Autor Wątek: Czy warto zabezoieczyć skórę w kabinie?  (Przeczytany 7510 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline grubar

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V
Odp: Czy warto zabezoieczyć skórę w kabinie?
« Odpowiedź #15 dnia: 22 Czerwca 2022, 09:37:16 »
RAV4 ma na fotelach syntetyczną skórę SofTex (oprócz materiałowej w podstawowych modelach).
https://youtu.be/HFcnqcBLtXg

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V AWD
« Odpowiedź #16 dnia: 07 Stycznia 2024, 07:50:25 »
Odświeżę wątek. Użytkownicy executive z czarnymi fotelami - czym dbacie o skórę w Waszych autach? Jak często?

Offline kocur77

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Mazda CX30
« Odpowiedź #17 dnia: 08 Stycznia 2024, 11:08:15 »
Mam czarne, wentylowane - niczym nie smaruje - odkurzam w miarę regularnie żeby kurz czy inny syf nie pozatykał otworków w skórze.

W poprzednim aucie miałem kremową skórę i przez 8 lat użytkowania oddałem do czyszczenia raz - nie było po prostu potrzeby. Znam ludzi co mają w aucie syf że jak narzygać to różnicy nie będzie ale takim to nic nie pomoże ;)
MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE

pireus

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 08 Stycznia 2024, 11:25:14 »
Mam czarne, wentylowane - niczym nie smaruje - odkurzam w miarę regularnie żeby kurz czy inny syf nie pozatykał otworków w skórze.
Jednak co najmniej 2 razy w roku warto prawdziwą skórę potraktować jakimś preparatem czyszcząco-pielęgnującym. Zajmuje to kilkanaście minut, koszt niewielki a skóra zachowuje elastyczność i jest mniej podatna na pęknięcia i odbarwianie. No chyba, że jest to eco skóra lub tzw. mielonka, to tam niczego nie zakonserwujemy , co najwyżej oczyścimy.
« Ostatnia zmiana: 08 Stycznia 2024, 11:27:37 wysłana przez pireus »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #19 dnia: 08 Stycznia 2024, 22:33:54 »
Tę z plastikowej świni jeszcze bardziej warto. Szybciej pęka nie konserwowana.
Np. do czyszczenia skay cleaner, i comodo do pielęgnacji.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Axel99

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #20 dnia: 09 Stycznia 2024, 19:27:39 »
mega polecam do ekoskory i skóry to:
https://mrcleaner.pl/skora-alkantara/ultracoat-leather-q-detailer-produkt-do-czyszczenia-i-zabezpieczenia-skory-500ml?gclid=CjwKCAiA-vOsBhAAEiwAIWR0TVPwdP1AnfGLWQtittXm5AwuA_EEX2ezPY99WvXLWSjE3DGXuIwUgRoCdrYQAvD_BwE

Żaden balsam, natłuszczacz, ceramika itd. Zależało mi na czymś co będzie niejako zabezpieczało, ale po prostu dbało o materiał i nie pozostawiało jakiejś dziwnej powłoki i zapachu.
Mega!

Kierownicę ostatnio zrobiłem dressingiem PoorBoy. Fajnie wyszła.

Offline Bushi

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4
« Odpowiedź #21 dnia: 09 Stycznia 2024, 20:16:52 »
Obok jeżdżenia samochodem jestem przed wszystkim motocyklistą. Podpowiem więc ze swojej praktyki, że od dziesiątek lat istnieją firmy specjalizujące się w chemii motocyklowej do skór - tu zarówno siedziska, elementy ochronne, jak i odzież - np. skórzane kurtki, spodnie, wszystko wymagające pielęgnacji, miękkości, ochrony, utrzymania elastyczności i zabezpieczenia na lata, gdyż są permanentnie narażone na trudne warunki atmosferyczne. Specyfiki najlepszych z tych firm, tak do skór, jak i sztucznych skór są sprawdzone, cieszą się uznaniem motocyklistów i naprawdę znakomite, w mojej opinii znacznie wyprzedzające wyroby nie związane z rynkiem motocyklowym, bo przeznaczone dla wymagających odbiorców, jakimi są motocykliści, w użytkowaniu w każdych warunkach. Nie chcę tu reklamować, ale warto szukać takiej chemii i stosować także do elementów ze skóry samochodu - np. stosunkowo tanich, a znanych i dobrych firm z USA, Niemiec, Francji czy GB, choćby amerykański 303 Leather czy niemiecki s100.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #22 dnia: 09 Stycznia 2024, 21:20:42 »
Bushi: przyznam, że na chemii się nie znam, ale to, co napisałeś brzmi strasznie przesadnie. Czy produkty motocyklowe są lepsze od samochodowych? Pewnie tak. Czy jest sens używać ich w aucie? Osobiście wątpię... Czy ściany w pokoju pomalujesz farbą przeznaczoną na zewnątrz? Czy potrzebując dobry powerbank zdecydujesz się na UPSa 10kVa? Czy kupując ekspres do kawy do domu wybierzesz taki, który może robić 100 kaw dziennie? Nie, bo to produkty co prawda lepsze, ale do innego zastosowania, którego ty nie będziesz w stanie wykorzystać

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 09 Stycznia 2024, 22:21:12 »
Dyskusja zmierza w dziwną stronę. :)
A mnie zastanawia co wy chcecie „konserwować” plastik?
Smarowanie/nawilżanie skóry i/lub „mielonki” ma sens ale plastiku powleczonego innym plastikiem.
Róbcie co tam chcecie ale uważajcie na alkohol. :)

Online ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #24 dnia: 10 Stycznia 2024, 08:09:41 »
Róbcie co tam chcecie ale uważajcie na alkohol.
Tak trzeba uważać na alkohol bo potem widać skutki  :-)

pireus

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 10 Stycznia 2024, 08:18:39 »
Smarowanie/nawilżanie skóry i/lub „mielonki” ma sens ale plastiku powleczonego innym plastikiem.

Skóra mielona, a właśnie taka jest w Toyotach, to przemielone odpadki skórzane, które znajdują się w części wewnętrznej, a na zewnątrz mamy również warstwę „plastiku”, tak jak w skórach by-cast czy ekoskórach, dlatego nawilżanie ich nie ma sensu.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #26 dnia: 11 Stycznia 2024, 13:05:18 »
Bzdura (że nie ma sensu).
I nie o "nawilżanie" chodzi.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 11 Stycznia 2024, 14:22:57 »
A o co chodzi? Bo jeszcze rozumiem czyszczenie. Ale pielęgnacja plastiku na czym ma polegać ?

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #28 dnia: 11 Stycznia 2024, 15:50:01 »
A o co chodzi? Bo jeszcze rozumiem czyszczenie. Ale pielęgnacja plastiku na czym ma polegać ?
Błagam, użyj wyszukiwarki, będzie prościej, lub porady fachowca :)
Skóra naturalna ma cechy których eco nie ma i np. "sama się nie nawilży", za to zaniedbana i nie pielęgnowana szybko zacznie pękać i się łuszczyć.
Czyścimy i konserwujemy, złota zasada.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: 11 Stycznia 2024, 16:11:42 »
Błagam, użyj wyszukiwarki, będzie prościej, lub porady fachowca :)
Skóra naturalna ma cechy których eco nie ma i np. "sama się nie nawilży", za to zaniedbana i nie pielęgnowana szybko zacznie pękać i się łuszczyć
Czyścimy i konserwujemy, złota zasada.
To że naturalną skore trzeba pielęgnować to wiem, bo sam to robię  ale plastikowaą wystarczy przetrzeć wodą z mydłem , reszta to pic  https://www.skorzany.com/pielegnacja-i-czyszczenie-skory-ekologicznej

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl