Autor Wątek: Yaris Cross - co się podoba, co irytuje  (Przeczytany 101527 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Greenmor

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Yaris Cross
Odp: Yaris Cross - co się podoba, co irytuje
« Odpowiedź #75 dnia: 10 Marca 2023, 12:27:57 »
Po kolejnych tygodniach użytkowania mam jeszcze jedno spostrzeżenie - co mnie irytuje. Jeszcze jedno czyli dopiero drugie - oprócz tylnej półki nad bagażnikiem. Mianowicie denerwują mnie bardzo mocno brudzące się krawędzie tylnych drzwi (wspomniał już o tym Szemi) na wysokości nadkoli. Po zamknięciu drzwi stanowią one jakby część i rozszerzenie samych nadkoli. Moim zdaniem to duży błąd stylistyczny, ktoś chyba tego nie przemyślał  :cheesy: Na szczęście są one po otwarciu drzwi tak usytuowane, że raczej trudno się pobrudzić ale nie wygląda to dobrze.

Offline Marasek14

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota yaris cr
« Odpowiedź #76 dnia: 17 Marca 2023, 18:41:43 »
Po lekturze jakiś specjalnych wad nie ujawniłem.  Odbieram w poniedzialek hybryda comfort tech plus style i tak....ma kluczyk ))))mam nadzieje ze będziemy zadowoleni . Pozdrawiam

Offline antyrama

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #77 dnia: 17 Marca 2023, 22:38:52 »
Mój TYC kosztuje  ponad150tys....  (tak to hybryda- masz rację w trybie EV  jest cicho, z spalinowym silnikiem tak sobie) nie wiem czy mało (Adventure+AWDi+ pakier VIP+skyview)... raczej można  tych pieniądzach go wyciszyć. A porównanie służy wyłącznie uświadomieniu sobie i może innym że miodu nie ma ( a kasa spora)

Ten samochód wyjściowo kosztuje koło stówy. Należy do mało luksusowej klasy B. Poprzez dołożenie pierdół podnoszących komfort można osiągnąć cenę sto pięćdziesiąt, ale wygłuszenia od tego nie przybędzie.

Idąc dalej braciszek RAV4 czyli Lexus NX już w najbiedniejszej wersji ma klejone szyby w celu komfortu akustycznego. Można skonfigurować wypasioną RAV-kę droższą od NX, ale jej klejonych szyb od tego nie przybędzie.

A YC mam odebrać w lipcu tego roku. Wersja Executive, bo rzeczywiście dopiero od tej wersji dają guzik zamiast kluczyka. Jakoś tak się przyzwyczaiłem i nie umiem już kluczykiem.

W czasie jazd testowych- przy spokojnej jeździe- miałem wrażenie, że głównie słychać szum opon. Jeśli się to potwierdzi zacznę od naklejenia na nadkola mat wytłumiających. To akurat tania i prosta operacja. Później przyjrzę się hałasowi z bagażnika- mata na podłogę bagażnika też jest tania i prosta w montażu. Tutaj rzeczywiście wstyd, że producent przyoszczędził parę centów. Żadna to kosmiczna operacja. Z drugiej strony, jak we wnętrzu święcą zwykłe halogeniki, a nie LED-y to czego oczekiwać? Chyba już tylko niezawodności :)
« Ostatnia zmiana: 17 Marca 2023, 22:49:14 wysłana przez antyrama »

Offline Arche1980

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #78 dnia: 18 Marca 2023, 21:11:58 »
Dobry wieczór,
Ja odebrałem swoją YC w piątek. Piękny samochód, fajne, niskie spalanie, ma fajnego kopa. Jedyny minus jakiego obecnie się doszukałem to ta półka z tyłu,  która zdecydowanie powinna być sztywniejsza.
 Natomiast zarejestrowałem się tutaj, ponieważ mam problem z kamerą, która się nie włącza. Możecie mi xos więcej napisać o możliwych przyczynach? Dziś rano, gdy połączyłem telefon z samochodem nie mogłem sterować radiem ani nawigacją.  Wszystko wróciło do normy, gdy się zatrzymałem, wyłączyłem i ponownie włączyłem samochod

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #79 dnia: 18 Marca 2023, 21:13:20 »
Dobry wieczór. Kamera cofania się nie włącza - tak zrozumiałem.
Masz zamontowane Czujniki cofania?
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Arche1980

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #80 dnia: 18 Marca 2023, 21:26:58 »
Tak, czujniki parkowania przód i tył.
Plus kamera cofania, która coraz częściej mi się nie włącza po zmianie biegu na R

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #81 dnia: 18 Marca 2023, 21:29:19 »
Wina lezy po stronie montażu czujnikow cofania. Tam należy szukać, gdzie "montażysta" dokonał swojego dzieła wpinając się w obwód kamery
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline T2023

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #82 dnia: 26 Maja 2023, 09:38:23 »
Z auta jestem zadowolony. Obawiałem się małej ilości miejsca z tyłu oraz hałasu z powodu słabego wygłuszenia. Okazało się że nie jest źle. Oczywiście należy brać pod uwagę że nie jest to limuzyna ale auto segmentu "B". Czy kupiłbym Yarisa Cross po raz drugi - TAK. Odnoszę się do hybrydy w wersji 4x2 Comfort z pakietami Tech i Style. Raczej nie brałbym pod uwagę najtańszej Yarisa Cross w najtańszej i najuboższej wersji.

Nie ma róży bez kolców a więc minusy. Większość wynika z nieuzasadnionej oszczędności księgowych TOYOTA i są to:
  • Brak możliwości ustawienia świateł w pozycji OFF. W czasach dbania, a często nadmiernego dbania o bezpieczeństwo, ktoś chciał zadbać o uniemożliwienie poruszania się z wyłączonym oświetleniem  :-)
  • Przeboleję jakość plastików ale tani "piano black" na ramce wyświetlacza i przy półce na smartfon jest niepraktyczną przesadą. Nie ma możliwości aby długo zachował swój wygląd. Na szczęście element przy półce smartfona można łatwo zdemontować i w np. okleić gdy straci swój blask
  • Półka perzy gnieździe zapalniczki - będzie się rysować gdyż zaoszczędzono kilku eurocentów na gumową wykładzinę podobną do tej jaka wyściela półkę na smartfon
  • Wyświetlacz "9" jest OK ale posiada zbyt szeroką ramkę. Można było zachować ten sam rozmiar ekranu przy mniejszej wielkości "nagrobka"
  • Bezużyteczny drugi uchwyt na kubek - trudny dostęp i konieczność składania podłokietnika
  • Mała ilość schowków i kieszenie z tyłu oparć foteli tylko w droższych wersjach. Dla porównania: Yaris Cross 1szt schowek przed pasażerem vs. ponad 15letni Yaris II: 6 schowków z przodu, 2 obszerne kieszenie w drzwiach, 2 kieszenie z tyłu oparć foteli, 1 szuflada pod fotelem pasażera... Kiedyś jednak "dało się"  :-P 
  • Brak jakiegokolwiek oświetlenia tylnej kanapy. Pakiet Style zapewnia dodatkowe podświetlenie z przodu przedziału, zapewnia przyciemniane szyby na tyle i w bonusie zapewnia egipskie ciemności po zmroku  :laugh: Zapinanie pasów, wysiadanie, zabieranie bagażu w tylnej części auta w nocy to dopiero jest wyzwanie! A wystarczyło wydanie przez producenta kilku groszy tj. dodanie lampki podsufitki i dwóch dodatkowych niebieskich ledów doświetlających przestrzeń nóg za przednimi fotelami... 
  • Materiałową półkę/przegrodę mogę przeboleć, podobnie jak brak drugiej podłogi (dostępna tylko w droższych wersjach). Cieszy mnie duży bagażnik, jednak miękka, uginająca się podłoga oddzielająca koło zapasowe/zestaw naprawczy od właściwego bagażnika to lekka przesada. Oszczędzono na usztywnieniu tego elementu. Problem można rozwiązać wykonując to samodzielnie dokupując przy okazji gumową matę bagażnika ale takie rzeczy powinny być dziś w standardzie
  • Brak uchwytów siatki bagażnika - znów dostępna tylko w wyższych wersjach. Zamiast nich zaślepki które są zbyt małe aby w całości zakryć cztery gniazda montażowe
  • Posiadam wersję z zestawem naprawczym koła. Rozumiem brak podnośnika, który w wersji z kołem zapasowym znajduje się za klapką/panelem po prawej stronie. Zamiast urządzić tam mały, sprytny schowek na księgowi z TOYTOA zostawili klapkę do... niczego. Jedyny + to fakt, że przydaje się przy przeciąganiu przewodu podczas montażu tylnego wideorejestratora  :laugh:
  • Kiepskiej jakości dywaniki w standardzie. Na szczęcie przy zakupie w salonie bez większego problemu można otrzymać gratisowe gumowe.

Offline Marasek14

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota yaris cr
« Odpowiedź #83 dnia: 29 Maja 2023, 16:43:41 »
Na fb międzynarodowym na temat yc zauważyłem że niektórzy skarżą się na rdzewiejace płozy pod fotelami....sprawdziłem u siebie póki co ok. Większość wpisów z Rumunii.  Ma ktoś taki kłopocik ?

Offline Markos101

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: TYC
« Odpowiedź #84 dnia: 07 Czerwca 2023, 11:30:08 »
Auto zamówiłem gdzieś w kwietniu i mam do odbioru październik/listopad.

Powiem tak, że naczytałem się masy eksperckich opinii, naoglądałem się filmów z testów, czytałem też opinie normalnych użytkowników. Głównie zawsze sprawdzam minusy. Celem była hybryda więc na tym polu Toyota dominuje, a za konkurencję trzeba dopłacić 30-40 tys (nie mylmy z miękką hybrydą).

Dobra TYC ma wady i wiele osób powiedzmy daje 1 w skali 5, że brak wyciszenia, silnik od kosiarki, plastiki z papieru toaletowego, zawieszenie dziadostwo, radio beznadziejne, lakier odpada od samego patrzenia itd itd można dużo wad wymieniać. Pojechałem do salonu przekonać się osobiście więc skupiłem się na wadach, a nie zaletach i pierwsze kilka przejechanych KM upewniło mnie, że to głównie bujdy. VW też nie ma np dobrego wyciszenia w T-Roku, goła blacha i tyle.
Posiadam Ford Mondeo, Mini one, Renault Thalia, Skoda Roomster i np w Mini mam plastiki potężne, dobre wyciszenie, kokpit bardzo solidnie spasowany, a drzwi jak od stodoły masywne ale co z tego jak w samochodzie jest głośno i to przy prędkościach od uruchomienia do 180-200km/h (tak jechałem tyle Mini i dał radę bez problemu mimo silnika wolnossącego). Skoda Roomster to diesel więc chodzi jak traktor, a plastiki to nieśmieszny żart, Renault Thalia to tani plastik, brak wyciszenia ale da się przeżyć bo nic w nim nie ma więc się nie psuje, Ford Mondeo też bez szału pod każdym względem mimo, że skóra i z wierzchu wygląda na drogi samochód.

Sporo negatywów na pewno jest od osób co lubią jeździć dynamicznie, szybko nawet 140 w terenie zabudowanym albo 200 po autostradach więc siłą rzeczy TYC jest złomem na tym polu. Trzeba to jeszcze raz podkreślić że TYC Hybdryda czuje się jak ryba w wodzie w miastach. Sam jeżdżę autostradą może raz w roku jak kogoś trzeba zawieść na lotnisko. Dzisiaj napiszę żeby osobiście pojechać i zobaczyć na żywo. Pamiętajmy, że teraz praktycznie w każdym nowym aucie lakier jest beznadziejny ekologiczny bo takie mamy przepisy w UE, silnik 3 cylindry daje spokojnie radę, a tym bardziej, że TYC to miejskie auto do rekreacji. Dzisiaj kiedy przepisy drogowe zostały zaostrzone nie ma sensu jeździć 100km/h po wsiach. Przez cały rok, a dużo jeżdżę w terenach podmiejskich rzadko jadę ponad 100 km/h bo albo droga w kiepskim stanie albo strach przed policją czy fotoradarami. Przez 20 lat nie dostałem mandatu.

Mało tego lubię jak ktoś piszę, że za TYC wybrałby np T-Roca, Fiata 500x, Kia Sportage(po dopłacie), Captura, Juke więc wchodzę w różne inne polecane marki i one również mają swoje problemy czy to drobne czy poważniejsze. Co mnie rozbawiło na testach to chwalony 3 cylinder w Nissan Juke ale jak 3 cylinder jest w TYC to beeeee panie kurła kosiarka. W dzisiejszych czasach nikt nie robi nowych dobrych i trwałych samochodów ale pamiętajmy, że starsze, a nawet te które posiadam wcale nie są lepsze niż obecnie nowe. Może nie ma tysięcy czujników które potencjalnie będą się psuły po kilku latach, a silniki nie są ograniczone przez dodatkowe filtry i inne cuda żeby tylko emisja spalin była mniejsza więc koszty są zawsze niższe niż przy obecnych samochodach.

Jedynie minus dla mnie dla Toyoty to brak wyboru opon. Pytałem czy mogę wybrać całoroczne, a Pani odpisała, że TYC wyjeżdża na letnich więc trzeba będzie bawić się w sprzedaż "nowych" opon, a dopłacić do całorocznych.

Offline T2023

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #85 dnia: 07 Czerwca 2023, 15:30:23 »
Auto zamówiłem gdzieś w kwietniu i mam do odbioru październik/listopad.

Powiem tak, że naczytałem się masy eksperckich opinii, naoglądałem się filmów z testów, czytałem też opinie normalnych użytkowników. (...)

Dobra TYC ma wady i wiele osób powiedzmy daje 1 w skali 5 (...)

Jedynie minus dla mnie dla Toyoty to brak wyboru opon. Pytałem czy mogę wybrać całoroczne, a Pani odpisała, że TYC wyjeżdża na letnich więc trzeba będzie bawić się w sprzedaż "nowych" opon, a dopłacić do całorocznych.

Na forum jest wątek "Autocentrum: niskie opinie o Yaris Cross" i tam bardziej pasuje Twoja wypowiedź.
Jeśli chodzi o opony - nie wiem czy się nie zmieniło ale nie bawiłem się w sprzedaż letnich i zamianę na całoroczne. Kupiłem komplet kół zimowych wykorzystując bonus 1000pln z aplikacji co wraz z dodatkowym rabatem od dealera dało dobrą cenę.

Na fb międzynarodowym na temat yc zauważyłem że niektórzy skarżą się na rdzewiejace płozy pod fotelami....sprawdziłem u siebie póki co ok. Większość wpisów z Rumunii.  Ma ktoś taki kłopocik ?

Nie mam takiego kłopotu, ale za wcześnie aby mógł on wystąpić.

Będąc w temacie "podoba/irytuje" - niższe osoby może irytować wkładanie na dach (belki + bagażnik) rowerów. Ale to taki urok podwyższonego auta :laugh:

Offline Markos101

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: TYC
« Odpowiedź #86 dnia: 08 Czerwca 2023, 11:17:57 »
Na forum jest wątek "Autocentrum: niskie opinie o Yaris Cross" i tam bardziej pasuje Twoja wypowiedź.

Zauważyłem i niekoniecznie w przypadku TYC, że ludzie chcieliby za 100 tys klasę premium. Czasy trochę się zmieniły i ceny poszły bardzo do góry i mało prawdopodobne, że spadną (prędzej lepsze rabaty). Dzisiaj jak wchodzę w Clio, Yaris czy innego małego strucla to taka w miarę ciekawa opcja to już 100 tys z lepszym silnikiem czy lepszym wyposażeniem. Uważam, że za te pieniądze auto jest dobrze wyposażone, a jak będzie nam głośno (w co wątpię bo na jeździe próbnej jechaliśmy 120 i było ok, a przeważnie jeżdżę 80-100) to podjadę i wyciszę nadkola i bagażnik bo wyjdzie niedużo.

Pamiętam przed pandemią jak chciałem kupić Citroena C4 za 66 tys i to taką już bogatszą wersję. Jedynie problem wtedy był z finansowaniem i brakowało mi 15 tys, a nie chciałem się zapożyczać to kupiłem używany samochód za 18 tys. Dzisiaj z jednej strony nie żałuję bo żonie która w 70% finansuje auto podoba się TYC i mnie również więc tutaj też chodzi o aspekt wizualny. Przymierzaliśmy się do CHr ale przy dwójce małych dzieci które lubią patrzeć przez okno słabo mi się to z tyłu widziało. Gdybym nie miał dzieci to wybór padłby na CHr.

Jeśli chodzi o opony - nie wiem czy się nie zmieniło ale nie bawiłem się w sprzedaż letnich i zamianę na całoroczne. Kupiłem komplet kół zimowych wykorzystując bonus 1000pln z aplikacji co wraz z dodatkowym rabatem od dealera dało dobrą cenę.

Co do opon to myślałem nad kompletem felg + opony zimowe ale stwierdziłem, że nie jeżdżę tak dużo w trasy żeby bawić się w żonglowanie oponami i magazynowanie ich w garażu mając kilka innych aut. Całoroczne do mojego stylu w zupełności wystarczą ale nie kupuję byle jakich tylko klasę Premium to tam wypatrzyłem na chwile obecną Pirelli albo Continentale (600-700 zł za sztukę) ale to jeszcze muszę opinie doczytać.

Offline ghost2255

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: C-HR II
« Odpowiedź #87 dnia: 08 Czerwca 2023, 11:43:14 »

Nie spotkałem się z możliwością wyboru opon na jakich auto opuszcza salon. W innych markach też.
Możesz dogadać się z dealerem, może ci sprzeda całoroczne, ale raczej nie weźmie w rozliczeniu letnich.

Offline zolek

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #88 dnia: 16 Czerwca 2023, 12:41:34 »
Przede wszystkim witam wszystkich. Chciałem parę słów w temacie wątku po 1 roku użytkowania. Moja wersja TYC to hybryda FWD comfort + pakiety tech i style r. 2022.
Plusy:
- spalanie – średnie roczne równo 4,0L (wg pomiaru wlanego i zużytego paliwa) przy czym max 4,8L w zimie. Mój rekord wg aplikacji MyT to 2,5L na dystansie 57km i 2,7L na dystansie 106 km w terenie górzystym przy średniej ~ 50 km/h. Celowo podaje na takich dłuższych trasach, bo poniżej 3 mam zarejestrowanych wiele przejazdów. Dziś np. 2,3L dystans 6,8km po mieście;
- automatyczna skrzynia biegów. Dotychczas miałem manuale i nie sądziłem, że to taka wygoda i udogodnienie, a aktywny tempomat zmienia nam autko na autonomiczne.
- pojemny bagażnik (polecam jednak dokupić gumową matę do bagażnika);
- światła led i automatyczne przełączanie świateł (u mnie działa bez zarzutu);
- funkcja hold podczas jazdy po mieście;
- wbudowana nawigacja za pokazywanie ograniczeń prędkości na trasie, bo system rozpoznawania znaków działa jak chce.
Minusy głównie dotyczą tylnej kanapy, na której ja osobiście nie zasiadam i są to:
- brak oświetlenia z tyłu;
- słaby kąt otwarcia drzwi, co stanowi problem przy wsiadaniu osób w podeszłym wieku;
- brak półki za tylnymi siedzeniami (ta pseudo półka z materiału to tak naprawdę zasłonka dla ewentualnych cennych rzeczy pozostawionych w  bagażniku);
- zegar – zauważyłem, że nie chodzi dokładnie i ciągle mam niedokładne wskazania po kilka minut, a nawet raz opóźnienie wyniosło około 30 minut! Dziwne, że przy wbudowanej karcie SIM nie mogli zapewnić jakiejś programowej stałej synchronizacji czasu.
- Szum powietrza podczas jazdy powyżej 100km/h. Mam wrażenie, że okna są niedomknięte i często to sprawdzam. Co do hałasu silnika mi on osobiście nigdy nie przeszkadzał, nawet przy dużych prędkościach. Raczej delektuję się ciszą jazdy w trybie EV, niż nasłuchuję silnika, a w zasadzie praktycznie cały czas mam włączoną muzykę. W ogóle to te subiektywne odczucia hałasu zależą chyba od tego z jakiego auta się przesiadamy do TYC. Ja przesiadłem się z KIA Picanto 1.0 2008 (po 14 latach użytkowania) a wcześniej z fiata 126P , więc w porównaniu do moich dotychczas posiadanych aut TYC jest cichuteńka  :-), a lista plusów na korzyść TYC jest nieskończenie długa (te wszystkie systemy bezpieczeństwa i wyposażenie, którego nawet w picanto nie miałem, o maluchu nie wspominając  :-) ).
- brakuje mi możliwości dezaktywacji, a w zasadzie prostego wyciszenia jak już się włączy sygnalizacja niezapięcia pasów. Miałem kilka sytuacji z zakupami na siedzeniu albo problemem z zapięciem gdy komplet pasażerów z tyłu po ciemku (przez wspomniany brak światła z tyłu), a ten narastający dźwięk jest uciążliwy;

Offline ghost2255

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: C-HR II
« Odpowiedź #89 dnia: 16 Czerwca 2023, 16:44:00 »
- brakuje mi możliwości dezaktywacji, a w zasadzie prostego wyciszenia jak już się włączy sygnalizacja niezapięcia pasów. Miałem kilka sytuacji z zakupami na siedzeniu albo problemem z zapięciem gdy komplet pasażerów z tyłu po ciemku (przez wspomniany brak światła z tyłu), a ten narastający dźwięk jest uciążliwy;

Musisz znaleźć kogoś z Techstreamem i 5 minut roboty. Ja u siebie wyłączyłem przód i tył, bo właśnie torba potrafiła wywołać alarm.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl