Autor Wątek: 5 gen - plus i minus pod maską  (Przeczytany 12511 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
Odp: 5 gen - plus i minus pod maską
« Odpowiedź #30 dnia: 02 Września 2022, 09:33:20 »
285A to faktycznie jedna z najniższych wartości w dostępnych obecnie aku 12V.

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #31 dnia: 02 Września 2022, 11:25:29 »
By popłynął duży prąd małymi przekrojami musi być gdzieś obciążenie. W falowniku na 12 V widzę jedynie obciążenie w postaci toru

To pomyśl co się stanie gdy auto jest w trybie ready, falownik reguluje napięcie ładowania aku 12 woltowego ze sprzężeniem zwrotnym, na poziomie 14,5 V a Ty podpinasz  się do owego aku przewodami rozruchowymi i odpalasz sobie rozładowanego diesla isuzu.
Według ciebie który element w tym obwodzie, przez który popłyną setki amper przy rozruchu biorcy, jest naslabszy:
-przewody rozruchowe o przekroju palca
-przewody wiązki podpodlogowej zasilania od falownika do aku
-elementy falownika czyli przetwornik Dc/Dc

Nie muszę Cię niczego uczyć bo od tego była szkoła.
Pytanie gdzie wtedy byłeś...
Mówisz o sygnałach przejściowych ale nie bierzesz pod uwagę skali prądu czyli setek amper w ułamku sekund rozruchu przepływających w tym momencie ścieżkami płyty falownika
Mówisz że tory zasilające są prowadzone "przeważnie" szeroko a ja Ci mówię że to są milimetry
Mówisz o częstotliwości 50 Hercach gdy rozmawiamy o napięciu stałym 12 V?

Szczerze to szkoda mi czas tracić na dalszą dyskusję. Mylisz fundamentalne pojęcia.
Nawet nie będę cytował co w powyższej wiadomości nie trzyma się kupy.

Ale pamiętaj, no hard feelings ;).

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #32 dnia: 02 Września 2022, 19:47:03 »
A gdy trafisz na głęboko rozładowany aku w innym pojeździe to w momencie odpalania właśnie innego wozu - ogromny prąd płynący przez scieżki płyty scalonej falownika lub tranzystory wywali piękną dziurę w jego obudowie.
Spokojnie, jest sporo falowników na portalu aukcyjnym
Niezłe mity opowiadasz. W isuzu mam dwa akumulatory 75Ah, wyładowane do zera, nawet lampka oświetlenia się nie zapalała. Po odłączeniu do Camry, oczywiście nie na kablach z biedry… odpalił bez problemy… nic się nie spaliło… To samo z Terrano, tylko tam jeden akumulator.
Czasem się zastanawiam, po co niektórzy tu tak bredzą.
A jak chcemy komuś użyczyć prądu to podpinamy do akumulatora, a nie do jakiś wyjść itp. Co tu jest trudnego? W każdej instrukcji jest nawet obrazek, że w aucie użyczającym wpinamy się do aku, w korzystającym plus na akumulator, a masa na uchwyt silnika.
Z ciekawostek, raz na szybko pomyliłem plus z minusem i poza iskrami nic się nie wydarzyło :). Tyle z praktyki, a nie z mitów teoretyków, którzy chcą tu błysnąć wiedzą o której nie mają pojęcia…
« Ostatnia zmiana: 02 Września 2022, 20:04:21 wysłana przez KubaCamry »

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #33 dnia: 02 Września 2022, 21:36:05 »
To również z praktyki kolega pomagał odpalić auto z kabli i pomylił plus z minusem co skończyło się wymianą komputera w samochodzie biorcy.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #34 dnia: 03 Września 2022, 01:06:35 »
Jak czytam to forum, to widzę, że sporo forumowiczów odpala rozładowane samochody po kilka razy w parę lat:-) jak nie z akumulatora, to z power banka. mi się zdarzyło może ze 2 albo 3 razy w życiu.  Skąd wy bierzecie te trupy?:-P

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #35 dnia: 03 Września 2022, 12:23:42 »
Kolega jeździ taksówką i ma w ofercie opcję "kable rozruchowe" i często ma tego typu zlecenia. Warto szerzej spojrzeć na świat niż tylko przez pryzmat swoich doświadczeń.

Offline diesel_power

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #36 dnia: 03 Września 2022, 18:11:52 »
Jak czytam to forum, to widzę, że sporo forumowiczów odpala rozładowane samochody po kilka razy w parę lat:-) jak nie z akumulatora, to z power banka. mi się zdarzyło może ze 2 albo 3 razy w życiu.  Skąd wy bierzecie te trupy?:-P
Zawsze wożę kable w aucie, ale odkąd mam RAV4, to nie miałem okazji ich użyć. Ostatnio komuś zdechł akumulator i nie znalazłem złącza pod maską, a zdejmowanie zaślepki w bagażniku mi nie szło i spieszyłem się do pracy, więc odpuściłem temat, ale zaczęło mnie to zastanawiać, stąd ten post.

Wysłane z mojego Mi 9 Lite przy użyciu Tapatalka

Offline mleni

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Selection 4x4
« Odpowiedź #37 dnia: 03 Września 2022, 18:40:57 »

Nie trupy tylko ch.... akumulatory i jeśli ktoś zapominalski zostawi otwartą klapę bagażnika czy drzwi itd. i stąd włączone oświetlenie czy też radyjko to gwarantowane 10-15 minut padnie

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #38 dnia: 03 Września 2022, 19:58:22 »
Kolega jeździ taksówką i ma w ofercie opcję "kable rozruchowe" i często ma tego typu zlecenia. Warto szerzej spojrzeć na świat niż tylko przez pryzmat swoich doświadczeń.

Oczywiście, zdaje sobie sprawę, że niektórzy tak mają. Osobiście przy pierwszych tego typu postach pomyślałem, że może autor jest jakimś mechanikiem. Taksówkarz z kablami również ma uzasadnienia. No ale tyle osób na tak małym forum?

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #39 dnia: 03 Września 2022, 20:29:12 »
Hybrid, stare przyzwyczajenia  i się dzieje
P.S. Forum całkiem duże

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl