Obok jeżdżenia samochodem jestem przed wszystkim motocyklistą. Podpowiem więc ze swojej praktyki, że od dziesiątek lat istnieją firmy specjalizujące się w chemii motocyklowej do skór - tu zarówno siedziska, elementy ochronne, jak i odzież - np. skórzane kurtki, spodnie, wszystko wymagające pielęgnacji, miękkości, ochrony, utrzymania elastyczności i zabezpieczenia na lata, gdyż są permanentnie narażone na trudne warunki atmosferyczne. Specyfiki najlepszych z tych firm, tak do skór, jak i sztucznych skór są sprawdzone, cieszą się uznaniem motocyklistów i naprawdę znakomite, w mojej opinii znacznie wyprzedzające wyroby nie związane z rynkiem motocyklowym, bo przeznaczone dla wymagających odbiorców, jakimi są motocykliści, w użytkowaniu w każdych warunkach. Nie chcę tu reklamować, ale warto szukać takiej chemii i stosować także do elementów ze skóry samochodu - np. stosunkowo tanich, a znanych i dobrych firm z USA, Niemiec, Francji czy GB, choćby amerykański 303 Leather czy niemiecki s100.