Witam Was ! Jestem tutaj na forum po raz pierwszy . A więc do rzeczy
Zamówienie złożone 22 kwietnia 2023 roku . Wersja to selection style ,manual a silnik benzyna . Termin odbioru koniec sierpnia - początek września . Dnia 27.07.23r. w aplikacji ukazało się ,że produkcja odbędzie się w Kolinie . Dnia 22.08.23r. zadzwoniłem do swojego dealera . I ku mojemu zaskoczeniu powiedział mi ,że samochód jest już wyprodukowany i stoi na placu fabrycznym w Kolinie . Zdębiałem ... Ale jak to ? A w aplikacji nic ? Spytałem -no to kiedy odbiór ? Stwierdził ,że na pewno początek października. Nie wiem do czego ta aplikacja "MyToyota" służy ? Do dzisiaj nie ma tam żadnej informacji ,że auto zostało wyprodukowane . Dziwna sprawa . Czekam z niepokojem 
Dlaczego z niepokojem ? Pewnie baza danych do aplikacji jest odświeżana przez jakiegoś Rahimula który akurat zapomniał. Czyli potwierdza się około półroczny czas oczekiwania. I niepotwierdza się że pożar u dostawcy plastików wstrzymał produkcję.
Niepokój wynikał z tego ,że w tym wątku pojawiały się jakieś teorie spiskowe odnośnie niecnych praktyk dealerskich
i w związku z tym coś tam w głowie zaczęło się rozwijać
. W piątek dnia 22.09.23r ( tego dnia minął 5 m-c oczekiwania) zadzwoniłem kolejny raz do swego dealera z zapytaniem co z autkiem i z tą apką w której brak tego ,że już samochód jest wyprodukowany . W odpowiedzi usłyszałem ,że jeszcze nie ma go w Polsce a aplikację poprawi mi osobiście w telefonie (?) na miejscu , jak przyjadę w poniedziałek do salonu . Miałem dzisiaj jechać popołudniu . Rano przy kawie " nadejszła wiekopomna chwila" ( ustami Pawlaka z " Kochaj albo rzuć ") w sms-ie od Toyoty ,że ruszyła produkcja mojego samochodu . Tak więc chyba potwierdzi się półroczny okres oczekiwania . No to pojeżdżę jeszcze trochę na letnich !
Ciągnąc wątek :
Zamówienie 22.04.23r.
Dnia 27.07.23r. w aplikacji ukazało się ,że produkcja odbędzie się w Kolinie .
Dnia 25.09.23r. ruszyła produkcja mojego samochodu .
Dnia 28.09.23r. Yaris opuścił fabrykę.
Dnia 02.10.23r. w transporcie z Bytomia do salonu
Dzisiaj 08.10.23r. informacja w apce , że autko w salonie .
Teraz pewnie telefon od dilera ,faktura i na dniach odbiór .
Mam do Was pytanie odnośnie rozmiaru zimówek . Jako ,że felgi letnie będą 17-calowe , to czy jak zamówię sobie zimówki gdzieś indziej 16 calowe , to czy nie będzie problemu z czujnikami ciśnienia. Wcześniej nie miałem czegoś takiego , dlatego pytam .