Autor Wątek: RAV4 2022 - opony letnie  (Przeczytany 17821 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Online topoll

• Toyot Spamer
Odp: RAV4 2022 - opony letnie
« Odpowiedź #45 dnia: 24 Stycznia 2023, 09:25:45 »
Każda szerokość ma inną głośność. Standardowo podaje się dla jakiejś szerokości (nie pamiętam jakiej chyba 215), może w tym wypadu podają rzeczywistą... Ale obstawiałbym jednak błąd ludzki przy kopiowaniu danych...
Każdy rozmiar ma swoją etykietę energetyczną.

NieToyota

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline grubar

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V
« Odpowiedź #46 dnia: 24 Stycznia 2023, 09:26:42 »
Nie porównuje różnych tylko takie same. Obie 235/55/R19
EliotNes, chodzi mi o to, że producenci opon nie podają głośności każdego rozmiaru: badają jeden rozmiar (normowy) dla danej opony i podają jako normowy dla wszystkich rozmiarów. wszystkie szersze będą głośniejsze, a węższe cichsze. Tak przynajmniej wynikało z tego artykułu, który czytałem.

Offline EliotNes

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V MY22
« Odpowiedź #47 dnia: 24 Stycznia 2023, 09:32:58 »
No okej. Zastanawiało mnie tylko dlaczego dwie identyczne pod każdym parametrem różnią się tymi danymi. i ceną znacząco również. No chyba, że rok produkcji jest inny. Może najnowsze mają lepsze parametry.
Selection FWD Skyview. Odebrany po 9 mies. 3 tyg.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #48 dnia: 24 Stycznia 2023, 10:26:30 »
Tak na marginesie, opony produkowane w Japonii mogą się różnić od tych z EU mimo identycznej nazwy.  Przykładem są Dunlopy montowane w RAV4. To są zupełnie inne opony i nie mogą występować zamiennie.
Mają też inne etykiety, mimo identycznej nazwy.
Wynika to z faktu odrębności części japońskiej dunlopa, od reszty która została sprzedana.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka
« Ostatnia zmiana: 24 Stycznia 2023, 10:28:13 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry Exec 2020
« Odpowiedź #49 dnia: 24 Stycznia 2023, 10:30:18 »
producenci opon nie podają głośności każdego rozmiaru
Na nowym wzorze etykiety podawany jest rozmiar opony i wg moich obserwacji podane parametry dotyczą tego właśnie rozmiaru.
dlaczego dwie identyczne pod każdym parametrem różnią się tymi danymi
Może być, że dany model opony ma dodatkowo homologację producenta samochodów. Za standardowym oznaczeniem opony mogą widnieć literki, ale nie zawsze na stronie sklepu jest to zaznaczone. Np ja kupowałem Micheliny Primacy 4 Vol, co oznacza homologację Volvo. Parametry tej opony różniły się względem modelu standardowego i były droższe 200zł/szt.

Offline grubar

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V
« Odpowiedź #50 dnia: 24 Stycznia 2023, 10:48:23 »
Na nowym wzorze etykiety podawany jest rozmiar opony i wg moich obserwacji podane parametry dotyczą tego właśnie rozmiaru.
nie upieram się, może coś pokręciłem, może artykuł był z d... jeżeli rozsiewam nieprawdę, to przepraszam

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Cupra Leon ST
« Odpowiedź #51 dnia: 24 Stycznia 2023, 11:32:48 »
Witam.
Co do opon alenza to widzę na Oponeo w specyfikacji B B 66 dB
a na innych stronach widzę w opisie C C 71 dB.

Ktoś domyśla się skąd ta rozbieżność?
Prawdopodobnie dlatego, że opony montowane na pierwszy montaż to opony z homologacją producenta, trzeba by sprawdzić oznaczenia na oponie. Takie opony, poza oznaczeniami mogą się na prawdę różnić, na przykład wersja trd w USA ma opony AT, które to z homologacją Toyoty maja o połowę płytszy bieżnik niż wersje dostępne na wolnym rynku.
Tutaj masz opis jak to wygląda plus jak mniej więcej wygląda oznaczenie na oponie (powinno być TO)
https://www.wyborkierowcow.pl/opony-z-homologacja-czym-sie-roznia-czy-warto-kupic-dedykowane-ogumienie/

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry Exec 2020
« Odpowiedź #52 dnia: 24 Stycznia 2023, 12:30:54 »
66dB na rozmiaru Ravki jest wg mnie całkowicie nierealne. Tym bardziej w Brigestone, bo te produkty stawiają na przyczepność, a to nie idzie w parze z niskim hałasem.

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #53 dnia: 24 Stycznia 2023, 16:14:30 »
nie wiem jak u was, w mojej ravce na fabrycznych bridgestone kierownica nie wracała do położenia środkowego po wykonaniu skrętu. szybciutko założyłem michelin i wszystko wróciło do normy. w ogóle skandaliczne jest wydawanie nowego auta na letnich oponach zima - to zwykle wyłudzanie kasy. wiem ze landrover daje w pl wielosezonowe pirelli scorpion verde. toyka w rosji dawala zimowe..

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #54 dnia: 24 Stycznia 2023, 16:45:07 »
nie wiem jak u was, w mojej ravce na fabrycznych bridgestone kierownica nie wracała do położenia środkowego po wykonaniu skrętu. szybciutko założyłem michelin i wszystko wróciło do normy. w ogóle skandaliczne jest wydawanie nowego auta na letnich oponach zima - to zwykle wyłudzanie kasy. wiem ze landrover daje w pl wielosezonowe pirelli scorpion verde. toyka w rosji dawala zimowe..
Przecież jak im przywieziesz, albo u nich kupisz to ci założą.
A to, że auta wychodzą na letnich, to że względu na to, że 70% populacji mieszka w miejscach, gdzie z zimowych opon się po prostu nie korzysta, a fabryka produkuje globalnie - myślisz, że australijczyk uczieszylby się z zimowych opon, gdy odbiera rav4 w grudniu?

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #55 dnia: 24 Stycznia 2023, 17:02:54 »
chyba nie zrozumiałeś tego co napisałem, nie wiem co rzec..

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #56 dnia: 24 Stycznia 2023, 17:35:16 »
chyba nie zrozumiałeś tego co napisałem, nie wiem co rzec..
Zrozumiałem, chciałbyś dwa komplety opon do auta wydawanego zimą. No bo co dealer miałby zrobić z tymi letnimi.

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #57 dnia: 24 Stycznia 2023, 17:48:48 »
chciałbym jeden, wybierany przy zamówieniu, nawet z palety bridgestone.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #58 dnia: 24 Stycznia 2023, 17:56:40 »
chciałbym jeden, wybierany przy zamówieniu, nawet z palety bridgestone.
No i znowu kłania się taśma/masowa produkcja. Wskaż w której marce w PL tak można zamówić?
Zamawiałem wiele różnych aut 8 marek i nigdzie tego nie było, by z fabryki wyjechało na zimowych. W niektórych krajach (np. USA) dostajesz pseudo uniwersalne M+S, tak kupiłem hondę kiedyś dawno temu, ale wartość tego ogumienia (Bridgestone zresztą) Była zimą tragiczna.
Co innego gest firmy (ASO) , tu było całkiem znośnie i raczej nigdy zimą nie wyjechałem na letnich.
Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka
« Ostatnia zmiana: 24 Stycznia 2023, 17:58:12 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline EliotNes

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V MY22
« Odpowiedź #59 dnia: 24 Stycznia 2023, 18:00:25 »
Jak już jesteśmy przy oponach to zapytam, czy kontrolka ciśnienia powietrza, ta pomarańczowa opona, wskazuje w którym kole jest mało powietrza? W drodze z salonu pojawiła się ta kontrolka ale zatrzymywałam się i po ponownym ruszeniu już jej nie było. Nie widziałem czy wskazuje też która opona.
Selection FWD Skyview. Odebrany po 9 mies. 3 tyg.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl