Autor Wątek: 5 gen - plus i minus pod maską  (Przeczytany 12490 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline diesel_power

• Toyot Pełzający
  • **
5 gen - plus i minus pod maską
« dnia: 30 Sierpnia 2022, 11:51:18 »
Cześć,
czy pod maską znajdują się tzw. złącza pomocnicze + i - czy jak chcę doładować akumulator/pomóc odpalić inne auto, to muszę wypinać zaślepkę w bagażniku żeby dostać się bezpośrednio do akumulatora?
Żeby nie było - szukałem w instrukcji, szukałem pod maską, ale może mi coś umknęło...

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
Odp: 5 gen - plus i minus pod maską
« Odpowiedź #1 dnia: 30 Sierpnia 2022, 12:12:36 »
Złącze jest pod maską w skrzynce z bezpiecznikami. Z hybrydy nie można startować innych samochodów.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #2 dnia: 30 Sierpnia 2022, 20:09:21 »
Z hybrydy nie można startować innych samochodów
Chyba, że inną hybrydę :,-)

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 30 Sierpnia 2022, 20:29:56 »
Złącze jest pod maską w skrzynce z bezpiecznikami. Z hybrydy nie można startować innych samochodów.
Skąd takie newsy?
W tym roku od Camry odpalałem: Iveco, Isuzu N, Terano i Camry dalej działa.
Patent z akumulatorem w bagażniku jest pomocny :).

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #4 dnia: 30 Sierpnia 2022, 21:01:07 »
Z instrukcji obsługi:)

Jasne, że będzie działać. To nie tak, że się zepsuje, po prostu akumulator jest mały i możesz go rozładować chcąc komuś pomóc

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #5 dnia: 31 Sierpnia 2022, 10:51:20 »
A gdy trafisz na głęboko rozładowany aku w innym pojeździe to w momencie odpalania właśnie innego wozu - ogromny prąd płynący przez scieżki płyty scalonej falownika lub tranzystory wywali piękną dziurę w jego obudowie.
Spokojnie, jest sporo falowników na portalu aukcyjnym
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #6 dnia: 31 Sierpnia 2022, 11:32:42 »
Coś kręcisz ;), płyta scalona?, jak już płytka drukowana lub układ scalony :-). Z 12 V zasilanie idzie do elektroniki inwertera połączeniami o wyższej impedancji niż połączenie aku-pasożyt_samochód. Duże prądy nie polecą, nie wypalą dziury, bo rozejdą się po przewodach. Ale oczywiście mocny pobór na 12 V spowoduje zapad tego napięcia jak aku zmięknie, do tego przetwornica HV->LV pewnie mocniej zapracuje, do maxa swoich możliwości, ale dalej - kręcąc wspomaganiem kierownicy ciągniemy ogrom prądu, to też są szarpnięcia. Nie jest to 200-400 A rozruchu tdi, ale jednak. Bardziej martwi mnie zapad napięcia, który zrobi reset całość, towarzyszące tym przepięcia i gotowość elektroniki Toyoty do pracy na napięciu <8 V i jej zachowanie.

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #7 dnia: 31 Sierpnia 2022, 11:57:32 »
A co się dzieje gdy duże prądy popłyną małymi przekrojami ścieżek lub elementów półprzewodnikowych?
Wspomaganie kierownicy to zakres 30 - 40 A a odpalanie isuzu gdzie bufor energii czyli aku 12V jest wydojony + rozrusznik musi pokonać kompresję oraz pozostałe systemy elektryczne  to już liczymy nie w dziesiątkach a setkach
Impedancja w obwodzie prądu stałego? Coś kręcisz :)
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline diesel_power

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 31 Sierpnia 2022, 12:13:59 »
Dzięki, doszukałem się też w instrukcji w końcu. Nie dotarłem jedynie do informacji, że nie można odpalać innych samochodów, ale pewnie znowu ta informacja jest innym rozdziale...

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #9 dnia: 31 Sierpnia 2022, 13:24:25 »
Można szybko zdjąć osłonę aku w bagażniku i podpiąć się kablami bezpośrednio pod aku.
Ale i tak lepiej tego nie robić bo aku 12V jest mały w hybrydzie i do tego to co pisze Hardtmuth o spadku napięcia w zasilaniu elektroniki, które może spowodować perturbacje z jej uruchomieniem.

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #10 dnia: 31 Sierpnia 2022, 13:31:34 »
A co się dzieje gdy duże prądy popłyną małymi przekrojami ścieżek lub elementów półprzewodnikowych?
Wspomaganie kierownicy to zakres 30 - 40 A a odpalanie isuzu gdzie bufor energii czyli aku 12V jest wydojony + rozrusznik musi pokonać kompresję oraz pozostałe systemy elektryczne  to już liczymy nie w dziesiątkach a setkach
Impedancja w obwodzie prądu stałego? Coś kręcisz :)

Nie musisz mnie próbować nauczyć elektroniki i energoelektroniki :-). By popłynął duży prąd małymi przekrojami musi być gdzieś obciążenie. W falowniku na 12 V widzę jedynie obciążenie w postaci toru wejściowego/filtru przy przetwornicach dopasowujących 12 V do napięcia zasilania falownika, pewnie 3,3 V i 5 V może do części komponentów. Te pojemności będą chciały być przeładowane dynamicznie gdy dojdzie do zapadu napięcia po stronie źródła zasilania (uruchomienie rozrusznika w pasożycie), ale dalej jest to podłączone długim cienkim przewodem, który tak - ma impedancję i na nim dużo się wytraci. Tory zasilające na płycie są prowadzone przeważnie szeroko. A jeśli mówimy o sygnałach, które są przejściowe, to impedancja jest rozpatrywana. Nie można myśleć o impedancji tylko i wyłącznie przy przebiegach sinusoidalnych 50 Hz :).

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #11 dnia: 31 Sierpnia 2022, 13:32:36 »
Nie dotarłem jedynie do informacji, że nie można odpalać innych samochodów, ale pewnie znowu ta informacja jest innym rozdziale...
Rozdział 7.2 strona 576 (przynajmniej w PDF który mam na kompie)
"W celu uniknięcia ryzyka uszkodzenia
samochodu
Zacisk do awaryjnego rozruchu przeznaczony
jest do czerpania prądu
z zewnętrznego źródła napięcia 12
wolt. Nie wolno go wykorzystywać do
rozruchu silnika w innym samochodzie."

Być moze bezpieczniej by było to zrobic bezpośrednio z zacisków akumulatora ale ja bym nie ryzykował bez sprawdzenia jaki jest np. maksymalny prąd rozruchowy tego aku.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline diesel_power

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 31 Sierpnia 2022, 14:17:45 »
Czyli nie tyle, że z hybrydy nie można startować innych samochodów tylko nie można tego robić ze złącza pomocniczego.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #13 dnia: 31 Sierpnia 2022, 15:24:24 »
U mnie jest Yuasa 20HR 45Ah CCA 285A, to ostatnie to prąd rozruchowy, nie taki mały ale zależy do czego.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #14 dnia: 31 Sierpnia 2022, 15:45:06 »
Czyli nie tyle, że z hybrydy nie można startować innych samochodów tylko nie można tego robić ze złącza pomocniczego.
Ale w instrukcji takiego stwierdzenia nie ma:))

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl