Autor Wątek: dziwnie zachowuje się silnik avensis 1.8  (Przeczytany 23749 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Krzysztof 84$

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Avensis
dziwnie zachowuje się silnik avensis 1.8
« dnia: 31 Sierpnia 2022, 11:05:56 »
Witam drodzy moi,
mam taki problem avensis 1.8 z 2007r. ... od jakiegoś czasu faluje mi silnik na niskich obrotach. To zadbana toyota olej co 10 tysi. wszystkie filtry itd. zawsze wszystko na czas, w czerwcu zażyłem gaz BRC i wszystko było ok. Teraz odpalasz a ona trzyma wysokie obroty na ssaniu. Paliwo nie ma znaczenia czy gaz czy benzyna wszystko zachowuje się tak samo około 2 tysiące trzyma. Potem powoli spada i zaczyna falować tak miedzy 600 - 800. Silnik zaczyna drżeć i jest dziwnie wskazówka skacze. Natomiast trasa normalnie jedzie ale mam wrażenie że jest słabszy. Co sprawdziłem .... wymieniłem 1 sondę że może ona, potem przeczyściłem przepustnice, dalej to samo, zdjąłem pokrywę zaworów i sprawdzono luz zaworowy i wszystko jest oki. Przebieg auta 220 tysie. Co zauważyłem że jak na pokrywie jest odma i odepnę ten 1 wężyk który leci do rury z powietrzem silnik zaczyna po woli pracować normalnie.... hm a przykładając palec do tego zaworu odmy czuć jak po woli zasysa powietrze a powinno być odwrotnie czy ktoś może mi coś podpowiedzieć? Pozdrawiam Krzysztof

Offline romi

• Toyot Leżący
  • *
Odp: dziwnie zachowuje się silnik avensis 1.8
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Września 2022, 09:45:37 »
Przeczyścił bym przepływomierz spreyem do tarcz hamulcowych.

Offline Krzysztof 84$

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Avensis
« Odpowiedź #2 dnia: 04 Września 2022, 22:28:33 »
przeciściłem i nic.... wczoraj miałem możliwość przemienić od innej 1.8 zawór odmy w pokrywie... ale to samo. Potem odpiąłem akumulator  na 30 min by pokasować błędy. Po tym zabiegu zaczął normalnie pracować ale czeka wywalił. Do końca dnia jak jeździłem obroty były już niskie na biegu jałowym pracował prawie idealnie. Dziś rano 1 odpalenie od razu prawie 2000 obrotów i potem jak spadło to zaczęły się skoki 600-900 itd... nie mam pojęcia co mu jest ...

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #3 dnia: 05 Września 2022, 16:52:40 »
Jak jest check to sprawdź błędy.

Offline Franulek

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla Verso
« Odpowiedź #4 dnia: 17 Września 2022, 22:28:10 »
Witam, mam identycznie jak kolega. Początkowo wymieniłem poduszkę bo myślałem że te drgania to jej wina i choć okazała się rozerwana dalej trzęsie na wolnych, a dodatkowo wchodzi w dziwny rezonans przy równiutko 3tys obr i nieźle wyje poniżej jak powyżej tych obrotów normalnie.

Offline piotr_the

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: E12 1,6 T27 1,8
« Odpowiedź #5 dnia: 19 Września 2022, 08:04:24 »
Najpierw się odczytuje błąd a nie kasuje może być jakaś nieszczelność i lewe powietrze.
Corolla E12 1,6 vvti 2005r, Avensis T27 Kombi 1,8 Valvematic 2012r przed lift

Offline JakubMierz

• Początkujący
    • Signeda
  • Samochód:: Toyota raw
« Odpowiedź #6 dnia: 10 Października 2022, 12:35:42 »
przeciściłem i nic.... wczoraj miałem możliwość przemienić od innej 1.8 zawór odmy w pokrywie... ale to samo. Potem odpiąłem akumulator  na 30 min by pokasować błędy. Po tym zabiegu zaczął normalnie pracować ale czeka wywalił. Do końca dnia jak jeździłem obroty były już niskie na biegu jałowym pracował prawie idealnie. Dziś rano 1 odpalenie od razu prawie 2000 obrotów i potem jak spadło to zaczęły się skoki 600-900 itd... nie mam pojęcia co mu jest ...

byłeś sprawdzony przez mechanika?

Offline RYBA1983

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: AURIS II HSD+Ya
« Odpowiedź #7 dnia: 10 Października 2022, 21:46:23 »
Takie objawy daje w benzynie silnik krokowy.

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #8 dnia: 11 Października 2022, 19:50:59 »
W tym modelu nie istnieje silnik krokowy
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline piotr_the

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 11 Października 2022, 20:33:29 »
Bez odczytania błędu to wróżenie z fusów, może zaworek pcv, może cewka, przepływka itp.

Offline Japara

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota Yaris
« Odpowiedź #10 dnia: 27 Października 2022, 22:16:00 »
ja bym obstawiał przepływomierz walnięty, czyszczenie sprayem do tarcz jedynie może uśmiercić go na stałe

Offline Franulek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 29 Października 2022, 23:57:42 »
Ja u siebie wyczyściłem przeplywke cleanerem, była nieźle usyfiona, obroty się uspokoiły ale drgania są wywala korek oleju po odkręcaniu i dziwnie chodzi stawiałbym na zaworek odmy ale nigdzie na polskich stronach nie ma go dostępnego tylko jakieś zagraniczne, może orientujecie się gdzie taki mógłbym zakupić w pl koszt koło 140zl więc warto spróbować.

Offline piotr_the

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 30 Października 2022, 09:35:21 »
To może go odkręcić i przeczyścić jeżeliby nie padł to coś da https://youtu.be/3vm9CbQqHeU
https://youtu.be/wuGgwbwPqNk
https://youtu.be/12yqltrYlos
pewnie w ASO mają tylko cena jaką mają? Możesz sprawdzić też w sklepie https://2407.pl

Offline Franulek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 02 Listopada 2022, 21:20:29 »
Super filmiki dzięki wielkie w weekend się tym zajmę, ja myślałem ze to nie do czyszczenia tylko odrazu wymiana ale dam znać rezultatów.

Offline Franulek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 08 Listopada 2022, 19:43:24 »
I już jestem po wykreceniu i czyszczeniu. Dziwne myśli raczej stawiające na wymianę zaworka bo jak go wykręciłem to z jednej strony szło dmuchnąć z drugiej nie, popsikalem brake clenarem i poruszałem membranka w środku i dało się dmuchnąć z dwóch stron. Po ponownym czysczeniu niby było znowu ok ale jakoś tak chodzi bardzo leciutko i jak by coś w nim latało jak by miało wypaść. Niby troszkę mniej trzęsie buda na wolnych jak by próbował równać obroty ale trochę trzęsie. Chyba zdecyduje się na nowy dzięki za podanie str 2407 znalazłem tam dobry zamiennik bo nigdzie indziej nie znalazłem oprócz zza granicy.
Pozdrowienia.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl