Autor Wątek: Nowy Yaris - Czas oczekiwania  (Przeczytany 73578 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline marx50

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Y IV & YC
Odp: Nowy Yaris - Czas oczekiwania
« Odpowiedź #315 dnia: 06 Stycznia 2024, 20:03:48 »
U mnie to było 10 dni. Za to k.wa (bo takie slowo mi sie tu ciśniena usta) teraz dwa tygodnie ma sterczeć u dealera zarejestrowane, ubezpieczone zeby mi je przygotowali do wydania (pewnie glownie przez ten zasrany alarm). I to jeszcze mam być wdzięczny ze się termin zwolnił bo byłoby jeszcze dłużej. Nie chciałem już afery robić bo babka która się zajmuje moim zamówieniem pewnie nie ma na to wplywu ale szlag mnie trafia z takim podejściem. Czujecie to ? Mam kupione auto, jestem za nie odpowiedzialny bo na mnie ubezpieczone itp a ono stoi ch.j wie gdzie (tzn na parkingu z ktorego na wydawke musi przejechać po drodze publicznej bo jest po drugiej stronie)i ch.j wie kto nim może różne rzeczy robić. Za bardzo ugodowo do tego podszedlem. Oby jego użytkowanie nie było tak upierdliwe jak zakup.
« Ostatnia zmiana: 06 Stycznia 2024, 20:14:57 wysłana przez marx50 »

Offline Ultima

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Yaris
« Odpowiedź #316 dnia: 06 Stycznia 2024, 20:09:04 »
O.O fajnie. Moje w sumie u importera już 2 tydzień stoi... Czyli pewnie odbiór w lutym, chociaż w salonie upierają się że w 3 tyg stycznia ale patrząc na twoja wypowiedz to nie realne :D

Offline marx50

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #317 dnia: 06 Stycznia 2024, 20:13:36 »
Jestem sklonny podejrzewac, o czym juz pisalem tutaj ze  terminy dostaw mają obcykane w jakiejs logistycznej apce i mostva realizuje dostawy co do dnia. U mnie u dealera pojawilo sie tydzien przed data wynikającą z umowy. Załuję że kupiłem u dużego dealera który najwyraźniej nie jest przygotowany do sprzedazy tak duzej liczby aut(caly parking zawalony nowkami spokojnie ponad setka).
« Ostatnia zmiana: 06 Stycznia 2024, 20:17:19 wysłana przez marx50 »

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #318 dnia: 06 Stycznia 2024, 20:28:20 »
Odbierz auto bez montażu akcesoriów nie czekaj na termin. Wrócisz na to w dogodnym dla siebie terminie i zrobią to na poczekaniu. Wcześniej zrob fotki całego pojazdu i deski plus radia (ewentualne szkody podczas montażu)
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #319 dnia: 06 Stycznia 2024, 20:55:13 »
U mnie to było 10 dni. Za to k.wa (bo takie slowo mi sie tu ciśniena usta) teraz dwa tygodnie ma sterczeć u dealera zarejestrowane, ubezpieczone zeby mi je przygotowali do wydania (pewnie glownie przez ten zasrany alarm). I to jeszcze mam być wdzięczny ze się termin zwolnił bo byłoby jeszcze dłużej. Nie chciałem już afery robić bo babka która się zajmuje moim zamówieniem pewnie nie ma na to wplywu ale szlag mnie trafia z takim podejściem. Czujecie to ? Mam kupione auto, jestem za nie odpowiedzialny bo na mnie ubezpieczone itp a ono stoi ch.j wie gdzie (tzn na parkingu z ktorego na wydawke musi przejechać po drodze publicznej bo jest po drugiej stronie)i ch.j wie kto nim może różne rzeczy robić. Za bardzo ugodowo do tego podszedlem. Oby jego użytkowanie nie było tak upierdliwe jak zakup.
A to masz leasing czy priv? Jak priv to jedz do dilera i poproś o wydanie natychmiast, bo jak masz fakturę i w dodatku zapłaciłeś to towar to w 100% jest już Twój. Jak bedą ściemniać, to zadzwoń przy nich na Policję i zgłoś, że bezprawnie przetrzymują Twoją rzecz….

Offline marx50

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #320 dnia: 06 Stycznia 2024, 22:13:21 »
Totalny priv za gotówę już zapłacony itp. i jakbym się uparł to pewnie obeszło by się bez policji ;-). No ale oni jakiś przegląd zerowy chyba muszą zrobić nie? Te 10 dni (bo juz 4 minęły jakoś wytrzymam ale mówię o ogólnym odbiorze sytuacji.
Ja już zacząłem coś tam przebąkiwać o tym że ten alarm to tylko problem i sam to ogarnę niech mi tylko dokumentację dadzą. To się zaczęły uniki i że nie wiedzą co w tej sytuacji bo nikt tak nie robił. I rozkminy co z ubezpieczeniem itp. I nagle stał się w rozmowie najważniejszy temat vouchera za tysiaka ktory mi przysługuję i czy coś wybrałem. A nawet mi nie powiedzieli ci tam można wybrać wgl tematu nie znam. Typowe odwracanie uwagi
I wgl w niezbyt ładną calosc (o czym już tu nudziłem) układa mi się sposób załatwiania tego zamówienia -osobna umowa na auto (i to jeszcze zapisane że mam świadomość że umowa jest trójstronna ja,dealer i importer i jakby co w domyśle sie bujaj kto winien jej niewypełnienia) osobna na kaucję (nie zaliczkę nie zadatek) zapisy chroniące kupującego w niewielkim stopniu, nakłanianie do podpisania odbioru gdy go faktycznie jeszcze nie było (i to jest klauzaula na fakturze i pomysł importera), teraz te szopki z przedłużaniem odbioru itp. Ogólne mi się to nie podoba i pierwszy raz mam takie wrażenie. Jedyne co na plus to oferta ubezpieczenia korzystniejsza niz bylem w stanie sam znalezc. Przy zakupie auta za sto kilkanaście tys. nie spodziewam się premium obsługi ale trochę się czuję jakbym kupował u mietka w komisie który mnie chce wyruchać. Do tego już calkiem prywatnie slyszalem opinie o wlascicielu salonu których tu nie zacytuję.
« Ostatnia zmiana: 06 Stycznia 2024, 22:28:00 wysłana przez marx50 »

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #321 dnia: 06 Stycznia 2024, 23:03:12 »
Przegląd zerowy wykonany został już w Mszczonowie przez Mostve.
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Pawel S.

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Yaris IV FL
« Odpowiedź #322 dnia: 08 Stycznia 2024, 20:34:20 »
Witam,
czy zamawiał ktoś Yarisa z 2024r w wersji Premiere Edition z nowym układem hybrydowym 130KM? Jaki otrzymaliście termin odbioru? Ja zamówiłem w listopadzie i termin na umowie to kwiecień.
Jak dzisiaj dostawałem informacje to termin odbioru ma być pod koniec marca

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #323 dnia: 08 Stycznia 2024, 22:31:17 »
Przy zakupie auta za sto kilkanaście tys. nie spodziewam się premium obsługi ale trochę się czuję jakbym kupował u mietka w komisie który mnie chce wyruchać. Do tego już calkiem prywatnie slyszalem opinie o wlascicielu salonu których tu nie zacytuję.
Niestety, po zmianie z TMP na TCE dilerzy zostali sługusami, a nie partnerami w biznesie.
Zaczęła triumfować megalomania kto ma większy i bardziej udziwniony salon sprzedaży, a klient to już sprawa drugorzędna. :)
Opinie o właścicielach są pewnie plotkami ale jakoś kredyt na taki salon trzeba spłacić. Dodatkowo weź to jeszcze ogrzej w dzisiejszych czasach i przy aktualnej cenie gazu…

Offline marx50

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #324 dnia: 09 Stycznia 2024, 10:46:42 »
Niestety, po zmianie z TMP na TCE dilerzy zostali sługusami, a nie partnerami w biznesie.
Zaczęła triumfować megalomania kto ma większy i bardziej udziwniony salon sprzedaży, a klient to już sprawa drugorzędna. :)
Opinie o właścicielach są pewnie plotkami ale jakoś kredyt na taki salon trzeba spłacić. Dodatkowo weź to jeszcze ogrzej w dzisiejszych czasach i przy aktualnej cenie gazu…
To samo się słyszy o Stellantisie, że dealera się tam olewa a klient to wgl sprawa drugorzędna biorąc pod uwagę to co sprzedają ( tak że kończy sie to jakimiś zbiorowymi pozwami.
Jeszcze jedna rzecz mi się przypomniała-dostałem do podpisania druczek że niby mam coś potwierdzić w związku z niedostępnością alarmu cobra/ble. Okazało się że mnie dotyczyło jakieś oświadczenie dot. OC (że mam świadomośc że musze je opłacić i które było na tej samej kartce) ale to powyższe nie było skreślone a podobno dotyczyło RAV4. Równie dobrze mogło to dotyczyć mojego auta i jak zacząłem zadawać pytania, spotkało się to z niecierpliwością drugiej strony i ręcznym wykreśleniem( i znów to był druk z centrali). A na odbiór jestem umówiony jak do lekarza-na godzinę.
Już widzę ich miny jak wyskocze tam z czujnikiem lakieru będę sprawdzał płyny, olej itp. Bo po tym co widziałem to się sprowadza do bajeru i odwracania uwgi bzdetnymi opowiastkami o radyjku i czujnikach.
« Ostatnia zmiana: 09 Stycznia 2024, 10:56:33 wysłana przez marx50 »

Offline hindus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Yaris IV
« Odpowiedź #325 dnia: 09 Stycznia 2024, 10:48:12 »
A na odbiór jestem umówiony jak do lekarza-na godzinę.
No bo auto musi być odpicowane i wyeksponowane na miejsce wydawkowe :) to chyba nic dziwnego, czy w końcu przekonałeś ich że chcesz z placu zgarnąć?

Offline marx50

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #326 dnia: 09 Stycznia 2024, 10:53:48 »
No bo auto musi być odpicowane i wyeksponowane na miejsce wydawkowe :) to chyba nic dziwnego, czy w końcu przekonałeś ich że chcesz z placu zgarnąć?
Do tej pory umawiałem się na dzień i orientacyjna godzinę. Tu jak do lekarza: o której pan odbiera jest 12-ta lub 14-ta itd. do wyboru.Poczekam już - akurat mrozy ustąpią. Właśnie dlatego żeby mozna było obejrzeć lakier czy cos nie uszkodzone itp. Tam by nie było warunków i wgl biorąc to z placu to juz całkiem bym się czuł jak kupując w komisie u jakiegoś ździrka
« Ostatnia zmiana: 09 Stycznia 2024, 10:55:33 wysłana przez marx50 »

Offline sandisk

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Yaris 4
« Odpowiedź #327 dnia: 09 Stycznia 2024, 21:15:46 »
Hyh ja mam podobne wrażenia jak @marx50 . Mój zakup wyglądał tak jakbym kupował worek ziemniaków u Janusza a nie auto za 100k. Kupowałem w Krakowie. Podczas zamówienia nikt nie był mi wstanie powiedzieć w jakim statusie jest moje auto. Gdy znalazło się w Bytomiu w Polsce, to tez dealer mówił że czeka ale nie wiadomo na co. Czekało tak miesiać. Przy odbiorze odkleił się video rejestrator z tyłu. Chłop pojechał na serwis przykleić, ale jak przyjechałem do domu to znów odpadł. Po paru też miesiącach zauważyłem że zamontowano mi chińskie czujniki parkowania, które nie współpracują z systemem toyoty i tylko pikają a na ekranie się nic nie wyświetla.
Ogólnie słabe doświadczenie.

Edit. A i zapomniałem dodać. Dostałem za ten problem z rejestratorem bon na akcesoria, ekstra 1000 zł. Fajnie wziąłem sobie kurtkę, jakieś bidony ale nigdy tych akcesoriów nie zobaczyłem a minął już rok.
« Ostatnia zmiana: 09 Stycznia 2024, 21:22:09 wysłana przez sandisk »

Offline Pawel S.

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Yaris IV FL
« Odpowiedź #328 dnia: 09 Stycznia 2024, 21:31:08 »
Po paru też miesiącach zauważyłem że zamontowano mi chińskie czujniki parkowania, które nie współpracują z systemem toyoty i tylko pikają a na ekranie się nic nie wyświetla.
Ogólnie słabe doświadczenie.
Co do czujników to już był taki wątek z tego co kojarzę, tylko chyba czujniki montowanie fabrycznie, a nie akcesoryjnie montowanie w salonie miały wizualizację.

Nie wiem gdzie odbieraliście auto, ale ja odbierałem w Katowicach i nie dziwię się, że odbiór jest na konkretną godzinę bo w moim salonie jest taki młyn, że gdyby każdy przychodził orientacyjnie to już wgl nic w tym salonie by się nie dało załatwić. co tam jestem to regularnie stoją auta na wydawcę. dwa dni temu byłem, to było zajętych 5 handlowców i 2 auta do wydania stały.

Offline sandisk

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Yaris 4
« Odpowiedź #329 dnia: 09 Stycznia 2024, 21:32:29 »
Co do czujników to już był taki wątek z tego co kojarzę, tylko chyba czujniki montowanie fabrycznie, a nie akcesoryjnie montowanie w salonie miały wizualizację.
Tak to mój wątek. Z niego się tego dowiedziałem :)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl