Autor Wątek: Wibracje silnika przy ok 1800rpm [1.8 hybryda]  (Przeczytany 8220 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Paca666

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla TS
Wibracje silnika przy ok 1800rpm [1.8 hybryda]
« dnia: 22 Lipca 2022, 14:55:43 »
Dzien dobry,

Czy ktos z Panstwa zauwazyl moze, ze silnik w jego Corolli 1.8 zauwazalnie bardziej wibruje przy predkosci obrotowej ok 1800 obrotow na minute? Przy pozostalym zakresie (pomijajac oczywiscie max obroty) silnik w moim aucie nie generuje praktycznie zadnych wibracji. Zarowno na kierownicy jak i np. podlokietniku. Przy 1800 obrotach da sie je wyraznie odczuc. Zauwazylem to po raz pierwszy przy ok 6500 km przebiegu. Teraz mam 7200km i objaw wystepuje nadal. Wystarczy obroty podbic (lub obnizyc) a wibracje znikaja. Niestety jest to predkosc obrotowa bardzo czesto wystepujaca przy normalnej jezdzie. Zwlaszcza denerwujace jest to na autostradzie, jadac z tempomatem ok 120km/h. Wtedy skrzynia potrafi ustawic 1800 obrotow i na nich pozostac.

Dzieki za konsultacje

Offline czarmi

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla2.0GR HB
Odp: Wibracje silnika przy ok 1800rpm [1.8 hybryda]
« Odpowiedź #1 dnia: 22 Lipca 2022, 15:16:39 »
Naprawdę wolisz konsultować tę przypadłość silnika tutaj na stronie, aniżeli jechać z tym do ASO Toyoty  :shock:
Corolla 2.0 HB GR Sport Dynamic, 2RZ, 2023r.

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #2 dnia: 22 Lipca 2022, 16:35:57 »
Po to są fora. 

Offline atom

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 22 Lipca 2022, 18:42:04 »
U mnie przy takich obrotach silnik przyjemnie, dosyć basowo, mruczy. Chyba faktycznie czuć lekkie wibracje, ale uważam to za normalne. Jeśli Cię to niepokoi, jedź do ASO.
Corolla SD 1.8 GR Sport

Offline Paca666

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla TS
« Odpowiedź #4 dnia: 22 Lipca 2022, 23:32:26 »
U mnie przy takich obrotach silnik przyjemnie, dosyć basowo, mruczy. Chyba faktycznie czuć lekkie wibracje, ale uważam to za normalne. Jeśli Cię to niepokoi, jedź do ASO.

Mam podobne odczucia. Nie są to wibracje  starego Kadetta TDI ale w porównaniu do innych prędkości obrotowych, ta jest zauważalnie bardziej wyczuwalna. Temat oczywiście skonsultuje w ASO przy następnej okazji. Dzięki za wymianę doświadczeń.

Offline lukikow

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla e21 1.8
« Odpowiedź #5 dnia: 23 Lipca 2022, 06:59:01 »

Mam podobne odczucia. Nie są to wibracje  starego Kadetta TDI ale w porównaniu do innych prędkości obrotowych, ta jest zauważalnie bardziej wyczuwalna. Temat oczywiście skonsultuje w ASO przy następnej okazji. Dzięki za wymianę doświadczeń.
Podziel się później z nami informacjami od ASO.
Corolla TS 1.8 HSD, 2021, Executive, Manhattan Grey

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #6 dnia: 23 Lipca 2022, 22:35:26 »
zy ktos z Panstwa zauwazyl moze, ze silnik w jego Corolli 1.8 zauwazalnie bardziej wibruje przy predkosci obrotowej ok 1800 obrotow na minute?

Pewnie jesteś przewrażliwiony. Wsłuchujesz się i wczuwasz na siłę w coś, czego nie ma. Ja mam w tej chwili 9200 km przebiegu i auto jeździ tak, jak od wyjazdu z salonu - bezproblemowo -, a silnik, jak to silnik, ma swoje odgłosy i wibracje, ale wszystko jest naturalne, w normie, bo tak ma być.
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline anlemi

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Toyota corolla
« Odpowiedź #7 dnia: 09 Sierpnia 2023, 07:28:11 »
Dzien dobry,

Czy ktos z Panstwa zauwazyl moze, ze silnik w jego Corolli 1.8 zauwazalnie bardziej wibruje przy predkosci obrotowej ok 1800 obrotow na minute? Przy pozostalym zakresie (pomijajac oczywiscie max obroty) silnik w moim aucie nie generuje praktycznie zadnych wibracji. Zarowno na kierownicy jak i np. podlokietniku. Przy 1800 obrotach da sie je wyraznie odczuc. Zauwazylem to po raz pierwszy przy ok 6500 km przebiegu. Teraz mam 7200km i objaw wystepuje nadal. Wystarczy obroty podbic (lub obnizyc) a wibracje znikaja. Niestety jest to predkosc obrotowa bardzo czesto wystepujaca przy normalnej jezdzie. Zwlaszcza denerwujace jest to na autostradzie, jadac z tempomatem ok 120km/h. Wtedy skrzynia potrafi ustawic 1800 obrotow i na nich pozostac.

Dzieki za konsultacje

Witam
Jestem na forum Toyota pierwszy raz
Kupiłem Toyota corolla 2021r z przebiegiem 44tys km z aso toyota w Trójmieście i mam problem
Auto przy prędkości 30 - 40 kmh ma wibracje oraz przy 1800 obrotów
Zgłosiłem sprawę w aso i usłyszałem że wiedzą o co chodzi ale ten napęd taj ma .
Żeby mnie nie zbyć opisali problem do fabryki i czekam na odpowiedź
Dodam jeszcze że kolega ma mniejszy przebieg ok 27 tys i wibracje są ale słabsze
Czy to jest usterka ?

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #8 dnia: 09 Sierpnia 2023, 07:43:02 »
Witamy

Stworzyłeś im nie lada problem i miło nam, że odwiedzasz forum.
Jeżeli oczekujesz precyzyjnej odpowiedzi opartej na pomiarach (bo odczucie drgań jest często dyskusyjne)
to jest tylko jedna:
Należy porównać i przeanalizować drgania z innym (sprawnym) pojazdem, przy użyciu akcelerometru (i stosownego oprogramowania)
Wtedy wszystko będzie jasne, czy mamy usterkę (a jeśli tak, to da się nawet na podstawie czestotliwości wskazać podejrzany element)

EDIT:

Tyle że taki zestaw do badania trzeba mieć i ... umieć się nim posługiwać :)

« Ostatnia zmiana: 09 Sierpnia 2023, 07:49:04 wysłana przez Colin »
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline anlemi

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Toyota corolla
« Odpowiedź #9 dnia: 07 Września 2023, 08:33:00 »
Po zgłoszeniu problemu z wibracjami w ASO mam zostawić auto na cały dzień będą sprawdzać z jakimś urządzeniem jakie są wibracje.
Jadę 13 września 23r
Napiszę jak dostanę odpowiedź od ASO

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #10 dnia: 07 Września 2023, 20:19:37 »
Ja też czuję delikatne wibracje silnika przy różnych obrotach, głównie przy mniejszych, ale nie widzę w tym żadnego problemu. Nawet przez myśl mi nie przechodzi, aby jechać do ASO, zostawiać auto, żeby coś tam w nim grzebali ;)

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 07 Września 2023, 20:38:47 »
Ja też czuję delikatne wibracje silnika przy różnych obrotach, głównie przy mniejszych, ale nie widzę w tym żadnego problemu. Nawet przez myśl mi nie przechodzi, aby jechać do ASO, zostawiać auto, żeby coś tam w nim grzebali ;)
Przepraszam, że personalnie ale na wszystkie 1951 Twoje posty, w żadnym „nie widzisz” problemu.
Śmiem twierdzić, że jakby Ci podłożyć zgniłego śledzia do bagażnika, to rozpisywałbyś się jak to pięknie pachną nowe Toyoty, albo tak ma być i nie widzisz problemu :).

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #12 dnia: 07 Września 2023, 20:50:15 »
jakby Ci podłożyć zgniłego śledzia do bagażnika, to rozpisywałbyś się jak to pięknie pachną nowe Toyoty

« Ostatnia zmiana: 07 Września 2023, 20:57:56 wysłana przez fynooh »

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #13 dnia: 07 Września 2023, 21:16:20 »
Przynajmniej jest szczęśliwy i cieszy się posiadaną Corollą.

Offline shark_

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #14 dnia: 07 Września 2023, 22:37:57 »
Twoje posty, w żadnym „nie widzisz” problemu.
Warto miec tak pozytywnych ludzi wokół siebie.
Malkontentom mówimy stanowcze NIE
Corolla 1.8 hybrid 23' style sedan

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl