Autor Wątek: Nowy Yaris - Czas oczekiwania  (Przeczytany 73332 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline T2023

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Yaris Cross
Odp: Nowy Yaris - Czas oczekiwania
« Odpowiedź #345 dnia: 12 Stycznia 2024, 10:25:04 »
Dziękuję za odpowiedź  będe na pewno rozmawiać, chociaz boję się, ze odpowiedź będzie "niestety ale nie da się obniżyć ceny" i co tu za kontrargument dać? W cenniku z wyprzedażą rocznika 2023 jest tylko niepokojący mnie zapis i nie wiem jak go rozumieć:
"Wyprzedaż rocznika 2023 ważna od 8.11.2023 r. do wyczerpania zapasów. Prosimy o potwierdzenie dostępności wybranej wersji u Autoryzowanego Dilera Toyoty. Powyższa oferta obowiązuje od 5.01.2024 r" jakieś porady?

Jeśli w salonie zapytasz wprost czy obniżka ceny w wyprzedaży ogłoszonej 8.11.2023r wpłynie na cenę auto które zamówiłaś i podpisałaś umowę we wrześniu 2023r to masz marne szanse na wynegocjowanie obniżki. Dobrze przygotuj się do tej rozmowy. 

Offline Ola-BA

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: ToyotaYarisCros
« Odpowiedź #346 dnia: 12 Stycznia 2024, 10:42:30 »
Dziękuję za odpowiedź :) będe na pewno rozmawiać, chociaz boję się, ze odpowiedź będzie "niestety ale nie da się obniżyć ceny" i co tu za kontrargument dać? W cenniku z wyprzedażą rocznika 2023 jest tylko niepokojący mnie zapis i nie wiem jak go rozumieć:
"Wyprzedaż rocznika 2023 ważna od 8.11.2023 r. do wyczerpania zapasów. Prosimy o potwierdzenie dostępności wybranej wersji u Autoryzowanego Dilera Toyoty. Powyższa oferta obowiązuje od 5.01.2024 r" jakieś porady?
Jesli to identyczne auto to jest pole manewru. Jeśli inne np. wyprzedaż dotyczy białych to już gorzej bo na bank to odwalą. Można zawsze blefować że rezygnujesz i biezesz to z wyprzedaży ale ta wysoka wpłata na początek rozwala system

No jest to argument i myśl, żeby się tym posłużyć.. muszę zajrzeć zaraz do umowy czy mam zapis, że to zaliczka, czy opłata rezerwacyjna..i jaki mam zapis odnośnie rezygnacji , to chyba nie jest takie hop siup nie biorę i wezmę sobie z wyprzedaży?a co do wysokości zaliczki, rozumiem że dziwi Was tylko kwota, ale nie wpływa to jakoś negatywnie na cały proces? Tzn Nooo prostu zabuliłam więcej kilka miesięcy temu, i tyle? :D

Offline Ola-BA

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #347 dnia: 12 Stycznia 2024, 10:46:34 »
Dziękuję za odpowiedź  będe na pewno rozmawiać, chociaz boję się, ze odpowiedź będzie "niestety ale nie da się obniżyć ceny" i co tu za kontrargument dać? W cenniku z wyprzedażą rocznika 2023 jest tylko niepokojący mnie zapis i nie wiem jak go rozumieć:

Jeśli w salonie zapytasz wprost czy obniżka ceny w wyprzedaży ogłoszonej 8.11.2023r wpłynie na cenę auto które zamówiłaś i podpisałaś umowę we wrześniu 2023r to masz marne szanse na wynegocjowanie obniżki. Dobrze przygotuj się do tej rozmowy.

Jakieś rady co znaczy dobrze przygotować? Jakieś argumenty, co mówić jak to rozegrać? Wybaczcie, ale to moja 1 taka poważna rozmowa, negocjacja, na dodatek jestem kobietą i to w ciąży, więc od razu objawiam się, że to mnie trochę dyskwalifikuje :D chodzi o podejście Panów do takich rozmów.. nie chce nikogo piętnować oczywiście, ale brak mi po prostu doświadczenia w takich negocjacjach..

pireus

• Gość
« Odpowiedź #348 dnia: 12 Stycznia 2024, 10:51:16 »
Jeżeli  bonifikata dotyczy takiego samego samochodu jak Twój to ją dostaniesz.

Offline Ola-BA

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #349 dnia: 12 Stycznia 2024, 11:53:20 »
Czyli polityka jest taka, że jakbym nie śledziła ew wyprzedaży i się nie odezwała, to nikt by mi pewnie tego nie zaproponował? No tak, każdy chce zarobić.. ;)

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #350 dnia: 12 Stycznia 2024, 11:57:29 »
Czyli polityka jest taka, że jakbym nie śledziła ew wyprzedaży i się nie odezwała, to nikt by mi pewnie tego nie zaproponował? No tak, każdy chce zarobić.. ;)
Nie do końca. Mojej siostrze SAMI obniżyli cenę, jako "miłą niespodziankę" Salon Struga Szczecin.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Ola-BA

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #351 dnia: 12 Stycznia 2024, 14:57:08 »
Nie do końca. Mojej siostrze SAMI obniżyli cenę, jako "miłą niespodziankę" Salon Struga Szczecin.
Brawo?? I to się ceni :)

PS. w takim razie poweidzcie jeszcze jak jest z tym odstąpieniem od umowy? czy ja w ogóle mogę powiedzieć, że "dobra, to odstępuję, zaliczkę mi zwracacie, nie biorę tego auta, a kupię sobie zaraz o x tys. tańszy - ten sam model, z tego samego roku" i tyle?

Offline Ultima

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Yaris
« Odpowiedź #352 dnia: 12 Stycznia 2024, 20:40:05 »
Myślę że z rezygnacją nie będzie tak prosto. Tak jak wyżej pisali koledzy. Zależy czy ta opłata to była zaliczka/opłata wstępna/ zadatek / opłata rezerwacyjna.
Ale czytając ten wątek pojawia się tam kluczowe hasło "leasing".

Wiec zakładam że zapłaciłaś opłatę rezerwacyjną na poczet leasingu która zostanie "zaksięgowana" w samym finansowaniu. U mnie było to 3% w dzień zamawiania auta,  po podpisaniu leasingu przeszło to na wkład własny/opłatę wstępną leasingu który ja wybrałem na 45% wartości auta.
Jeśli podpisałaś już umowę leasingową to myślę że będzie ciężko cokolwiek już wskórać. Ew. w jakiś bonach na serwis czy akcesoria, ale głowy za to nie dam.

Offline Ola-BA

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #353 dnia: 15 Stycznia 2024, 07:28:57 »
Myślę że z rezygnacją nie będzie tak prosto. Tak jak wyżej pisali koledzy. Zależy czy ta opłata to była zaliczka/opłata wstępna/ zadatek / opłata rezerwacyjna.
Ale czytając ten wątek pojawia się tam kluczowe hasło "leasing".

Wiec zakładam że zapłaciłaś opłatę rezerwacyjną na poczet leasingu która zostanie "zaksięgowana" w samym finansowaniu. U mnie było to 3% w dzień zamawiania auta,  po podpisaniu leasingu przeszło to na wkład własny/opłatę wstępną leasingu który ja wybrałem na 45% wartości auta.
Jeśli podpisałaś już umowę leasingową to myślę że będzie ciężko cokolwiek już wskórać. Ew. w jakiś bonach na serwis czy akcesoria, ale głowy za to nie dam.

Na umowie mam „zaliczka” więc tu nie ma problemu - pojawia się tylko z tego co wiem możliwość przez nich chronienia się pojawieniem kosztów, które oni musieli ponieść - czy są w stanie obniżyć mi o te koszty (np transportu) moja wpłacona zaliczkę? To chyba reguluje kodeks?
Co do opłat - wpłacona była opłata rezerwacyjna, na uruchomienie produkcji samochodu (z umowy - zaliczka), dalej nic więcej. Jest leasing, ale jeszcze nie uruchomiony, dopłata do wkładu własnego (ustalona na 40% wartości samochodu) też jeszcze nie wpłacona. A jak to jest z bonami na serwis - ktoś coś takiego dostał, jak może to wyglądać?

Offline marx50

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Y IV & YC
« Odpowiedź #354 dnia: 19 Stycznia 2024, 00:50:02 »
W końcu odebrałem melexa. Zamowiony 18 czerwca odebrany dzisiaj. Juz jest rozbebeszony do konserwacji choć wcale nie uważam żeby to było mega konieczne. Niemal cały spód jest zasłonięty osłonami. Z profili zamknietych i drzwi kapie wosk czyli coś tam smaerknęli. Jesynie zawieszenie podatne będzie na korozję więc jak ktoś chce to zrobić szybko i łatwo to te elementy poleciłbym w pierwszej kolejności. Plus to co nie jest zakryte a nie ma tego dużo. Auto troche zbyt zaawansowane zbyt duzo rzeczy dzieje się samo ale się przywyknie. Czerwony lakier [cenzura] fajny bardzo sie potrafi roznic w roznych warunkach oswietlenia.

Offline Pawel S.

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Yaris IV FL
« Odpowiedź #355 dnia: 02 Lutego 2024, 17:57:11 »
Czy ktoś ma już zamówioną toyotę Yaris po lifcie i wie kiedy mniej więcej może spodziewać się odbioru auta? Auto dotarło może do składu w Bytomiu?

Offline boywrc

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Yaris Hybrid
« Odpowiedź #356 dnia: 05 Lutego 2024, 10:23:12 »
Tak, jest już w Bytomiu. Planowany odbiór na połowę lutego.

Offline Hoki

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Yaris 4
« Odpowiedź #357 dnia: 05 Lutego 2024, 12:31:06 »
Witam serdecznie forumowiczów.
Również mam zamówioną Toyotę po lifcie, wersja Executive, moja wciąż czeka na rozpoczęcie produkcji w Czechach. Które wersje macie?

Offline boywrc

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Yaris Hybrid
« Odpowiedź #358 dnia: 05 Lutego 2024, 13:11:34 »
Executive, kiedy zamówiłaś?
« Ostatnia zmiana: 05 Lutego 2024, 13:13:24 wysłana przez boywrc »

Offline Hoki

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Yaris 4