Witam drodzy moi,
mam taki problem avensis 1.8 z 2007r. ... od jakiegoś czasu faluje mi silnik na niskich obrotach. To zadbana toyota olej co 10 tysi. wszystkie filtry itd. zawsze wszystko na czas, w czerwcu zażyłem gaz BRC i wszystko było ok. Teraz odpalasz a ona trzyma wysokie obroty na ssaniu. Paliwo nie ma znaczenia czy gaz czy benzyna wszystko zachowuje się tak samo około 2 tysiące trzyma. Potem powoli spada i zaczyna falować tak miedzy 600 - 800. Silnik zaczyna drżeć i jest dziwnie wskazówka skacze. Natomiast trasa normalnie jedzie ale mam wrażenie że jest słabszy. Co sprawdziłem .... wymieniłem 1 sondę że może ona, potem przeczyściłem przepustnice, dalej to samo, zdjąłem pokrywę zaworów i sprawdzono luz zaworowy i wszystko jest oki. Przebieg auta 220 tysie. Co zauważyłem że jak na pokrywie jest odma i odepnę ten 1 wężyk który leci do rury z powietrzem silnik zaczyna po woli pracować normalnie.... hm a przykładając palec do tego zaworu odmy czuć jak po woli zasysa powietrze a powinno być odwrotnie czy ktoś może mi coś podpowiedzieć? Pozdrawiam Krzysztof