrant

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #19 dnia: 16 Maja 2022, 11:58:33 »
Czyli śmiało tym różowym płynem SLLC można poczekać do 10 lat. Kilometrów nie biorę pod uwagę, bo samochód robi rocznie max 5k km. Aktualnie 33k km przejechane. Daleka droga do 150k km. Tutaj rolę tylko odgrywa czas. Wymiana za 3 lata.

Offline Ari93

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 AWD-i 2020
« Odpowiedź #20 dnia: 20 Maja 2022, 19:05:40 »
Emigrant u mnie w Yarisie z hamulcami nic takiego się nie dzieje, jadąc na prądzie nic nie szura za to przy hamowaniu szura nad wyraz głośniej niż w mojej Kii ale to może też kwestia wygłuszenia. Ew. mogę się poskarżyć że ostatnio jak hamowałem na neutralu to czułem że tarcze minimalnie pływają; raz hamował ciut mocniej, raz ciut słabiej ale to szczegół. Gorzej że czasami ściągając ręczny klocki się nie odkleją od tarcz i solidnie autem szarpnie, niby było czyszczone kilka miesięcy temu na konserwacji podwozia ale jakieś 2tyg temu znowu to się stało. W kii winą były tragicznej jakości tarcze i klocki, po wymianie na zimmermany nigdy takiego czegoś już nie miałem, zakładam że tu też kwestia kiepskich fabrycznych hamulców.

Offline emigrant

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #21 dnia: 20 Maja 2022, 19:18:19 »
Jak pojadę do ASO bardziej tym się zainteresuję z tymi hamulcami. Tak nie może być, że co roku będę jeździć na jakieś czyszczenia. Yaris HSD ma prawie 7 lat, ale przejechane tylko 33 tys. km. Klocki hamulcowe w hybrydach niby zużyją się dopiero mniej więcej po 150 tys. km. 
« Ostatnia zmiana: 20 Maja 2022, 19:19:56 wysłana przez emigrant »

Offline Ari93

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #22 dnia: 21 Maja 2022, 10:17:14 »
Co do hamulców to mocno zależy od umiejętności i przyzwyczajeń, ja staram się zwykłą Kią jeździć bardzo zachowawczo + gdzie się da hamuję silnikiem i komplet zmieniałem dopiero po 105tys. km bo już klocki piszczały ale "mięsa" było jeszcze na nich całkiem sporo... natomiast inni z forum potrafili już kończyć hamulce po 30-35tys. km ;P
Jak ktoś potrafi i stara się tak hamować aby nie korzystać z tarcz i klocków tylko regeneracją to imo. 300tys km powinno się udać patrząc na to co udało mi się Kią osiągnąć.
Trochę "boli" że Yaris hamuje mocą zaledwie 17,5kW i to przy temp. baterii >=29C, przy wysokich prędkościach tych 17kW praktycznie nie czuć a zimą gdy bateria oscyluje w okolicy 0C limit wynosi 7-8kW. Nowy Yaris na li-ionach ma regenerację na poziomie aż do 35kW, to już musi robić robotę... jeszcze nie miałem okazji jeździć ;)

Offline emigrant

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #23 dnia: 21 Maja 2022, 10:34:50 »
Mnie eko jazda totalnie nie interesuje. Jeżdżę normalnie, ale do Yarisa HSD rzadko zasiadam.

Offline Ari93

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #24 dnia: 23 Maja 2022, 09:19:15 »
Tyle że nic nie napisałem o eko jeździe ;) wystarczy trzymać dystans, nie jeździć z gazem w podłodze i nie przyśpieszać wiedząc że za chwilę trzeba będzie tą energię zmarnować w ciepło bo czerwone, bo przechodzień dochodzi do przejścia dla pieszych itp itd. W sumie nie licząc hybryd to "wleczenie się" jest przeciwieństwem jazdy ekonomicznej...

Offline Maciej Loret

• Toyot Chodzacy
    • Biuro Rachunkowe Małgorzata Loret Przyłęki k/Bydgoszczy
« Odpowiedź #25 dnia: 23 Maja 2022, 10:07:11 »
W sumie nie licząc hybryd to "wleczenie się" jest przeciwieństwem jazdy ekonomicznej...

"Hybrydowość" nie ma znaczenia. Ja wlekę się każdym autem, również dlatego, że tak jest taniej.
Corolla CVT 2016
Yaris HSD 2016

Offline emigrant

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #26 dnia: 12 Czerwca 2022, 18:49:19 »
Jadę jutro do ASO z tymi hamulcami - zgłoszone jako reklamacja, a czy zapłacę za usługę to się okaże. Od razu wymiana płynu hamulcowego, bo minęło 2 lata. Zostanie także sprawdzona krzepliwość płynu chłodniczego - o ile da się to zrobić, bo płyn musi być zimny.

Offline emigrant

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #27 dnia: 13 Czerwca 2022, 16:17:47 »
Płyn chłodniczy ma krzepliwość -38 stopni, więc śmiało można jeździć do 10 roku, więc jeszcze zostało 3 lata i wymiana płynu chłodniczego. Co do hamulców to założyłem nowy temat https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,53211.0.html

Offline Wieslaw3

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: TOYOTA YARIS
« Odpowiedź #28 dnia: 04 Lutego 2024, 18:47:01 »
Odgrzeję temat
Mam od niedawna hybrydkę i staram się poznać mechanikę auta. Z tego co tu czytam, auto to ma dwa układy chłodnicze silnika i inwertera. Czy są to dwa oddzielne układy i czy płyny są różne. Czy dotarł ktoś do opisu wymiany płynu?
Będę wdzięczny za jakiekolwiek informacje.
TOYOTA YARIS III HYBRID

Offline Wojak WRO

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #29 dnia: 05 Lutego 2024, 11:00:43 »
Poszukajcie moich postów o płynach Toyoty
Kto pyta nie błądzi, kto pyta za dużo może oberwać - Julian Staniszewski, nauczyciel rysunku technicznego w LZN Wrocław

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl