Autor Wątek: Nowy Yaris - Czas oczekiwania  (Przeczytany 73470 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline shark_

• Toyot Chodzacy
Odp: Nowy Yaris - Czas oczekiwania
« Odpowiedź #285 dnia: 29 Grudnia 2023, 17:28:20 »
zanim zaczęli grzebać z konserwacją podwozia i montażem alarmu - bo te dwie rzeczy jako obsługa posprzedażowa wymagała zarejestrowanego auta a żeby zarejestrować auto musiałem mieć opłaconą fakturę.
Dziwne.
W moim przypadku jest tak, zobaczyłem samochód, zapłaciłem fakturę, ble, konserwacja a w dniu odbioru rjestracja i ubezpieczenie i na końcu odbiór protokołem.
Corolla 1.8 hybrid 23' style sedan

Offline marx50

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Y IV & YC
« Odpowiedź #286 dnia: 29 Grudnia 2023, 18:45:36 »
Auto obejrzalem przed zapłatą wlasnie na wspomnianym parkingu dealera. Trochę po partyzancku bo juz mam dość  czekania na telefony - po prostu gdy dostalem status ze auto jest u dealera, przejezdzając w poblizu po prostu tam wszedlem. Pani ktora sie zajmuje moim zamowieniem  wygrzebala fakture ktorej rzekomo na poczatku rozmowy nie bylo, poszla ze mna i obejrzalem i na tej podstawie dokonalem platnosci. Tak bym czekal kolejne kilka dni. No ale coś jest nie tak z organizacją pracy delaera skoro auta zarejstrowane dzis są do odbioru 15-go stycznia. Pierwszy raz cos takiego widze. Zwykle przyjezdzalemz blachami i auto bylo gotowe. W umowie mam zapisany alarm vodafone cobra pro a bylem swiadkiem rozmowy ze nie wiadomo co to bedzie bo decyduje centrala co przysyla. Bo wgl powiedzialem ze chce wiedziec co montują gdzie i w ktorych punktach sie wpinają w instalacje auta (taki trudny ze mnie klient bo z wyksztalcenia i zamilowania jestem elektronikiem). I oni wgl sa zdziwieni ze mnie to interesuje co oni mi tam wpinają bo jak bedzie cos nie tak to jest asisstance i laweta i że montaż to tajemnica. Dopiero jak gosciowi pokazalem te jego tajemnice tzn schemat elektryczny cobry na moim lapki to sie zmienila rozmowa. A ja po prostu nie chce po przewodach dochodzic gdzie sie powpinali i byc bezradnym jak to sie zdupi po gwarancji.
« Ostatnia zmiana: 29 Grudnia 2023, 19:02:26 wysłana przez marx50 »

Offline hindus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Yaris IV
« Odpowiedź #287 dnia: 29 Grudnia 2023, 18:58:44 »
A mówili z czego wynika opóźnienie?
Ja się umówiłem z nimi tak żeby zrobić rejestrację konkretnego dnia i oni w ciągu niecałego tygodnia od tego zdarzenia mieli mieć auto przygotowane - bo mój Yaris był już w "kolejce" na warsztacie oczekując na swoją turę na montaż alarmu i tą konserwację. Także data rejestracji i procedury ubezpieczeniowe były koordynowane przeze mnie i handlowca.
Mogłem odebrać wcześniej i wrócić do nich na konkretny dzień na wykonanie pozostałych czynności ale wolałem żeby stało u nich ponieważ nie spieszyło mi się z odbiorem (miałem czym jeździć itd.) a nie chciałem żeby auto jeździło po ulicach zanim nie będzie przygotowane do wydania.

Offline marx50

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #288 dnia: 29 Grudnia 2023, 19:03:04 »
Opoznienie wynika z ilosci aut jakie sprzedają i tych przygotowan. A nie moge wyjechac autem bez tego alarmu glownie ze wzgledu na ubezpieczenie.
BTW 2-go stycznia niedaleko mnie otwieraną salon z chińczykami. Jedziemy z kumplem oblookać bo on szuka jakiegoś suva.
BTW2: Ten lakier imperial red jest [cenzura] fajny na zywo. To jakiś trzywarstwowy wynalazek nazwany przez nich lakierem specjalnym. Nie zauwazylem tych opisow wczesniej i myslalem ze z tej samej parafii co spicy orange i bialy ale tamten jest metalic a biały jest perla.
« Ostatnia zmiana: 29 Grudnia 2023, 19:57:33 wysłana przez marx50 »

pireus

• Gość
« Odpowiedź #289 dnia: 29 Grudnia 2023, 19:55:33 »
A nie moge wyjechac autem bez tego alarmu glownie ze wzgledu na ubezpieczenie.
To jaka firma wymaga dodatkowego alarmu do ubezpieczenia? Szczerze mówiąc od wielu lat z czymś takim się nie spotkałem.

Offline marx50

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #290 dnia: 29 Grudnia 2023, 19:58:15 »
Dwa zabezpieczenia -albo wymagane albo lepsza cena polisy. A hybryda nie ma kluczyka. Przynajmniej takie tlumaczenie. Sam dorobie "prawdziwe" zabezpieczenie, bo jak oni myślą że odetną obwód przycisku start czy selektora biegow to jest cool. A to pierwszym lepszym komputerkiem wpietym w cana zlodziej obchodzi. Nie musi nawet szukać gdzie to wpieli.
« Ostatnia zmiana: 29 Grudnia 2023, 20:01:25 wysłana przez marx50 »

pireus

• Gość
« Odpowiedź #291 dnia: 29 Grudnia 2023, 20:00:32 »
Dwa zabezpieczenia. A hybryda nie ma kluczyka
Ok, ale który ubezpieczyciel tego wymaga ?

Offline marx50

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #292 dnia: 29 Grudnia 2023, 20:03:38 »
Warta lub PZU bo takie oferty rozpatrywalem po przedstawieniu ofert. Zastrzegam ze nie czytalem Warunkow tylko to cytat kobity od ubezpieczen. Z tego doktorat bede robil w weekend.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #293 dnia: 29 Grudnia 2023, 20:08:46 »
Może to się zmieniło bo kolega kupił  hybrydową Corollę w Markach z pakietem dealerskim w PZU i nikt nie wymagał żadnego dodatkowego zabezpieczenia.
« Ostatnia zmiana: 29 Grudnia 2023, 20:11:23 wysłana przez pireus »

Offline hindus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Yaris IV
« Odpowiedź #294 dnia: 29 Grudnia 2023, 20:22:00 »
Warta lub PZU bo takie oferty rozpatrywalem po przedstawieniu ofert

W mojej kalkulacji nie było alarmu chociaż został zainstalowany. Poprosiłem o rekalkulację z uwzględnieniem alarmu. Dostałem ją, kwota różniła się o 0.00 zł ;)

Offline marx50

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #295 dnia: 29 Grudnia 2023, 20:40:03 »
Uwierzylem bo ja jak kiedys wycenialem auto w avivie to jak wpisalem jedno zabezpieczenie to kwota sie roznila. Tak czy inaczej zamowilem to g... i juz na etapie zamawiania nie szlo sie z tego wykrecic czy raczej nie oplacalo bo kobita zaokrągliła cene do pełnych tys w dol i z tym czy bez tego zaplacilbym tyle samo. Moge sobie to wziac w pudelku ale znow jak sam zaloze to gwarancja etc.  I jeszcze na mojej liscie zyczen bylo powlaczanie domykania szyb z kluczyka, wylaczanie brzeczka od pasow itp. z doswietlaniem zakretow wlacznie. I tu znow zonk bo yaris... nie ma bo tu cytat " w tej klasie aut raczej nie ma". Nosz kwa w punto bravo itp. 10 lat temu bylo a tu juz za duzo technologii ;-). Prawda jest taka ze potrzebne to jak k.wie majtki - w moim obecnym plebejskim kredensie  z 2017 r za 60% ceny tej yariski jest i nawet nie widze ze swieci no ale jak by bylo to wypada wlaczyc. I wgl bylpoploch i szukanie po pakietach gdzie to jest i skad to wzialem a myslalem ze to pewnik ze jest ;-).

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #296 dnia: 29 Grudnia 2023, 21:13:18 »
Niestety poziom obsługi klienta jest w miarę ok do momentu wpłacenia zaliczki.
Jak odbierałem dwa Yarisy to po przyjeździe na umówioną godzinę okazało się, że mojego handlowca jeszcze nie ma w robocie. Zjawił się po pół godzinie i w popłochu ogarniał przygotowanie aut… odbierałem na ulicy przed salonem bo szkoda mi było czekać, aż zwolni się miejsce w wydawce.
Jak odbieraliśmy BMW to i „plandeka” była i kwiaty dla przyszłej „kierowniczki”.
W grudniu odbierałem Volvo, tutaj też inny poziom, był czas na pogaduchy i dokładne wytłumaczenie co i jak.

Online Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #297 dnia: 29 Grudnia 2023, 22:38:01 »
i że montaż to tajemnica

Kolejna rzecz, którą zapisze sobie do zeszytu "Hitów z ASO", zaraz pod tą o utracie gwarancji po montażu czegokolwiek a obok tej o utracie gwarancji gdy przegląd poza ASO

Co gdzie i jak zamontowane wytłumaczę Ci na priv jeśli nie uzyskasz od nich odpowiedzi co zostało zamontowane w TWOIM aucie
« Ostatnia zmiana: 29 Grudnia 2023, 22:40:22 wysłana przez Colin »
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline marx50

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #298 dnia: 29 Grudnia 2023, 22:46:45 »
No bo ludzie sie rzucili na toyoty, wszystkie statystyki w necie o tym mówią a obserwacja to potwierdza. Za dwa lata będzie tak w salonach z chińczykami (tak wiem jestem monotematyczny z tymi chińczykami ;-). W Volvo czy BMW tłumów siłą rzeczy nie ma ;-).
(BTW Chińczyki tzn Geely w fabryce Izery w Jaworznie mają mieć do dyspozycji część wolumenu i produkować volvo ex30 na tej samej linii).
Nie wiem jaka tam konkurencja dla toyoty w kompaktach suvach itp. bo nie śledzę ale tak jak juz pisałem w segmencie B dla człowieka świadomego technicznie konkurencji raczej nie ma. tzn wiem że za te pieniądze są efektowniejsze auta ale chodzi mi już o coś innego (to tez chyba wina pesela ;-).

Ale podpowiedziałeś mi jedną rzecz - powiem im że to auto mogę wziąć z placu byle mi założyli ten cholerny alarm bo ceregiele z obrzędami na wydawce nie są potrzebne. Tzn oczywiście rozumiem ludzi dla których to jest specjalny dzień ale już to przerabiałem i spowszedniało, zwłaszcza że wydający zwykle nie wie zbyt wiele -tylko mainstreamowe info które wie każdy kierowca.
« Ostatnia zmiana: 29 Grudnia 2023, 22:59:34 wysłana przez marx50 »

Offline marx50

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #299 dnia: 29 Grudnia 2023, 22:58:59 »

Kolejna rzecz, którą zapisze sobie do zeszytu "Hitów z ASO", zaraz pod tą o utracie gwarancji po montażu czegokolwiek a obok tej o utracie gwarancji gdy przegląd poza ASO

Co gdzie i jak zamontowane wytłumaczę Ci na priv jeśli nie uzyskasz od nich odpowiedzi co zostało zamontowane w TWOIM aucie
To TWOIM słusznie podkreślone ;-). Jak tam słuchałem tego elektryka ta miałem mu ochote puscic to:
https://www.youtube.com/watch?v=oBDuv3fPstg
Chętnie z wiedzy skorzystam bo "lubię wiedzieć". To jest to magiczne zdanie (oprócz " a w internecie przeczytałem że") które doprowadza fachowców w każdej branży do szewskiej pasji ;-). Mój kierownik budowy już dawno temu skomentował to "najgorsi są ci co czytają" :-)).

Generalnie opcje są dwie (mimo zapisu w umowie o cobrze pro)-wspomniana cobra i ble, a poznac idzie pewnie po dinksie i karcie.
Jeszcze gdybyś mógł powiedziec tutaj które lepsze/czym sie różni (gdyby była mozliwośc wyboru)
Pytanie gdzie wsadzą centralkę (i tu stawiam 30% na za schowek i 70% pod kierownicę bo mniej roboty ze ściaganiem plastików. A widząc oferty sprzedaży w necie  tych alarmów z dopiskiem "wtyczki toyota" to jestem prawie pewny że tam nawet się nikt nie doktoryzuje który przewód rozciąć i gdzie się wpiąć żeby złodziej miał trudniej tylko walą jak leci rozpinając oryginalne złącza i się wpinają na gotowo. Ale nurtuje mnie pytanie zemu toyota tak cisnie na montaz tych alarmów/immobiliserów

BTW: Macie w apce w yarisie zdalne odpalanie wentylacji?

« Ostatnia zmiana: 29 Grudnia 2023, 23:05:19 wysłana przez marx50 »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl