Autor Wątek: RAV IV V generacji a LPG  (Przeczytany 36732 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline witek1965

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota Avensis
RAV IV V generacji a LPG
« dnia: 31 Sierpnia 2022, 17:13:59 »
Czy ktoś instalował instalację LPG do silnika M20A-FKS. silnik 2.0 173 KM, Pb, bez hybrydy

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
Odp: RAV IV V generacji a LPG
« Odpowiedź #1 dnia: 02 Września 2022, 20:00:17 »
"Zastosowany w samochodzie Toyota RAV4 (2020) silnik 2.0 Dual VVT-iE 173 KM (M20A-FKS) jest jednostką napędową, w której zastosowano system wtrysku D-4S (bezpośredni wtrysk benzyny do komór spalania i jednocześnie wtrysk pośredni do kanałów dolotowych). System taki wymaga zastosowania dedykowanej instalacji LPG.

Z informacji publikowanych przez producentów i importerów samochodowych instalacji gazowych wynika, że silnik ten nie został dotychczas opracowany pod kątem zasilania LPG.

Uniwersalny system do silników z bezpośrednim wtryskiem benzyny oferuje firma KME."

https://gazeo.pl/lpg/jaka-instalacje-gazowa-wybrac-lpg-problemy/Toyota-RAV4-2020-2.0-Dual-VVT-iE-173-KM,o,9157.html#panel_9157_1

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline witek1965

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 03 Września 2022, 17:46:47 »
Tą stronę to już widziałem :(  O ofertach uniwersalnych to wiem, interesowała mnie instalacja dedykowana. Jak już zakładać, to coś porządnego. BRC posiada dedykowane instalacje Maestro, ale nie pod ten silnik. Pod hybrydę oferują. Trudno się mówi
« Ostatnia zmiana: 03 Września 2022, 17:48:40 wysłana przez witek1965 »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3 dnia: 03 Września 2022, 21:26:06 »
Ktoś tu założył gaz do tego auta, niestety nie daje "znaku życia" czy wszystko gra.
Mi to ganz egal, bo nigdy z auta nie robiłem "kuchenki" ale może warto jednak poszukać w necie, skoro Ci zależy.
Dla mnie jeśli SUV pali poniżej 10l, to jest super,  a jeśli pali tyle co RAV4 V AWD AT...to jest mistrzostwo świata wśród silników spalinowych. Spalanie z ostatniego tankowania u mnie  - 50.02l, przejechane 696km= 7,18l/100km. Mi to pasuje

Offline witek1965

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 04 Września 2022, 00:30:32 »
Ja miałem wszystkie auta zasilane Pb z zainstalowanym zasilaniem LPG i nigdy nie żałowałem. Obecna AVE też jest zasilane gazem. 9,5/100km. Ale to zupełnie inny silnik, bo z wtryskiem wielopunktowym, typu MPI. Po cichu liczyłem, że da się zagazować Ravkę, ale tu jest wtrysk D-4S, mieszany wtrysk bezpośredni z pośrednim. Bez dedykowanej instalacji nie ważył bym się instalować. Ta średnia to w trasie, czy cykl mieszany ? Mam na oku fajną RAV z 2019 roku i się waham
« Ostatnia zmiana: 04 Września 2022, 00:34:19 wysłana przez witek1965 »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #5 dnia: 04 Września 2022, 08:55:51 »
Dojazdy do pracy 15km w jedną stronę w mieście, ale poza szczytem  i trasa 200km + trochę wokół komina.
Jeśli typowo na miasto, to brałbym hybrydę, a skoro zawsze jeździsz na gazie,  to szukałbym auta z odpowiednim silnikiem.
Średnią z dwóch lat mam 8.2l/100

« Ostatnia zmiana: 04 Września 2022, 08:59:00 wysłana przez Krisman »

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Cupra Leon ST
« Odpowiedź #6 dnia: 04 Września 2022, 10:13:46 »
Ja miałem wszystkie auta zasilane Pb z zainstalowanym zasilaniem LPG i nigdy nie żałowałem. Obecna AVE też jest zasilane gazem. 9,5/100km. Ale to zupełnie inny silnik, bo z wtryskiem wielopunktowym, typu MPI. Po cichu liczyłem, że da się zagazować Ravkę, ale tu jest wtrysk D-4S, mieszany wtrysk bezpośredni z pośrednim. Bez dedykowanej instalacji nie ważył bym się instalować. Ta średnia to w trasie, czy cykl mieszany ? Mam na oku fajną RAV z 2019 roku i się waham
Daj spokój, kiedy ci się to zwróci? Po 5 latach? Za to w gratisie będziesz miał zmniejszony bagażnik, zwiększone ryzyko usterki silnika i cała zabawa z tankowaniem LPG na stacjach.
Jak masz jazdę mieszaną lub w mieście, to hybryda dużo lepiej się sprawdzi, a jak jeździsz na trasach, to kup sobie diesla.

Offline witek1965

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 04 Września 2022, 13:00:06 »
No to biorąc pod uwagę równice w cenie między hybrydą a zwykłym silnikiem nasuwa się to samo pytanie : Kiedy to się zwróci.

178 900 vs 140 900 przy najniższym poziomie wyposażenia. Rożnica 38 tysięcy. Rożnica w spalaniu 2 litry Pb = 13 zł
na 100 km. Zwrot po przejechaniu 290 tysiącach kilometrów.

Pb - 52,5/ 100 km
Hybryda 36,5 zł/100 km

No to  mamy wyliczoną różnicę bez kosztów serwisowania akumulatorów (warunek przedłużonej gwarancji). To teraz zabierzmy się za LPG. Posłużę się gotowcem z symulatora.
Na pierwszy ogień pójdzie Bezpośredni wtrysk z drogą instalacją dedykowaną

W silnikach MPI, a taki mam w AVE

w
Jak widać hybryda również zostaje w tyle pod względem kosztów paliwa, a założyłem średnie zużycie paliwa 5,5 litra, co jest mało prawdopodobne w jeździe poza miastem , zwłaszcza przy prędkościach autostradowych, kiedy udział silnika elektrycznego jest niewielki.
W przypadku usterki instalacji LPG, z automatu jadę na benzynie jakby nic się nie stało. Jak padnie coś z zasilaniem Pb, na LPG również jadę dalej. Niestety hybryda jest tak skonstruowana, że bez udziału układu elektrycznego nie ma jazdy, co wg. mnie jest  trochę do bani.  Powinna być możliwość odpalenia samochodu na Pb i dalsza jazda, no ale to sa dywagacje z zupełnie innej beczki.

Jeżdżę  na LPG wcześniej jak w Polsce ktoś o tym słyszał. Pierwsze samochody, jakimi jeździliśmy z kumplami sprowadziliśmy z Holandii. Nie pytaj jak tankowaliśmy, bo to dopiero były niedogodności. Butla jest schowana w miejscu przeznaczonym na koło zapasowe. W mojej AVE jest miejsce na pełnowymiarowe koło i jak sądzę w RAV IV również. Pojemność butli to 70 litrów. Podłoga równa. W schowku bez problemu można schować zestaw naprawczy, względnie koło dojazdowe w pokrowcu położyć na wierzchu. Na LPG w AVE zrobiłem już 170 tyś km.

Lista silników Toyoty z wtryskiem bezpośrednim, do których jest dostępna instalacja dedykowana.

Można zastosować instalację uniwersalną KME, ale jak już wcześniej wspominałem, wolałbym dedykowaną,  a takiej jak na razie nie ma. No i te uniwersalne jednak zużywają więcej Pb jak podają producenci w założeniach.

tu jest fajny kalkulator, który uwzględnia wszystkie koszty dodatkowe. ( są trochę zawyżone) https://gazeo.pl/lpg/kalkulator-lpg-gazu.html

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #8 dnia: 04 Września 2022, 13:36:32 »
Nie policzyłeś eco bonusa na hybrydę,  ale fakt, zwracać będzie się długo. W momencie gdy ja kupowałem,  było to ok. 200kkm zważywszy,  że dostałem coś w zamian eco bonusa (10kPLN dodatkowego rabatu na brnzynę)
Ja celowałem w benzynę dla "pewnego" AWD, i-AWD było nowością i zwyczajnie odpuściłem, ale moc hybrydy jest większa i to też zaleta.
Każdy wybiera co mu pasuje. Pecam też automat w miejsce manualnej skrzyni.

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #9 dnia: 04 Września 2022, 13:42:30 »
178 900 vs 140 900 przy najniższym poziomie wyposażenia. Rożnica 38 tysięcy.
Różnica pomiędzy benzyną a hybrydą, to 7,5 tysiąca, niezależnie od wersji.
Poza tym, najtańsza hybryda kosztuje 165 tysięcy w wersji comfort, więc nie najniższej.
No i porównuj wersję benzynową z cvt, bo w hybrydzie nie trzeba machać "patykiem"

Offline OBI_FMJ_PL

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 AWD HYBRID
« Odpowiedź #10 dnia: 04 Września 2022, 14:14:09 »
No to biorąc pod uwagę równice w cenie między hybrydą a zwykłym silnikiem nasuwa się to samo pytanie : Kiedy to się zwróci.
????
W moim przypadku różnica wyniosła 5.900. Zakładając Twoje 13 zł na 100km zwróci się po 45.000 km. Przy moich przebiegach w 3 lata.
RAV4 C+S, AWD, hybrid, Tokyo RED - zamówienie z 18.02.2022 r. - 20.01.2023 - odebrany!

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #11 dnia: 04 Września 2022, 15:16:52 »
Poza tym, co już napisali inni: hybrydę też odsprzeda się drożej

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #12 dnia: 04 Września 2022, 15:34:46 »
A rav4 z gazem prawdopodobnie taniej niż to samo auto bez gazu, chyba że trafi na drugiego amatora gazownictwa.

Offline witek1965

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: 04 Września 2022, 20:00:06 »
Nie policzyłeś eco bonusa na hybrydę
szczerze mówiąc nie za bardzo wiem o czym mowa.
Pecam też automat w miejsce manualnej skrzyni.
miałem automat w Passacie. Piękna sprawa, nie powiem, ale niestety padł. Moja w tym połowicznie wina, bo zaufałem ASO VW. Tobie również radzę, nie ufaj ASO, tylko wymieniaj oplej w automacie. Ostatnio zrobiłem sobie jazdę testową Lexusem UX, tym najmniejszym, PB w automacie i ku mojemu zaskoczeniu, doradca sam powiedział, że co prawda Toyota nie przewiduje wymiany oleju w skrzyni, ale mechanicy z tego serwisu zalecają.
Różnica pomiędzy benzyną a hybrydą, to 7,5 tysiąca, niezależnie od wersji.
Masz rację. Nie wziąłem pod uwagę faktu, że zwykła Pb występuje w wersji Activ, a Hybryda zaczyna się od Comfort. Stąd ceny jakie podałem, patrząc na podstawowy wariant, nie patrząc, żę podstawowy jest zupełnie inny. Co więcej, ceny wziąłęm ze strony oficjalnej Toyota, a nie z oferty dealera, a te są zdecydowanie inne. To zasadniczo zmienia postać rzeczy.
- jestem winien podziękowanie na wyprostowanie poglądów.

nie sposób nie zgodzić się z tym. Droższe auto odsprzeda się drożej i kupi drożej. Lepiej byłoby wskazać spadek wartości. Biorąc jednak pod uwagę, że zaoszczędziłem na swojej AVE ok 30 tysięcy złotych, to mogę sprzedać 10 mniej od ceny rynkowej, lub po prostu zdemontować instalację. Ale to byłoby nie fair.  Może w takim razie przemyślę zakup Corolli Cross. Nie jest to to samo co Rav IV, ale cenowo jest tańsza.
Ogólnie rzecz biorąc wpadła mi pewna oferta w oko i do niej chciałem się "dopasować" https://pewneauto.pl/oferta/toyota-rav4/121896, bo wydaje mi się, że godna uwagi. Najbogatsza wersja (obecnie niedostępna) . Tak, czy siak odpuściłem ją i chyba zacznę skłaniać się ku hybrydzie, aczkolwiek mam pewne obawy. No, ale to juz inna para kaloszy.

Offline Piotr1#

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav4 Sel AWDi
« Odpowiedź #14 dnia: 04 Września 2022, 21:27:04 »
 Przy LPG trzeba doliczyć droższe przeglądy na stacji obsługi jak i serwisu samej instalacji LPG.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl