Autor Wątek: pozycjonowanie Toyoty względem innych marek  (Przeczytany 6645 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
Odp: pozycjonowanie Toyoty względem innych marek
« Odpowiedź #15 dnia: 12 Sierpnia 2022, 08:49:01 »
auto dla klasy średniej, wykonane średnio i ze średnich jakościowo materiałów, technologicznie niezłe. Fiaty, Dacia, ect. - klasa econo. VW też dla klasy średniej. Volvo dla klasy średniej wyższej, ale nie przesadzajmy z tą wyjątkowością Volvo - to nie żadna klasa premium pod względem technologicznym czy materiałowym, jedynie pod względem cenowym.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #16 dnia: 12 Sierpnia 2022, 08:53:31 »
Nie powiedziałbym. Te czasy dominacji Toyoty w tej kategorii już mijają, w innych zaczyna tracić dystans
Rav4 wybrałem tylko i wyłącznie w związku z sytuacją na rynku paliw. Lepiej jechać dużym suvem, który spala 5,8 l/100km, niż takim samym, który spala 14. A w kwestii hybryd, co by konkurencja nie kombinowała, to nadal są daaaaleko za Toyotą. Dwadzieścia pięć lat doświadczenia robi swoje. Dlatego niektórzy implementują technologię hybrydową Toyoty do swoich aut. Mam znajomego, który ma S-Klasse w hybrydzie i Camry w hybrydzie. Powiedział uczciwie, że Mercedes hybrid to tylko znaczek na nadwoziu. Żadnej innej korzyści z tego nie ma. Nie wspomnę już o tworach typu "miękka hybryda". To już całkowity chwyt marketingowy.

Offline komyak

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV 4 V 2.0 4x4
« Odpowiedź #17 dnia: 12 Sierpnia 2022, 10:09:05 »
Dwadzieścia pięć lat doświadczenia robi swoje.

Ja o hybrydzie słyszę dopiero od około 5 lat. Nie widziałem przynajmniej w Polsce samochodów hybrydowych Toyoty, które jeżdżą np. 15 lat i więcej.
Mam benzynę i spalanie jak po 6000 km mam na poziomie 6,9 l/100 km. Także pomimo opinii o świetnej hybrydzie wybrałem zwykłą benzynę i nie żałuję.

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #18 dnia: 12 Sierpnia 2022, 10:17:26 »
Nie wspomnę już o tworach typu "miękka hybryda".
Co to jest ta miękka hybryda? Spotkałem się kilkukrotnie z tym synonimem. Sądziłem, do tej pory że to chodzi o hybrydy typu HEV czyli hybryda nie-plugin. Ale raczej nie.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #19 dnia: 12 Sierpnia 2022, 10:21:50 »
Co to jest ta miękka hybryda?
Miękka hybryda to zwykły silnik spalinowy + alternator o zwiększonej mocy, który wspomaga czasem ruszanie z miejsca. "Hybryda" stworzona na potrzeby statystyk, a nie faktycznego oszczędzania paliwa. Stosują je np. Audi. BMW. 

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #20 dnia: 12 Sierpnia 2022, 10:24:40 »
Ja o hybrydzie słyszę dopiero od około 5 lat.
Pierwsza Toyota Prius Hybrid wyjechała na drogi w 1997 roku. To 25 lat temu. Potem były inne modele hybrydowe, m. in. Auris, Yaris a w innych krajach Venza i inne modele nieznane u nas.

Offline grubar

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V
« Odpowiedź #21 dnia: 12 Sierpnia 2022, 10:41:33 »
Co to jest ta miękka hybryda?
rozbudowany system start-stop

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #22 dnia: 12 Sierpnia 2022, 10:53:57 »
Mam benzynę i spalanie jak po 6000 km mam na poziomie 6,9 l/100 km
Hybryda to pewien zestaw zalet gdzie spalanie nie jest na pierwszym miejscu.

Ja o hybrydzie słyszę dopiero od około 5 lat.
Dobre  :grin:

pireus

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 12 Sierpnia 2022, 11:07:58 »
Lepiej jechać dużym suvem, który spala 5,8 l/100km, niż takim samym, który spala 14.
Z tym spalaniem w nowych samochodach to bym nie przesadzał. Wszystko zależy od sposobu jazdy. Co prawda GLA nie jest dużym SUV-em, ale przy mocy 306KM mam średnią z przejechanych już 1600km poniżej 8l/100km. Po prostu jeżdżę płynnie i nie szaleję. A w aplikacji Mercedes me (jest genialna, wszystkim można sterować zdalnie)) można zobaczyć średnie spalanie wszystkich kierowców  posiadających ten samochód  i wynosi ono 10,5 litra

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #24 dnia: 12 Sierpnia 2022, 13:32:44 »
Za to RAV jak się nawet płynnie nie jeździ to i tak pali mało. Ostatnie miesiące z tankowania wychodzi mi ciągle <6l/100km, a poszło 3-4kkm w od maja.
Dodam, że Naviexpert ocenia moją płynność jazdy takim określeniem: Tylko 5% kierowców ma gorszą płynność od Ciebie (czerwony piktogram obok, znaczy źle:D). Czyli wygląda na to, że rwę ze świateł żwawiej od 95% na drodze :D.

Offline apek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Tesla Y
« Odpowiedź #25 dnia: 12 Sierpnia 2022, 14:31:05 »
Rav4 był kiedyś elektryczny (rav4 ev z 1996 roku).
Toyota Corolla Sedan VII, Toyota Corolla Sedan Hybrid XII - sprzedana, RAV 4 (5th gen) Executive, AWDi, Skyview - sprzedana, Tesla Model Y Premium AWD
https://ts.la/andrzej248745

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #26 dnia: 12 Sierpnia 2022, 14:49:52 »
Hybryda to pewien zestaw zalet
...ale i wad :) Jak ze wszystkim.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #27 dnia: 12 Sierpnia 2022, 14:58:45 »
...ale i wad  Jak ze wszystkim.
Ależ oczywiście, że są wady. Niemniej jednak technologicznie samochody wyposażone w silniki spalinowe są wszystkie takie same. Mają silniki spalinowe. Niektórzy producenci próbują robić opcje "Żeglowania", inni "miękkie hybrydy", wszyscy "start-stop". Ale różnica technologiczna między napędem spalinowym a hybrydowym Toyota/Lexus to kosmos. Ten napęd po prostu wnosi do motoryzacji coś nowego i jest ekologicznym mostem między silnikami spalinowymi a samochodami elektrycznymi. I tu nikt nie odbierze Toyocie liderowania.

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #28 dnia: 12 Sierpnia 2022, 15:58:16 »
Hybryda to pewien zestaw zalet
...ale i wad :) Jak ze wszystkim.
Wad? Jakie np? Pierwsze co mi przychodzi do głowy to zwiększona masa pojazdu. Ale niespecjalnie coś więcej. 

pireus

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: 12 Sierpnia 2022, 19:05:29 »
Czyli wygląda na to, że rwę ze świateł żwawiej od 95% na drodze :D.
Rwanie RAV spod świateł to raczej oxymoron przy jej przyspieszeniu. Myślę, że ja jadąc spokojnie, bez rwania i tak Ciebie wyprzedzę.
« Ostatnia zmiana: 12 Sierpnia 2022, 19:17:11 wysłana przez pireus »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl