Autor Wątek: pozycjonowanie Toyoty względem innych marek  (Przeczytany 6662 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline michalc

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Rav4 Hybrid AWD
pozycjonowanie Toyoty względem innych marek
« dnia: 11 Sierpnia 2022, 13:25:32 »
Temat na luzie, wakacyjny, przewija się już w innych wątkach nieco je zaśmiecając.
Ci, którzy ostatnio kupowali samochód i porównywali oferty różnych marek dostrzegli pewnie, że teraz większość marek samochodowych chce być postrzegana jako premium lub coś co koło premium leży. Oczywiście cena robi swoje i różnice między takim quasi-premium a samochodami z nieco wyżej półki (nie mówię tu o autach powyżej 500 tys.) tak czy inaczej są widoczne. Nie zmienia to jednak faktu, że marki które do nie dawna uważane były jako "dla ludu" teraz już wyraźnie oferują więcej. Na jazdach próbnych mnie np. pozytywnie zaskoczyło to co oferuje np. Hyundai Tucson, Ford Kuga czy Mazda CX5 ponieważ spodziewałem się po tych markach mniej, głównie jeśli chodzi o jakość wykończenia.

I tu moje pytanie, gdzie w tym wszystkim chce być Toyota? Jak dla mnie, ze względu na wyodrębnienie segmentu premium do Lexusa, ma tu mały problem. Ewidentnie statystycznie klienci oczekują już więcej, stąd pewnie pozycjonowanie się  przez samych siebie wieku marek wzrosło. Do tej pory strategia taka, że ta sama technologia ale w samochodzie lepiej wykończonym, lepiej wyciszonym i dorzucenie nowinek technologicznych, sprzedawanym jako Lexus się sprawdziła. Ale jak dla mnie takie podejście ze względu na wzrost oczekiwań klientów, zwłaszcza tych młodszych, się już tak dobrze sprawdzać nie będzie i bardzo wielu klientów wybierać będzie właśnie takie quasi-premium ponieważ będą oczekiwać więcej po wykończeniu czy wyciszeniu niż daje Toyota a na Lexusa nie będzie ich stać.  Ponadto technologia się wyrównuje i tą przewagę technologiczną, którą teraz ma Toyota, także w hybrydach, prędzej czy później straci. Więc jaka jest Waszym zdaniem przyszłość Toyoty jako marki? W autach eklektycznych, przynajmniej na ta chwilę za bardzo nie mają się czym pochwalić.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
Odp: pozycjonowanie Toyoty względem innych marek
« Odpowiedź #1 dnia: 11 Sierpnia 2022, 13:29:16 »
Toyota to auto masowe dla ludu.
Dość drogie, bo nie żałują jeśli chodzi o bezpieczeństwo i dobre napędy. Jest też względnie bezproblemowe i to jest wymierna zaleta.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka
« Ostatnia zmiana: 11 Sierpnia 2022, 13:31:02 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline michalc

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Rav4 Hybrid AWD
« Odpowiedź #2 dnia: 11 Sierpnia 2022, 13:41:23 »
Toyota to auto masowe dla ludu.
Dość drogie, bo nie żałują jeśli chodzi o bezpieczeństwo i dobre napędy. Jest też względnie bezproblemowe i to jest wymierna zaleta.

ok, na ta chwilę pewnie tak, choć z tym bezpieczeństwem to osobiście nie widzę przewag względem np Hyundai, Mazdy czy Forda. Ale czy właśnie to co wymieniłeś i tak się nie wyrównuje wśród marek i za parę lat Toyota będzie musiała szukać innych przewag w świetle wzrostu oczekiwań klientów o których wcześniej pisałem?

Offline apek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Tesla Y
« Odpowiedź #3 dnia: 11 Sierpnia 2022, 13:49:59 »
Czy dla ludu? Generalnie tak, Corolla jest wszędzie gdzie się nie obejrzeć, Marka przoduje kolejny raz w rankingach sprzedażowych, jednak poszczególne modele mają inną grupę docelową. Teraz wszystko drożeje, samochody z reguły tanie nie były więc statystycznego Kowalskiego co raz mniej stać na auto dla ludu. Zauważ, że w cenie wypasionej Toyoty możesz mieć uboższego Lexusa (nie każdy model oczywiście), więc można wybierać czego się chce. A taki Mirai, który jest Toyotą nie jest raczej dla ludu (chyba, że mieszka się blisko jednej z kilku stacji z wodorem w Polsce i ma się zasobniejszy portfel). Więc moim zdaniem wszystko zależy od modelu. Możesz jeździć Toyotą za 80 tys. zł i taką za 300 tys. zł. Jakbyś podjechał gdzieś Suprą, to też się będą za Tobą oglądać, może bardziej niż Lexusem. A jak Toyota sama się pozycjonuje, to trzeba pytać speców od marketingu.
Toyota Corolla Sedan VII, Toyota Corolla Sedan Hybrid XII - sprzedana, RAV 4 (5th gen) Executive, AWDi, Skyview - sprzedana, Tesla Model Y Premium AWD
https://ts.la/andrzej248745

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #4 dnia: 11 Sierpnia 2022, 14:08:22 »
To, że dana marka ma w swoim portfolio auto sportowe,  terenowe, czy eksperymentalne, nie czyni danej marki czymś więcej  niż jest, bo która z marek popularnych nie ma  swojego "gti'  czy pojazdu na paliwo alternatywne?
Toyota na najważniejszych rynkach zbytu ma "markę" niezawodności i to od lat napędza jej sprzedaż.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

pireus

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 11 Sierpnia 2022, 14:59:26 »
W Polsce zaczęła zastępować samochody dla ludu produkowane w Niemczech. Pozycjonowanie marek na świecie jest różne. W USA samochodem premium jest np. Mazda, oczko niżej jest Toyota, Honda itp. Wyżej są samochody luksusowe do których zalicza się trójcę z Niemiec, Lexusa, Volvo, Jaguara itp.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #6 dnia: 11 Sierpnia 2022, 15:44:41 »
Kupiliśmy niedawno nr1 w USA jeśli chodzi suv'y premium i powiem tak...też trzeszczy na nierównościach :( (X3)
Co do mazdy, aspiruje, ale jednak jeszcze nie.

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry Exec 2020
« Odpowiedź #7 dnia: 11 Sierpnia 2022, 16:06:32 »
Więc jaka jest Waszym zdaniem przyszłość Toyoty jako marki? W autach eklektycznych, przynajmniej na ta chwilę za bardzo nie mają się czym pochwalić.
Sądzę że Toyota po prostu na razie nie idzie tą drogą, bo nie uważa tej technologii za obiecującą. Jako marka dla pospólstwa rozumie, że większość klientów i tak przez najbliższe lata nie będzie miało gdzie ładować swoich samochodów. Więc po co im takie samochody? Pewnie będzie rozwijać technologie wodorową, ale obecnie z infrastrukturą jest tu, gdzie producenci samochodów na prąd byli 15 lat temu.
Co do pozycjonowania marki, to wiadomo... w kabinie jest paździerz a pod maską i w podwoziu jest extra premium.

Offline Mario85

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Executive jbl,
« Odpowiedź #8 dnia: 11 Sierpnia 2022, 16:08:21 »
Ja osobiście długo się zastanawiam nad mazda cx30 180 konna tylko przewagę wziela rav4 ze względu na hybrydę. Mazda miała tylko miękka hybrydę w ofercie.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 11 Sierpnia 2022, 16:19:18 »
Ja osobiście długo się zastanawiam nad mazda cx30 180 konna tylko przewagę wziela rav4 ze względu na hybrydę. Mazda miała tylko miękka hybrydę w ofercie.
Trochę różne gabaryty tych samochodów

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #10 dnia: 11 Sierpnia 2022, 21:23:26 »
Hyundai, Mazda, Kia, Skoda, VW, Seat rzeczywiście jakościowo ciut lepiej wykończone od Toyoty. Ale jak porównamy technologię, szczególnie hybrydową  to konkurencja daleko z tyłu. O awaryjności nie wspominam.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 11 Sierpnia 2022, 22:39:24 »
Ale jak porównamy technologię, szczególnie hybrydową  to konkurencja daleko z tyłu.
Nie powiedziałbym. Te czasy dominacji Toyoty w tej kategorii już mijają, w innych zaczyna tracić dystans.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #12 dnia: 11 Sierpnia 2022, 22:42:24 »
Hyundai, Mazda, Kia, Skoda, VW, Seat rzeczywiście jakościowo ciut lepiej wykończone od Toyoty. Ale jak porównamy technologię, szczególnie hybrydową  to konkurencja daleko z tyłu. O awaryjności nie wspominam.

Czy ja wiem, czy lepiej... Niższe wersję np. skody są strasznie plastikowe, w Toyotach jest dobrze już od najbiedniejszych wersji. Jeśli chodzi o jakość, to znajomemu w rocznym tiguanie została w ręce gałka zmiany biegów jak wrzucał R. Inny ma 2 albo 3 letnie XC60 i co chwilę mu coś innego trzeszczy w kabinie, a miał też poważniejsze usterki.

Choć fakt, że po przesiadce z mondeo 2017 do 4 lata młodszej ravki, miałem wrażenie że jestem w tańszym aucie

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry Exec 2020
« Odpowiedź #13 dnia: 12 Sierpnia 2022, 00:36:42 »
Te czasy dominacji Toyoty w tej kategorii już mijają, w innych zaczyna tracić dystans.
Myślę, że przynajmniej u nas niewielu z autentycznego przekonania wybiera PHEV. Jeśli już kupią to z powodu że jest trendy szpan, albo nie ma alternatywy z przyzwoitym silnikiem spalinowym. Ładują przez pierwszy miesiąc a później się nie chce, a BMW 3 z 2019r mojego znajomego potrafi wtedy palić 14-15 litrów. Hybryda Toyoty wybierana jest właśnie z powodu hybrydy. Dyskutuję ze znajomymi o zakupionych nowych samochodach i raczej w tym przedziale cenowym nie ma wątpliwości o słuszności mojego wyboru. Na przejażdżkach napęd mojego samochodu zachwyca.
Poza tym może to nie dla wszystkich jest teraz istotne, ale prawdopodobnie dzisiejsze PHEV za 5-6 lat będzie zabytkiem i nie będzie w cenie starych skrzypiec. A hybryda Toyoty raczej będzie taka, jak dzisiaj postrzegamy dobrze grające napędy sprzed kilku lat.
« Ostatnia zmiana: 12 Sierpnia 2022, 01:23:59 wysłana przez surrender »

Offline grubar

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V
« Odpowiedź #14 dnia: 12 Sierpnia 2022, 08:38:49 »
Toyotę kupuje się dla bezawaryjności albo hybrydy (oczywiście można dyskutować z każdym z tych stwierdzeń). No i dlatego, że się podoba. RAV4 obecnej generacji bardzo mi się podoba. Taka „kanciasta” bryła, biorę koszt zwiększonego szumu wiatru „na klatę”. Autorom najwyraźniej też się podoba, bo facelift był symboliczny. A co do poziomu prestiżu samego samochodu… Na pewno kontynent to inna kategoria trudno Azję porównać do Europy czy Ameryki. Dla mnie Toyota, Honda,  Mazda, Mitsubishi, Kia czy Hyundai to podobna klasa. Każda marka ma swoją łatkę i piętę achillesową. W każdej mam ulubiony model. Np. rozważałem też Santa Fe czy Sportage, ale też te silniki 1.6 mnie nie przekonują (może błędnie, nie mówię, że mam rację). Rozważałem też CRV, ale wygrała RAV4 (bardziej mi się podoba, niższe spalanie, choć była droższa). CRV ma dużo plusów, m in lepiej reaguje na wciśnięcie pedału gazu czy ma przyjemniejsze materiały we wnętrzu, ale wychodzi nowy model w przyszłym roku. Rozważałem też GLC Coupé (oj też były sporo tańsze pół roku temu), ale jakoś nie widzę się w Mercedesie. Obecnie w najbliższej rodzinie mamy same Japończyki: 3 Toyoty, 2 Mitsubishi i 2 Hondy. Wszystkie są bezawaryjne i wszystkie rudzieją (no, na półrocznej Yarisce nic nie ma). Też mam wrażenie, że Polacy polubili japońskie marki. Regularnie bywam w Pradze (od kilkunastu lat) i uderzyło mnie jak Czesi zamienili Skody na Audi. Kiedyś na ulicy większość to były Czeszki, teraz królują cztery pierścienie. Moda? Grubszy portfel? Sprawni Dealerzy VAG? Z kolei miesiąc temu przejechałem Niemcy 2x autostradą A2 i RAV4 5 generacji zobaczyłem dosłownie 3 sztuki…

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl