No to biorąc pod uwagę równice w cenie między hybrydą a zwykłym silnikiem nasuwa się to samo pytanie : Kiedy to się zwróci.
178 900 vs 140 900 przy najniższym poziomie wyposażenia. Rożnica 38 tysięcy. Rożnica w spalaniu 2 litry Pb = 13 zł
na 100 km. Zwrot po przejechaniu 290 tysiącach kilometrów.
Pb - 52,5/ 100 km
Hybryda 36,5 zł/100 km
No to mamy wyliczoną różnicę bez kosztów serwisowania akumulatorów (warunek przedłużonej gwarancji). To teraz zabierzmy się za LPG. Posłużę się gotowcem z symulatora.
Na pierwszy ogień pójdzie Bezpośredni wtrysk z drogą instalacją dedykowaną

W silnikach MPI, a taki mam w AVE

w
Jak widać hybryda również zostaje w tyle pod względem kosztów paliwa, a założyłem średnie zużycie paliwa 5,5 litra, co jest mało prawdopodobne w jeździe poza miastem , zwłaszcza przy prędkościach autostradowych, kiedy udział silnika elektrycznego jest niewielki.
W przypadku usterki instalacji LPG, z automatu jadę na benzynie jakby nic się nie stało. Jak padnie coś z zasilaniem Pb, na LPG również jadę dalej. Niestety hybryda jest tak skonstruowana, że bez udziału układu elektrycznego nie ma jazdy, co wg. mnie jest trochę do bani. Powinna być możliwość odpalenia samochodu na Pb i dalsza jazda, no ale to sa dywagacje z zupełnie innej beczki.
Jeżdżę na LPG wcześniej jak w Polsce ktoś o tym słyszał. Pierwsze samochody, jakimi jeździliśmy z kumplami sprowadziliśmy z Holandii. Nie pytaj jak tankowaliśmy, bo to dopiero były niedogodności. Butla jest schowana w miejscu przeznaczonym na koło zapasowe. W mojej AVE jest miejsce na pełnowymiarowe koło i jak sądzę w RAV IV również. Pojemność butli to 70 litrów. Podłoga równa. W schowku bez problemu można schować zestaw naprawczy, względnie koło dojazdowe w pokrowcu położyć na wierzchu. Na LPG w AVE zrobiłem już 170 tyś km.
Lista silników Toyoty z wtryskiem bezpośrednim, do których jest dostępna instalacja dedykowana.

Można zastosować instalację uniwersalną KME, ale jak już wcześniej wspominałem, wolałbym dedykowaną, a takiej jak na razie nie ma. No i te uniwersalne jednak zużywają więcej Pb jak podają producenci w założeniach.
tu jest fajny kalkulator, który uwzględnia wszystkie koszty dodatkowe. ( są trochę zawyżone)
https://gazeo.pl/lpg/kalkulator-lpg-gazu.html