Autor Wątek: Czas realizacji zamówienia - RAV4 2022  (Przeczytany 439809 razy)

Offline Bushi

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4
Odp: Czas realizacji zamówienia - RAV4 2022
« Odpowiedź #2640 dnia: 09 Października 2023, 15:26:56 »
Markid, mnie pytasz? No, ok, odpowiem szczerze, jak na spowiedzi…

Dlaczego zmiana samochodu? - argument na tak: potrzeba „wołka roboczego” z tylnymi drzwiami na co dzień; ponadto dotychczasowe auto, tj. Avensis to mało pakowny sedan; z innej beczki: przez lata jest/był absolutnie bezawaryjny, ale na ostatnich przeglądach uświadomiono mi, że ma swój wiek i wymaga już zainwestowania. Czyli może już nie być taki „pewny”. Może i mógłbym nim jeździć jeszcze lata, ale zmiana jest czasem potrzebna z codziennych potrzeb ale i dla psychiki. No i ciekawość nowych technologii, co są one faktycznie dla mnie warte i czy przydatne. A tyle pieniędzy, co trzeba na kupno nowego, średniej klasy samochodu (nie chcę „małego byle-czego”, a szpaniaste wodotryski premium do niczego mi niepotrzebne), utrzymanie go itp. mam bez problemu. Więc why not?
Argument na nie: lepsze jest wrogiem dobrego, a Ave jest bezawaryjny, pewny i dobry przyjaciel, sprawdzony w różnych sytuacjach na drodze – po latach rozumiemy się fantastycznie, chociaż starzeje się – i on, i ja... A nic nie jest wieczne. I jakoś tak tkwiąca we mnie ciekawość „nowego” i potrzeby codzienności - zwyciężyły.

Dlaczego Toyota? – bo jeżdżę jej różnymi modelami od lat. Modele tej firmy mają swoje mankamenty, ale i zalety. Jakość przyzwoita, sprawdzony serwis. Nie żyję na bezludnej wyspie i słyszę od znajomych i przyjaciół o jakości, bezawaryjności ich aut, dostępności części, poziomie, często bardzo niskim, serwisu. Poza tym w pracy jeżdżę też samochodami innych producentów i mam jakieś tam porównanie. W mojej opinii Toyota wypada na tym tle przyzwoicie. A i w salonie / serwisie znają mnie od lat i rozumiemy się. Czyli: konserwatyzm i pragmatyzm.

Dlaczego RAV4? – bo szukałem samochodu, takiego „wołka roboczego” na co dzień. I nie sedana - przymierzałem się do różnych samochodów, w tym do SUV-ów i tego typu wynalazków i ten typ nadwozia generalnie odpowiada mi, dobrze się czuję w wyższym, bardziej kompaktowym samochodzie, niż sedan. Mam dom i ogród, czasem trzeba przewieźć worki z ziemią, większe gabaryty, więc samochód z tylnymi drzwiami i składanymi tylnymi siedzeniami, bo się przydaje. Dobrze, jakby miał 4x4, nie zawsze jeżdżę po asfalcie… Avensis sedan, którego mam, nie spełniał tych potrzeb. Poza tym ma mieć tradycyjny, sprawdzony, przyzwoity, wolnossący silnik. Nie interesują mnie hybrydy, ekologia, „oszczędności” na benzynie i inne tego typu pierdoły (nie mówię, że są złe, mówię tylko, że to nie moja bajka), a spalanie normalnego benzyniaka na średnim poziomie (7-12 l/100) jest dla mnie jak najbardziej akceptowalne. Wśród „markowych” SUV-ów ze średniej półki, po eliminacji została mi tylko z silnikami benzynowymi Mazda CX-5 i Toyota Rav. Land Cruser za duży, poza tym terenówka, a mnie niepotrzebna, bo szpan mam gdzieś, a przecież jeżdżę po Polsce, a nie po bezdrożach Afryki. CX-5 za delikatna. Ze względów jak wyżej wybrałem Toyotę i Rav. Rav4 jest dla mnie pod względem przestrzeni „akurat”, poza tym to jeden z ostatnich modeli Toyoty z „normalnym” silnikiem benzynowym w starym stylu. Potem dowiedziałem się, że to ostatni rok produkcji Ravki z tym silnikiem. Inne argumenty to np. bardziej tradycyjne (ktoś powie: przestarzałe) rozwiązania w zakresie klawiszologii i mało wodotrysków i bajerów, zwłaszcza w tańszych wersjach Ravki, są siedzenia materiałowe itp. Do „wołka roboczego” na co dzień nie są mi potrzebne bajery. Dla mnie w samochodzie znaczenie ma niezawodność i prostota oraz tylko podstawowe udogodnienia. Jestem w sumie prostym człowiekiem, mało wymagającym. Poza tym Moja Kobieta, jak usiadła w Ravce, stwierdziła, że dobrze się w niej czuje, i jest OK, na tak. Z przyjemnością też siądzie za kierownicą. Powiedziała, że na plus jest to, że Rav-ka nie rzuca się w oczy, nie jest ani ładna, ani brzydka, ale ma jakiś w sobie „charakter” w odróżnieniu od podobnych do siebie jak bliźniaki innych SUV-ów innych firm. Tylko ma być czarny… Do tej pory zawsze miałem samochody w różnych odcieniach szarości / stali, bo nie widać na nich tak brudu. Ale cóż, z Moją Kobietą lepiej nie zadzierać, a ja już dawno wyrosłem z traktowania samochodu jako przedłużenie ego czy obiekt do pokazywania swojego statusu czy zabawkę do adrenaliny (do tego mam swój motocykl, kosztujący niewiele mniej, niż Ravka, na którym śmigam, jak chcę rozrywki z adrenaliną – przy okazji pozdrawiam tu na Forum bikerów jeżdżących czasem puszkami o nazwie Rav4!).
A kiedy poszedłem z Moją Kobietą pod koniec września do salonu zapytać i powiedzieli mi, że Ravka z silnikiem benzynowym, w kolorze czarnym, bez bajerów, czyli w wersji Comfort, czy jakoś tak, właśnie płynie i w ciągu miesiąca będę mógł ją kupić, powiedziała: bierz! Więc zamówiłem i teraz czekam na odbiór, a z MT wynika jest już w Mszczonowie. Czyli długo nie będę czekać. A Ave pewnie zostawię im w rozliczeniu, bo nie muszę na nim zarobić, a nie mam ochoty i czasu zabawiać się w pierdoły ze sprzedawaniem. I tyle.

Rozpisałem się. Ech, Markid, aleś mnie naciągnął na zwierzenia… napisałem Ci niemal historię mojego życia… ale ok.
« Ostatnia zmiana: 09 Października 2023, 16:03:16 wysłana przez Bushi »

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #2641 dnia: 09 Października 2023, 15:51:24 »
Tak, dzięki.
mnie pytasz?
Tak i dzięki. ;)

ps. ja w sumie 3 lata temu miałem dość podobne potrzeby jak te które opisałeś ale ostatecznie wziąłem hybrydę gdyż spodobała mi się idea i konstrukcja tego napędu, pozytywnie zaskoczyła mnie jazda testowa i w hybrydzie był większy (silnik spalinowy) oraz ogólnie mocniejszy napęd, a ... i nie chciałem czarnego, bo ostatnie auta miałem czarne i jakoś mi się przejadły, z tych praktycznych względów zamontowałem hak i belki dachowe - często to mi się przydaje.
« Ostatnia zmiana: 09 Października 2023, 16:06:08 wysłana przez Markid »

Offline Bushi

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2642 dnia: 09 Października 2023, 16:26:44 »
Rozumiem, Markid i szanuję Twoją opinię. Jeśli chodzi o mnie, idea hybrydy mnie nie przekonuje, a prostota i moc napędu benzynowego jest dla mnie i celów, dla których kupuję Ravkę - ok. Czytałem Twoje posty w innych tematach i wiem, że o Ravce masz dużą wiedzę i jesteś świadomy, czego chcesz. Szacun. Co do czarnego - ok, i ja nie jestem fanem tego koloru, ale dlaczego ma być czarny - napisałem wyżej. W sumie mnie wszytko jedno, byle nie jakiś dziwny czy jaskrawy kolor. Wielkie dzięki za podpowiedź - uświadomiłeś mi w jednej chwili, jaki hak jest ważny. Taki błysk w głowie - no przecież... przyczepka prędzej czy później może być potrzebna. Super, że zwróciłeś mi na to uwagę. A belki dachowe to też bardzo dobry pomysł, poczytam, pomyślę, zastanowię się. Bardzo Ci dziękuję za tą podpowiedź.
Miłego dnia, Markid.

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2643 dnia: 09 Października 2023, 16:48:19 »
To dorzucę swoje 3 grosze, mnie przekonała prostota i moc hybrydy. ;)

Szukałem wygodnego SUVa, ponieważ lubię siedzieć wysoko. Automat i chętnie 4x4. Ponieważ powrót do miasta pozbawił ostatniego racjonalnego argumentu dla użytkowania Jeepa. Spalanie w ruchu warszawskim 20+ l/100km też nie bez znaczenia.
No i zmęczenie Jeepem - gdzie jak w Lidlu, ciągle coś. Zazwyczaj nic poważnego ale upierdliwego. Zawsze dowiózł do domu - ale… no właśnie, pierdoły czy nie, uprzykrzają życie. Poza tym zachciało mi się nowego samochodu. A jak wykładam pieniądze na nowy samochód, niech będzie przyszłościowy, wygodny i ekonomiczny. Na elektryka jeszcze za wcześnie ale porządna hybryda to powinna być OK. Nie ma fotowoltaiki to PHEVsię nie pożywi. A jak HEV to tylko Toyota (no i Lexus). Toyota praktyczniejsza. C-HR śmieszny ale za mały, Corolla Cross fajna ale w środku przyjemnie jak w cmentarnej kaplicy. No i RAV4 - w zasadzie samochód bez wad dla mnie istotnych, no poza ciemnym/smutnym wnętrzem. Jak można zauważyć, pracuję nad tym i nie jest to moje ostatnie słowo…
I tak doszliśmy do RAV4. Samochodu który dla mnie łączy wszystkie moje potrzeby z korzystną relacją cenową.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline Bushi

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2644 dnia: 09 Października 2023, 16:55:33 »
Wiesz, Markid (a jeśli również ktoś inny z Forumowiczów - będę wdzięczny!  :-) ), tak sobie pomyślałem, że, jeśli nie będzie to dla Ciebie kłopotem, możesz mi jeszcze podpowiedzieć, co warto zamówić przed odbiorem. Nie chodzi o upiększenie samochodu, bo to dla mnie mało ważne, ale o względy praktyczne. Pomyślałem o komplecie kół zimowych (praktyczne są chyba 18", czyli takie, jak dostanę letnie), dywanikach gumowych do środka (podobno w standardzie są jakieś szmaciane materiałowe), nakładkach na progi drzwi i tył bagażnika, żeby nie rysować, guma do bagażnika plus siatki, bo to przydatne. Na pewno też osłony przeciw błotne (chlapacze). To, co mają, wezmę ich firmowe, Toyoty, zwykle są jakościowo ok, nie będę się bawił w tańsze zamienniki. No i hak, ponadto zastanowię się nad belkami, ale to może być i po odbiorze. Jeśli możesz coś mi jeszcze podpowiedzieć, będę wdzięczny.
« Ostatnia zmiana: 09 Października 2023, 17:02:03 wysłana przez Bushi »

Offline topoll

• Toyot Spamer
Czas realizacji zamówienia - RAV4 2022
« Odpowiedź #2645 dnia: 09 Października 2023, 17:08:21 »
Jeżeli zechcesz - poczytasz. Mam OE dywaniki i matę - dostałem w gratisie, to uczciwa cena. Za pieniądze wolałbym zestaw Rezaw-Plast. Zamiast kiepsko spasowanej i niskiej jakości wytłoczki do bagażnika masz komplet dywaników i matę. Dywaniki OE są szmatowate.
Zdecydowanie odradzam dywaniki i matę OE.

Warto stopnie boczne, chlapacze, Bear-Locka, zaprogramowanie szyb i klapy z pilota, folie pod klamki.
Nakładek progowych nie brałem od Toyoty, ponieważ nie chronią najbardziej newralgicznego miejsca czyli lakierowanego rantu progu. Najbardziej narażonego na ocieranie a zarazem z najcieńszym lakierem. Wziąłem inne, zabezpieczające ten rant.
« Ostatnia zmiana: 09 Października 2023, 17:11:46 wysłana przez topoll »

Offline LEBIK

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4HEV2,5 C+S
« Odpowiedź #2646 dnia: 09 Października 2023, 17:10:47 »
Cześć,
Czekam na Rav-kę i w tzw. "międzyczasie" czytam nasze Forum. Fajne jest, patrząc z boku: bardzo dużo ciekawych informacji, a i poziom kultury rozmów jest wysoki - nasze Forum pozytywnie wyróżnia się na tle innych tego typu. Super. To zachęciło mnie i pomyślałem, że warto zarejestrować się -  pozdrawiam wszystkich!
Kilka słów o sobie - nie mam firmy, nie biorę leasingów, a samochody kupuję na siebie dla siebie - jako "osoba fizyczna" (co za obrzydliwa nazwa!). Aktualnie jeżdżę Avensis, natomiast generalnie Toyotami od wielu, wielu lat. Zwykle kupowałem nówkę z salonu i po iluś tam latach wymieniałem znów na nówkę z salonu. Byłem grzeczny (można zastąpić słowami "naiwny", "frajer") i serwisowałem zawsze z wiarą w profesjonalizm w autoryzowanych stacjach Toyoty. Teraz znów przyszedł czas na zmianę samochodu i po chłodnej analizie wybór padł na Rav-kę. Ta chłodna analiza była podgrzewana gorącymi, emocjonalnymi wypowiedziami Mojej Kobiety. Nie mam z tym typem samochodu żadnych doświadczeń, więc chłonę "wiedzę" z tematów na Forum od bardziej elokwentnych i mądrzejszych niż ja kolegów - których raz jeszcze z szacunkiem pozdrawiam!

Będziecie zadowoleni ze swoją kobietą ,mam doświadczenie prawie 4 lata jazda RAV 4 z 2019 R 2,0 manual , bez żadnych problemów , jak zapytałem żonę na jaki zmieniamy -
rozmowa w styczniu 23 , bo może CHR lub YARIS CROSS nieznacznie tańsze , nawet się nie zająknęła tylko RAV ! I od 2 tygodni jest HYBRYDA C+S , SREBRNA taka jak poprzednia , jazda inny świat chociaż to to samo auto .
Napisz jakie auto zamówiłeś i kiedy planowa dostawa .
Miło Was witamy .
zam. 4.01.23  RAV IV Hybryda FWD C+S termin odbioru sierpień 23 ??

Offline Bushi

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2647 dnia: 09 Października 2023, 17:26:43 »
Cześć, Lebik.
Dziękuję za miłe słowa i ciepłe powitanie.
Zamówiłem we wrześniu: RAV4 2,0 benzyna, CVT automatyczna skrzynia, 4X4, comfort + style. Czarny.
Według MT moja Ravka jest już w Mszczonowie. Zgodnie z umową termin odbioru do 26.10.2023, czyli w tym miesiącu.

Przy okazji - uprzejmie proszę o opinię, co warto wziąć jako zabezpieczenie antykradzieżowe (wiem, że to żadna ochrona, więc z punktu widzenia praktycznego - które jest najmniej problemowe z tym pakietem).

Offline Bushi

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2648 dnia: 09 Października 2023, 17:33:50 »
Topoll,
bardzo Ci dziękuję za cenne podpowiedzi. W tym tę o nakładkach. Przemyślę.
Co do Bear-lock - myślałem, że to zabezpieczenie do manualnej skrzyni (nie miałem jeszcze auta w automacie).
Pozdrawiam, dzięki.

Offline LEBIK

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4HEV2,5 C+S
« Odpowiedź #2649 dnia: 09 Października 2023, 19:54:12 »
Topoll,
bardzo Ci dziękuję za cenne podpowiedzi. W tym tę o nakładkach. Przemyślę.
Co do Bear-lock - myślałem, że to zabezpieczenie do manualnej skrzyni (nie miałem jeszcze auta w automacie).
Pozdrawiam, dzięki.
Witam , miałem w poprzednim manualu i teraz założyłem też w automacie blokadę skrzyni , mam też założone BLE i myślę że to duży skok techniczny w stosunku do COBRY
z którą też nie miałem żadnych problemów .
pozdrawiam
zam. 4.01.23  RAV IV Hybryda FWD C+S termin odbioru sierpień 23 ??

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2650 dnia: 09 Października 2023, 20:01:11 »
Sugerowałbym dołożyć jakieś zabezpieczenie na własną rękę. Poza Toyotą.

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #2651 dnia: 09 Października 2023, 20:02:03 »
co warto wziąć jako zabezpieczenie antykradzieżowe
IMHO BLE w ASO + Canlock lub odpowiednik dołożony poza ASO. Troche to drugie kosztuje ale mniej od autocasca na rok tak czy inaczej. Taki zestaw może poważnie utrudnić kradzież bo złodziej widzi od razu że w aucie jest BLE. Nastawia się na rozbrojenie co chwilke musi zająć po czym dostaje w mordę drugą blokadą która może być zalożona gdziekolwiek.
Jedno i drugie nie utrudnia życia. Ale.... robimy tu offtopa. Tu masz wątek z wszystkim na temat: http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=52229.msg794710#new
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline Bushi

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2652 dnia: 09 Października 2023, 22:00:49 »
Bardzo dziękuję, panowie. Teraz mam punkt wyjścia i kierunek do zgłębienia tematu, a jeszcze chwilkę czasu mam. Super, wielkie dzięki.

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2653 dnia: 09 Października 2023, 22:50:29 »
I dla widoku kupiłem lagę na kierownicę...

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #2654 dnia: 10 Października 2023, 10:13:33 »
Wiesz, Markid (a jeśli również ktoś inny z Forumowiczów - będę wdzięczny!  :-) ), tak sobie pomyślałem, że, jeśli nie będzie to dla Ciebie kłopotem, możesz mi jeszcze podpowiedzieć, co warto zamówić przed odbiorem. Nie chodzi o upiększenie samochodu, bo to dla mnie mało ważne, ale o względy praktyczne. Pomyślałem o komplecie kół zimowych (praktyczne są chyba 18", czyli takie, jak dostanę letnie), dywanikach gumowych do środka (podobno w standardzie są jakieś szmaciane materiałowe), nakładkach na progi drzwi i tył bagażnika, żeby nie rysować, guma do bagażnika plus siatki, bo to przydatne. Na pewno też osłony przeciw błotne (chlapacze). To, co mają, wezmę ich firmowe, Toyoty, zwykle są jakościowo ok, nie będę się bawił w tańsze zamienniki. No i hak, ponadto zastanowię się nad belkami, ale to może być i po odbiorze. Jeśli możesz coś mi jeszcze podpowiedzieć, będę wdzięczny.
Dzięki za miłe słowa.
Miałem wczoraj coś pisać ale tu już tyle koledzy rad dali, że nie chciałem się powtarzać.
Wiele z moich modyfikacji już jest nieaktualnych, np. wymiana przełączników szyb i regulacji lusterek na podświetlane - teraz te rzeczy są już w standardzie.
Ale to co uważam za przydatne, to:
- dywaniki gumowe do kabiny z wysokim rantem na okres wiosenno - jesienno - zimowy oraz mata do bagażnika - ja mam Rezw-plast i są OK ale inne też pewnie są dobre,
- uchwyty do siatek w bagażniku - mam 2 po obu stronach - często się przydaje,
- chlapacze (ja mam firmowe) i dodatkowe osłony tylnych drzwi (z Ali...),
- nakładki na progi,
- zestaw narzędzi plastikowych do tapicerki - często się przydaje gdy coś trzeba zdemontować,
- powerbank samochodowy - raz się przydał, więc lepiej mieć pod ręką,
- wymiana oświetlenia wewnętrznego i w bagażniku na LED - lepiej świeci ale warto stosować LEDy dobrych firm, np. Philips, bo te tanie jak poświecą rok to sukces - dla nowym modeli nieaktualne,
- dodatkowe podświetlenie w klapie bagażnika - bardzo przydatne jak się coś po ciemku robi w bagażniku,
- interfejs odb2, np. vLinker FD+ i apki do smartfona, np. Hybrid assistant, Tire assistant, Car scaner, ... - od czasu do czasu przydatne, np. do sprawdzenia ciśnienia kół, obserwacji pracy hybrydy, ...
- spryskiwacz tylnej kamery,
- hak, bagażnik rowerowy, lekka przyczepa, belki dachowe, box dachowy, uchwyty do mocowania drabiny na belkach - mnie to wszystko się bardzo często przydaje,
- organizer bagażnika umieszczony pomiędzy płytą bagażnika, a kołem dojazdowym - jest gdzie trzymać podręczne szpargały i podłoga nigdy mi się nie zapadła ;)
- konserwacja antykorozyjna podwozia - wiem, zdania są podzielone ale ja jestem zadowolony i spokojny, a zamierzam z RAVką zostać na trochę dłużej, jak nie ja to ktoś z rodziny,
- dodatkowe USB w miejsce zaślepki poniżej panelu klimy, przydatne jak gdzieś jedziemy w większym składzie, a i wygląd lepszy niż zaślepka,
- AAWireles - przydatne na co dzień, nie muszę patrzeć na stary wygląd multimediów ani podłączać kabelka przy codziennych krótkich trasach,
- kamerka przód i tył z podtrzymaniem parkingowym za pomocą dedykowanego powerbanku LiFePO4 (dzięki temu nie pada mi aku 12V),
- wymiana głośników fabrycznych - najpierw na podszybiu - JBL Club 322F, a później wszystkie głośniki na Focale - od ponad roku przyjemnie mi się słucha audio w aucie - w nowych modelach to już chyba nieaktualne.

Kolejność w/w modów przypadkowa.

ps. właśnie zauważyłem że to offtop, bo co to ma wspólnego z "Czasem realizacji ...
« Ostatnia zmiana: 10 Października 2023, 10:51:29 wysłana przez Markid »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl