Autor Wątek: Nowy Yaris - Czas oczekiwania  (Przeczytany 73583 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline topoll

• Toyot Spamer
Odp: Nowy Yaris - Czas oczekiwania
« Odpowiedź #255 dnia: 19 Grudnia 2023, 16:08:29 »
Nie.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline hindus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Yaris IV
« Odpowiedź #256 dnia: 19 Grudnia 2023, 21:51:33 »
Tzn pojawia się jak już jest auto przypisane do konta. Ale pierwszym miejscem gdzie był VIN to była faktura od dealera

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #257 dnia: 19 Grudnia 2023, 22:40:36 »
W sumie tak. Odpisałem nie, ponieważ kiedyś kiedyś można było podejrzeć numer VIN jeszcze w trakcie transportu.

Offline marx50

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Y IV & YC
« Odpowiedź #258 dnia: 19 Grudnia 2023, 22:54:51 »
I tak z rejestracją chyba poczekam do 2024 taka inwestycja na przyszłość przy sprzedaży ;-). A nie ma łatwo bo moja sie napaliła na crossa 4x4 (w gre wchodzi droga dojazdowa do jej rodzicow gdzie są problemy z odśnieżaniem i ostatnie śnieżyce przypomniały temat). No i chce se kupować bo wyprzedaż wersji komfort. Z wyposazenia jej nic nie interesuje moze byc odpalane na patyk i z radiem safari wiec pasi, tylko to 4x4 jest ważne. Mowie czekaj kobieto zobaczymy jak sie tym jezdzi czy wgl warto sie pakować w drugie takie auto. No i te kilka dni opoznienia to będzie armagedon w tym wszystkim.
« Ostatnia zmiana: 19 Grudnia 2023, 22:56:26 wysłana przez marx50 »

Offline hindus

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #259 dnia: 20 Grudnia 2023, 00:04:15 »
Ale wie że ten napęd na cztery koła w YC to jest taki... Mocno dyskusyjny? ;)
« Ostatnia zmiana: 20 Grudnia 2023, 00:12:43 wysłana przez hindus »

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #260 dnia: 20 Grudnia 2023, 00:11:48 »
To tylko crossover. On ma wyglądać (i tak jest) ale jego dzielność terenowa jest raczej dyskusyjna...

Offline hindus

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #261 dnia: 20 Grudnia 2023, 00:13:55 »
Chodzi mi raczej o moc na tylnej osi (AWD-i) , która wynosi tyle co tylny silnik elektryczny czyli jakieś 5KM

Offline marx50

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #262 dnia: 20 Grudnia 2023, 00:49:10 »
Tak chodzi po prostu o to żeby się przeczołgać przez kilkadziesiąt metrów nieodśnieżonej drogi. Taki napęd nie generujący większego zużycia paliwa na codzień wydaje się do tego celu idealny. Ale ogólnie nie wiem co sądzić o tym pomyśle. Takich dni jest serio kilka w roku ale ten temat auta z 4x4 gdzieś tam się pojawia od lat. Najpierw ojciec o tym gadał ale zdążył się nieco postarzeć i już niemal nie jezdzi autem a na pewno już nie w takie dni. Wgl nie wiem co sądzić o zakupie drugiego spalinowego jak chińczyki taniej sprzedają elektryki.

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #263 dnia: 20 Grudnia 2023, 01:02:39 »
Pytanie jaki jest prześwit, bo to jest w tym aspekcie najważniejsze. ze 3 cm większy od zwykłego? To o tyle będzie lepszy.

Offline T2023

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Yaris Cross
« Odpowiedź #264 dnia: 20 Grudnia 2023, 09:47:32 »
Pytaniem jest także to czy wie, że kupując droższą wersję napędu którego użyje kilka razy w roku (jak koledzy piszą: z różnym skutkiem) otrzyma też mniejszą pojemność bagażnika?

To tylko crossover. On ma wyglądać (i tak jest) ale jego dzielność terenowa jest raczej dyskusyjna...
Z tym stwierdzeniem można się zgodzić, ale należy dodać, że wraz z wspomnianym wyglądem otrzymuje się kilka dość istotnych różnic w porównaniu do Yarisa IV. Nie chodzi mi tu o osiągi ale o kwestie pozycji kierowcy, wielkości wspomnianego bagażnika itp.
« Ostatnia zmiana: 20 Grudnia 2023, 09:54:04 wysłana przez T2023 »

Offline hindus

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #265 dnia: 20 Grudnia 2023, 09:57:27 »
To może łatwiej te kilka razy założyć łańcuchy? :) Albo po prostu iść w opony które sobie lepiej radzą na kopnym śniegu?

Offline topoll

• Toyot Spamer
Nowy Yaris - Czas oczekiwania
« Odpowiedź #266 dnia: 20 Grudnia 2023, 11:23:04 »
Pytaniem jest także to czy wie, że kupując droższą wersję napędu którego użyje kilka razy w roku (jak koledzy piszą: z różnym skutkiem) otrzyma też mniejszą pojemność bagażnika?

Z tym stwierdzeniem można się zgodzić, ale należy dodać, że wraz z wspomnianym wyglądem otrzymuje się kilka dość istotnych różnic w porównaniu do Yarisa IV. Nie chodzi mi tu o osiągi ale o kwestie pozycji kierowcy, wielkości wspomnianego bagażnika itp.
Ja piszę pod to konkretne wymaganie, jest też wygoda (wyżej się wsiada i siedzi), mniejszy bagażnik (ale jak rozumiem to drugi samochód w rodzinie) itp.
Ja tylko podkreślam, że kupowanie crossovera przede wszystkim pod kątem trudnych warunków drogowych jest nieporozumieniem.

Offline marx50

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #267 dnia: 21 Grudnia 2023, 09:36:28 »
No ja bym musiał mieć takie auto z takim napędem na kilka dni w taka pogodę żeby wysnuć jakiś wniosek. Ja ogólnie za crossoverami nie przepadam , używałem służbowo i nie widzę dla mnie zalet takich aut. Tzn w pracy a było nią cioranie się na kontrolę załadunków w portach Gdańsk, Świnoujście owszem, na takim placu węglowym gdzie jest syf po kostki, jeżdzi się po wertepach ale utwardzonych w jakimś stopniu to pomagało. Nawet tapicerka z pseudo skóry się sprawdzała bo sie przetarło z pyłu szmatą. Ale przy szybkiej jeździe głośne (i akurat te modele raczej duże i jechały głównie na wprost ze skręcaniem na łukach gorzej ;-), w mieście za wielkie trudne do manewrowania itp. Ale to zależy kto ma jakie potrzeby.
My jesteśmy w dwójkę (jest też cały czas spalinowy kompakt z duzym bagażnikiem na dalsze trasy) i tu by chodziło o małe auto ale właśnie z jakąś formą wspomagania tylnej osi i temat się jakoś tak sam wypłynął.
Tyle że za 169 tys minus dopłata czyli jakieś 140+ można kupić chińskiego elektryka który do setki przyspiesza w 3,5 sekundy i też ma dwie osie napędzane. Ale znów wystarczy mały przełom w konstruowaniu baterii i wartość rezydualna takiego wynalazku poleci na pysk i wgl maja większą utratę wartości chyba. Moment na kupowanie auta jest dość przełomowy bo nie wiadomo w którą stronę to pójdzie.
« Ostatnia zmiana: 21 Grudnia 2023, 09:38:13 wysłana przez marx50 »

Offline T2023

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Yaris Cross
« Odpowiedź #268 dnia: 21 Grudnia 2023, 15:01:10 »
Zanim kupisz Yarisa Crossa lub IV zapytaj czy w razie usterki producent zapewnia pełną dostępność do części zamiennych. Awarie, usterki, stłuczki itp mogą przytrafić się każdemu a później dowiadujesz się że auto unieruchomione bo części nie ma i niewiadomo kiedy będą.

Dosyłanie brakujących kluczyków, wydawanie jednej tabletki do Ble42 zamiast dwóch, braki w częściach zamiennych... gdzie ta Toyota lider niezawodności? :embarassed:

Offline hindus

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #269 dnia: 21 Grudnia 2023, 16:57:11 »
wydawanie jednej tabletki do Ble42 zamiast dwóch

Mi dziś doprogramowali drugą :D I nie musiałem nawet do centrali o to się upominać, wystarczył czwarty mail do handlowca po pół roku oczekiwania i jednak udało się zorganizować :) może dostali opr z góry że mają nadgonić :P

gdzie ta Toyota lider niezawodności?
Niezawodności a nie dostępności części :P
Swoją drogą to raczej standard w branży, niestety. Takie dziwne czasy a klient niezbyt ma wybór, niezależnie od marki :|
Przynajmniej w takim Yarisie jest tempomat adaptacyjny, znajomemu w BMW 4 powiedzieli, że albo rezygnuje z tego albo jego auto trafi na koniec kolejki i może rok jeszcze poczekać. W wersji M4 oczywiście jest dostępny :) ale jak chciał zmienić to nagle jego wynegocjowane zniżki przestałyby obowiązywać i byłby jakieś 30 tys. w plecy. Więc położył uszy po sobie i z tempomatu zrezygnował.
« Ostatnia zmiana: 21 Grudnia 2023, 16:59:32 wysłana przez hindus »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl