Autor Wątek: Czas realizacji zamówienia - RAV4 2022  (Przeczytany 439605 razy)

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
Odp: Czas realizacji zamówienia - RAV4 2022
« Odpowiedź #1185 dnia: 27 Listopada 2022, 16:35:31 »
Patrzę na ostatnie 3 strony wątku i nie widzę zbieżności postów z tematem
To masz - czas realizacji zamówienia 2022 -> 2023 i rośnie...
Ale trzeba spokojnie i pokornie czekać, bo TCE się stara.
Mi chodziło o odbieganie od tematu wątku.
Jak ludzie długo stoją kolejce to się nudzą i zaczynają gadać o dupie Maryni.

Offline piotr67

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Lexus NX 350h
« Odpowiedź #1186 dnia: 27 Listopada 2022, 18:49:16 »
W czwartek zamawiam Toykę NX
ten z "+" na końcu?

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #1187 dnia: 27 Listopada 2022, 19:36:24 »
W czwartek zamawiam Toykę NX
ten z "+" na końcu?
Bez "+", za drogi.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1188 dnia: 27 Listopada 2022, 20:36:57 »
Ja w swojej ponad 25 letniej pracy mechanika i pracy w różnych ASO, mam też swoje zadanie na temat różnych Marek ,ale o Japończykach mam najlepsze zdanie�  i raczej nikt tego nie pobije

Twój staż pracy nie ma znaczenia za chwilę i tak się dowiesz że nic nie wiesz. :-)

Tak z ciekawości przy których markach pracowałeś ?

Offline Bartek79

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 Hybrid AWD
« Odpowiedź #1189 dnia: 27 Listopada 2022, 21:32:45 »
Honda, Renault,BMW, Mitsubishi,Lexus obecnie.

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry Exec 2020
« Odpowiedź #1190 dnia: 27 Listopada 2022, 23:18:52 »
Mit o niezawodności Toyoty bierze się z reklam, nie ze statystyki
Tu się trochę nie zgodzę. Wystarczy przejrzeć to forum i zobaczyć o czym ludzie piszą. Ano piszą duperele z nudów zaczynają wymyślać i wyolbrzymiać albo się kłócić. Poza tym osobiście na przestrzeni 20 lat mam czwartą Toyotę nie licząc rodziny. I to były (są) samochody całkowicie bezproblemowe. Niezawodność to może nie wszystko... wystarczy wziąć do ręki wykładzinę podłogową z Toyoty i Peugeota. No ale wszystko ma swoją cenę i wartość i być może na rok 2022 Toyota nie hybryda to raczej dla fanów marki ;) Także wg osobistych preferencji.
« Ostatnia zmiana: 27 Listopada 2022, 23:41:38 wysłana przez surrender »

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1191 dnia: 28 Listopada 2022, 00:21:14 »
Niezawodność to może nie wszystko... wystarczy wziąć do ręki wykładzinę podłogową z Toyoty i Peugeota
Niezawodność to nie wszystko ale przykładowy problem puga
https://peugeot.auto.com.pl/forum/viewtopic.php?t=264422

Niby coś prozaicznego tylko że np.508 ma dwa silniczki wymiana ich kosztuje 1700zł.z robotą a do tego często leci sterowanie nimi gdzie w środku nocy w aucie bez kluczyków włącza się i wtedy jest lipa.
Do tego trzeba pamiętać że pug już po którymś roku nie ma żadnego normalnego silnika benzynowego a nowoczesne diesle jak są nowe to jadą natomiast będzie gorzej jak przyjdzie mróz i trzeba wymienić zbiornik z pompką adblue albo w bluehdi poleci termostat.

Ogólnie tu znowu jest zasada wszędzie ok gdzie nas nie ma.

« Ostatnia zmiana: 28 Listopada 2022, 00:25:26 wysłana przez ledziu »

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Cupra Leon ST
« Odpowiedź #1192 dnia: 28 Listopada 2022, 00:32:15 »
Mit o niezawodności Toyoty bierze się z reklam, nie ze statystyki
Tu się trochę nie zgodzę. Wystarczy przejrzeć to forum i zobaczyć o czym ludzie piszą. Ano piszą duperele z nudów zaczynają wymyślać i wyolbrzymiać albo się kłócić. Poza tym osobiście na przestrzeni 20 lat mam czwartą Toyotę nie licząc rodziny. I to były (są) samochody całkowicie bezproblemowe. Niezawodność to może nie wszystko... wystarczy wziąć do ręki wykładzinę podłogową z Toyoty i Peugeota. No ale wszystko ma swoją cenę i wartość i być może na rok 2022 Toyota nie hybryda to raczej dla fanów marki ;) Także wg osobistych preferencji.
No widzisz, a u mnie w rodzinie na ostatnie 20 nowych samochodów (na przestrzeni 25 lat, które przejechały ponad te 100kkm) , tylko 3 auta wymagały wizyt w serwisie innych niż przeglądy i jakieś drobne naprawy robione od ręki. Były to obecna, schodząca już insignia (problemy z elektroniką), nissan Micra k12 (3 wymiany silnika, ale to mogła być kwestia kierowcy) no i Avensis t25, który w przeciągu 3 lat, spędził w serwisie łącznie 4 miesiące (najdłużej, insignii leci 4 rok i była dopiero 2,5 miesiąca łącznie), była wymiana silnika (diesel), dwie wymiany jakiejś wiązki elektronicznej, na którą trzeba było czekać na dostawę z Japonii...  No i z tym autem było dużo śmiesznych sytuacji, najzabawniejsza była ta, kiedy auto zastępcze (ten sam model) odjechało na lawecie, dzień po oddaniu właściwego samochodu na miesiąc (jeszcze wtedy nikt nie wiedział, ile to potrwa) do serwisu.
Nie mieliśmy problemu za to z żadnym z 6 hyundaii, 4 fordów.
Czy to oznacza, że Toyoty są dużo gorsze niż hyundaie i fordy?
Nie, bo nawet przykład 20 aut nic nie znaczy wobec tak dużej ilości zmiennych. Jak będziesz miał doświadczenie z co najmniej kilkuset tysiącami aut, to spisz w Excela, ja wrzuce w jakiś model ML to zrobimy jakąś analizę niezawodności.

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry Exec 2020
« Odpowiedź #1193 dnia: 28 Listopada 2022, 01:05:34 »
No widzisz
Wszystko prawda w każdym najlepszym mechanizmie może coś zawieźć i pomińmy moje skromne doświadczenia a zerknijmy na fora Toyoty i innych marek.
Mam świeżo w pamięci 1,6THP 2014 rok. Do 2021 roku przebieg 160kkm i 5 wymian łańcucha, turbo przy 90kkm, a olej lany razem z benzyną. Wg zacnego mechanika w tym silniku nie da się osiągnąć błogostanu, żeby choć przez chwilę wszystko prawidłowo działało. Ostatnie 2 lata eksploatacji wpakowane 12 tys i samochód nie do końca sprawny poszedł na sprzedaż. Obecne ich napędy benzynowe są rozwinięciem THP plus kontrowersyjne i ryzykowne rozwiązania oraz wysilenie silnika. Opla Vectrę zdaje się 2.0 CDI miałem w roku 2000. Super zawieszenie wysoka  kultura jazdy i awaryjność wszystko na grubo, 2 lata z nim wytrzymałem. Wg mnie na obecną chwilę samochody mają kiepskie tanie zawieszenia, nawet te które kiedyś były wzorem a Toyota przynajmniej tu trzyma poziom.

Offline Tom_Aszek

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 2022
« Odpowiedź #1194 dnia: 28 Listopada 2022, 06:22:16 »
Wiem, że Wy tu nie o tym ale korzystając z okazji to do 2 tyg. powinienem odbierać moje zamówienie  :-P
Prawie 9 miesięcy - będę kochał jak swoją  :grin:
RAV4 Hybrid AWD C+S

Offline grubar

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V
« Odpowiedź #1195 dnia: 28 Listopada 2022, 06:56:54 »
Wiem, że Wy tu nie o tym ale korzystając z okazji to do 2 tyg. powinienem odbierać moje zamówienie  :-P
Tomaszek, no wiesz co? Wstydziłbyś się z terminami realizacji w tym wątku A na serio to gratulacje, trzymam kciuki za szybki poród A swoją drogą to ciekawe kiedy jakiś forumowicz pochwali się zdjęciami my 23?

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #1196 dnia: 28 Listopada 2022, 08:03:46 »
Bartek79 napisał o wykładzinie w Peugeocie, jako przykład w jakości i materiałów wykonania, a Ten znowu z jakimiś linkami do forum Peugota. To już się nadaje do leczenia. To jest obsesja :).

Ps. Ten zbiornik adblue z pompką, wymieniali mi ostatnio w Proace? Chyba na masce mam logo Toyoty?
« Ostatnia zmiana: 28 Listopada 2022, 08:05:43 wysłana przez KubaCamry »

Offline Tom_Aszek

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 2022
« Odpowiedź #1197 dnia: 28 Listopada 2022, 08:36:38 »
Tomaszek, no wiesz co? Wstydziłbyś się z terminami realizacji w tym wątku A na serio to gratulacje, trzymam kciuki za szybki poród A swoją drogą to ciekawe kiedy jakiś forumowicz pochwali się zdjęciami my 23?

Chciałbym się pochwalić ale wychodzi na to, że załapałem się na ostatnią turę MC22, liczyłem na MC23 ale nie będzie mikołaja na bogato ;-)
RAV4 Hybrid AWD C+S

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1198 dnia: 28 Listopada 2022, 08:49:20 »
Bartek79 napisał o wykładzinie w Peugeocie, jako przykład w jakości i materiałów wykonania, a Ten znowu z jakimiś linkami do forum Peugota. To już się nadaje do leczenia. To jest obsesja .
Jeszcze raz przeczytaj co Bartek napisał, potem jak masz klawiaturę zobacz czy pasuje do czoła np.Twojego.

Linki tylko wkleiłem dla porównania uzupełnienia wypowiedzi :
Tu się trochę nie zgodzę. Wystarczy przejrzeć to forum i zobaczyć o czym ludzie piszą. Ano piszą duperele z nudów

No widzisz, a u mnie w rodzinie na ostatnie 20 nowych samochodów (na przestrzeni 25 lat, które przejechały ponad te 100kkm) ,
No mało jeździsz, dużo zależy od farta ale nie wiem czy dobrze zrozumiałem to miałeś jazdy t25 diesel ? Jeżeli tak no to zrozumiałe. Niestety ale po 2000r w toyocie nie można polecić wszystkich rozwiązań.

Offline marcin_online

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav4
« Odpowiedź #1199 dnia: 28 Listopada 2022, 09:21:54 »

Chciałbym się pochwalić ale wychodzi na to, że załapałem się na ostatnią turę MC22, liczyłem na MC23 ale nie będzie mikołaja na bogato ;-)

Wow super! Dostałeś już SMS ze jest w Mszczonowie?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl