Autor Wątek: RAV IV V generacji a LPG  (Przeczytany 36771 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
Odp: RAV IV V generacji a LPG
« Odpowiedź #30 dnia: 05 Września 2022, 16:01:46 »
Akumulatory w Plug-in też ładują się podczas jazdy, ale tylko te, które ładują się podczas jazdy w normalnej hybrydzie. Akumulator ładowany z sieci ładuje się tylko podczas ładowania z sieci.
Coś chyba pokićkałeś. Nie ma tam dwóch akumulatorów trakcyjnych, po rozładowaniu do określonego poziomu system upodabnia się do działania jak zwykła hybryda HEV.

Online Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #31 dnia: 05 Września 2022, 16:04:30 »
A Przy wykorzystaniu CHG Mode można naładować aku HV ale maksymalnie do 80% pojemności aku HV (100% można tylko przez zewnetrzne złącze)
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Razjel7

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 Hybrid SE
« Odpowiedź #32 dnia: 05 Września 2022, 17:51:43 »
Przy okazji wątku z rav4 plugin polecam obejrzeć https://youtu.be/1QjYnb3DLSo

Offline watson

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4
« Odpowiedź #33 dnia: 05 Września 2022, 18:03:07 »
no to co się dzieje z tymi cennikami, bo ja nie widzę

https://www.toyota.pl/nowe-samochody/rav4-plugin

cennik poniżej

Offline witek1965

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota Avensis
« Odpowiedź #34 dnia: 05 Września 2022, 18:39:32 »
watson dzięki. Cena zaporowa jak dla mnie.

gzw.pl zrobi.
na liście przy Toyocie jest wykazany wtrysk D-4, a Ravka, ma D4-S, ale co mi szkodzi zapytać. Może nie oberwę :) Aczkolwiek coraz bardziej skłaniam się ku hybrydzie :) do której zresztą są dedykowane instalacje jakby co  :grin:
« Ostatnia zmiana: 05 Września 2022, 18:41:09 wysłana przez witek1965 »

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #35 dnia: 06 Września 2022, 00:53:32 »
Akumulatory w Plug-in też ładują się podczas jazdy, ale tylko te, które ładują się podczas jazdy w normalnej hybrydzie. Akumulator ładowany z sieci ładuje się tylko podczas ładowania z sieci. I tylko mając naładowane wszystkie masz pełną moc do wykorzystania. Jak nie ładujesz z gniazda, masz tylko moc zwykłej hybrydy.
Wiesz o tym na pewno? Jeżdżac np. w górach zwykłą hybrydą na zjadzach bardzo szybko osiąga się stan pełnego naładowania. Czemu w przypadku hybrydy plugin nie można by było ładować pełnego zestawu akumulatorów?
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #36 dnia: 06 Września 2022, 13:58:47 »
Wiesz o tym na pewno?
Nie wiem na pewno, ale pamiętam, że na Carosseria.pl był test Plug-ina i testujący mówił, że w trybie czysto elektrycznym samochód ma 180 kM i rozpędza się do 10 km/h w 10 s, co jest wynikiem lepszym od BMW x3. A w trybie Sport, gdzie korzysta z elektruków i silnika spalinowego, ten sprint trwa 6,2 s. Podobnie pamiętam w KIA Sorento. Podczas jazdy testowej sprzedawca powiedział mi, że pełna moc jest dostępna tylko przez 45 km. Potem spada z 265 kM na bodajże 190.

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Cupra Leon ST
« Odpowiedź #37 dnia: 06 Września 2022, 16:15:08 »
Podobnie pamiętam w KIA Sorento. Podczas jazdy testowej sprzedawca powiedział mi, że pełna moc jest dostępna tylko przez 45 km. Potem spada z 265 kM na bodajże 190.
Tak, tylko, że kia Sorento ma zupełnie inny układ napędowy, toyota ma układ, który może działaś równolegle z elektrycznym, lub służyć jako generator. Poza tym, w Toyocie moc jest zawsze dostępna, bo system działa jak w zwykłej hybrydzie - tak organizuje energię, żeby akumulator zawsze miał przynajmniej minimum potrzebne na mocniejsze dodanie gazu. Oczywiście, jeśli na niskim stanie naładowania akumulatora, zrobilibyśmy kilka mocnych przyspieszeń i hamowań, bez rekuperacji, to mogli byśmy doznać efektu braku mocy, ale w normalnym ruchu się to nie dzieje.

Offline witek1965

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #38 dnia: 06 Września 2022, 16:31:14 »
Jako, że jeśli chodzi o hybrydy to laik ze mnie totalny, to chciałbym żebyście mi wyjaśnili jak wygląda sytuacja z jazda na krótkich odcinkach. W tradycyjnych samochodach, akumulator słuzy do uruchomienia rozrusznika, który uruchamia silnik i tyle. Alternator doładowuje i jest OK, ale mimo wszystko, jazda na krótkich dystansach, częste odpalanie i gaszenie powoduje, że akumulator musi być powyładowywany ładowarką.
No to jak to wygląda w hybrydzie ? czy jak powiedzmy codziennie odbędę np dwa krótkie kursy kilometr, postój, przerwa, kilometr, postój i tak przez cały tydzień.  Można chyba nawet założyć, że 3/4 trasy przejadę na silniku elektrycznym. Nie wyładuję akumulatorów ?

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #39 dnia: 06 Września 2022, 18:03:25 »
Raczej 3/4 trasy a zimą ta całą trasę przejedziesz na spalinowym. Żeby układ hybrydowy zaczął działać silnik spalinowy musi się odpowiednio nagrzać co szczególnie zimą trwa znacznie dłużej niż przejechanie 1km.

Offline witek1965

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #40 dnia: 06 Września 2022, 19:32:56 »
Czyli mam rozumieć, że silnik elektryczny uruchomi się, następnie uruchomi silnik spalinowy i jazda będzie następować już na Pb. No to jasna sprawa. Zakładając, że całą trasę w zimie będę przemieszczał się na Pb, poza wyjazdem z garażu na wstecznym, to czy odzyskam tyle energii na doładowanie akumulatorów  ile  zużyłem na uruchomienie silnika spalinowego i jazdę wstecz na tak krótkich odcinkach ? Pytam, bo niestety w taki sposób samochód jest wykorzystywany bardzo często już teraz.

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #41 dnia: 06 Września 2022, 19:56:30 »
Odzyskasz, częściowo rekuperacyjnie, częściowo ładowaniem z silnika.

Offline witek1965

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #42 dnia: 06 Września 2022, 19:57:47 »
Czyli nie doprowadzę do wyładowania akumulatorów poprzez taka eksploatację ?

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #43 dnia: 06 Września 2022, 20:12:03 »
Czyli nie doprowadzę do wyładowania akumulatorów poprzez taka eksploatację ?
System nie pozwoli na spadek stopnia naładowania akumulatora trakcyjnego poniżej poziomu, w którym akumulator nie wspomaga jazdy. Zimą przy dużych mrozach akumulator ładuje się dłużej, wiec krótkie odcinki będziesz pewnie w większości przejeżdżał na silniku spalinowym. Ale jak już wyjedziesz na kilka kilometrów a miasto, samochód będzie jechał w trybie EV i bilans spalania benzyny się zmniejszy. Ja np pokonałem do tej pory 5300 km. Byłem w Pradze, w Sudetach polskich i w Gdańsku. Zrobiłem ok 2,5 tys km w trasie, resztę w mieście i bliskich okolicach, gdzie nie przekraczałem 90 km/h. Jeżeli taki dystans pokonałbyś na silniku spalinowym, nawet 2 litrowym, a nie 2,5 litra, to pewnie średnie spalanie miałbyś na poziomie 9 litrów. A w hybrydzie jest to 6 litrów od początku do 5300 km. Na tym to polega. Oszczędności są w cyklu mieszanym. Bardziej w jeździe miejskiej, ale nawet w trasie przy 105 km/h samochód wchodzi w tryb EV po odpuszczeniu gazu. 

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #44 dnia: 06 Września 2022, 21:16:41 »
Jest sens kupować w ogóle auto do jazdy 2x1km dziennie? I to takie duże? Hybryda nie da Ci oszczędność, bo jak piszą koledzy - potrzeba chwili, żeby się to nagrzalo i zaczęło działać.
Ja codziennie przed pracą odwożę dziecko do przedszkola do którego mam dokładnie 650 metrów. Według MyT spalanie na tym odcinku mam z reguły między 22, a 27l/100km (czasem zdarza się, że pokazuje kilkanaście, ale raczej nigdy poniżej 15). Nie wiem na ile te dane są wiarygodne na tak krótkich trasach, ale wiem na pewno, że nie do takiej eksploatacji wymyślono SUVy

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl