Autor Wątek: Koszty serwisowe  (Przeczytany 23021 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline mleni

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Selection 4x4
Odp: Koszty serwisowe
« Odpowiedź #30 dnia: 27 Lutego 2023, 21:15:49 »
Już jestem po przeglądzie 90 tys.km i czy wam się zdarzyło że trzeba wymienić gumy stabilizatora przód , tuleje przednie wahaczy i tył wleczone? Koszt w granicach 1000-2000zł (zależy od marki części)?
Wg mnie takie rzeczy się wymienia, jak stuka. Ewentualnie przednie tuleje, w stanie krytycznym mogą wpływać na niestabilną zbieżność czy łatwość utrzymania toru jazdy na wprost. Musiałbyś chyba mocno katować zawieszenie, bo to raczej mały przebieg dla każdego dzisiejszego samochodu. A jeżeli rzeczywiście fabryczne elementy wytrzymały tylko tyle, to może lepiej poszukać zamienników?

Więc postanowiłem dziś specjalnie do Stacji Kontroli Pojazdów dałem gościa 40zł za sprawdzenie i to bardzo dokładnie sprawdzał i czy to potwierdza uszkodzenia. Więc wyszło że tylko lekkie przetarcia tuleji że w ogóle nic się dzieje i nic nie stuka, ani zbieżność kół nie widać, również amory są w normie. Gość mówi że spoko przejdzie na następne badanie techniczne. Więc nie dajcie nabrać z serwisu jak mówią to lepiej sprawdźcie z innej stacji dla pewności.

Offline Ludwik55

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav4
« Odpowiedź #31 dnia: 28 Lutego 2023, 12:08:14 »
Za miesiąc powinienem zrobić pierwszy przegląd i oczywiście nie chciałbym przepłacać.
Dlatego mam pytania
Czy są jakieś wersję tego przeglądu i jeżeli są to czy wybierać ten droższy, rozumiem że rozszerzony ?
Czy ktoś w Krakowie lub okolicy jest zadowolony ze swojego serwisu?

Offline komyak

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV 4 V 2.0 4x4
« Odpowiedź #32 dnia: 28 Lutego 2023, 12:15:37 »
Zapytaj @Colina. On jest z Krakowa.

Offline JKrakus

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4V2l.man4x4
« Odpowiedź #33 dnia: 28 Lutego 2023, 16:39:33 »

Czy są jakieś wersję tego przeglądu i jeżeli są to czy wybierać ten droższy, rozumiem że rozszerzony ?
Czy ktoś w Krakowie lub okolicy jest zadowolony ze swojego serwisu?
Zadzwoń do ASO to Ci powiedzą, ja zrobiłem standard. Więcej info jest na poprzedniej stronie ale dotyczy to 2.0.

Offline marti3210

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #34 dnia: 19 Marca 2023, 12:30:22 »
Brałem poważnie pod uwagę przegląd poza ASO, nawet mimo tego pospolitego odradzania choć nikt nie potrafił podać przykładu , że Toyota zrobiła komuś problemy i nie uznała gwarancji.  Myślę, że tu chodzi bardziej o komfort psychiczny i lojalność wobec salonu.  Żaden serwis, a pytałem wiele, nie był w stanie zrobić wpisu w elektronicznej książce serwisowej, jedynie wpis w książeczce Serwis i Gwarancja.   Czytałem gdzieś, że może chodzić  o jakiś drogi abonament Toyoty ale w serwisach mówiono po prostu o braku fizycznej możliwości, że Toyota to blokuje.  Pierwsze dwa serwisy robiłem w ASO.  Ostateczny koszt samej usługi był zawsze zawyżany o 10-20% niż uzyskany przez telefon, trzeba było negocjować..  Pracownik działu serwisów gwarancyjnych  nigdy mi nie dawał kopii wykonanych czynności, jedynie fakturę.  Przy pytaniu o auto zastępcze zawsze był jakiś wykręt, tak że musiałem jechać dwa razy albo czekać.  Za drugim razem przy tzw. pełnym przeglądzie byłem na miejscu miałem wgląd na halę auto.  Przegląd z wymianami płynów, filtrów , teście komputerowym,  realnie trwał 40-50 minut.  Poza tym auto sobie stało, najpierw na hali , potem na parkingu.  I tak zleciało prawie 2 roboczogodziny :) Trzeci przegląd zrobiłem w niezależnym warsztacie, czekałem około godziny, zapłaciłem nieco ponad 250 zł za robociznę. Warsztat potwierdził przegląd wpisem z pieczątką.  Benzyna, AWD, skrzynia  manualna.
« Ostatnia zmiana: 19 Marca 2023, 12:37:13 wysłana przez marti3210 »

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry Exec 2020
« Odpowiedź #35 dnia: 19 Marca 2023, 14:34:27 »
mimo tego pospolitego odradzania choć nikt nie potrafił podać przykładu , że Toyota zrobiła komuś problemy i nie uznała gwarancji.
Żeby o czymś takim tu przeczytać, to myślę powinny być spełnione łącznie trzy warunki.
Po pierwsze taki delikwent musi być użytkownikiem forum lub wylewać swoje żale w internecie. To pewnie jakiś 0,01 promila salonowych samochodów. Po drugie w trakcie trwania gwarancji musi wyjść usterka prowokująca taki spór, a to chyba rzadkość. I po trzecie ten delikwent musi mieć przeglądy gwarancyjne wykonane poza ASO, co przynajmniej w moim otoczeniu również jest marginesem. Do weryfikacji, czy np. duże floty robią poza ASO.
Przy pytaniu o auto zastępcze
Rozumiem że w pozostałych serwisach nie ma z tym problemu. Myślę że taka kwestia jest do ogarnięcia w każdym ASO każdej marki, tyle że wypada uprzedzić o takiej jednak uzasadnionej potrzebie.
I tak zleciało prawie 2 roboczogodziny
Widocznie tak usługę wycenia gwarant, nie podejrzewam złośliwości serwisu. Kto wykonał szybciej, ten się widocznie spieszył ;)
Warsztat potwierdził przegląd wpisem z pieczątką.
Od wielu lat funkcjonują gwarancyjne książki elektroniczne
Przegląd wykonał i potwierdził oczywiście nic złego nie zrobił. W razie W waga tego wpisu to już inna sprawa.

Offline animuss

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #36 dnia: 19 Marca 2023, 16:46:15 »
Już jestem po przeglądzie 90 tys.km i czy wam się zdarzyło że trzeba wymienić gumy stabilizatora przód , tuleje przednie wahaczy i tył wleczone? Koszt w granicach 1000-2000zł (zależy od marki części)?
Też jestem po 90 tys.km i mam inne zalecenia a mianowicie wymiana wahaczy tylnych wzdłużnych.
-materiał 2643zl
-robocizna 1412zł
Na razie nie zgodziłem się na wymianę wahaczy, zresztą są tuleje, które też się wymienia w wahaczach, ale ASO chyba w to się nie bawi.

Na 90 tys.km  z gwarancją Relax 1412zl czyli przegląd w wariancie "R"
wymienili
flirt układu klimatyzacji 190zł
olej silnikowy 192zł
płyn chłodzący,
płyn z układu hybrydy,
filtr oleju - 69zł
płyn hamulcowy 30zł
jakaś uszczelka
filtr powietrza,
świece zapłonowe 624zł
Przegląd jak na razie najdroższy  z częściami wyszedł  2490zł
A jeszcze mam od początku klocki hamulcowe, z przodu  do wymiany pry następnym przeglądzie.
Jak z tarczami to rob.+mat.  1670zl ale tarcze powinny wystarczać na dwa komplety klocków hamulcowych, więc nie wiem czy wywalać wszystko.
« Ostatnia zmiana: 19 Marca 2023, 17:12:45 wysłana przez animuss »

Offline mleni

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #37 dnia: 19 Marca 2023, 20:42:24 »

A jeszcze mam od początku klocki hamulcowe, z przodu  do wymiany pry następnym przeglądzie.
Jak z tarczami to rob.+mat.  1670zl ale tarcze powinny wystarczać na dwa komplety klocków hamulcowych, więc nie wiem czy wywalać wszystko.

U mnie też czeka wymiana tarcz i klocków przód przy następnym przeglądzie czyli 105 tys.km przy prywatnym serwisie do 1400-1500zł max.

Offline animuss

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #38 dnia: 19 Marca 2023, 22:48:47 »
U mnie też czeka wymiana tarcz i klocków przód
A miałeś już wymieniane same klocki na tych tarczach i świece zapłonowe też wymieniali na 90T ?
« Ostatnia zmiana: 19 Marca 2023, 22:50:33 wysłana przez animuss »

Offline animuss

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #39 dnia: 19 Marca 2023, 23:00:07 »
Wg mnie takie rzeczy się wymienia, jak stuka. Ewentualnie przednie tuleje, w stanie krytycznym mogą wpływać na niestabilną zbieżność czy łatwość utrzymania toru jazdy na wprost.
Dostałem informację, że trzeba reagować jak najszybciej bo dochodzi do szybszej degradacji innych elementów zawieszenia.

Offline mleni

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #40 dnia: 19 Marca 2023, 23:19:04 »
U mnie też czeka wymiana tarcz i klocków przód
A miałeś już wymieniane same klocki na tych tarczach i świece zapłonowe też wymieniali na 90T ?

Świece wymienione koszt 640zł Denso przy 90 tys.km według instrukcji serwisowej. Panowie odradzali wymienić samo klocki ponieważ tarcze są już na granicy zużycia że praktycznie nie opłaca osobno.

Wg mnie takie rzeczy się wymienia, jak stuka. Ewentualnie przednie tuleje, w stanie krytycznym mogą wpływać na niestabilną zbieżność czy łatwość utrzymania toru jazdy na wprost.
Dostałem informację, że trzeba reagować jak najszybciej bo dochodzi do szybszej degradacji innych elementów zawieszenia.

Też mnie straszyli że nawet nie przejdzie SKP. Specjalnie pojechałem na Stację zapłacisz 40zł za sprawdzenie i zapraszają do tunelu. Pokazują że wcale nie ma tragedii i powinno wytrzymać do 120 tys.km chyba o ile nie będziesz szarżował.

Offline Ludwik55

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav4
« Odpowiedź #41 dnia: 20 Marca 2023, 20:37:11 »
Witam
Czeka mnie pierwszy przegląd, przejrzałem opinie na temat serwisu.
Czy w ogóle ma się jakieś gwarancję że te oleje i płyny zostaną wymienione zgodnie z rozpiską, czy tylko auto sobie postoi.

Offline komyak

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV 4 V 2.0 4x4
« Odpowiedź #42 dnia: 20 Marca 2023, 20:51:26 »
Witam
Czeka mnie pierwszy przegląd, przejrzałem opinie na temat serwisu.
Czy w ogóle ma się jakieś gwarancję że te oleje i płyny zostaną wymienione zgodnie z rozpiską, czy tylko auto sobie postoi.

Gwarancję masz tylko na papierze, a czy to fizycznie zostało zrobione to musisz stać i patrzeć. Ja robiłem u Collina - jestem zadowolony i polecam. Gość ma wiedzę i zna się na tym co robi. Takich fachowców ciężko znaleźć.

Offline OBI_FMJ_PL

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 AWD HYBRID
« Odpowiedź #43 dnia: 20 Marca 2023, 22:13:20 »
Ja mam chyba przypadkowo niezłe perspektywy - od dzisiaj Junior pracuje w Toyocie w Szczecinie. Raz w życiu jakiś fart :)
RAV4 C+S, AWD, hybrid, Tokyo RED - zamówienie z 18.02.2022 r. - 20.01.2023 - odebrany!

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #44 dnia: 20 Marca 2023, 22:18:55 »
...o ile wytrzyma prawie rok

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl