Autor Wątek: AAW Indiegogo - działanie, porady  (Przeczytany 78773 razy)

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
Odp: AAW Indiegogo - działanie, porady
« Odpowiedź #195 dnia: 22 Sierpnia 2022, 23:42:01 »
Nie chce mi się po prostu wypinać AAW.
Bo nie wiem dlaczego, nie zrobili tutaj dodatkowego gniazda USB jaki jest w CarlinKit, pod które można podpiąć telefon, nie odłączając modułu i przechodząc na łączenie po kablu i jednoczesne ładowanie telefonu

Bo każde współczesne auto ma po kilka portów USB z danymi i zapomnieli o właścicielach Toyot:-P

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #196 dnia: 23 Sierpnia 2022, 11:01:08 »
No nie wiem,  cztery suvy innych marek również miały tylko po jednym z danymi, reszta tylko ładowanie. 

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Cupra Leon ST
« Odpowiedź #197 dnia: 23 Sierpnia 2022, 11:07:58 »
Nie chce mi się po prostu wypinać AAW.
Bo nie wiem dlaczego, nie zrobili tutaj dodatkowego gniazda USB jaki jest w CarlinKit, pod które można podpiąć telefon, nie odłączając modułu i przechodząc na łączenie po kablu i jednoczesne ładowanie telefonu

Bo każde współczesne auto ma po kilka portów USB z danymi i zapomnieli o właścicielach Toyot:-P
Problem to się pojawia dopiero, jak ja jestem przyzwyczajony, że są 2 porty i dwa na stałe podpięte kable, bo ja używam androida, a narzeczona iPhone. Po cichu liczę że w w nowych multimediach będzie przynajmniej bezprzewodowy carplay.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #198 dnia: 23 Sierpnia 2022, 14:18:25 »
Czyli które, bo u mnie w GLA jest tylko jeden , a ponoć MBUX jest jednym z najlepszych systemów na rynku.
ja używam androida, a narzeczona iPhone. Po cichu liczę że w w nowych multimediach będzie przynajmniej bezprzewodowy carplay.
A system Toyoty może obsługiwać jednocześnie dwa telefony?
« Ostatnia zmiana: 23 Sierpnia 2022, 14:21:18 wysłana przez pireus »

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Cupra Leon ST
« Odpowiedź #199 dnia: 23 Sierpnia 2022, 15:03:09 »
A system Toyoty może obsługiwać jednocześnie dwa telefony?
Nie, chodziło mi tylko o posiadanie w aucie dwóch podpietych na stałe kabli, USB c i lightning, więc jaki kolwiek telefon chcę podpiąć, to nie muszę odpinac całego kabla.

Offline lchmiel

• Toyot Leżący
  • *
    • Strona prywatna
  • Samochód:: Camry 2021 Exec
« Odpowiedź #200 dnia: 03 Września 2022, 17:07:09 »
Kilka dni temu AA się rozłączyło, dwukrotnie (co jakiś czas), z informacją na ekranie typu "AA zostało odłączone. Odłącz kabel i połącz powtórnie". Niestety, odłączanie i podłączanie kabla nic nie dawało. Trzeba było się zatrzymać, wyłączyć i włączyć zapłon.

To by sugerowało, że problem jest nie w AAWireless, tylko w samochodzie. Okolica gniazda USB była ciepła, ale to były za krótkie trasy, aby doszło do dużego rozgrzania (kilkanaście minut). To był jeden z tych bardzo gorących dni, ale w końcu wewnątrz działała klimatyzacja.

Załączam zrzuty ekranu ze wszystkimi opcjami. W opcjach WiFi w czasie tych problemów był ustawiony kraj domyślnie - USA. Dopiero robiąc zrzuty ekranu przestawiłem na Polskę. Podczas tego przestawiania znowu wystąpił ten sam problem, tak że musiałem wyłączać zapłon kilka razy, zanim załapało.

W opcjach grzebnąłem przedtem tylko w ustawieniu trybu USB, bo czasem miały miejsce rozłączenia, a po przestawieniu USB na "MTP z powtórzeniem" po większości rozłączeń urządzonko znowu się samo podłączało. To takie moje działanie "na czuja", nie znam się na protokołach.

Może ktoś ma jakieś sugestie?

Samochód to Camry, ale to mam nadzieję bez znaczenia. Telefon Samsung Galaxy S10+.

Opcje:

Obraz opcji
« Ostatnia zmiana: 03 Września 2022, 17:23:29 wysłana przez lchmiel »
LChmiel

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #201 dnia: 03 Września 2022, 17:48:05 »
Jeśli piszesz o gnieździe w samochodzie, a nie w AAW i to, że było ciepłe to jest to niepokojące. Tam ładowanie jest niskim prądem, bez szału, do 2,1 A max. Skoro zagotowało Tobie to złącze to może warto wyjąć wtyczkę sprawdzić czy nie ma zanieczyszczeń w złączu, kilka razy podłączyć wtyczkę, ew. wymienić na nowy kabelek. Nigdy wcześniej nie wypatrzyłem, by wtyczka była u mnie gorąca, chociaż bardzo rzadko tam czegoś szukam.

Kwestia czy to się powtórzy?

Offline lchmiel

• Toyot Leżący
  • *
    • Strona prywatna
« Odpowiedź #202 dnia: 03 Września 2022, 17:58:10 »
Nie powiem, żeby się zagotowało. Gniazdo, a właściwie obudowa wokół gniazda, miała temperaturę może 38. Wtyczkę wyjmowałem i wkładałem dziesiątki razy, więc połączenie powinno być dobre... Jeśli się to powtórzy, to wezmę kabel od AAW, choć ma taką wtyczkę, że będzie wystawać :embarassed:. Przydałby się krótki kabelek z wtyczką kątową.

Jeszcze dodam, że z AAW telefon się raczej doładowuje niż rozładowuje przy ładowaniu bezprzewodowym. Ładowarka 15W (Feegar QH300 Pro), szybkie ładowanie bezprzewodowe włączone, na telefonie przez Android Auto działa jedna nawigacja (NaviExpert) i jakieś źródło dźwięku (np. transmisja audycji radia internetowego z wnet.fm przez Firefoxa, albo czyta się książka przez Media365Reader z generatorem głosu). Ekran musi być niestety wyłączony, bo w sumie ekran ciągnie najwięcej prądu.
LChmiel

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #203 dnia: 04 Września 2022, 18:17:27 »
Ale na dłuższych trasach będę wypinał AAW i pracował na bezpośrednim kabelku
Nie będziesz :-P
miałeś rację nie chciało mi się przełączać kabelka
Telefon się jednak nie grzał specjalnie.
1500 km na AAW bez większych problemów.
Tzn. Były ale z siecią przy zmianie operatorów w roamingu ale to nie AAW.

Wysłane z mojego SM-A505FN przy użyciu Tapatalka
« Ostatnia zmiana: 04 Września 2022, 18:19:51 wysłana przez Markid »

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #204 dnia: 04 Września 2022, 19:19:37 »
Znam to z autopsji :-D

A pamiętam jak kiedyś kupowałem taki stolik przykręcany do ściany na balkon. Szukałem długo, żeby był składany, bo przecież balkon wąski, może przeszkadzać itd.... złożyłem go dokładnie raz - zaraz po zamontowaniu, żeby sprawdzić jak działa i na tym się skończyło :-P

Offline lchmiel

• Toyot Leżący
  • *
    • Strona prywatna
« Odpowiedź #205 dnia: 08 Września 2022, 16:39:08 »
Kwestia czy to się powtórzy?
Powtórzyło się raz, więc zmieniłem kabelek na oryginalny od AAW i nie powtórzyło się więcej. Obserwuję, tylko ostatnio mało jeżdżę. I upały się skończyły.

Ale, jak widzę, nie ma propozycji zmian w ustawieniach.
LChmiel

Offline lchmiel

• Toyot Leżący
  • *
    • Strona prywatna
« Odpowiedź #206 dnia: 09 Października 2022, 15:21:19 »
Minął prawie miesiąc, a tu AAwireless rozłącza się regularnie w zasadzie tylko w wybranych miejscach w Warszawie. Poza tym jest OK. Nie grzeje się, nic.

Gdzieś poprzednio była rada, żeby zmienić kanał WiFi na wyższy. Zmieniam na 165. Kraj mam ustawiony na Polskę, a częstość na 2.4, bo wtedy jest stabilniej. I zobaczymy.
LChmiel

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #207 dnia: 09 Października 2022, 15:59:49 »
Może być tak, że w niektórych miejscach jest tak dużo urządzeń z WiFi, że nawet na wyższych kanałach następują kolizje, szczególnie, że kto ma problemy to szuka porad - jak np. tu na TK i w rezultacie na tych wyższych kanałach tez może być gęsto.
Edit: Na początku używałem AAW na standardowych kanałach i były miejsca gdzie prawie zawsze mi się rozłączał. Od czasu zmiany na wysoki kanał działa mi bardzo stabilnie, choć są miejsca np. niektóre bramki autostradowe gdzie miałem chwilowe rozłączenia.
« Ostatnia zmiana: 09 Października 2022, 16:15:08 wysłana przez Markid »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #208 dnia: 09 Października 2022, 18:18:52 »
Nowe auta z wbudowanym bezprzewodowym CP I AA też "wywala" co jakiś czas.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #209 dnia: 09 Października 2022, 20:43:19 »
Ja już nie pamiętam kiedy miałem ostatnio rozłączenie... Naprawdę - od włączenia 5ghz z wysokim kanałem i regionem Polski działa stabilnie jak skała. Jednocześnie włączałem też dongle mode, ale on chyba nie ma wplywu na stabilność połączenia.

Mam tylko taki jeden dziwny objaw, że jak parkuje pod domem, to dźwięk potrafi mi się że 2-3 razy przyciąć na około sekundę. Tylko w tym miejscu, w żadnym innym. Natomiast samego połączenia też nie zrywa i nie traktuje tego jako problemu - bardziej jako ciekawostkę

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl