Autor Wątek: Brak elementów wyposażenia w RAV4  (Przeczytany 5447 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry Exec 2020
Odp: Brak elementów wyposażenia w RAV4
« Odpowiedź #30 dnia: 27 Września 2022, 16:00:16 »
Ale bywają też kwestie których nie potrafimy dostrzec lub bagatelizujemy, łudząc się że da się naprawić taniej.
Miałem gradobicie i na dachu doliczyłem się 16 wgniotek. Pomyślałem... zapłacę 1000 i nie będę ruszał polisy. Przy oświetleniu odpowiednia lampą, wgniotek zrobiło się 130.
Pod zderzakiem odbiło się małe wgniecenie, którego nikt rozsądny by nie naprawiał. Ale dla ASO było oczywiste że trzeba to wyprostować i przy okazji pomalować ćwierć samochodu.
Kiedyś minimalnie skrzywiłem przednią belkę poprzeczną od kontrolowanego zgniotu. Pewnie wystarczyło 2 razy puknąć młotkiem i byłaby prosta. Jednak ASO miało inne zdanie, bo taka prostowana belka przy kolejnej kolizji nie spełniłaby swojej funkcji.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #31 dnia: 27 Września 2022, 17:23:58 »
Tu nie chodzi o to, żeby naprawiać cokolwiek taniej i żeby traciło na tym bezpieczeństwo ludzi. Chodzi o to, że serwisy zamiast liczyć godzinę na wymianę zderzaka, liczą dwie. Zamiast wymienić w elemencie mechanicznym połamaną obudowę, wymienią cały element. Zamiast policzyć za samochód zastępczy 100 zł dziennie, policzą 150, bo płaci ubezpieczyciel.  A na końcu tego łańcucha jesteśmy my, którzy musimy płacić wysokie składki, bo drożeją koszty napraw. We wszystkim powinien być umiar.

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #32 dnia: 27 Września 2022, 17:54:08 »
Serwisy na pewno czasem przeginają, a likwidatorzy szkód przymykają oko. Raczej nie do końca ubezpieczyciele to akceptują no bo klient i tak zapłaci. Dla nich w ogóle najlepiej nie płacić warsztatowi, a klienta i tak żeby na polisie zgolić. Nieraz byłem świadkiem przepychanek między serwisem a ubezpieczycielem.
zamiast liczyć godzinę na wymianę zderzaka, liczą dwie. Zamiast wymienić w elemencie mechanicznym połamaną obudowę, wymienią cały element.
Warsztat nie bawi się w rzeźbę i zapewne na to są procedury i stawki zaakceptowane przez wszystkich. Jeśli producent danej części nie przewiduje wymiany połamanej obudowy, to należy wymienić całość. A samochód ma się maksymalnie zbliżyć do fabrycznego.
Równie dobrze można by sobie zadać pytanie... czemu przegląd gwarancyjny trwa 2-3 godziny, jak oni tylko olej wymieniają(?) i jeszcze producent za to płaci...
Jeśli chodzi o stawki za samochód zastępczy, to za Camry netto+50%Vat rok temu było 165zł. Za tyle chyba ciężko byłoby znaleźć prywatnie.
« Ostatnia zmiana: 27 Września 2022, 18:56:58 wysłana przez surrender »

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #33 dnia: 27 Września 2022, 20:03:14 »
Jeszcze warto wspomnieć, że przy szkodzie z AC samochód zastępczy nie jest zabezpieczany z polisy AC tylko z polisy Assistance. Także Assistance brać zawsze premium, bo w taniej opcji jest dużo ograniczeń.

Offline mleni

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Selection 4x4
« Odpowiedź #34 dnia: 27 Września 2022, 20:16:41 »
Jeszcze warto wspomnieć, że przy szkodzie z AC samochód zastępczy nie jest zabezpieczany z polisy AC tylko z polisy Assistance. Także Assistance brać zawsze premium, bo w taniej opcji jest dużo ograniczeń.
Tak ja też mam premium, ale u mnie jest bardzo dziwny haczyk że nawet najmniejsza stłuczka co możesz potem kontynuować jazdę to niestety towarzystwo u mnie mówi jasno od miejsca zdarzenia trzeba wezwać na lawetę to dostaniesz za darmo zastępcze to jest chore.

Wysłane z mojego M2002J9G przy użyciu Tapatalka

Offline Mario85

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Executive jbl,
« Odpowiedź #35 dnia: 28 Września 2022, 07:54:28 »
Brakuje tez oryginalnych dywaników gumowych, oferują zamienniki. Osobiście wolałem oryginalne dlatego kupiłem używane na allegro.

Online Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #36 dnia: 28 Września 2022, 14:41:09 »
Brak kabla ładującego 230V że ściany do pojazdu w RAV4 Plug-inach. Trzeba sobie go zamówić samemu. Dostępność nieznana.
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #37 dnia: 28 Września 2022, 14:52:19 »
Brakuje tez oryginalnych dywaników gumowych, oferują zamienniki. Osobiście wolałem oryginalne dlatego kupiłem używane na allegro.
Mi mówili, że nie ma dywaników, więc dostanę oryginalne welurowe, a gumowe doślą, jak dojdą. Ale odbierając samochód 10 czerwca dostałem dywaniki Rezaw Plast dedykowane do RAv4. Nie wiem, na ile lepsze są Toyoty, ale Rezaw Plastu używam od lat i nie narzekam.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl