Autor Wątek: Klimatyzacja nie chłodzi  (Przeczytany 14765 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Wojak WRO

• Toyot Chodzacy
Odp: Klimatyzacja nie chłodzi
« Odpowiedź #15 dnia: 14 Czerwca 2023, 17:34:25 »

... jakiś wałek w sprężarce się kręci, ale nie dmucha
[...]

Ze względu na niejasną diagnozę serwisu, szukam innego.

Słusznie. Dmucha to wiatr w głowie dego mechanika, bo sporo miejsca
Kto pyta nie błądzi, kto pyta za dużo może oberwać - Julian Staniszewski, nauczyciel rysunku technicznego w LZN Wrocław

Online Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #16 dnia: 14 Czerwca 2023, 18:45:27 »
Wałek się kręci, jakiś zawór cyka, ale sprężarka nie daje ciśnienia.

Bo zawór zmiennej wydajności jest zablokowany na pozycji braku sprężania. Albo nowy kompresor albo regeneracja starego. Części używane w tym przypadku to chybiony wybór. Nic nie trzeba płukać, wymieniać chłodnic itp. Czyżby naciąganie na kasę?
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline kar78787878

• Moderator
  • Toyot Leżący
  • Samochód:: Urban Cruiser
« Odpowiedź #17 dnia: 14 Czerwca 2023, 19:15:29 »
Bo zawór zmiennej wydajności jest zablokowany na pozycji braku sprężania. Albo nowy kompresor albo regeneracja starego. Części używane w tym przypadku to chybiony wybór. Nic nie trzeba płukać, wymieniać chłodnic itp. Czyżby naciąganie na kasę?
Colin,
z informacji, które otrzymałem przy wymianie sprężarki na regenerowaną jest taki wymóg, aby nie tracić gwarancji. Czyli jak rozumiem, aby była pewność, że ewentualne uszkodzenie sprężarki w okresie gwarancji, nie pochodzi z innego źródła poza nią samą.

Jeśli to faktycznie zawór zmiennej wydajności, czy pewnym jest, że nie doszło do "zmielenia" części sprężarki i nie znalazły się one w przewodach klimatyzacji i innych elementach układu?

Online Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #18 dnia: 14 Czerwca 2023, 19:57:15 »
Wykręć sprężarkę i zlej z niej olej. Obejrzyj zawartość oleju i masz odpowiedź
« Ostatnia zmiana: 14 Czerwca 2023, 20:03:09 wysłana przez Colin »
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline kar78787878

• Moderator
  • Toyot Leżący
  • Samochód:: Urban Cruiser
« Odpowiedź #19 dnia: 22 Lipca 2023, 12:03:57 »
Obecnie auto stoi u innego mechanika.
Wygląda na to, że problemem jest elektrozawór. Sprężarka czysta, kręci się, sprzęgło całe.
Na razie zamówiłem dwa elektrozawory i w obydwu przypadkach przyszły inne niż zamawiałem.
Jednak czym głębiej szukam tym mnie jestem pewien jaki elektrozawór powinien być zastosowany.
Sprężarka to Denso 5SER09C 447260-3312.

Wedle numerów OEM sprężarki oraz typu sprężarki, pasuje elektrozawór na tej stronie, choć wygląda zupełnie inaczej od wyjętego: https://inter-instal.com/denso/3877-2603016-zawor-sterujacy-sprezarki-kompresora-klimatyzacji-denso-5ser09c-10s17c-toyota-auris-yaris-camry-corolla-urban-cruiser.html

Według typu sprężarki pasuje również ten: https://inter-instal.com/denso/3880-2603018-zawor-sterujacy-sprezarki-kompresora-klimatyzacji-denso-5ser09c-5tse10c-toyota-auris-yaris-corolla-.html
Ten zamawiałem dwukrotnie w dwóch różnych sklepach i dostałem zupełnie inny. Ale wygląda na to, że nawet gdyby przysłano prawidłowy, to pomimo, że jest podobny do wyjętego ze sprężarki, to posiada iglicę/trzpień na końcu.

Znalazłem i trzeci: https://e-sklep-laser-sinex.pl/pl/p/Czesci-do-Sprezarki-ZAWOR-ELEKTROMAGNETYCZNY-STERUJACY-do-Sprezarki-Kompresora-DENSO-5SE09C-%2C-5SE12C-%2C-Zawory-do-Sprezarek-Klimatyzacja-w-Samochodzie-TOYOTA/1882
Jest podobny do ostatniego, nie ma iglicy/trzpienia. Wygląda identycznie jak mój.

Zaczynam się zastanawiać czy numeracja na stronach jest nieprawidłowa, czy może elektrozawór założony w sprężarce był inny niż powinien.

Czy ktoś z Was jest w stanie jednoznacznie stwierdzić jaki elektrozawór przeznaczony jest dla tej spreżarki?

Pozdrawiam
K.

« Ostatnia zmiana: 22 Lipca 2023, 12:06:11 wysłana przez kar78787878 »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl