Autor Wątek: 5 gen - plus i minus pod maską  (Przeczytany 12487 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline tapir

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4
Odp: 5 gen - plus i minus pod maską
« Odpowiedź #15 dnia: 31 Sierpnia 2022, 21:38:18 »
Zacisk do awaryjnego rozruchu przeznaczony
jest do czerpania prądu
z zewnętrznego źródła napięcia 12
wolt. Nie wolno go wykorzystywać do
rozruchu silnika w innym samochodzie."
Czyli nie tyle, że z hybrydy nie można startować innych samochodów tylko nie można tego robić ze złącza pomocniczego.
Ale w instrukcji takiego stwierdzenia nie ma:))

Jeżeli cytat przytoczony przez marekj jest z instrukcji to jest dokładnie takie stwierdzenie. Brak natomiast odniesienia się do odpalania innych pojazdów bezpośrednio z aku, co mnie w sumie też ciekawi.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #16 dnia: 31 Sierpnia 2022, 21:43:41 »
Gdzie jest napisane w instrukcji, że nie można odpalać innych samochodów przez zaciski pod maską ale można kombinować innymi sposobami?

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #17 dnia: 31 Sierpnia 2022, 21:57:51 »
By popłynął duży prąd małymi przekrojami musi być gdzieś obciążenie. W falowniku na 12 V widzę jedynie obciążenie w postaci toru

To pomyśl co się stanie gdy auto jest w trybie ready, falownik reguluje napięcie ładowania aku 12 woltowego ze sprzężeniem zwrotnym, na poziomie 14,5 V a Ty podpinasz  się do owego aku przewodami rozruchowymi i odpalasz sobie rozładowanego diesla isuzu.
Według ciebie który element w tym obwodzie, przez który popłyną setki amper przy rozruchu biorcy, jest naslabszy:
-przewody rozruchowe o przekroju palca
-przewody wiązki podpodlogowej zasilania od falownika do aku
-elementy falownika czyli przetwornik Dc/Dc

Nie muszę Cię niczego uczyć bo od tego była szkoła.
Pytanie gdzie wtedy byłeś...
Mówisz o sygnałach przejściowych ale nie bierzesz pod uwagę skali prądu czyli setek amper w ułamku sekund rozruchu przepływających w tym momencie ścieżkami płyty falownika
Mówisz że tory zasilające są prowadzone "przeważnie" szeroko a ja Ci mówię że to są milimetry
Mówisz o częstotliwości 50 Hercach gdy rozmawiamy o napięciu stałym 12 V?

黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #18 dnia: 31 Sierpnia 2022, 22:12:49 »
Skoro w instrukcji obsługi producent kategorycznie zabrania odpalania innych aut z hybrydy, to najlepiej będzie się do tego zastosować. Szkoda bić pianę. ;)

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #19 dnia: 31 Sierpnia 2022, 22:59:00 »
Amperów, woltów, watów... Mój nauczyciel elektrotechniki zawsze powtarzał "Panowie nie bójcie się końcówek" A co do setek amperów pobieranych z przetwornicy DC-DC to raczej niemożliwe bo po drodze ponoć jest bezpiecznik 100A (do zweryfikowania).

Offline diesel_power

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #20 dnia: 01 Września 2022, 09:08:04 »
No to co to znaczy??

Nie dotarłem jedynie do informacji, że nie można odpalać innych samochodów, ale pewnie znowu ta informacja jest innym rozdziale...
Rozdział 7.2 strona 576 (przynajmniej w PDF który mam na kompie)
"W celu uniknięcia ryzyka uszkodzenia
samochodu
Zacisk do awaryjnego rozruchu przeznaczony
jest do czerpania prądu
z zewnętrznego źródła napięcia 12
wolt. Nie wolno go wykorzystywać do
rozruchu silnika w innym samochodzie."

Być moze bezpieczniej by było to zrobic bezpośrednio z zacisków akumulatora ale ja bym nie ryzykował bez sprawdzenia jaki jest np. maksymalny prąd rozruchowy tego aku.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #21 dnia: 01 Września 2022, 09:57:54 »
Ja uważam, że skoro z Hybrydy nie powinno się startować innych samochodów, a ktoś chce być dobrym samarytaninem, trzeba wozić ze sobą Power Bank. Pomoże, jak ktoś będzie w potrzebie i Hybrydy nie uszkodzi.

Offline diesel_power

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #22 dnia: 01 Września 2022, 10:05:34 »
Ja uważam, że skoro z Hybrydy nie powinno się startować innych samochodów, a ktoś chce być dobrym samarytaninem, trzeba wozić ze sobą Power Bank. Pomoże, jak ktoś będzie w potrzebie i Hybrydy nie uszkodzi.
Ja chyba czegoś nadal nie doczytałem. Gdzie jest napisane, że z hybrydy nie powinno się startować innych samochodów?

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #23 dnia: 01 Września 2022, 10:10:16 »
No chyba w tym cytowanym przez Ciebie fragmencie instrukcji ;)

Offline diesel_power

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #24 dnia: 01 Września 2022, 10:41:39 »
Tam jest napisane, że nie wolno do tego celu stosować zacisku pomocniczego, a nie, że "nie wolno z hybrydy odpalać innego auta" :)

Oczywiście nigdzie nie jest napisane, że można z aku, ale z kolei w rozdziale o akumulatorze 12V nie ma takiego zastrzeżenia.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #25 dnia: 01 Września 2022, 11:07:34 »
Coraz bardziej zaczynam rozumieć ostrzeżenie na kubku z gorącym napojem, że w kubku jest gorący napój...

Offline RPW

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 V hybrid
« Odpowiedź #26 dnia: 01 Września 2022, 11:19:49 »
Niektórzy potrzebują instrukcji użycia ławeczki.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #27 dnia: 01 Września 2022, 12:49:03 »
Oczywiście nigdzie nie jest napisane, że można z aku, ale z kolei w rozdziale o akumulatorze 12V nie ma takiego zastrzeżenia.
Czyli jak coś nie jest zabronione, to jest dozwolone? Ale to chyba tyczyło się prawa karnego, nie instrukcji obsługi Rav4 Hybrid.

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #28 dnia: 01 Września 2022, 13:58:29 »
Chyba po to wyprowadzili zacisk + do komory silnika żeby w razie problemu móc sobie ŁATWO poradzić z podpięciem kabli/powerbanka czy jakiegokolwiek 12V i odpaleniem auta.
Jednocześnie napisali nie wolno tego używać do odpalania innych aut. Nie muszą się tłumaczyć czemu i czy można/nie można bezpośrednio z aku, bo nie do tego służy nasze auto.

W/g mnie  - z zacisków nie można, bo po drodze do aku jest pewnie jakas elektronika, jest też obok przetwornica i żaden z tych elementów nie musi być dostosowany do wysokiego prądu rozruchowego w przeciwieństwie do klasycznych aut.
Bezpośrednio z aku tez nie bardzo bo jest mały i ma niski prąd rozruchowy. Markid podał że 285A - to mało. W Corolli D4D aku ma bodajże 700A czy coś w okolicy. Pewnie matiza czy sejczento by się dało odpalić ale 2,5L diesla niekoniecznie. I co teraz? Mieli w intrukcji napisać że można odpalać bezpośrednio z aku samochody wymagajace prądu rozruchowego max 200A ??? A skąd wziąć tą informację?

To auto nie jest po prostu dostosowane do zasilania rozrusznika innego auta i kropka. Napisali, że z łatwo dostępnych zacisków nie można ale po co mają się rozwodzić nad tym czy po rozebraniu osłon w bagażniku i dokopaniu się do aku już będzie można. Tak samo jak nie napisali czy można na katalizatorze smażyć jajecznicę czy nie.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #29 dnia: 01 Września 2022, 18:33:47 »
Instrukcja jest tu faktycznie niejasna, więc ja na wszelki wypadek nikogo lądował nie będę, co najwyżej pożyczę mojego power banka. Jak komuś zależy, to może poszukać w angielskiej instrukcji? Może tam będzie coś więcej?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl