Autor Wątek: Czas realizacji zamówienia - RAV4 2022  (Przeczytany 439284 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Cupra Leon ST
Odp: Czas realizacji zamówienia - RAV4 2022
« Odpowiedź #2040 dnia: 28 Stycznia 2023, 17:15:42 »
Mój "minimalizm" polega właśnie m.in. na tym, że uważam, że fizyczne przyciski są dużo wygodniejsze od super-hiper-nowoczesnych multimediów
Tylko przy dobrych multimediach nie musisz używać żadnych przycisków, ani fizycznych, ani przez nic się nie przekopywać, wszystko uruchamiasz głosem.

Co trwa zdecydowanie dłużej. Nie wmowisz mi, że głosowo włączysz klimę albo zmienisz temperaturę tak samo szybko, jak fizycznym przyciskiem
No nie, pomimo tego, że uważam, że przycisków może być jak najmniej, to poza tymi od prawnie wymaganych (głównie obsługa świateł - a to nie jest takie pewne, zobaczcie jakie panele dotykowe ma VAG), czy rzeczy typu podgrzewanie i odparowywanie szyb, to właśnie zmiana temperatury powinna być w pokrętłach. Nic innego nie jest potrzebne, a już na pewno nie takie badziewne przyciski jak w okół ekranu w toyotach do tego roku.

Inna sprawa jest taka, że są różne rozwiązania i na przykład tak jak jest w najnowszych bmw jest całkiem intuicyjne, bo ekrany są wysoko, więc widać pola do zmiany kątem oka, i są na samym dole. No nie da się nie trafić. Dużo gorzej jest w nowych mercedesach (mówię o tych z dużym ekranem jak w nowej s klasie), tam musisz trafić gdzieś "w ekran" i niestety często przez pomyłkę trafią się w np. zmianę siły nawiewu, która jest na tym samym "kółeczku".
Ale zdecydowanie najgorsze sterowanie klikatyzacją jest w seacie/cuprze i VW (nawet skoda to obeszła przyciskami na ekranie), tam są takie "mydelniczki" w które po pierwsze ciężko trafić, po drugie nie są haptyczne, więc nie dając żadnej informacji zwrotnej, już nie mówiąc o tym, że nawet nie są podświetlane w nocy.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #2041 dnia: 28 Stycznia 2023, 17:44:18 »
Dużo gorzej jest w nowych mercedesach (mówię o tych z dużym ekranem jak w nowej s klasie), tam musisz trafić gdzieś "w ekran"
Nie musisz trafiać w ekran, bo masz jeszcze oprócz głosu , możliwość sterowania wszystkimi funkcjami, touchpadem znajdującym się między siedzeniami. Ja nigdy nie korzystam z ekranu, bo faktycznie, nie jest to ani wygodne ani bezpieczne.

Offline maciej_ca

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Rav4 Hyb Exe`23
« Odpowiedź #2042 dnia: 28 Stycznia 2023, 17:49:09 »
Od wczoraj mam i ja :-)

Dla zachowania historii :
30-04-2022 Zamówienie
07-09-2022 Zamówienie w toku
27-09-2022 Przetwarzanie zamówienia
23-10-2022 Produkcja
02-11-2022 Wyjazd z fabryki
07-12-2022 Zeebrugge
28-12-2022 Rostock
04-01-2023 Mszczonów
11-01-2023 Rostock
12-01-2023 Salon (anonsowanie dostawy)
27-01-2023 Odbiór  :-)
« Ostatnia zmiana: 28 Stycznia 2023, 17:55:19 wysłana przez maciej_ca »

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2043 dnia: 28 Stycznia 2023, 17:53:56 »
Gratki :D

NieToyota

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #2044 dnia: 28 Stycznia 2023, 18:34:22 »
Nic innego nie jest potrzebne, a już na pewno nie takie badziewne przyciski jak w okół ekranu w toyotach do tego roku.
Ja akurat korzystam z przycisków do mapy i home. Reszta nie jest mi potrzebna, ale wolę mieć więcej, niż nie mieć tych 2

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2045 dnia: 28 Stycznia 2023, 19:20:46 »
Dużo gorzej jest w nowych mercedesach (mówię o tych z dużym ekranem jak w nowej s klasie), tam musisz trafić gdzieś "w ekran"
Nie musisz trafiać w ekran, bo masz jeszcze oprócz głosu , możliwość sterowania wszystkimi funkcjami, touchpadem znajdującym się między siedzeniami. Ja nigdy nie korzystam z ekranu, bo faktycznie, nie jest to ani wygodne ani bezpieczne.
W nowej s, c klasie i Glc nie ma już touchpada.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #2046 dnia: 28 Stycznia 2023, 19:27:54 »
I nowej A klasie też nie ma. Nie wiem dlaczego zrezygnowali? Oszczędności? To było świetne, wszystko można było ustawić , bez pochylania się do ekranu i odwracania wzroku, a teraz zostało jakieś bezsensowne wgłębienie.

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2047 dnia: 28 Stycznia 2023, 19:46:41 »
I nowej A klasie też nie ma. Nie wiem dlaczego zrezygnowali? Oszczędności? To było świetne, wszystko można było ustawić , bez pochylania się do ekranu i odwracania wzroku, a teraz zostało jakieś bezsensowne wgłębienie.
Mamy sprzeczne opinie na ten temat. Ani w bmw (tu było najlepiej), ani w audi ani w mercedesie, a już na pewno nie w Lexusie, touchpa i joystick to nie było dobre rozwiązanie jak do powszechnego użytku weszły ekrany dotykowe z systemami typu AA/CP.
Ale wiele zależy od systemu, po prostu system zrobiony na wzór smartfonów jest dużo bardziej intuicyjny dla osoby, która codziennie używa smartfona.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #2048 dnia: 28 Stycznia 2023, 19:49:11 »
W BMW też drażnił całkiem niedawno :)
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2049 dnia: 28 Stycznia 2023, 21:24:47 »
@pireus: naprawdę jeździsz trzymając przez 100% czasu recen w pozycji "za 15 trzecia"?

PS: radio na touchscreenie zmienia się szybciej, niż głosem. Głosem też mogę, ale nie korzystam

pireus

• Gość
« Odpowiedź #2050 dnia: 28 Stycznia 2023, 22:02:06 »
@pireus: naprawdę jeździsz trzymając przez 100% czasu recen w pozycji "za 15 trzecia"?
Przecież to nie chodzi tylko o ręce, ale o to , na co patrzysz i co może odwrócić Twoją uwagę. Mimo trybu pół autonomicznej jazdy staram się jednak kontrolować sytuację na drodze.
PS: radio na touchscreenie zmienia się szybciej, niż głosem.
Szczególnie jak musisz przewinąć kilkanaście stacji, patrząc przy tym na ekran, czy wybrałeś właściwą, zamiast powiedzieć jedno lub dwa słowa, nie zwracając na nic innego uwagi. No cóż widocznie w Toyocie są lepsze multimedia od MBUX. i wolisz na przykład szukać w nocy niepodświetlonego w RAV przycisku szyberdachu, zamiast powiedzieć  otwórz szyberdach lub uchyl szyberdach.
« Ostatnia zmiana: 28 Stycznia 2023, 22:12:03 wysłana przez pireus »

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2051 dnia: 28 Stycznia 2023, 22:09:52 »
Szczególnie jak musisz przewinąć kilkanaście stacji, patrząc przy tym na ekran, czy wybrałeś właściwą, zamiast powiedzieć jedno lub dwa słowa, nie zwracając na nic innego uwagi
Zależy ilu stacji słuchasz. W moim przypadku to 3, może 4, które są na górze listy. Przełączenie stacji to dokładnie 2 lub 3 dotknięcia ekranu (zależy czy na ekranie już jest apka radia, czy nie).

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #2052 dnia: 29 Stycznia 2023, 19:57:17 »
Szczególnie jak musisz przewinąć kilkanaście stacji, patrząc przy tym na ekran, czy wybrałeś właściwą, zamiast powiedzieć jedno lub dwa słowa, nie zwracając na nic innego uwagi
Zależy ilu stacji słuchasz. W moim przypadku to 3, może 4, które są na górze listy. Przełączenie stacji to dokładnie 2 lub 3 dotknięcia ekranu (zależy czy na ekranie już jest apka radia, czy nie).
Jest jeszcze gałka po prawej stronie ekranu - nią też się szybko stacje zmienia, nawet bez patrzenia.

Offline Michu80

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota RAV4 AWD
« Odpowiedź #2053 dnia: 29 Stycznia 2023, 21:50:28 »
Ja zamówiłem 10ego grudnia 2022 i odbiór za 5dni! Ale tylko dla tego ponieważ ktoś zrezygnował, wprawdzie wersja Comfort, ale AWD i MY23
Trzeba mieć chody :)
A cenę za produkcję 2022 coś obniżyli?
Cena 181tyś hak za 2.8tyś gratis
Chodów nie miałem, tylko z przypadku zaznaczyłem na stronie toyoty, proszę o kontakt salon w Krakowie, chciałem zapytać czy żeczywiście tak długo się czeka na ravkę, sprzedawca odpowiedział, że tak, ale mają taki jeden samochód! Miałem 24h żeby się zdecydować, pojechałem na drugi dzień zrobiłem jazdę próbną, 4tyś. zaliczki i samochód zaklepany.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2054 dnia: 30 Stycznia 2023, 07:24:53 »
Jest jeszcze gałka po prawej stronie ekranu - nią też się szybko stacje zmienia, nawet bez patrzenia.
Wczoraj z ciekawości sprawdziłem i można też zmieniać stacje tymi "obrzydliwymi" i "zbędnymi" przyciskami fizycznymi next/prev

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl