Autor Wątek: Nowy Yaris - Czas oczekiwania  (Przeczytany 73353 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline hindus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Yaris IV
Odp: Nowy Yaris - Czas oczekiwania
« Odpowiedź #120 dnia: 05 Października 2023, 17:22:57 »
BTW technicznie Skyview to chyba nie jest szyberdach bo się nie otwiera :) to po prostu dach panoramiczny
Pamiętajcie żeby ogarnąć opony zimowe, bo auto przyjedzie na letnich :)

Offline Biker01

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4
« Odpowiedź #121 dnia: 08 Października 2023, 08:49:41 »
W końcu ruszyła produkcja mojego samochodu.
Yaris 1,5 selection style, automat, spicy orange
zamówienie 12.12.2022, planowany odbiór 04.2023
25.09.2023 potwierdzenie zamówienia, 08.10.2023 produkcja w toku, 10.10 opuścił fabrykę, 12.10 w transporcie do Bytomia, 13.10 dotarł do Bytomia, 10.11.23 ODEBRAŁEM YARISA

Offline vrossi

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Yaris
« Odpowiedź #122 dnia: 08 Października 2023, 11:51:17 »

Zmienil Ci sie status w aplikacji? Kiedy?

Ostatnia zmiane w aplikacji (przypisanie fabryki) mielismy w tym samym dniu dlatego dopytuje. Bo u mnie poki co nic sie nie zmienilo.

Offline pompidou

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Highlander
« Odpowiedź #123 dnia: 08 Października 2023, 13:30:53 »
Ja czekam na GR Sport ze Skyview ale do tej pory mam Onnaing (FRA) jako fabryke. Status poki co bez zmian - w przetwarzaniu.
Dostalem info od importera ze ma byc na poczatku listopada 2023 w PL.

Offline Biker01

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4
« Odpowiedź #124 dnia: 08 Października 2023, 13:42:21 »

Zmienil Ci sie status w aplikacji? Kiedy?

Ostatnia zmiane w aplikacji (przypisanie fabryki) mielismy w tym samym dniu dlatego dopytuje. Bo u mnie poki co nic sie nie zmienilo.

Dzisiaj rano w aplikacji zmienił się status.
Yaris 1,5 selection style, automat, spicy orange
zamówienie 12.12.2022, planowany odbiór 04.2023
25.09.2023 potwierdzenie zamówienia, 08.10.2023 produkcja w toku, 10.10 opuścił fabrykę, 12.10 w transporcie do Bytomia, 13.10 dotarł do Bytomia, 10.11.23 ODEBRAŁEM YARISA

Offline Gangrena

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #125 dnia: 08 Października 2023, 20:27:04 »
Witam Was ! Jestem tutaj na forum po raz pierwszy . A więc do rzeczy  :-) Zamówienie złożone 22 kwietnia 2023 roku . Wersja to selection style ,manual a silnik benzyna . Termin odbioru koniec sierpnia - początek września .  Dnia 27.07.23r. w aplikacji ukazało się  ,że produkcja odbędzie się w Kolinie . Dnia 22.08.23r. zadzwoniłem do swojego dealera . I ku mojemu zaskoczeniu powiedział mi ,że samochód jest już wyprodukowany i stoi na placu fabrycznym w Kolinie . Zdębiałem ... Ale jak to ? A w aplikacji nic ? Spytałem -no to kiedy odbiór ? Stwierdził ,że na pewno początek października. Nie wiem do czego ta aplikacja "MyToyota" służy ? Do dzisiaj nie ma tam żadnej informacji ,że auto zostało wyprodukowane . Dziwna sprawa . Czekam z niepokojem  :-(
Dlaczego z niepokojem ? Pewnie baza danych do aplikacji jest odświeżana przez jakiegoś Rahimula który akurat zapomniał. Czyli potwierdza się około półroczny czas oczekiwania. I niepotwierdza się że pożar u dostawcy plastików wstrzymał produkcję.
Niepokój wynikał z tego ,że w tym wątku pojawiały się jakieś teorie spiskowe odnośnie niecnych praktyk dealerskich  :-(  i w związku z tym coś tam w głowie zaczęło się rozwijać   :-) . W piątek dnia 22.09.23r ( tego dnia minął 5 m-c oczekiwania)  zadzwoniłem kolejny raz  do swego dealera z zapytaniem co z autkiem i z tą apką w której brak tego ,że już samochód jest wyprodukowany . W odpowiedzi usłyszałem  ,że jeszcze nie ma go w Polsce a aplikację poprawi mi osobiście w telefonie (?) na miejscu , jak przyjadę w poniedziałek  do salonu . Miałem dzisiaj jechać popołudniu  . Rano przy kawie " nadejszła wiekopomna chwila" ( ustami Pawlaka z " Kochaj albo rzuć ") w sms-ie  od Toyoty ,że ruszyła produkcja mojego samochodu . Tak więc chyba potwierdzi się półroczny okres oczekiwania . No to pojeżdżę jeszcze trochę na letnich !  :cheesy:
Ciągnąc wątek :
Zamówienie 22.04.23r.
Dnia 27.07.23r. w aplikacji ukazało się  ,że produkcja odbędzie się w Kolinie .
Dnia 25.09.23r. ruszyła produkcja mojego samochodu .
Dnia 28.09.23r. Yaris opuścił fabrykę.
Dnia 02.10.23r. w transporcie z Bytomia do salonu
Dzisiaj 08.10.23r. informacja w apce , że autko w salonie .
Teraz pewnie telefon od dilera ,faktura i  na dniach odbiór .
 Mam do Was pytanie odnośnie rozmiaru zimówek . Jako ,że felgi letnie będą 17-calowe  , to czy jak zamówię sobie zimówki  gdzieś indziej 16 calowe , to czy nie będzie problemu z czujnikami ciśnienia. Wcześniej nie miałem czegoś takiego , dlatego pytam .

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #126 dnia: 08 Października 2023, 20:42:31 »
Felgi muszą być przygotowane pod czujniki ciśnienia, niezależnie czy Toyoty czy niezależne,
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #127 dnia: 08 Października 2023, 20:46:47 »
Haha że co?
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #128 dnia: 08 Października 2023, 20:52:41 »
Nie w każdej feldze założysz czujnik ciśnienia. Oczywiście mówię o felgach nie OEMowych.  Miałem tak w jednym Mercedesie. Napalony jak głupi kupiłem piękne felgi i ZONK, czujniki ciśnienia nie pasowały... Nie przyszło mi do głowy o to spytać. Teraz już wiem.

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #129 dnia: 08 Października 2023, 21:29:49 »
Do każdej felgi do której przychodzi zaworek da się zmontować też stosowny czujnik
Istnieją też Czujniki konfigurowalne, bezzaworowe, montowane specjalną opaska na feldze np produkcji VDO.

« Ostatnia zmiana: 08 Października 2023, 21:37:34 wysłana przez Colin »
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #130 dnia: 08 Października 2023, 21:36:34 »
W tamtym wypadku nie dało się zamontować czujnika OE a zamienników nie znalazłem.
Niezależnie od tego nie zawadzi się o to zapytać sprzedawcę aby uniknąć komplikacji a przynajmniej o niej wiedzieć.

Offline Gangrena

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #131 dnia: 08 Października 2023, 22:36:13 »
Dzięki Panowie za konkretne i fachowe odpowiedzi . Rozjaśniło mi się w temacie tych czujników . Mógłbym wybrać zimówki te proponowane dla Yarisa IV , ale jako ,że moje letnie są w kolorze czarnym to też chciałbym zimowe  alufelgi czarne , a w ofercie Toyoty  brak takich . Przed chwilą napisałem do sprzedawcy pytanie odnośnie czy nie będzie problemu z czujnikami ciśnienia po zakupie ich felg .   

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #132 dnia: 08 Października 2023, 23:03:48 »
Przed chwilą napisałem do sprzedawcy pytanie odnośnie czy nie będzie problemu z czujnikami ciśnienia po zakupie ich felg .   
Problemu żadnego nie będzie, nie ma takiej opcji.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Gangrena

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #133 dnia: 09 Października 2023, 11:03:47 »
Przed chwilą napisałem do sprzedawcy pytanie odnośnie czy nie będzie problemu z czujnikami ciśnienia po zakupie ich felg .   
Problemu żadnego nie będzie, nie ma takiej opcji.
Dostałem szybką odpowiedź od sprzedawcy . Cytuję - " Wszystkie felgi umożliwiają montaż czujników ciśnienia. W załączniku przesyłam homologację do wybranych przez Pana felg. Proszę zwrócić uwagę na rozstaw śrub. Toyota Yaris w tym roczniku jest dostępna z 3 różnymi rozstawami."

Offline hindus

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #134 dnia: 09 Października 2023, 11:20:34 »
Toyota Yaris w tym roczniku jest dostępna z 3 różnymi rozstawami
:| czyli z jakimi?

Kojarzę dwa,
5x114.3 dla 15"
5x100 dla 16" i 17"
Dla 18" jest jeszcze inaczej?
« Ostatnia zmiana: 09 Października 2023, 11:25:14 wysłana przez hindus »