Autor Wątek: Czas realizacji zamówienia - RAV4 2022  (Przeczytany 439419 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
Odp: Czas realizacji zamówienia - RAV4 2022
« Odpowiedź #1995 dnia: 24 Stycznia 2023, 16:57:00 »
dla mnie bajka, spokojnie wytrzymują 60 tysięcy, są pewne na mokrym, ciche i bardzo dobrze wykonane. w góry nadają się do około 30 tysięcy przebiegu, potem jednak trochę twardnieją. to moja subiektywna opinia..

Mi przy przeglądzie na 15k km zmierzyli na tych oponach 6mm. Generalnie jestem z nich bardzo zadowolony w każdej porze roku, ale wydaje mi się, że zużywają się bardzo szybko i mam obawy, że przed kolejną zimą będę musiał je wymienić...

przecież nowe maja siedem mm. w poprzednim aucie pokonałem na nich 60 tyś km i miały cztery mm. twardość tej mieszanki jest pewnie stopniowana, niestety od pewnego przebiegu tracą dobre właściwości na białym. niemniej, w mieszanych warunkach na północy polski wciąż są bardzo sprawne..

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Cupra Leon ST
« Odpowiedź #1996 dnia: 24 Stycznia 2023, 17:46:02 »
niestety od pewnego przebiegu tracą dobre właściwości na białym.
Tak jest w każdych oponach. Zimówka z 3mm bieżnikiem nie nadaje się do niczego, co najwyżej można sobie pojeździć po suchym mieście.
Miałem dwa auta o podobnej wadze i wymiarach, na jednym miałem continental wintercontact TS 860, ale przy przebiegu 70kkm (całego auta) miały już 4-4,5mm, a w drugim aucie jakieś matador, ale auto mialo z 8kkm, druga zima tych opon. Continentale nie miały w ogóle podjazdu, pomimo tego, że jak były nowe (akurat była wtedy niezła zima) byłem jedynym autem poza autami z awd, które bez pchania wyjeżdżało z parkingu spod bloku, jak przysypał śnieg.
Michelin coś kombinował, w którymś modelu pilot alpin, że mieszanka się zmieniała w miarę ścierania się, ale poza jednym modelem tego nie upowszechnili z tego co pamiętam.

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #1997 dnia: 24 Stycznia 2023, 20:09:32 »
A wynikać to miało z tego, że firma nie ma koncesji na handel paliwami i może mieć problemy wydając auta ze zbyt dużą ilością paliwa.
Dokładnie tu jest problem. Jako architekt potwierdzam, salony nie mając koncesji nie mogą sprzedawać żadnej ilości paliwa. Nie ma wyjątków. I nie jest to kwestia samej koncesji, tylko później od razu musimy spełnić wszystkie wymogi stacji paliw płynnych (i być kontrolowane tak jak one). A czy leją na nielegalu, czy nie leją wcale (przy odbiorze jest to co wlali w fabryce) tego nie wiem.
Przecież nie sprzedają Ci paliwa, tylko samochód… Na fakturze masz samochód.
Idąc tym tropem powinni mieć koncesję na handel bronią, bo przecież w poduszkach i napinaczami jest materiał wybuchowy.
Głupie tłumaczenie, jak pokazał Colin, na zachodzie sprzedają z paliwem, a tam jest bardziej restrykcyjne prawo.
Na swoim przykładzie wiem, że pierwsze auto odebrałem z minimalnym stanem paliwa.
Na pytanie w „ankiecie” czy jestem zadowolony z auta odpowiedziałem, że cały fan zabrał mi stres czy dojadę do stacji paliw. Jak zadzwonili z drugim, że jest do odbioru zaznaczyłem, że jak nie będzie minimalnej ilości to nie odbiorę bo nie zostawiam małej kasy i nie będę się stresował. Nie wiem czy zalali z beczki, czy załadowali auto na lawetę i pojechali na stację, czy pojechali autem? Efekt był taki, że rezerwa zaświeciła się po opuszczeniu salonu co dla mnie jest ok.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #1998 dnia: 24 Stycznia 2023, 22:23:52 »
przecież nowe maja siedem mm
A nie 8? Nie mierzyłem, ale gdzieś chyba tak wyczytałem

na zachodzie sprzedają z paliwem, a tam jest bardziej restrykcyjne prawo.
Bardziej restrykcyjne? Może w niektórych kwestiach tak, ale to grube uogólnione. W naszym kraju przepisy są wyjątkowo zagmatwane i osobiście wcale bym nie był zaskoczony, gdyby to "tłumaczenie" było prawdziwe

Offline JaroJaro33

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Rav4
« Odpowiedź #1999 dnia: 25 Stycznia 2023, 08:19:11 »
Witam wszystkich. Ja zamawiałem auto 28 kwietnia 2022. Jest już w salonie więc odbiór to kwestia dni. Wersja Comfort + Style, Hybryda 4x4. Zamawiając sprzedawca mówił, że będzie już z nowymi multimediami. Pytanie do odbierających auto w ostatnich dniach czy faktycznie są już nowe?

Ja zamawiałem samochód 25 kwietnia 2022 i wczoraj odebrałem ze starymi mediami. C+S 4x4 hybrid

Offline JaroJaro33

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Rav4
« Odpowiedź #2000 dnia: 25 Stycznia 2023, 08:20:44 »
przecież nowe maja siedem mm
A nie 8? Nie mierzyłem, ale gdzieś chyba tak wyczytałem

Nowe opony mają bieżnik o głębokości 8 - 9 mm

Offline grubar

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V
« Odpowiedź #2001 dnia: 25 Stycznia 2023, 08:29:52 »
Nie próbuję usprawiedliwiać dealerów, tylko staram się zrozumieć dlaczego to taki wielki problem, że każdy odbierający samochód się z nim zmaga.  Zakładam, że problemem są ... pieniądze (czyli właśnie przepisy budowlane+ bezpieczeństwo pożarowe). Zakładam, że dealer woli nie robić "legalnego obiegu paliwa" bo to po prostu kosztuje dużo więcej. Przyznaję, że teoretyzuję bo choć przez przeszło 25 lat pracy realizowaliśmy najróżniejsze projekty (włączając związane w motoryzacją stacje benzynowe, warsztaty samochodowe, lakiernie) to akurat salonu samochodowego nigdy nie projektowałem. Zakładam, że dealer woli nalać do beczki czy kanistra i tak dolewać "po cichu" niż budować całą infrastrukturę i pytać klienta czy dolać do pełna. Ale najbardziej mnie dziwi ta "tajemnica". Przecież jeżeli nie wolno delaerom dolewać paliwa, to na dzień dobry powinni to mówić klientowi przy odbiorze. I po temacie. "Nie wolno nam dolewać paliwa, nie mamy infrastruktury do tego, więc jest go tyle co przyjechało z fabryki. Proszę przyjechać z kanistrem, ale zatankować może Pan/Pani dopiero poza terenem salonu". A jeżeli mogą dolewać legalnie, ale po prostu nie chcą to jest to niezrozumiałe dla mnie...
A co do przepisów na Zachodzie to akurat projektujemy od prawie 20 lat na rynek Irlandii i Wielkiej Brytanii więc mogę zapewnić wszystkich, że ich przepisy budowlane są na pewno bardziej przejrzyste niż u nas. Nie zawsze bardziej liberalne, ale napisane z głową. W innych krajach nie projektowałem, więc się nie wypowiem.

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2002 dnia: 25 Stycznia 2023, 08:50:54 »
Dokładnie problemem nie jest dobra wola dilerów a przepisy. Problemem nie są nawet rygorystyczne przepisy a ich niespójność i nierzadko sprzeczność.

NieToyota

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #2003 dnia: 25 Stycznia 2023, 09:00:59 »
Przecież jeżeli nie wolno delaerom dolewać paliwa, to na dzień dobry powinni to mówić klientowi przy odbiorze.
Mnie przy odbiorze powiedzieli: "proszę jechać na najbliższą stację i zatankować, w baku jest mało paliwa", więc pojechałem.
Tak, że chyba jednak dobra wola bądź odpowiednia procedura - dealera i pracownika salonu może załatwić problem, chyba, że paliwo skończy się 100 m za salonem. ;)
Zresztą, nie wiem jak jest gdzie indziej ale ja podczas odbioru auta czułem się dopieszczony przez pracowników salonu. ;)

Offline apek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Tesla Y
« Odpowiedź #2004 dnia: 25 Stycznia 2023, 09:48:12 »
U mnie gdy pytałem przy odbiorze o ilość paliwa w baku, to handlowiec powiedział, że dolewają żeby było 5 l i radzi pojechać na stację. Weszło mi wtedy równo 50 l po 7.42 zł (sprawdziłem na fakturze).
Toyota Corolla Sedan VII, Toyota Corolla Sedan Hybrid XII - sprzedana, RAV 4 (5th gen) Executive, AWDi, Skyview - sprzedana, Tesla Model Y Premium AWD
https://ts.la/andrzej248745

Offline Gulczas

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Toyota Rav4 Hyb
« Odpowiedź #2005 dnia: 25 Stycznia 2023, 09:49:22 »
Witam wszystkich. Ja zamawiałem auto 28 kwietnia 2022. Jest już w salonie więc odbiór to kwestia dni. Wersja Comfort + Style, Hybryda 4x4. Zamawiając sprzedawca mówił, że będzie już z nowymi multimediami. Pytanie do odbierających auto w ostatnich dniach czy faktycznie są już nowe?

Ja zamawiałem samochód 25 kwietnia 2022 i wczoraj odebrałem ze starymi mediami. C+S 4x4 hybrid
ja zamowilem 26go kwietni i nawet w produkcji jeszcze nie jest- C+S 4x2...

Offline nicoppp

• Toyot Leżący
  • *
Czas realizacji zamówienia - RAV4 2022
« Odpowiedź #2006 dnia: 25 Stycznia 2023, 09:54:21 »
Dziwne ja zam 10.06.2022 i planowany odbiór dobprzyszlego tygodnia c+s hybryda czerwień 4x4 hak i ble

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Cupra Leon ST
« Odpowiedź #2007 dnia: 25 Stycznia 2023, 10:06:47 »
Jakby ktoś się zastanawiał:
https://youtu.be/7g4Qwb8P8Cw

Offline grubar

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V
« Odpowiedź #2008 dnia: 25 Stycznia 2023, 10:44:09 »
czyli w skrócie: można, ale trzeba ganiać z kanistrem i musi się chcieć ;)
dzięki za link, Lol19

Offline OBI_FMJ_PL

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 AWD HYBRID
« Odpowiedź #2009 dnia: 25 Stycznia 2023, 11:21:26 »
czyli w skrócie: można, ale trzeba ganiać z kanistrem i musi się chcieć ;)
dzięki za link, Lol19
Czyli raz piątka powinna być i dwa był lepszy ode mnie - tylko 400m przejechał :)
RAV4 C+S, AWD, hybrid, Tokyo RED - zamówienie z 18.02.2022 r. - 20.01.2023 - odebrany!

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl