Autor Wątek: Nowy Yaris - Czas oczekiwania  (Przeczytany 73599 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline hindus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Yaris IV
Odp: Nowy Yaris - Czas oczekiwania
« Odpowiedź #300 dnia: 30 Grudnia 2023, 03:10:01 »
Macie w apce w yarisie zdalne odpalanie wentylacji?
Tak, jest w hybrydach, ustawia taką temperaturę jaka była przy gaszeniu auta więc jak jest zimniej to będzie grzała, a jak jest cieplej to będzie chłodziła :) nawet całkiem sprawnie działa

Offline marx50

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Y IV & YC
« Odpowiedź #301 dnia: 30 Grudnia 2023, 20:06:14 »
No bo wlasnie ten elektryk jak go zaczałem cisnąc powiedział że sa dwie aplikacje tych alarmów i te co maja w apce zdalna wentylację to podłączają inaczej.

Offline marx50

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #302 dnia: 02 Stycznia 2024, 13:10:52 »
Wracając jeszcze do chinczykow - obejrzalem to MG i z pewnością nie ustępuje markom europejskim. A do tego podloga w bagazniku to podloga nie kawalek szmatki a od spodu pelna konserwacja.

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #303 dnia: 02 Stycznia 2024, 19:38:42 »
Wracając jeszcze do chinczykow - obejrzalem to MG i z pewnością nie ustępuje markom europejskim. A do tego podloga w bagazniku to podloga nie kawalek szmatki a od spodu pelna konserwacja.
Serio? Wsiadłbyś do czegoś tak wyglądającego?

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #304 dnia: 02 Stycznia 2024, 19:53:16 »
Nawet chętnie z ciekawości za takie parametry i cenę - XPower ma napęd 4x4, dwie jednostki generujące łącznie 435 KM i 600 Nm (0-100 km/h w 3,8 s, prędkość maksymalna 200 km/h). Trzeba za niego zapłacić od 169 900 zł.
Toż to szok panie :)
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline marx50

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #305 dnia: 02 Stycznia 2024, 22:40:45 »
Serio, wsiadłbym.
Nie jest to Alfa Romeo ale poziom estetyczny porównywalny lub wyższy niż Kie Hyudaie Vweje Toyoty itp. Jeśli o wyglądzie mówimy.
Próbowaliśmy się z kumplem czegoś przyczepić i nie bardzo nam wychodziło.
Oczywiście ten MG 4 to taki telefon na kółkach jak większość elektryków, ale nie przynajmniej nie wygląda w środku jak prosektorium jak np.volvo EX30 z wykładziną na drzwiach zrobioną z odpadów wyłowionych z morza.
ZS i HS wgl wyglądają OK.
Nie mówię że to maybachy ale jak ktoś chce kupić dużo samochodu i wydać pieniądze które one kosztują (kompaktowej wielkości ZS od 80 kpln, krowiasty HS od 104 kpln, to będzie miał nad czym myśleć patrząc na konkurencję bo nie wieje biedą.
Oczywiście im wyższa wersja tym lepiej - zresztą polecam zerknąć samemu i sobie wyrobić osąd.
Tyle co zobaczyłem, nie umiem powiedzieć czy to się z 3 lata rozleci czy nie(pewnie nie może bo dają 7 lat gwarancji). Nie wiem jak wykonane silniki (to są wynalazki z GM-a a wolnossak 1,5 ma wiele wspólnego z naszym lanosem). Ale gorzej niż w ecobooście i puretechu chyba być nie może. Pewnie spalanie będzie trochę kicha ale do lanosowoza można LPG zalożyć  :grin:.
I tak jak pisałem - zaglądam pod spód - jest konserwacja, zaglądam w bagażnik jest półka i nikt nie każe za nią dopłacać 1700 pln. A w tym większym nawet wykładziną wyłożona wnęka koła. Miękkie skajłokery na fotelach, nic nie trzeszczy, jest wiele rzeczy dla wielbicieli sreberek czy miękkich boczków, funkcjonalne, estetyczne, może troche tandetny carbon. Drzwi nie zamykają się z dźwiekiem pokrywy od śmietnika. Jak ktoś kupuje oczami to łyknie to jak pelikan ciepłe kluski, na grzyby więcej niż wystarczające a jak pojedziesz tym do rodziny na wieś to sie będą w pas kłaniali. A ledową lampę ori kupisz na aliexpress za 150 zł  :grin: i jak dopłacisz za przesyłke to w tydzień dostaniesz. W toyocie pewnie z 2 mies czekania.
Nie ukrywam że mi przez myśl przeszło że te europejskie koncerny nas ładują w kakao.

« Ostatnia zmiana: 02 Stycznia 2024, 22:56:29 wysłana przez marx50 »

Offline marx50

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #306 dnia: 02 Stycznia 2024, 22:53:25 »
Nawet chętnie z ciekawości za takie parametry i cenę - XPower ma napęd 4x4, dwie jednostki generujące łącznie 435 KM i 600 Nm (0-100 km/h w 3,8 s, prędkość maksymalna 200 km/h). Trzeba za niego zapłacić od 169 900 zł.
Toż to szok panie :)
I jeszcze odejmiesz 18 kpln dopłaty i robisz tym na szaro wiekszość porszaków mesiów i co niektóre ferrari wszystko w cenie czterech felg z oponami do tychże. Taki bogacz tak potraktowany straci sens życia.
BTW niedawno jadąc rano między Mikołowem a Katowicami w korku na pasie obok jechał Rolls Royce Cullinan. Gościu miał niezadowoloną minę jak każdy tam, więc to nie o to chodzi  :cheesy:. No chyba że to był kierowca jadacy na serwis itp.

Offline hindus

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #307 dnia: 02 Stycznia 2024, 22:56:32 »
A ja za dużo mam do czynienia z chińskim sprzętem klasy automotive i ich oprogramowaniem żebym zawierzył im swoje życie w tak potencjalnie groźnej maszynie jakim jest samochód elektryczny.

Offline marx50

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #308 dnia: 02 Stycznia 2024, 23:03:27 »
A ja za dużo mam do czynienia z chińskim sprzętem klasy automotive i ich oprogramowaniem żebym zawierzył im swoje życie w tak potencjalnie groźnej maszynie jakim jest samochód elektryczny.
Tego nie umiem ocenić. Ich tam jest dużo, może nie zwracają na to uwagi  :-P.
Klient nie zauważy zauważy za to że w toyocie nawet k.wa piktogramów na przełącznikach szyb nie ma a tam są.
Ale serio, komplet asystentów jest w standardzie
« Ostatnia zmiana: 02 Stycznia 2024, 23:08:46 wysłana przez marx50 »

pireus

• Gość
« Odpowiedź #309 dnia: 03 Stycznia 2024, 08:25:28 »
A do innych marek samochodowych, gdzie jest produkowany ten sprzęt?

Offline hindus

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #310 dnia: 03 Stycznia 2024, 08:35:36 »
Nieważne kto produkuje, ważne kto sprawdza. Chińczycy się motają, robią rzeczy byle jak, byle działało, kłamią, postawieni pod ścianą zapierają się że wszystko działa zgodnie z oczekiwaniami.
Nie mówię absolutnie że inni nie zaliczają wtop, ale bardziej jestem skłonny uwierzyć Toyocie, że jak wcisnę hamulec to auto zahamuje, a jak puszczę gaz to przestanie przyspieszać, niż chińskiemu producentowi.
« Ostatnia zmiana: 03 Stycznia 2024, 08:37:43 wysłana przez hindus »

pireus

• Gość
« Odpowiedź #311 dnia: 03 Stycznia 2024, 09:27:47 »
Nieważne kto produkuje, ważne kto sprawdza. Chińczycy się motają, robią rzeczy byle jak, byle działało, kłamią, postawieni pod ścianą zapierają się że wszystko działa zgodnie z oczekiwaniami.
Wszystko to racja, ale skąd wiesz, jakiej jakości montują sprzęt do swoich samochodów. Platforma w Volvo i Chińczyku jest ta sama. Przy globalizacji, z innymi komponentami jest  podobnie, a jakość może zależeć tylko od segmentu w których są one montowane.

Offline marx50

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #312 dnia: 03 Stycznia 2024, 09:28:10 »
ale bardziej jestem skłonny uwierzyć Toyocie, że jak wcisnę hamulec to auto zahamuje, a jak puszczę gaz to przestanie przyspieszać, niż chińskiemu producentowi.
Akurat w ostatniej historii motoryzacji to akurat Toyocie się zdarzyło że auta same przyspieszały ;-). Przynajmniej taki smród pozostał po tej aferze choć toyota udowadniała że to użytkownicy naciskali gaz zamiast hamulca.
Jak ktoś jest na tyle młody że nie pamięta:
https://www.auto-swiat.pl/wiadomosci/aktualnosci/toyota-oczyszczona-z-zarzutow/j4wmb7g
Podobnym tematem straszono w temacie alfy mito i giulietty (głównie w niemieckich mediach) że jest możliwe zablokowanie się pedału gazu o klips trzymający wykładzinę( i faktycznie było to możliwe jak się człowiek postarał i wcisnął gaz po ukosie-sam sprawdziłem). I to w europejskim a nie chińskim aucie:
https://www.youtube.com/watch?v=ow24-c0swg4
A wgl jeszcze zobaczcie jak działa hamulec w toyotach hybrydowych. O ile dobrze zrozumiałem pedał wgl nie ma przełożenia na działanie pompy hamulcowej tzn nie jest z nią sprzężony.
 Sprężysty opór jaki czujemy na pedale jest wynikiem działania emulatora żeby użytkownik nie miał wrażenia że naciska cegłę a prawdziwe ciśnienie wytwarza pompa elektryczna modułu ABS a do tego przepuszcza to na koła elektrozawór (nie pamietam czy normalnie otwarty czy normalnie zamknięty).
Ale konkluzja jest taka że jak nie ma prądu nie ma hamowania, co wydaje się być mniej niezawodnym rozwiązaniem niż klasyczny układ
BTW Jak otwieracie drzwi słyszycie działanie pompy ABS? Bo w teorii tak to działa, tzn nabija ciśnienie do akumulatora ciśnienia.
« Ostatnia zmiana: 03 Stycznia 2024, 09:54:09 wysłana przez marx50 »

Offline hybrid

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Toyota Yaris IV
« Odpowiedź #313 dnia: 03 Stycznia 2024, 12:37:47 »
Witam,
czy zamawiał ktoś Yarisa z 2024r w wersji Premiere Edition z nowym układem hybrydowym 130KM? Jaki otrzymaliście termin odbioru? Ja zamówiłem w listopadzie i termin na umowie to kwiecień.

Offline Ultima

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Yaris
« Odpowiedź #314 dnia: 06 Stycznia 2024, 19:54:52 »
Jak długo wasz pojazd stał u importera ( w moim przypadku bytom) zanim trafił do dilera (w moim przypadku Wrocław) ?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl