Autor Wątek: AAW Indiegogo - działanie, porady  (Przeczytany 72513 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
Odp: AAW Indiegogo - działanie, porady
« Odpowiedź #315 dnia: 24 Października 2023, 16:10:18 »
Tak więc podłączyłem Carlinkit 5.0 w Oplu Mokka mojej żony i ustawiłem komunikację w jej telefonie (nie najnowszy Samsung A41) - działa bez problemów.

Spostrzeżenia:
Opel Mokka nie wyłącza zasilania w porcie USB, który jest podpięty do systemu info rozrywki (auto zamknięte a telefon dalej jest w stanie się połączyć z Carlinkit'em), a przynajmniej nie od razu po wyłączeniu silnika, wyjściu i zamknięciu auta. Muszę to jeszcze sprawdzić za pomocą jakiegoś świecącego ustrojstwa na USB, mam nadzieję, że po jakimś czasie jednak zasilanie jest odłączane. Nie chciał bym aby Carlinkit drenował baterię, choć oczywiście to nie hybryda i z akumulatorem generalnie nie ma problemów.
Poza tym wszystko działa jak na kabelku, dość szybko pojawia się ekran AA na wyświetlaczu auta.
Offtop c.d.
Jednak Opel Mokka po kilkudziesięciu sekundach odłącza zasilanie w porcie USB.
Carlinkit 5.0 bardzo szybko łączy smartfon z ekranem w aucie - 10 sek i wyświetla AA na tablecie auta.
Jest apka do Carlinka z ustawieniami ale taka sobie - mało stabilnie działa, nie reaguje po kilka sekund, dużo parametrów ale nie zauważyłem, żeby dało się w niej np. przeskalować ekran.

W wolnej chwili sprawdzę jak się zachowuje w RAV4 (produkcja 2020-10 - stare multimedia).
« Ostatnia zmiana: 24 Października 2023, 16:18:05 wysłana przez Markid »

Offline elloco

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota RAV4 V
« Odpowiedź #316 dnia: 10 Listopada 2023, 16:55:20 »
Ponawiam pytanie. Czy ktoś ma AAW działające poprawnie z nowymi multimediami ?
Zakupiłem i mam problem z poprawnym działaniem. Łączy się  tylko raz, czasami rozłącza, a po wyłączeniu i ponownym uruchomieniu muszę znowu sporo grzebać w ustawieniach albo kasować pamięć podręczną w telefonie żeby zadziałało.
Jak na razie słabo to wygląda.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #317 dnia: 10 Listopada 2023, 17:02:20 »
Ponawiam pytanie. Czy ktoś ma AAW działające poprawnie z nowymi multimediami ?
Zakupiłem i mam problem z poprawnym działaniem. Łączy się  tylko raz, czasami rozłącza, a po wyłączeniu i ponownym uruchomieniu muszę znowu sporo grzebać w ustawieniach albo kasować pamięć podręczną w telefonie żeby zadziałało.
Jak na razie słabo to wygląda.

Nie mam nowych mediów, więc za dużo nie pomogę, ale próbowałeś grzebać w ustawieniach AAW? Tam jest sporo do zabawy - passthrough, różne metody łączenia USB..., może coś zadziała?

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V AWD
« Odpowiedź #318 dnia: 10 Listopada 2023, 18:22:07 »
Miała mi paczka przyjechać we środę ale dostanę ją w poniedziałek :/ chyba ktoś się dowiedział ile na ravke czekałem, to że też poczekam i na AAW :) mam nowe multimedia to dam znać jak u mnie to wygląda

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #319 dnia: 10 Listopada 2023, 21:12:18 »
Nie narzekaj, ja na AAW czekałem pół roku, a na auto tylko kwartał ;)

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #320 dnia: 11 Listopada 2023, 05:08:59 »
Nie narzekaj, ja na AAW czekałem pół roku, a na auto tylko kwartał ;)
Nie no wysyłka od firmy, bodajże z Węgier, na następny dzień ale paczka w Krakowie od środy leży i nie była podjęta. Pisali mi, że środa 10-14 będzie ale nikt się nie pojawił. A w piątek próba doręczenia, choć nie było info, że kurier dostał paczkę do doręczenia. Przekierowałem do punktu ale czy to tam odwiozą w Poniedziałek to zobaczymy :) już mnie AAW męczy o opinię o produkcie od 2 dni, nie mam co im powiedzieć :P

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #321 dnia: 16 Listopada 2023, 21:01:49 »
Dotarłą do mnie paczka. Połączyłem telefon, wykonałem rozmowę, przejechałem się kawałek, spotify działał i nawigacja. Później zgasiłem auto i po włączeniu auta AA się załączyło bezprzewodowo. Także na tę chwilę mi działa AAW na nowych multimediach. Jutro będę jeszcze weryfikował w drodze do i z pracy.

Mam natomiast od kilku dni pewien problem ze spotify. Jak z telefonu wybiorę co chcę by było grane to mi prezentuje to na ekranie, jednak jak dam wstecz na tablecie, to nic się nie ładuje, żadna biblioteka itd. Muszę na telefonie wybierać co chcę by było grane. Może ktoś miał podobnie i wie jak zaradzić nim przekopię internet :)

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #322 dnia: 17 Listopada 2023, 11:06:46 »
W Spotify nie mam opisanych problemów, natomiast w Fermacie po wstecznym odtwarzany utwór się zatrzymuje i trzeba go ponownie uruchomić - nieważne, czy jest odtwarzany na ekranie czy gra w tle.
Stare multimedia bez JBL. Telefon Samsung A52 Android 13, wszystko aktualne.
« Ostatnia zmiana: 17 Listopada 2023, 11:08:39 wysłana przez Markid »

Offline elloco

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #323 dnia: 17 Listopada 2023, 12:06:44 »
Dotarłą do mnie paczka. Połączyłem telefon, wykonałem rozmowę, przejechałem się kawałek, spotify działał i nawigacja. Później zgasiłem auto i po włączeniu auta AA się załączyło bezprzewodowo. Także na tę chwilę mi działa AAW na nowych multimediach. Jutro będę jeszcze weryfikował w drodze do i z pracy.

Mam natomiast od kilku dni pewien problem ze spotify. Jak z telefonu wybiorę co chcę by było grane to mi prezentuje to na ekranie, jednak jak dam wstecz na tablecie, to nic się nie ładuje, żadna biblioteka itd. Muszę na telefonie wybierać co chcę by było grane. Może ktoś miał podobnie i wie jak zaradzić nim przekopię internet :)

Czy podłączyłeś na ustawieniach domyślnych robiąc po prostu krok po kroku to o co prosiła aplikacja AAW ?
Czy miałeś wcześniej sparowany po bluetooth telefon z autem a jednocześnie używałeś android auto po kablu ?
Kabelek ten co przyszedł z AAW czy inny ?

Pytam ponieważ ja nadal mam problem. Wcześniej miałem już telefon podłączony po bluetooth a czasami korzystałem z android auto po kablu.

Czu w urządzeniach w aucie masz widoczny i AAW i telefon ? A jeśli tak to czy przy obydwu masz włączone korzystanie z android auto czy tylko przy AAW ?

Z góry dzięki za info.

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #324 dnia: 17 Listopada 2023, 15:43:01 »
W Spotify nie mam opisanych problemów, natomiast w Fermacie po wstecznym odtwarzany utwór się zatrzymuje i trzeba go ponownie uruchomić - nieważne, czy jest odtwarzany na ekranie czy gra w tle.
Sprecyzuję jeszcze o co dokładnie mi chodzi. Jak odpalę sobie z historii ostatnio odpalane podcasty i przykładowo: poranna rozmowa w rmf. To mogę w to wejść ale wyświetla mi brak elementów. I nic nie pokazuje tam. Jak wchodzę przez wykonawców na piosenki to idzie ok ale coś z tymi podcastami sobie nie radzi.

Czy podłączyłeś na ustawieniach domyślnych robiąc po prostu krok po kroku to o co prosiła aplikacja AAW ?
Czy miałeś wcześniej sparowany po bluetooth telefon z autem a jednocześnie używałeś android auto po kablu ?

Pytam ponieważ ja nadal mam problem. Wcześniej miałem już telefon podłączony po bluetooth a czasami korzystałem z android auto po kablu.

Czu w urządzeniach w aucie masz widoczny i AAW i telefon ? A jeśli tak to czy przy obydwu masz włączone korzystanie z android auto czy tylko przy AAW ?

Z góry dzięki za info.
Robiłem krok po kroku to o co prosiła aplikacja. Niestety nie udało się połączyć w ten sposób za pierwszym razem. Myślałem, że to wina tego, że jestemw  garażu podziemnym i coś musi sobie zaktualizować tam, więc wyjechałem i bawiłem się tym na zewnątrz. Nic to nie dało. W końcu wszedłem w ustawienia na multimediach i bluetooth urządzenia, chyba taka tam jest zakładka. No i tam było AAWireless do połączenia. Próbowałem się połączyć ale nie udawało się. Natomiast za którymś razem się w końcu połączył. W międzyczasie odpinałem kostkę od AAW, wyłączałem aplikację na telefonie. W końcu mi załapało i połączyło się, natomiast zezwolenie w multimediach było niejako konieczne tam, żeby się połączyć.
Miałem wcześniej sparowanyu telefon na bluetooth ale miałem też zaznaczone android auto, więc przy braku podłączenia telefonu nie przełączałby mi się na rozmowy po bluetooth z multimediami. Używałem AA na kablu przez ten miesiąc. Kabel używam ten co przyszedł z AAW. Co do ostatniego to zszedłem sprawdzić. Jak mam połączone z AA to tego sprawdzić nie mogę, chyba że ktoś zna jakiś sposób na korzystanie z multimediów bazowych i ich funkcji gdy AA jest włączone? Bo to jest osobne zagadnienie czy istnieje sposób na słuchanie radia fm jak AA jest włączone? Chyba nie. No chyba że na apce w telefonie włączonej przez AA. Natomiast rozłączyłem się z AA, żeby sprawdzić jak to jest u mnie. Pokazuje ten AA wireless i samsunga, że połączono, natomiast wtedy AA połączony na ekranie nie był. Kliknięcie połącz nic nie dawało. Tzn dawąło tyle, że telefon mi sygnalizował ze znaczkiem AA, że połączono z samochodem natomiast drugie powiadomienie było takie, że poszukuje AA. Nie pomogło odłączenie modułu AAW z gniazda, czy wyłączenie bluetooth w telefonie. Natomiast po wyłączeniu zapłonu i włączeniu ponownie już mi się zaczytał ekran z włączonym AA, oczywiście żeby była jasność te operacje były wykonywane z AAW podłączonym na kablu do gniazda a telefon bez kabla :)

Na koniec dodam, że trasę do roboty tam i z powrotem 10+10km przejechał bez żadnego rozłączania się przy nawigacji i słuchaniu spotify/podcastów.
« Ostatnia zmiana: 17 Listopada 2023, 15:53:57 wysłana przez kenny »

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #325 dnia: 17 Listopada 2023, 15:50:34 »
Dorzucam w gratisie jak wyglądał ekran przy próbie łączenia. Przy AAW było napisane, że niepołączone. A po resecie zapłonu już ekran AA włączony.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #326 dnia: 17 Listopada 2023, 16:32:53 »
W starych multimediach oczywiście można przełączyć na zwykłe radio. Wchodzę klawiszem w wybór źródła i tyle.
Przy pierwszym łączeniu AA, w stacji trzeba było włączyć preferowaną usługę AA.
« Ostatnia zmiana: 17 Listopada 2023, 16:56:23 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline elloco

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #327 dnia: 18 Listopada 2023, 14:40:45 »
Sprecyzuję jeszcze o co dokładnie mi chodzi. Jak odpalę sobie z historii ostatnio odpalane podcasty i przykładowo: poranna rozmowa w rmf. To mogę w to wejść ale wyświetla mi brak elementów. I nic nie pokazuje tam. Jak wchodzę przez wykonawców na piosenki to idzie ok ale coś z tymi podcastami sobie nie radzi.

Z góry dzięki za info.
Robiłem krok po kroku to o co prosiła aplikacja. Niestety nie udało się połączyć w ten sposób za pierwszym razem. Myślałem, że to wina tego, że jestemw  garażu podziemnym i coś musi sobie zaktualizować tam, więc wyjechałem i bawiłem się tym na zewnątrz. Nic to nie dało. W końcu wszedłem w ustawienia na multimediach i bluetooth urządzenia, chyba taka tam jest zakładka. No i tam było AAWireless do połączenia. Próbowałem się połączyć ale nie udawało się. Natomiast za którymś razem się w końcu połączył. W międzyczasie odpinałem kostkę od AAW, wyłączałem aplikację na telefonie. W końcu mi załapało i połączyło się, natomiast zezwolenie w multimediach było niejako konieczne tam, żeby się połączyć.
Miałem wcześniej sparowanyu telefon na bluetooth ale miałem też zaznaczone android auto, więc przy braku podłączenia telefonu nie przełączałby mi się na rozmowy po bluetooth z multimediami. Używałem AA na kablu przez ten miesiąc. Kabel używam ten co przyszedł z AAW. Co do ostatniego to zszedłem sprawdzić. Jak mam połączone z AA to tego sprawdzić nie mogę, chyba że ktoś zna jakiś sposób na korzystanie z multimediów bazowych i ich funkcji gdy AA jest włączone? Bo to jest osobne zagadnienie czy istnieje sposób na słuchanie radia fm jak AA jest włączone? Chyba nie. No chyba że na apce w telefonie włączonej przez AA. Natomiast rozłączyłem się z AA, żeby sprawdzić jak to jest u mnie. Pokazuje ten AA wireless i samsunga, że połączono, natomiast wtedy AA połączony na ekranie nie był. Kliknięcie połącz nic nie dawało. Tzn dawąło tyle, że telefon mi sygnalizował ze znaczkiem AA, że połączono z samochodem natomiast drugie powiadomienie było takie, że poszukuje AA. Nie pomogło odłączenie modułu AAW z gniazda, czy wyłączenie bluetooth w telefonie. Natomiast po wyłączeniu zapłonu i włączeniu ponownie już mi się zaczytał ekran z włączonym AA, oczywiście żeby była jasność te operacje były wykonywane z AAW podłączonym na kablu do gniazda a telefon bez kabla :)

Na koniec dodam, że trasę do roboty tam i z powrotem 10+10km przejechał bez żadnego rozłączania się przy nawigacji i słuchaniu spotify/podcastów.

Dzięki za informację.
Ja nadal walczę bo mam problem z ponownym połączeniem po wyłączeniu i ponowym włączeniu zapłonu. Chyba już zbyt wiele kombinacji więc muszę chyba wszystko usunąć i zrobić jak by od nowa bo mogą się już nakładać jakieś poprzednie działania na siebie.

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #328 dnia: 18 Listopada 2023, 17:20:15 »
Powodzenia :) przynajmniej masz potwierdzenie, że działać powinno.

Offline elloco

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #329 dnia: 18 Listopada 2023, 20:44:00 »
Powodzenia :) przynajmniej masz potwierdzenie, że działać powinno.

Dzięki.
Dziwnie się to u mnie zachowuje ale nie wiem czy to nie kwestia czegoś w telefonie.
Po podłączeniu i wyłączeniu zapłonu i ponownym włączeniu już się nie podłącza. Ale wystarczy skasować pamięć aplikacji android auto w telefonie i po paru sekundach się łączy, a potem po wyłączeniu zapłonu znowu to samo. Może ktoś miał taką sytuację i ją rozwiązał ? Telefon Samsung S10.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl