Autor Wątek: Nowy Yaris - Czas oczekiwania  (Przeczytany 73579 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline W_ampir

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Yaris, RAV4 GR
Odp: Nowy Yaris - Czas oczekiwania
« Odpowiedź #15 dnia: 14 Marca 2023, 13:52:59 »
Witam.
Ja swoją Yariskę zamówiłem na początku lipca 2022 r. z terminem dostawy - koniec listopada 2022. Od grudnia co miesiąc kontaktowałem się z dilerem i pytałem - to kiedy?. Każdorazowo otrzymywałem odpowiedź - wg systemu w następnym miesiącu  <zalamka>
W lutym zakład w Kolin miał przerwę produkcyjną - brak komponentów.
Zwróciłem się do Toyota Central Europe o informację kiedy zamierzają zrealizować moje zamówienie. Otrzymałem następującą odpowiedź:

"Bardzo nam przykro z powodu przesunięcia terminu dostawy. Jest to spowodowane bezpośrednio z minionym czasem pandemii Covid19,  i obecną sytuacją za wschodnią granicą. Niestety doprowadziło to do zakłóceń produkcyjnych i logistycznych w regularnej działalności wielu organizacji i w różnych branżach, także motoryzacyjnej. Zdajemy sobie sprawę z niedogodności wywołanych zaistniałą sytuacją, prosimy jednak o wyrozumiałość, wynikają one z czynników całkowicie od nas niezależnych.

Zweryfikowałam Pana zamówienie i zgodnie z zawartymi informacjami w naszym wewnętrznym systemie wynika, iż Pana zamówienie nadal oczekuje na potwierdzenie, czyli wyznaczenie terminu produkcji. Na chwilę obecną planowana data rozpoczęcia Pana zamówienia przypada na marzec bieżącego roku, natomiast planowana data dostarczenia Pana samochodu to przełom kwietnia/maja 2023.

01.03.2023 w aplikacji MyT została wskazana fabryka, która zmontuje samochód, ale zamówienie jest nadal w trakcie przetwarzania.

Czekamy...

Offline Pawel S.

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Yaris IV FL
« Odpowiedź #16 dnia: 14 Marca 2023, 18:32:05 »
No to chyba ja się nie mam co łudzić, że to ostatnie przesunięcie mojego zamówienia skoro zamówiłem 3 miesiące później
Witam.
Ja swoją Yariskę zamówiłem na początku lipca 2022 r. z terminem dostawy - koniec listopada 2022. Od grudnia co miesiąc kontaktowałem się z dilerem i pytałem - to kiedy?. Każdorazowo otrzymywałem odpowiedź - wg systemu w następnym miesiącu  <zalamka>
W lutym zakład w Kolin miał przerwę produkcyjną - brak komponentów.
Zwróciłem się do Toyota Central Europe o informację kiedy zamierzają zrealizować moje zamówienie. Otrzymałem następującą odpowiedź:

"Bardzo nam przykro z powodu przesunięcia terminu dostawy. Jest to spowodowane bezpośrednio z minionym czasem pandemii Covid19,  i obecną sytuacją za wschodnią granicą. Niestety doprowadziło to do zakłóceń produkcyjnych i logistycznych w regularnej działalności wielu organizacji i w różnych branżach, także motoryzacyjnej. Zdajemy sobie sprawę z niedogodności wywołanych zaistniałą sytuacją, prosimy jednak o wyrozumiałość, wynikają one z czynników całkowicie od nas niezależnych.

Zweryfikowałam Pana zamówienie i zgodnie z zawartymi informacjami w naszym wewnętrznym systemie wynika, iż Pana zamówienie nadal oczekuje na potwierdzenie, czyli wyznaczenie terminu produkcji. Na chwilę obecną planowana data rozpoczęcia Pana zamówienia przypada na marzec bieżącego roku, natomiast planowana data dostarczenia Pana samochodu to przełom kwietnia/maja 2023.

01.03.2023 w aplikacji MyT została wskazana fabryka, która zmontuje samochód, ale zamówienie jest nadal w trakcie przetwarzania.

Czekamy...

Offline Pawel S.

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #17 dnia: 17 Marca 2023, 09:21:45 »
Dostałem informację od TCE, że "ogólnie trudno jest zamówić wersje selection style- a dodatkowo sytuacje utrudnia pakiet smart. wstępnie szacuję, że transakcje powinno udać nam się obsłużyć z następnych 2 miesięcy produkcji"

Offline W_ampir

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Yaris, RAV4 GR
« Odpowiedź #18 dnia: 17 Marca 2023, 09:29:21 »
Dostałem informację od TCE, że "ogólnie trudno jest zamówić wersje selection style- a dodatkowo sytuacje utrudnia pakiet smart. wstępnie szacuję, że transakcje powinno udać nam się obsłużyć z następnych 2 miesięcy produkcji"

ja zamówiłem jeszcze z pakietem VIP, zastąpionym przez pakiet smart

Offline Pawel S.

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #19 dnia: 17 Marca 2023, 09:39:40 »
Ale co ciekawe to na niemieckim rynku cały czas w konfiguratorze jest dostępny pakiet jbl z indukcyjną ładowarką, a z naszego rynku zniknęły obie te opcje

Offline hindus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Yaris IV
« Odpowiedź #20 dnia: 17 Marca 2023, 10:00:15 »
transakcje powinno udać nam się obsłużyć z następnych 2 miesięcy produkcji

Dwa miesiące od dziś na produkcję + czas oczekiwania na dostarczenie do salonu to wypada nawet koniec czerwca :/

Offline patrick4175

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Yaris
« Odpowiedź #21 dnia: 18 Marca 2023, 10:16:43 »
witam,
czytając wasze posty to mam wrażenie że w salonie chyba zrobili w ch... 11 marca byłem w salonie, pytam się sprzedawcę jaki czas oczekiwania na Yarisa, usłyszałem Hybryda-czerwiec, benzyna-sierpień. To mowie jak hybryda za 3 miesiące to zamawiam (selection style+smart, kolor spicy orange) . Przy całej biurokracji sprzedawca z pytaniem do mnie "gdyby samochód był wcześniej, czy to nie będzie problem, bo widzi w systemie ze jest taka opcja do zaznaczenia" mówię ze pewnie im wcześniej tym lepiej.
Więc tak patrząc co pisaliście tu wcześniej, to jak odbiorę go we wrześniu to i tak będzie bardzo dobry czas  :cool:

Offline Pawel S.

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #22 dnia: 28 Marca 2023, 19:23:49 »
Po niemal 6 miesiącach oczekiwania w aplikacji MyT w końci pokazało mi się dzisiaj miejsce produkcji, co ciekawe w mailach od sprzedawcy była informacja, że auto będzie produkowane we Francji, tymczasem aplikacja pokazała miejsce produkcji w Kolinie

Offline Biker01

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4
« Odpowiedź #23 dnia: 29 Marca 2023, 10:52:00 »
Ja zamówiłem w połowie grudnia selection style 1,5 i niestety do dzisiaj tylko mam przetwarzanie zamówienia, a niby mam mieć do końca kwietnia odebrać.
Yaris 1,5 selection style, automat, spicy orange
zamówienie 12.12.2022, planowany odbiór 04.2023
25.09.2023 potwierdzenie zamówienia, 08.10.2023 produkcja w toku, 10.10 opuścił fabrykę, 12.10 w transporcie do Bytomia, 13.10 dotarł do Bytomia, 10.11.23 ODEBRAŁEM YARISA

Offline hindus

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #24 dnia: 29 Marca 2023, 11:06:50 »
Widzisz, ja zamawiałem w połowie sierpnia i też miałem marzec/kwiecień a raczej spodziewam się maja/czerwca, W apce mam tylko przypisaną fabrykę (od 01.03)
A już się bałem że za szybko dostanę i jeszcze będę musiał kasę na zimówki wybulić jak w listopadzie Toyota udostępniła dodatkowe sloty produkcyjne i dzwonili do ludzi czy nie chcą dostać auta z rocznika 2022 ;)

Offline sandisk

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Yaris 4
« Odpowiedź #25 dnia: 29 Marca 2023, 20:27:29 »
Ja zamawiałem selection style w październiku i przyszło w styczniu.

Offline hindus

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #26 dnia: 29 Marca 2023, 23:44:57 »
Bo się załapałeś na te dodatkowe sloty produkcyjne które się pojawiły pod koniec roku.

Offline sandisk

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Yaris 4
« Odpowiedź #27 dnia: 30 Marca 2023, 08:04:44 »
Mogło tak być bo dealer mówił że mają jeszcze 4 sloty na ten rok i będzie auto za 3 miesiące. Myślałem że to tylko taka marketingowa gadka żeby mnie pośpieszyć z decyzją ale wygląda na to że faktycznie tak było.

Offline Pawel S.

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #28 dnia: 03 Kwietnia 2023, 14:56:07 »
Widzisz, ja zamawiałem w połowie sierpnia i też miałem marzec/kwiecień a raczej spodziewam się maja/czerwca, W apce mam tylko przypisaną fabrykę (od 01.03)

Ja właśnie dostałem maila, że auto powinno dotrzeć do Polski 01.05.2023, także może i tobie uda się odebrać auto w maju :)

Offline Biker01

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4
« Odpowiedź #29 dnia: 03 Kwietnia 2023, 17:29:20 »
Ja dzisiaj dostałem info od dealera, że samochód powinien być między 1.05 a 30.06. Pierwotnie miało być do 30.04.
Yaris 1,5 selection style, automat, spicy orange
zamówienie 12.12.2022, planowany odbiór 04.2023
25.09.2023 potwierdzenie zamówienia, 08.10.2023 produkcja w toku, 10.10 opuścił fabrykę, 12.10 w transporcie do Bytomia, 13.10 dotarł do Bytomia, 10.11.23 ODEBRAŁEM YARISA

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl